• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 26.8°C / 29.7°C
  3 BF
  44%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.0°C / 30.1°C
  3 BF
  41%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.5°C / 29.3°C
  3 BF
  59%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  2 BF
  41%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.9°C / 27.9°C
  4 BF
  42%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 29.0°C
  2 BF
  51%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.4°C / 25.4°C
  0 BF
  36%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 30.2°C / 30.2°C
  2 BF
  43%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.1°C / 26.1°C
  2 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.6°C / 26.9°C
  2 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 25.8°C
  2 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.1°C / 25.1°C
  1 BF
  76%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  0 BF
  88%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  29°C 28.9°C / 29.0°C
  3 BF
  42%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  29°C 25.5°C / 29.9°C
  2 BF
  42%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.2°C / 25.8°C
  4 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 27.7°C / 30.0°C
  2 BF
  31%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.3°C / 23.3°C
  3 BF
  76%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.1°C / 26.7°C
  2 BF
  58%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.7°C / 23.7°C
  1 BF
  48%

«Είναι κοινό μυστικό πως για τη διοίκηση στη Vodafone είναι σφάλμα να υπάρχει εργαζόμενος με σταθερές εργασιακές σχέσεις που να φτάνει σε συντάξιμη ηλικία. Οι νέοι εργαζόμενοι χωρίς δικαιώματα είναι το εταιρικό της όραμα» λέει το Σωματείο Εργαζομένων

EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τους κάνουν... προώθηση σε εργολαβική εταιρεία

 • A-
 • A+

Με καλά οργανωμένο σχέδιο κατάλυσης κάθε σταθερής εργασιακής σχέσης μοιάζουν οι αποφάσεις της διοίκησης της Vodafone, η οποία φαίνεται να προσπαθεί με κάθε τρόπο να απαλλαγεί από τις δεσμεύσεις που ορίζει η Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας προκειμένου να συνεχίσει να πολλαπλασιάζει τα κέρδη της, ειδικά μετά και την εξαγορά της CYTA Hellas.

Εδώ και χρόνια, η εταιρεία έχει καθιερώσει σε όλο το εύρος των δραστηριοτήτων της την «υπενοικιαζόμενη» εργασία, απολύοντας μαζικά όσους διατηρούσαν σταθερή σχέση εργασίας και αντικαθιστώντας τους με επισφαλείς εργολαβικούς εργαζομένους. Το μπαράζ των απολύσεων και των «οικειοθελών» παραιτήσεων του τελευταίου έτους ήρθε να συμπληρώσει η προ ημερών ανακοίνωση της Vodafone σχετικά με την αυτόματη μεταφορά περίπου πενήντα εργαζομένων στην εργολαβική εταιρεία 360 Connect.

Αφορά τους εναπομείναντες εργαζομένους με σταθερή εργασιακή σχέση στα τηλεφωνικά κέντρα της εταιρείας, οι οποίοι δουλεύουν με τη μετενέργεια της ΕΣΣΕ από το 2014, όταν και έληξε η τρίμηνη επέκτασή της. Οι εργαζόμενοι πληρώνονται με βασικό μισθό που υπερβαίνει τα 800 ευρώ τον μήνα, ενώ τους αποδίδονται και τέσσερα επιδόματα, μεταξύ των οποίων επίδομα τέκνων και σπουδών.

Η μεταφορά τους στην εργολαβική εταιρεία θα σημάνει αυτόματα μείωση μισθών και αλλαγή των όρων εργασίας, καθώς στην εργολαβική ισχύει η Εθνική Συλλογική Σύμβαση που ορίζει κατώτατο μισθό τα 586 ευρώ, ενώ δεν διασφαλίζεται καμία θέση εργασίας.

«Είναι κοινό μυστικό πως για τη διοίκηση στη Vodafone Ελλάδας είναι σφάλμα να υπάρχει εργαζόμενος με σταθερές εργασιακές σχέσεις που να φτάνει σε συντάξιμη ηλικία. Οι νέοι εργαζόμενοι χωρίς δικαιώματα είναι το εταιρικό της όραμα. Αυτό που η διοίκηση προσπαθεί να ολοκληρώσει τώρα, το είχε προσπαθήσει και παλαιότερα.

»Θα θυμίσουμε ότι το 2011 είχε προσπαθήσει σε μια νύχτα να μετατρέψει όλο το προσωπικό του customer σε 4ωρους και 5ωρους με μείωση αποδοχών, προσπάθεια που αποτράπηκε τότε από τη συντονισμένη αντίδραση των συναδέλφων. Οι συντονισμένοι αγώνες που έχουν γίνει στο παρελθόν είναι αυτοί που έχουν βάλει φραγμό έως σήμερα στην πλήρη αποσάθρωση των εργασιακών σχέσεων στην εταιρεία. Αυτές τις αντιστάσεις προσπαθεί να αποτελειώσει σήμερα η διοίκηση της Vodafone για να βγάλει και από τη “μύγα ξύγκι”», διαβάζουμε στην πρόσφατη ανακοίνωση του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων Vodafone-Πάναφον.

Σαν δικαιολογία χρησιμοποιήθηκε η ανάγκη καλύτερης οργάνωσης της δουλειάς, με τη διοίκηση να υποστηρίζει ότι το έργο που έχουν αναλάβει μεταξύ άλλων και οι πενήντα θιγόμενοι αφορά πελάτες λιανικής, κομμάτι το οποίο έχει ανατεθεί ολόκληρο στην εργολαβική εταιρεία.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι η μετατροπή των συμβάσεων θα πραγματοποιηθεί έως τις 14 Μαΐου και το Σωματείο Εργαζομένων υποστηρίζει ότι η εν λόγω μετατροπή δεν αποτελεί μεταβίβαση τμήματος εταιρείας, που μπορεί να γίνει χωρίς τη συναίνεση εργαζομένου, και τη χαρακτηρίζει πραξικοπηματική ενέργεια.

Το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων Vodafone-Πάναφον συναντήθηκε με εκπροσώπους της εργοδοσίας ζητώντας να απορροφηθούν οι πενήντα υπάλληλοι από άλλα τμήματα, παραμένοντας εργαζόμενοι της Vodafone, αίτημα το οποίο βρήκε την καθολική άρνηση από πλευράς εταιρείας, η οποία δεσμεύτηκε ότι θα εξασφαλίσει τους μισθούς των εργαζομένων.

Με απόφαση γενικής συνέλευσης, το Σωματείο των εργαζομένων προχώρησε σε δύο 24ωρες απεργίες στις 30 Απριλίου και στις 2 Μαΐου, προσφεύγοντας μάλιστα μαζί με τους θιγόμενους εργαζομένους στο υπουργείο Εργασίας και ζητώντας τριμερή συνάντηση, γιατί «δεν εμπιστευόμαστε τις προφορικές δηλώσεις της διοίκησης. Εχουν ξεστομίσει κάθε ψεύδος στο παρελθόν προκειμένου να πετύχουν “ανώδυνα” για τους ίδιους το πέταγμα συναδέλφων μας στην ανεργία», όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους.

Ο πρόεδρος του Σωματείου, Παναγιώτης Κασαπίδης, μιλώντας στην «Εφ.Συν.» προανήγγειλε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων «με σκοπό να ανατρέψουμε τις επιλογές της εταιρείας που βλάπτουν τα συμφέροντα των συναδέλφων μας».

Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν με παράσταση διαμαρτυρίας το περασμένο Σάββατο. Κλιμάκιο του Επιχειρησιακού Σωματείου με εργαζομένους βρέθηκε έξω από κεντρικό κατάστημα της Vodafone στην Αθήνα και μοίρασε ανακοινώσεις ενημέρωσης στους διερχόμενους, ενώ διάβαζε και σχετικό κείμενο από μικροφωνική.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
CΥΤΑ: στοχοποίηση των εργαζομένων
Ακόμη 3 γυναίκες είδαν την πόρτα εξόδου από την εταιρεία τηλεπικοινωνιών. Σε δυο μήνες ο αριθμός των απολυμένων έφτασε τους 19, πάντα με το πρόσχημα της οικονομικής εξυγίανσης, καταγγέλλει το σωματείο, καθώς...
CΥΤΑ: στοχοποίηση των εργαζομένων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ζητώντας τα αυτονόητα
Εκπρόσωποι των σωματείων των σχολικών καθαριστριών πραγματοποίησαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό ο οποίος ανακοίνωσε την αύξηση κατά 10% του μισθού τους και την ένταξή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα
Ζητώντας τα αυτονόητα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
24ωρη απεργία στη CYTA HELLAS
Η εξαγορά της Cyta Hellas από τη Vodafone έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στους 720 εργαζομένους σ’ αυτήν. Παρά τα επανειλημμένα αιτήματά τους η εργοδοσία αρνείται οποιαδήποτε επαφή, αφήνοντας λίγα περιθώρια...
24ωρη απεργία στη CYTA HELLAS
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
24ωρη απεργία εργαζομένων του «Βοήθεια στο Σπίτι»
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και 24ωρη πανελλαδική απεργία προκήρυξαν οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» διεκδικώντας μόνιμη λύση, που θα διασφαλίζει την ομαλή λειτουργία του προγράμματος στο μέλλον...
24ωρη απεργία εργαζομένων του «Βοήθεια στο Σπίτι»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καταγγέλλουν παρεμπόδιση συνδικαλιστικής δράσης από τη WIND
Για παρεμπόδιση συνδικαλιστικής δράσης καταγγέλλει το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων της WIND την εταιρεία. Στέλεχός της χαρακτήρισε «παράνομη» τη στάση εργασίας που είχε προκηρύξει το Σωματείο και θέτοντας...
Καταγγέλλουν παρεμπόδιση συνδικαλιστικής δράσης από τη WIND
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα κουπόνια των επιτήδειων και των απελπισμένων
«Και γιατί όχι;». Μ’ αυτές τις τρεις απολύτως αφοπλιστικές λέξεις η Α.Π. απαντά στο ερώτημα γιατί δέχεται να πληρώνεται με κουπόνια αντί για χρήματα. Και γιατί όχι - όταν η ανεργία βρίσκεται σε δυσθεώρητα ύψη....
Τα κουπόνια των επιτήδειων και των απελπισμένων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας