Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κτηματολόγιο: καθυστερεί λόγω προσφυγής στο ΣτΕ
EUROKINISSI / Παναγόπουλος Γιάννης
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κτηματολόγιο: καθυστερεί λόγω προσφυγής στο ΣτΕ

  • A-
  • A+

Νέες «φουρτούνες» αντιμετωπίζει το Εθνικό Κτηματολόγιο, αυτή τη φορά λόγω της προσφυγής που κατέθεσαν 64 άμισθοι υποθηκοφύλακες, ζητώντας να κηρυχθεί αντισυνταγματικός ο νέος φορέας του Δημοσίου που δημιουργήθηκε με τον νόμο 4512/2018. Με το νομοθέτημα που φέρει την υπογραφή του υπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Σταθάκη, ενοποιούνται σταδιακά, ώς το τέλος του 2019, τα 357 υποθηκοφυλακεία της χώρας με την εταιρεία του Κτηματολογίου που ανήκει στο Δημόσιο αλλά λειτουργεί υπό μορφή Α.Ε.

Με τον νέο νόμο, καλύπτονται τα λεγόμενα «άμισθα» υποθηκοφυλακεία, που εξασφαλίζουν τα έσοδά τους από μεταβιβάσεις ή άλλες εγγραφές επί των ακινήτων. Το σύνολο των υπαλλήλων αποκτά το δικαίωμα να ενταχθεί στον νέο δημόσιο φορέα. Το ίδιο ισχύει για τους επικεφαλής των γραφείων, οι οποίοι επιπλέον έχουν τη δυνατότητα να μετακινηθούν σε υπηρεσίες του υπουργείου Δικαιοσύνης ή να αναλάβουν κενή θέση συμβολαιογράφου.

Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι η θεσμοθετημένη συγχώνευση των υποθηκοφυλακείων με τις υπηρεσίες του Κτηματολογίου προσκρούει στο Σύνταγμα.

Η υπόθεση εκδικάστηκε την περασμένη εβδομάδα στο αρμόδιο τμήμα του ΣτΕ και η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί σε ένα δίμηνο. Δεν αποκλείεται, όμως, να παραπεμφθεί στην Ολομέλεια του ακυρωτικού δικαστηρίου, γεγονός που θα παρατείνει την εφαρμογή των νέων θεσμικών μέτρων και θα δημιουργήσει νέα προβλήματα στην υλοποίηση του 4ου και τελευταίου πακέτου των 32 κτηματογραφήσεων, με το οποίο καλύπτεται το σύνολο των υπόλοιπων περιοχών της χώρας.

Δικαστικές διενέξεις

Η υπογραφή των 27 συμβάσεων έγινε στο τέλος της περασμένης χρονιάς και οι μελετητές βρίσκονται στη φάση προετοιμασίας των χαρτών, για να ξεκινήσει η υποβολή δηλώσεων από ιδιοκτήτες ακινήτων μέσα στο φθινόπωρο.

Στις υπόλοιπες πέντε περιοχές εκκρεμούν δικαστικές διενέξεις μεταξύ των αναδόχων, που αναμένεται να εκδικαστούν μέσα σε αυτόν τον μήνα. Πρόκειται για εννέα νησιά των Κυκλάδων (Ανδρος, Τήνος, Μύκονος, Πάρος, Νάξος, Σαντορίνη, Μήλος, Κέα και Κύθνος), την ενότητα Θεσπρωτίας-Κέρκυρας, το Ρέθυμνο, τα Χανιά και τρεις περιοχές του Ηρακλείου (Χερσόνησος, ενότητα Μαλεβιζίου και πόλη του Ηρακλείου).

Η εταιρεία του Κτηματολογίου έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για να προσληφθούν επιβλέποντες μηχανικοί, αλλά από την περασμένη εβδομάδα άρχισε να δημιουργείται πρόβλημα με τους δικηγόρους.

Με βάση τον νέο νόμο, πρέπει να επιλέξουν αν θα ενταχθούν στον δημόσιο φορέα ως νομικοί, που σημαίνει ότι χάνουν το δικαίωμα να διατηρούν ιδιωτικό γραφείο και να παρίστανται σε δίκες. Φαίνεται όμως ότι αρκετοί θα προτιμήσουν να υποβάλουν παραιτήσεις.

Το Εθνικό Κτηματολόγιο θεσμοθετήθηκε το 1864 με βασιλικό διάταγμα του Οθωνα (!), αλλά ύστερα από σχεδόν δύο αιώνες η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη και από τις ελάχιστες στον κόσμο που δεν διαθέτει χάρτες με την ιδιωτική και κυρίως τη δημόσια περιουσία.

Μόλις το 1996 ψηφίστηκε ο πρώτος νόμος για να ξεκινήσει η πρώτη πιλοτική αποτύπωση των ακινήτων, αλλά προχώρησε με πολλά παρατράγουδα, με αποτέλεσμα, το 2002, οι Βρυξέλλες να απαιτήσουν την επιστροφή του συνόλου των χρηματοδοτήσεων (περίπου 100 εκατ. ευρώ) και να επιβάλουν την απένταξή του από νέα κοινοτικά προγράμματα.

Οι καταγραφές ξεκίνησαν πάλι το 2006, κυρίως με πόρους από το «κτηματόσημο» που καταβάλλουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Δεν έλειψαν όμως τα διαδικαστικά προβλήματα, που οδήγησαν σε πολύχρονους δικαστικούς αγώνες, ενώ η εικόνα επαναλήφθηκε το 2013 με τη δημοπράτηση νέου πακέτου κτηματογραφήσεων.

Εναν χρόνο πριν, το Κτηματολόγιο είχε ενταχθεί στα προαπαιτούμενα του πρώτου Μνημονίου, με υποχρέωση ολοκλήρωσής του στα τέλη του 2020, παρόλο που ώς τότε είχαν προχωρήσει οι μελέτες μόλις για το 26,4% της χώρας, ενώ είχαν οριστικοποιηθεί οι καταγραφές για λιγότερο από 10%!

Η σημερινή κυβέρνηση ακύρωσε όλους τους προβληματικούς διαγωνισμούς και προχώρησε τις διαδικασίες για την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, που θα αποκαλύψει την καταπατημένη δημόσια περιουσία και θα διευκολύνει τις απαλλοτριώσεις για την κατασκευή των έργων, ενώ θα απαλλάξει τους πολίτες από πολύχρονες διενέξεις με γείτονες για τα όρια των ιδιοκτησιών τους.

Πολύκαστρο Κιλκίς

Συνδυάστηκε με την πρώτη ανάρτηση δασικών χαρτών, που μέσα σε δύο χρόνια καλύπτουν το 30% της χώρας, καθώς και με την προώθηση των διαδικασιών για την οριοθέτηση της ζώνης αιγιαλού και παραλίας, που αποτελεί άλλη μία «πονεμένη» ιστορία καταπατήσεων.

Στο τέλος του 2018, αναμένεται να ολοκληρωθούν οι κτηματολογικοί χάρτες για την Αθήνα, που είχαν μπλοκαριστεί πριν από δέκα χρόνια!

Επειτα από πολλές παρατάσεις, θα «κλείνουν» σταδιακά, ώς το τέλος του χρόνου, οι κατάλογοι των ακινήτων για 111 προ-καποδιστριακούς δήμους που είχαν περιληφθεί στις πρώτες κτηματογραφήσεις.

Αυτό σημαίνει ότι περιέρχονται στο Δημόσιο ιδιοκτησίες που δεν έχουν δηλωθεί και οι πολίτες που διαθέτουν καθαρούς τίτλους μπορούν να τα διεκδικήσουν μόνο μέσω δικαστηρίων. Τα «ορφανά» ακίνητα σε αυτές τις περιοχές αποτελούν το 3,3% και πλησιάζουν τα 160.000.

Στην πραγματικότητα, τα περισσότερα ανήκουν στο Δημόσιο, το οποίο, με βάση τον αρχικό νόμο, δεν υπέβαλε δηλώσεις ιδιοκτησίας. Υπολογίζεται ότι περίπου 50.000 ανήκουν σε ιδιώτες, οι οποίοι πέθαναν και δεν είχαν στενούς συγγενείς ή είναι ακίνητα χαμηλής αξίας και χωρίς τίτλους ιδιοκτησίας.

Η εκτίμηση επιβεβαιώνεται από το Πολύκαστρο Κιλκίς, την πρώτη οικιστική ενότητα που απέκτησε οριστικό Κτηματολόγιο, όπου από τα 1.000 αδήλωτα ακίνητα δεν έγινε κάποια κίνηση διεκδίκησης. Το πρώτο crash test αναμένεται τις επόμενες ημέρες, καθώς λήγει η προθεσμία για περιοχές όπως τα Βριλήσσια και η Ελευσίνα, όπου υπάρχουν αδήλωτα ακίνητα με σημαντική αξία.

Θα ακολουθήσουν, μεταξύ άλλων, μεγάλες πόλεις, όπως Πάτρα, Καλαμάτα, Νέο Ψυχικό, Μελίσσια, Γέρακας, Νέα Σμύρνη και Ρέντης Αττικής, Νέοι Επιβάτες, Εξοχή, Περαία και Θέρμη Θεσσαλονίκης, Νέα Πέραμος και Κεραμωτή Καβάλας, Λεχαινά και Μανωλάδα Ηλείας, Αργοστόλι Κεφαλονιάς, Νέα Κίος Αργολίδας, Αρτεμώνας και Απολλωνία Σίφνου, Δολιανά Αρκαδίας, Βεργίνα Ημαθίας, Πάτμος, Αιτωλικό και Αγγελόκαστρο Αιτωλοακαρνανίας.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Προς παράταση για τα αυθαίρετα
Ανοιχτό το ενδεχόμενο για μικρή παράταση στη νομιμοποίηση αυθαιρέτων αφήνει το υπουργείο Περιβάλλοντος. Η προθεσμία υποβολής δηλώσεων λήγει στις 8 Νοεμβρίου και υπάρχει σκέψη να παραταθεί.
Προς παράταση για τα αυθαίρετα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τελευταία παράταση για το Κτηματολόγιο
Παρατάσεις από 15 ημέρες έως και δυόμισι μήνες δίνονται στους ιδιοκτήτες ακινήτων σε 12 περιοχές της χώρας για να υποβάλουν δηλώσεις στο Κτηματολόγιο και αφορούν κυρίως αγροτικές και ημιαστικές ζώνες.
Τελευταία παράταση για το Κτηματολόγιο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διπλή παρέμβαση στο Κτηματολόγιο
Με την τακτική του καρότου και του μαστίγιου, το υπουργείο Περιβάλλοντος φιλοδοξεί να αντιμετωπίσει τις μεγάλες καθυστερήσεις οι οποίες παρατηρούνται...
Διπλή παρέμβαση στο Κτηματολόγιο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑπελευθερώΣτΕ τη θέα προς την Ακρόπολη
Ασπίδα προστασίας της Ακρόπολης αλλά και των οικιστικών ζωνών γύρω από μνημεία όρθωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), το οποίο συνεδρίασε για να εκδικάσει σε ολομέλεια τις δύο υποθέσεις με τη δόμηση στην...
ΑπελευθερώΣτΕ τη θέα προς την Ακρόπολη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κτηματολόγιο: οι προθεσμίες για τις δηλώσεις και οι παρατάσεις
Σχεδόν 8.000 δικαιώματα επί των ακινήτων δηλώθηκαν πριν κλείσει η πρώτη εβδομάδα λειτουργίας του νέου κέντρου του Κτηματολογίου στο Γαλάτσι, που είναι το πρώτο που εξυπηρετεί ιδιοκτήτες με ακίνητα σε όλη την...
Κτηματολόγιο: οι προθεσμίες για τις δηλώσεις και οι παρατάσεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κτηματολόγιο: πιο απλά, πιο γρήγορα, πιο φτηνά
Με νέα διαδικασία για τη διόρθωση των λαθών, με πλήρη απαλλαγή από το τέλος ενστάσεων και νέο Κέντρο Υποβολής Δηλώσεων που δέχεται αιτήσεις για ακίνητα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, μπαίνει στην τελική...
Κτηματολόγιο: πιο απλά, πιο γρήγορα, πιο φτηνά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας