Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πες, πες... πάνε τα υποκατάστατα από το ΑΧΕΠΑ

Η μονάδα του ΟΚΑΝΑ για τοξικοεξαρτημένα άτομα που λειτουργούσε στο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης μετατρέπεται σε Μονάδα Κοινωνικής Επανένταξης. Κάτι τα φοβικά σύνδρομα, κάτι ο ανηλεής πόλεμος που δέχθηκε, έφεραν αποτελέσματα...

ΕUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πες, πες... πάνε τα υποκατάστατα από το ΑΧΕΠΑ

  • A-
  • A+

Σχεδόν δέκα χρόνια μετά τη λειτουργία της, η μονάδα υποκατάστατων του ΟΚΑΝΑ που λειτουργούσε στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ… υποκαταστάθηκε από την πρώτη Μονάδα Εντατικής Ψυχοθεραπευτικής Στήριξης Ατόμων. Τα φοβικά σύνδρομα, η συσχέτιση της λειτουργίας της μονάδας με την εγκληματικότητα στο Αριστοτέλειο και ο ανηλεής πόλεμος που δέχθηκε έφεραν τα επιθυμητά για τους πολέμιούς της αποτελέσματα.

Χθες, ανακοινώθηκε επισήμως η μετατροπή της μονάδας και απέμειναν μόνο οι εργαζόμενοι στον ΟΚΑΝΑ να θυμίζουν ότι με τη μεταφορά όσων είναι στο πρόγραμμα έχουν «μπουκώσει» οι άλλες μονάδες που λειτουργούν στην πόλη. Αν με τη μετατροπή αυτή σταματήσει και η διακίνηση ναρκωτικών στο πανεπιστήμιο, αυτό είναι πια άλλη συζήτηση…

«Πλέον οι φοιτητές μπορούν να κάτσουν στα παγκάκια της πλατείας Χημείου, να κυκλοφορήσουν, ακόμη και να διαμαρτυρηθούν στους ανοικτούς χώρους του campus», είπε χθες ο αντιπρύτανης Ερευνας και Συντονισμού του ΑΠΘ, Θεόδωρος Λαόπουλος, αν και παραδέχθηκε ότι «εξακολουθεί να υπάρχει διακίνηση και δεν είμαστε ευχαριστημένοι, πάντως η αστυνομία έχει διαρκή και συνεχή άδεια από τις πρυτανικές Αρχές να επεμβαίνει στους χώρους του πανεπιστημίου».

Δεν εξηγήθηκε γιατί ενώ συμβαίνει αυτό, δεν μπορούσε να συμβεί με την ταυτόχρονη λειτουργία της μονάδας. Οπως έγινε επισήμως γνωστό, «είχε προηγηθεί συνάντηση των πρυτανικών Αρχών και των μελών της Διεπιστημονικής Επιτροπής Μελέτης Προτάσεων κατά των Ναρκωτικών του ΑΠΘ με τη Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε η αλλαγή της φυσιογνωμίας της Μονάδας του ΟΚΑΝΑ».

Εξηγώντας τη μετατροπή της σε Μονάδα Κοινωνικής Επανένταξης, ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, Ευάγγελος Καφετζόπουλος, είπε ότι «από μία μονάδα κλασικής θεραπείας μετατρέπεται στην πρώτη μονάδα κοινωνικής επανένταξης που λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη», προσθέτοντας ότι «η Μονάδα αυτή υποδέχεται άτομα που έχουν ολοκληρώσει την πρώτη φάση της θεραπείας, έχουν σταματήσει ή θα σταματήσουν πολύ σύντομα τη χρήση φαρμακευτικής αγωγής και μπαίνουν πια σε μία περίοδο έντονης ψυχοθεραπευτικής παρέμβασης, ώστε να μπορέσουν να ολοκληρώσουν και αυτή την τελευταία φάση και να επανακοινωνικοποιηθούν, αποφοιτώντας ουσιαστικά από τον ΟΚΑΝΑ καθαροί. Η Μονάδα αυτή θα είναι ο πυρήνας του δικτύου κοινωνικής επανένταξης».

Εξυπηρετούσε 200 άτομα, τώρα μόλις 30

Καλή, χρήσιμη και απαραίτητη η νέα μονάδα, αλλά εξυπηρετεί μόλις 30 άτομα και έχει δυναμικότητα περί τα 60. Στη μονάδα υποκατάστατων εξυπηρετούνταν σχεδόν 200 άτομα. Δεν πάει χρόνος που άλλη μια μονάδα άλλαξε χαρακτήρα, πάλι σε δημόσιο νοσοκομείο. Η μονάδα στον Αγιο Δημήτριο, που εξυπηρετούσε άλλα 150 άτομα, μετατράπηκε με τη σειρά της σε μονάδα συνταγογράφησης.

Πού μεταφέρθηκαν όλοι όσοι ήταν στο πρόγραμμα; «Στις άλλες επτά μονάδες της πόλης, οι οποίες έχουν “μπουκώσει”, όπως “μπούκωμα” υπάρχει και στη λίστα αναμονής, που μεγάλωσε από 5 σε οκτώ μήνες», λέει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων στον ΟΚΑΝΑ, Αγγελος Αγγελίδης.

Για τον κ. Αγγελίδη, «κακώς ο ΟΚΑΝΑ δέχθηκε αυτή τη μετατροπή. Φυσικά και έπρεπε να υπάρχει Μονάδα Επανένταξης και Στήριξης, αλλά όχι να κλείσει η πετυχημένη μονάδα υποκατάστατων. Εφτά χρόνια δούλεψα σε αυτή τη μονάδα και γνωρίζω τον πόλεμο που δέχθηκε από το πανεπιστήμιο και τοπικά μίντια, που υπέθαλπαν φοβικά αντανακλαστικά. Χάσαμε μια μάχη, ο αγώνας συνεχίζεται».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το ΑΠΘ... διδάσκει μπίζνες!
Την ώρα που φοιτητές του φιλοξενούνται σε ενοικιαζόμενα κτίρια ιδιοκτησίας μοναστηριών (!), το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας παραχωρεί ανεκτίμητης αξίας δωρεά στην παραλιακή για να γίνει ξενοδοχείο.
Το ΑΠΘ... διδάσκει μπίζνες!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ξεσηκωμός ενάντια στην αναγόρευση του Ανθιμου ως διδάκτορα
Οργή λαού έχει προκαλέσει η απόφαση του απερχόμενου πρύτανη του ΑΠΘ να τιμήσει με τη θέση του επίτιμου διδάκτορα τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης ο οποίος έχει κάνει ακραίες δηλώσεις για σειρά θεμάτων.
Ξεσηκωμός ενάντια στην αναγόρευση του Ανθιμου ως διδάκτορα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Με απόλυτη μυστικότητα και με τα ΜΑΤ «πέρασε» ο Ανθιμος στο ΑΠΘ
Σε σύγχρονο κρυφό σχολειό μετατράπηκε, προχθές το μεσημέρι, η Μητρόπολη Θεσσαλονίκης προκειμένου να αναγορευτεί επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του...
Με απόλυτη μυστικότητα και με τα ΜΑΤ «πέρασε» ο Ανθιμος στο ΑΠΘ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απεταξάμην τη βία στον δρόμο για την κάλπη
Βαρύτητα και σημασία που σχετίζεται με τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις αλλά και τις μελλοντικές, όσο και με το αύριο του ίδιου του Πανεπιστημίου αποκτούν οι πρυτανικές εκλογές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου...
Απεταξάμην τη βία στον δρόμο για την κάλπη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΔΕΘ... θα συμφωνήσετε ποτέ;
Πλήθυναν οι αστερίσκοι σχετικά με το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο (ΕΧΣ) για την ανάπλαση του Εκθεσιακού Κέντρου της Θεσσαλονίκης, καθώς η πόλη δείχνει αναποφάσιστη στις επιλογές που θα καθορίσουν το μέλλον.
ΔΕΘ... θα συμφωνήσετε ποτέ;
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το ΑΠΘ «πετάει έξω» εστιακούς φοιτητές
Εξωση από τις φοιτητικές εστίες του ΑΠΘ σε όσους έχουν ξεπεράσει κατά δύο χρόνια τη διάρκεια των σπουδών τους! Ανω-κάτω η φοιτητική κοινότητα από το «ειδοποιητήριο» των πρυτανικών αρχών, που περιλαμβάνει και...
Το ΑΠΘ «πετάει έξω» εστιακούς φοιτητές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας