• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 17.8°C / 21.2°C
  1 BF
  49%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.3°C / 23.6°C
  2 BF
  33%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.1°C / 25.0°C
  5 BF
  51%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 22.0°C
  1 BF
  24%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 23.0°C
  3 BF
  48%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.7°C / 23.0°C
  2 BF
  33%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 19.0°C
  1 BF
  25%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.2°C / 24.6°C
  1 BF
  33%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 18.3°C / 23.2°C
  4 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  4 BF
  52%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.8°C / 20.1°C
  6 BF
  55%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.3°C / 18.7°C
  3 BF
  55%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 24.9°C
  4 BF
  43%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.5°C / 21.9°C
  0 BF
  28%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 19.0°C / 21.5°C
  1 BF
  43%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 27.8°C
  4 BF
  39%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 17.7°C / 21.4°C
  3 BF
  46%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 21.0°C
  2 BF
  48%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.4°C / 23.7°C
  3 BF
  39%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.8°C / 17.8°C
  2 BF
  25%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μαζεύουν τα ασυμμάζευτα 40 ετών!

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Μετά από χρόνια αδράνειας και απορριπτικών αποφάσεων από το ΣτΕ, το υπουργείο Περιβάλλοντος ξεκίνησε συστηματική προσπάθεια για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των οικοδομικών συνεταιρισμών, πολλοί από τους οποίους έχουν εκκρεμότητες από το 1975! Μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια δρομολογήθηκαν οι διαδικασίες για περίπου 30 περιπτώσεις που αφορούν πάνω από 2.000 στρέμματα και καλύπτουν περισσότερες από 10.000 οικογένειες δικαιούχων.

Την προηγούμενη χρονιά εγκρίθηκαν τα διατάγματα για τέσσερις συνεταιρισμούς, των Εμπόρων στα Γιάννενα (214 στρ.), «Κανελλάκης» Αργολίδας (114 στρ.), «Ανώπολη» Ηρακλείου Κρήτης (80 στρ.) και Γιατρών στην Εύβοια (14 στρ.), τα μέλη των οποίων μπορούν να προχωρήσουν στην κατασκευή των έργων υποδομής (δρόμοι, δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης, ρεύματος, κ.λπ.), για να έχουν δικαίωμα να χτίσουν με νόμιμο τρόπο.

Σε άλλες τρεις περιπτώσεις, «Ολυμπος» Λάρισας (214 στρ.), Πολύτεκνοι Χανίων (410 στρ.) και «Θεσσαλορουμελιωτών» Ηρακλείου (64,9 στρ.), επίκειται η δημοσίευση του διατάγματος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Για επτά συνεταιρισμούς έχουν ήδη κατατεθεί στο ΣτΕ τα σχέδια προεδρικών διαταγμάτων, Εμποροι Ηρακλείου (629 στρ.), Υπάλληλοι ΥΠΕΧΩΔΕ (929 στρ.), Υπάλληλοι ΔΕΗ (268 στρ.), τρεις περιοχές των καθηγητών ΤΕΙ Λάρισας (168, 107 και 63 στρ.) και Αεροπόροι Λάρισας (136 στρ.).

Στην τελική επεξεργασία από τις υπηρεσίες του υπουργείου βρίσκονται τα διατάγματα για άλλους οκτώ συνεταιρισμούς σε Ηράκλειο («Ηλιοθέα» και υπαλλήλων ΙΚΑ), Ρέθυμνο (τραπεζοϋπαλλήλων), Λασίθι (υπάλληλοι ΟΤΕ), Ρόδο («Κλεόβουλος») και Εύβοια (οπλιτών, δικαστικών Ι και ΙΙ). Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι πολεοδομικές εγκρίσεις για άλλες εννέα περιπτώσεις σε Χαλκιδική (Village Mare), Ηράκλειο («Κουμάκης», «Αναπτυξιακή» και Ηλεκτρολόγων), Αργολίδα (υπαλλήλων υπουργείου Γεωργίας), Θεσσαλονίκη («Μυγδωνία»), Ρέθυμνο («Τριόπετρα») και Χανιά (υπάλληλοι ΥΕΘΑ και Creta Sea).

Θετική υποδοχή

«Εχουν γίνει πάρα πολλά μέσα σε λίγο χρόνο», είπε η Γεωργία Ρωμαίου, πρόεδρος της Επιτροπής Πρωτοβουλίας των Οικοδομικών Συνεταιρισμών, στη χθεσινή ημερίδα που οργάνωσε ο φορέας ο οποίος δημιουργήθηκε πριν από μια πενταετία. Τόνισε ότι έχουν γίνει νομοθετικές ρυθμίσεις και προωθούνται παρεμβάσεις που επηρεάζουν θετικά τις εξελίξεις.

«Αναζητούμε λύσεις», διαβεβαίωσε η Σταυρούλα Αγρίου, σύμβουλος του υπουργού Περιβάλλοντος, Γιώργου Σταθάκη, και επισήμανε ότι είναι ένας σημαντικός τρόπος για να καλυφθούν οι στεγαστικές ανάγκες νοικοκυριών σε παραθεριστική αλλά και κύρια κατοικία, ενώ αποτελεί μοχλό για την αναθέρμανση του οικοδομικού τομέα.

Τόνισε όμως ότι αναζητούνται βιώσιμες λύσεις με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος, γι’ αυτό, το υπουργείο προωθεί την εκπόνηση των δασικών χαρτών και του Κτηματολογίου, μέσω των οποίων θα λυθούν τα δύο βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνεταιρισμοί: το ιδιοκτησιακό και η οριοθέτηση των δασικών εκτάσεων.

Δίνει επίσης έμφαση στην επιτάχυνση του χωροταξικού σχεδιασμού, που είναι το «κλειδί» για να εγκριθούν από το ΣτΕ τα πολεοδομικά σχέδια των νέων οικισμών.

«Δεν βρήκαμε αξιόπιστα στοιχεία», είπε χαρακτηριστικά. Από καταγραφές που είχαν γίνει παλιότερα από το υπουργείο Περιβάλλοντος, προκύπτει ότι στην Αττική υπάρχουν 220 συνεταιρισμοί από τους οποίους το 50% έχει προβλήματα και δεν μπορεί να προχωρήσει η πολεοδόμηση της έκτασης που διαθέτει ή διεκδικεί.

Στην υπόλοιπη χώρα υπάρχουν 330 συνεταιρισμοί, από τους οποίους το 25% έχουν προβλήματα με τις δασικές εκτάσεις που περιλαμβάνονται στην ιδιοκτησία τους και το 15% βρίσκονται σε περιοχές χωρίς πρόβλεψη για δημιουργία οικιστικών ζωνών. Η Σταυρούλα Αγρίου διαβεβαίωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα υπογραφεί από τον Γ. Σταθάκη απόφαση που θα κάνει επιτέλους πράξη την ηλεκτρονική έκδοση των αδειών δόμησης.

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νομοθετική ρύθμιση χτίζει φόβους
Με νομοθετική ρύθμιση και όχι με Προεδρικό Διάταγμα το υπουργείο Περιβάλλοντος σχεδιάζει να αντιμετωπίσει το σοβαρό πρόβλημα που προέκυψε με την κατασκευή δωδεκαώροφου ξενοδοχείου στην περιοχή Μακρυγιάννη, το...
Νομοθετική ρύθμιση χτίζει φόβους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Προς παράταση για τα αυθαίρετα
Ανοιχτό το ενδεχόμενο για μικρή παράταση στη νομιμοποίηση αυθαιρέτων αφήνει το υπουργείο Περιβάλλοντος. Η προθεσμία υποβολής δηλώσεων λήγει στις 8 Νοεμβρίου και υπάρχει σκέψη να παραταθεί.
Προς παράταση για τα αυθαίρετα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διπλή παρέμβαση στο Κτηματολόγιο
Με την τακτική του καρότου και του μαστίγιου, το υπουργείο Περιβάλλοντος φιλοδοξεί να αντιμετωπίσει τις μεγάλες καθυστερήσεις οι οποίες παρατηρούνται...
Διπλή παρέμβαση στο Κτηματολόγιο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δίνονται κίνητρα για την ανάπλαση γερασμένων κτιρίων
Με φοροαπαλλαγές, φοροελαφρύνσεις και άλλα κίνητρα θα ανταμείβονται οι φορείς Κ.ΑΛ.Ο., οι ιδιώτες και οι επενδυτές που θα αναλαμβάνουν να συντηρούν τα παλιά κτίρια των αστικών κέντρων, σύμφωνα με νομοσχέδιο...
Δίνονται κίνητρα για την ανάπλαση γερασμένων κτιρίων
Χάρτης της περιοχής γύρω από την Ακρόπολη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πολεοδομικός έλεγχος κατόπιν... εργασιών
Στο μικροσκόπιο των επιθεωρητών Δόμησης του υπουργείου Περιβάλλοντος μπαίνει η οικοδομική άδεια που έχουν χορηγήσει οι υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων για την ανέγερση δεκαώροφου ξενοδοχείου στην οδό Φαλήρου, σε...
Πολεοδομικός έλεγχος κατόπιν... εργασιών
Τo δεκαώροφο ξενοδοχείο επί της οδού Φαλήρου.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο δήμος τα ρίχνει στους νόμους
Αντί για αυτοψία στο προκλητικό για το δημόσιο αίσθημα δεκαώροφο κτίριο στην οδό Φαλήρου, το οποίο επισκιάζει την Ακρόπολη, ο Δήμος Αθηναίων εξέδωσε ανακοίνωση για να υπερασπιστεί τη νομιμότητα της οικοδομικής...
Ο δήμος τα ρίχνει στους νόμους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας