Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Υποσχέσεις για ανακούφιση νησιών και μεταναστών

Ο Δημήτρης Βίτσας συνομίλησε με κατοίκους και άκουσε τα παράπονά τους

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Υποσχέσεις για ανακούφιση νησιών και μεταναστών

  • A-
  • A+

MΥΤΙΛΗΝΗ, Αποστολή

Ο περιορισμός του αριθμού των προσφύγων και των μεταναστών στα όρια της δυναμικότητας φιλοξενίας του κάθε νησιωτικού Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης είναι ο επόμενος στόχος της κυβέρνησης, με χρονοδιάγραμμα έως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Συγκρατημένος εμφανίστηκε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, στο 14ο Περιφερειακό Συνέδριο Βορείου Αιγαίου, περιγράφοντας ωστόσο τον παραπάνω στόχο ως εφικτό σενάριο, που θα ανακουφίσει τα νησιά και ειδικά τη Λέσβο, που σήμερα φιλοξενεί τους μισούς και πλέον εγκλωβισμένους από τους 16.000 ανθρώπους που αναζητούν άσυλο στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Η κατάσταση σήμερα δεν είναι ούτε καλή ούτε μέτρια. Είναι οριακά μέτρια, προς κακή», σημείωσε και ανέφερε τα μέτρα που σκοπεύει να πάρει η κυβέρνηση, ώστε να πετύχει τον παραπάνω στόχο. Σε αυτά περιέλαβε την αξιοποίηση του ήδη υπάρχοντος πλαισίου, αλλά και μελλοντικούς στόχους, τόσο σε εθνικό όσο και ευρωπαϊκό επίπεδο. «Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, υπάρχει η λύση της δημιουργίας νόμιμων οδών μετανάστευσης, η ορθή κατανομή των προσφύγων, η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη που δεν εκφράζεται, αφού πολλές χώρες αρνούνται να δεχτούν τους συμφωνημένους αριθμούς και το χτύπημα των κυκλωμάτων διακίνησης», τόνισε, χαρακτηρίζοντας τις επιστροφές στην Τουρκία ως ένα «διορθωτικό μέτρο και όχι καρδιά της συμφωνίας, όπως θέλουν κάποιοι να το παρουσιάζουν».

Αναφέροντας τα μέτρα που θα ληφθούν σε αυτή την κατεύθυνση, έκανε λόγο για ταχεία εξέταση των αιτημάτων ασύλου, την άμεση μεταφορά των δικαιωμένων σε δομές της ηπειρωτικής χώρας που θα δημιουργηθούν άμεσα, την αξιοποίηση των προγραμμάτων εθελούσιας επιστροφής στις χώρες τους και της επανένωσης οικογενειών προσφύγων στις ευρωπαϊκές χώρες.

Ανανέωση συμβάσεων και νέες προσλήψεις

Επίσης, γνωστοποίησε την ανανέωση των συμβάσεων εργαζομένων στις υπηρεσίες ασύλου, με ιδιαίτερη έμφαση στους διερμηνείς, ώστε ο αριθμός τους να μην υπολείπεται του αντίστοιχου αριθμού των επιτροπών, την ανακοίνωση προσλήψεων -έως και 700 στον αριθμό-, καθώς και τη δημιουργία ακόμα 200 θέσεων στην υπηρεσία Ασύλου για τα νησιά και τον Εβρο, εκεί όπου ο αριθμός αφίξεων ξεπέρασε, τον Απρίλιο, τις αντίστοιχες στα νησιά.

Παράλληλα ανέφερε πως στο κατατεθειμένο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι η προσφυγή σε δεύτερο βαθμό δεν θα έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα, χωρίς πάντως να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις για την εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου. Στις προαναγγελίες, και η γρήγορη απόδοση ΑΜΚΑ στους νεοεισερχόμενους, ώστε να λυθεί το πρόβλημα με το κόστος φαρμάκων, καθώς και η δημιουργία νέου προγράμματος ένταξης.

«Ωστόσο θα πρέπει να υπάρξει και μια κοινή πολιτική επιστροφών σε ευρωπαϊκό επίπεδο», τόνισε, προσθέτοντας στα συστατικά της επιτυχίας και τη συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς, ενώ χαρακτήρισε επιτυχημένη την προσπάθεια της κυβέρνησης για τη δημιουργία διαύλων επικοινωνίας με την Τουρκία. «Δημιουργούμε με μικρά βήματα τις βάσεις για κάποια μεγαλύτερα βήματα», κατέληξε, καλώντας και την Τοπική Αυτοδιοίκηση να συνεργαστεί με το υπουργείο για την επίτευξη των στόχων.

Σε ανάλογο πλαίσιο κινήθηκε και ο υπουργός Νίκος Τόσκας, που τόνισε ότι η «καινούργια νομοθεσία δίνει λύσεις», σημειώνοντας με τη σειρά του την ανάγκη δημιουργίας νέων χώρων κράτησης για όσους χάνουν το δικαίωμα ασύλου. Χαρακτήρισε άστοχες τις πολιτικές όπως αυτή «της Μέρκελ του “ελάτε όλοι” ή το να πυροβολούμε τις βάρκες», τονίζοντας την ανάγκη για ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική.

Χαρακτηριστική, πάντως, ήταν η απουσία εκπροσώπων επαγγελματικών και επιστημονικών συλλόγων του νησιού από το συνέδριο, κατόπιν σχετικής απόφασης του συντονιστικού τους οργάνου που έχει προκηρύξει απεργία για τη σημερινή μέρα, εν όψει της πρωθυπουργικής επίσκεψης.

Μόνη εξαίρεση η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι κάτοικοι της Μόριας, εκπρόσωποι των οποίων βρέθηκαν στη συνεδρίαση για το προσφυγικό και είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον κ. Βίτσα. Πάντως, οι ίδιοι εκφράστηκαν θετικά για τον υπουργό, αφού καταλαβαίνουν ότι το αίτημα άμεσης αποσυμφόρησης του ΚΥΤ δεν είναι εφικτό να ικανοποιηθεί.

«Επιπλέον ενίσχυση των νοσοκομείων Λέσβου, Ρόδου, Σύρου, Χίου, Κω, Λέρου, Καλύμνου»

Ενα νέο πρόγραμμα παροχής υπηρεσιών υγείας σε πρόσφυγες και μετανάστες, που ταυτόχρονα θα βοηθήσει και τις δομές υγείας οι οποίες απευθύνονται σε όλους τους νησιώτες, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης του νησιού.

«Περίπου 200 υγειονομικοί υπηρετούν αυτή τη στιγμή στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου στους χώρους φιλοξενίας στα ΚΥΤ και στα ΠΡΟΚΕΚΑΤ, τους οποίους θα προσπαθήσουμε να αυξήσουμε. Βεβαίως χρειάζεται και μια συστηματική ενίσχυση των όμορων δημόσιων δομών, όπως το νοσοκομείο της Μυτιλήνης, το οποίο υποδέχεται μεγάλο όγκο περιστατικών από τους καταυλισμούς. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει προσπάθειες να ενισχυθεί με προσωπικό και επιπλέον χρηματοδότηση», τόνισε ο κ. Ξανθός.

ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Εξειδικεύοντας επιπλέον τα περί ενίσχυσης των νοσοκομείων στα νησιά, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, έκανε λόγο για αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας και ειδικά των δευτεροβάθμιων σε Λέσβο, Ρόδο και Σύρο, ώστε να αποκτήσουν δυνατότητες κάλυψης όλης της νησιωτικής περιφέρειας όπου ανήκουν καθώς και ταυτόχρονη ενίσχυση των Νοσοκομείων Χίου, Κω, Λέρου και Καλύμνου, με επιπλέον ειδικότητες.

Οπως είπε, στόχος είναι τα Νοσοκομεία Λέσβου, Ρόδου και Σύρου να καλύπτουν το 80% των περιστατικών.

Το κολυμβητήριο

Μια σημαντική εξαγγελία επιφύλασσε όμως και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης. Ικανοποιώντας ένα χρόνιο αίτημα, ανακοίνωσε τη χρηματοδότηση κατασκευής Κολυμβητηρίου στη Μυτιλήνη κόστους 5 εκατομμυρίων ευρώ από εθνικούς πόρους, ενώ έριξε ιδιαίτερο βάρος στο Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Βορείου Αιγαίου και τη χρηματοδότηση της περιφέρειας με 35 εκατ. ευρώ.

Σημαντική ήταν και η αναφορά του γενικού γραμματέα Επενδύσεων Παναγιώτη Κορκολή για το αεροδρόμιο Χίου, προαναγγέλλοντας ότι σε τρία χρόνια θα έχει ολοκληρωθεί η επέκτασή του.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ζητούν να αποσυνδεθεί το προσφυγικό από τη μείωση του ΦΠΑ
Την αποσύνδεση του προσφυγικού από την εφαρμογή των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ ζητούν οι δήμαρχοι των πέντε νησιών Χίου, Λέσβου, Σάμου, Λέρου και Κω και χαρακτηρίζουν ως ηθικά και ανθρωπιστικά απαράδεκτη τη...
Ζητούν να αποσυνδεθεί το προσφυγικό από τη μείωση του ΦΠΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στη Λέσβο ο επίτροπος Μετανάστευσης
Στη Λέσβο αναμένεται το πρωί της Τετάρτης ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος. Μαζί με τον δήμαρχο θα επισκεφθούν τη Μόρια και το Καρά Τεπέ και θα ακολουθήσει...
Στη Λέσβο ο επίτροπος Μετανάστευσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι νέες αφίξεις υπερκαλύπτουν τις αναχωρήσεις στη Μόρια
Κρίσιμη εξακολουθεί να είναι η κατάσταση στη Μόρια και κατά συνέπεια στη Λέσβο, με τις προσπάθειες αποσυμφορήσης να πέφτουν ουσιαστικά στο κενό. Οι...
Οι νέες αφίξεις υπερκαλύπτουν τις αναχωρήσεις στη Μόρια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η αλληλεγγύη των γιατρών έσωσε 12χρονο πρόσφυγα χωρίς ΑΜΚΑ
Η ανθρωπιά των γιατρών του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, οι οποίοι αγνόησαν τη δολοφονική νομοθεσία που απαγορεύει τη δωρεάν διάθεση φαρμάκων σε πρόσφυγες που στερούνται ΑΜΚΑ, έσωσε τη ζωή 12χρονου προσφυγόπουλου.
Η αλληλεγγύη των γιατρών έσωσε 12χρονο πρόσφυγα χωρίς ΑΜΚΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αδιαχώρητο στα κέντρα υποδοχής της Λέσβου και της Χίου
Δεκάδες πρόσφυγες περνούν καθημερινά στα νησιά του Βορείου Αιγαίου ● Χιλιάδες οι εγκλωβισμένοι αφού η κυβέρνηση δεν βρίσκει χώρους φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα ● Διαμαρτυρίες από αστυνομικούς και...
Αδιαχώρητο στα κέντρα υποδοχής της Λέσβου και της Χίου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας