• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.0°C / 15.1°C
  3 BF
  76%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 13.3°C
  1 BF
  88%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 16.0°C
  4 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 8.9°C / 11.6°C
  1 BF
  71%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.7°C
  2 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.1°C / 11.5°C
  1 BF
  91%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.4°C / 7.9°C
  1 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  2 BF
  82%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.9°C
  1 BF
  87%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  2 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.4°C / 15.4°C
  4 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  4 BF
  75%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.1°C / 16.1°C
  4 BF
  79%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.7°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 13.8°C
  0 BF
  86%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 15.8°C / 18.2°C
  2 BF
  74%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 14.3°C
  2 BF
  70%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 11.6°C
  2 BF
  80%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 13.4°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.2°C / 8.2°C
  2 BF
  93%

Οι δύο δήμαρχοι μιλούν για το μέλλον των πόλεών τους

Βάσια Αναγνωστοπούλου

Αθήνα και Σκόπια τολμούν

 • A-
 • A+

Αποστολή στα ΣΚΟΠΙΑ

Δύο πρωτεύουσες τολμούν και προχωρούν ένα βήμα πιο μπροστά από τα κράτη τους. Αθήνα και Σκόπια έδωσαν χθες και επισήμως τα χέρια, εγκαινιάζοντας μια νέα περίοδο με την υπογραφή του μεταξύ τους Συμφώνου Συνεργασίας από τους δημάρχους Γ. Καμίνη και Π. Σιλέγκοφ.

Ενα Σύμφωνο με ισχυρό συμβολισμό, που στη δεδομένη κρίσιμη συγκυρία στέλνει ένα σαφές μήνυμα: ο ορθολογισμός μπορεί να επικρατήσει των στερεοτύπων εφόσον ο στόχος είναι η αμοιβαία πρόοδος.

Ο σεισμός του 1963

«Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να συνεργαστούμε, επιδιώκοντας από κοινού ένα καλύτερο μέλλον για τις κοινωνίες μας. Ο χρόνος κυλάει γρήγορα, η πρόοδος περνάει δίπλα μας, δεν πρέπει να χάσουμε το τρένο», είναι μια χαρακτηριστική αποστροφή της ομιλίας του κ. Καμίνη, με τον ομόλογό του κ. Σιλέγκοφ να εστιάζει στο ότι οι δύο πόλεις έχουν μεγαλύτερο τμήμα της ιστορίας που τους ενώνει παρά που τους χωρίζει, θυμίζοντας την ελληνική συνδρομή στην περίπτωση του σεισμού το 1963.

Η σημασία που έδωσε η γειτονική χώρα στην επίσκεψη του δημάρχου Αθηναίων αποτυπώνεται στην πρόσκληση για συνάντηση που του απηύθυνε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζ. Ζάεφ (η συνάντηση εξελισσόταν τις ώρες που γραφόταν το ρεπορτάζ).

Το κλίμα στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης των Σκοπίων, όπου υπεγράφη το Σύμφωνο Συνεργασίας των πρωτευουσών, ήταν αναμφισβήτητα θερμό, όπως και στην πρώτη συνάντηση των δύο δημάρχων, τον περασμένο Φεβρουάριο στην Αθήνα.

Τότε τέθηκαν οι βάσεις γι’ αυτό που από χθες αποτελεί γεγονός.

Οι δύο πόλεις συμφώνησαν να προχωρήσουν στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών για μια σειρά αξόνων.

Μεταξύ άλλων: ζητήματα διοίκησης, αστική ανάπτυξη, ανθεκτικότητα των πόλεων, προστασία του περιβάλλοντος, πολιτισμός, τουρισμός, καινοτομία και ψηφιακή αναβάθμιση.

Τα 39 γλυπτά

Περαιτέρω, το Σύμφωνο προβλέπει την από κοινού συνεργασία των δύο πρωτευουσών εντός του Δικτύου των Ευρωπαϊκών Πόλεων, όπως και στο πλαίσιο ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

«Εσπασε», έτσι, από χθες ένας ιδιότυπος αποκλεισμός της πόλης των Σκοπίων.

Ολα αυτά, ενώ η δημοτική αρχή των Σκοπίων ετοιμάζεται να αλλάξει την εικόνα της πόλης, αποσύροντας αγάλματα που τοποθετήθηκαν στην περίοδο Γκρούεφσκι.

Ο λόγος για τα 39 γλυπτά και πλήθος άλλα μνημεία που δίνουν στην πρωτεύουσα της γειτονικής πόλης ένα προφίλ αρχαϊκής «γλυπτοθήκης».

Τόσα πολλά «που έχω αρνηθεί να τα μετρήσω», σχολίασε ο ίδιος ο κ. Σιλέγκοφ στη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε την υπογραφή του Συμφώνου.

Πρόκειται για έργα τα οποία κόστισαν 700 εκατ. ευρώ (ο αρχικός τους προϋπολογισμός ήταν μόλις 80 εκατ. ευρώ) και «έκλεψαν το μέλλον της πόλης», σύμφωνα με τον δήμαρχο Σκοπίων, ο οποίος μάλιστα ανέφερε ότι στα έργα αυτά υπεισέρχονται εγκληματικές υποθέσεις.

Η κυβέρνηση Ζάεφ έχει κατηγορήσει την -προηγούμενη- κυβέρνηση Γκρούεφσκι για αδιαφανή χρηματοδότηση των έργων αυτών. Ας σημειωθεί ότι οι συζητήσεις στην πρωτεύουσα τις γειτονικής χώρας καταλήγουν σε εκτιμήσεις ότι... έρχονται αποκαλύψεις στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Αυτό πάντως που εκτιμούν πολλοί γνώστες του θέματος είναι ότι η συντήρηση έργων και κτιριακών υποδομών της εποχής Γκρούεφκσι θα καταλήξει πιο κοστοβόρα από την ανέγερση νέων κτιρίων.

Οι πρωτοβουλίες

Η αρχή έχει γίνει με την απόσυρση του αγάλματος του Andon Lazov Janev (γνωστός και ως Kjoseto, δηλαδή καραφλός, πρόσωπο που δεν αφορά τις αντιπαραθέσεις με την ελληνική πλευρά).

Μας περιγράφηκε ως ένας εκτελεστής του VMRO, ως ένα εγκληματικό στοιχείο του οποίου το άγαλμα επελέγη να στηθεί μπροστά από το Δικαστικό Μέγαρο!

Σε ποια κατεύθυνση θα είναι οι αλλαγές που θα επιλέξει για την πόλη του ο κ. Σιλέγκοφ; Σύμφωνα με τον ίδιο, στόχος είναι η πόλη να επιστρέψει στην αρχική της μορφή.

Ωστόσο, από τη στιγμή που ο συγκεκριμένος εξωστρεφής πολιτικός επέλεξε για μότο του τη φράση «προτιμώ να συζητώ για το μέλλον των παιδιών μας από το να μιλώ για το παρελθόν των προγόνων μου» -την οποία επανέλαβε χθες, απαντώντας σε δημοσιογράφο-, καινοτόμες και προοδευτικές πρωτοβουλίες πρέπει να θεωρούνται δεδομένες.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καταδίκη της Χρυσής Αυγής ζητά ο Δήμος Αθηναίων
Στο ύψος των περιστάσεων στάθηκε για ακόμη μία φορά το δημοτικό συμβούλιο Αθηναίων, εγκρίνοντας κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση ψήφισμα καταδίκης της δράσης της νεοναζιστικής Χρύσης Αυγής εν όψει της...
Καταδίκη της Χρυσής Αυγής ζητά ο Δήμος Αθηναίων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Με... λεπτή κίτρινη γραμμή τα τραπεζοκαθίσματα
Μια ευδιάκριτη κίτρινη γραμμή επιστρατεύει ο δήμος Αθηναίων στη «μάχη» για την προάσπιση δημόσιων χώρων από τραπεζοκαθίσματα. Πρόκειται για ένα μέτρο που έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζεται σε πολυσύχναστους...
Με... λεπτή κίτρινη γραμμή τα τραπεζοκαθίσματα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πετράλωνα και «πορφυρογέννητοι»
​Διστάζει ο Γ. Πατούλης να ανακοινώσει ξεκάθαρα την υποψηφιότητά του για τον Δήμο Αθηναίων, αλλά δεν διστάζει να επιτεθεί κατά της οικογένειας Μητσοτάκη. «Πρέπει όλοι οι πορφυρογέννητοι να αφήσουν οξυγόνο και...
Πετράλωνα και «πορφυρογέννητοι»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αθήνα, Σκόπια δείχνουν τον δρόμο
Πρόκειται για μια εξέλιξη με ισχυρούς συμβολισμούς σε πολιτικό επίπεδο, αλλά και ουσίας σε επίπεδο συνεργασίας των πρωτευουσών Ελλάδας και ΠΓΔΜ. Οι δήμαρχοι των δύο πρωτευουσών, Γ. Καμίνης και Π. Σιλέγκοφ,...
Αθήνα, Σκόπια δείχνουν τον δρόμο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Και στο βάθος αδειοδότηση
Με πολιτικές ενέργειες, σε πρώτο βαθμό, θα κινηθεί ο Δήμος Αθηναίων αναφορικά με το ζήτημα της δέσμευσης των τραπεζικών λογαριασμών του δημοτικού ραδιοφωνικού σταθμού «Αθήνα 9.84», εξέλιξη που απειλεί να...
Και στο βάθος αδειοδότηση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αναγκαστικό ξενύχτι για μια ολόκληρη γειτονιά
«Εχετε δίκιο!» Είναι η φράση που επανειλημμένα ακούν από τις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες οι κάτοικοι στα πέριξ της πλατείας Πλαστήρα, στο Παγκράτι, και πλέον έχει καταντήσει ψυχοφθόρα. Εδώ και περίπου τρία...
Αναγκαστικό ξενύχτι για μια ολόκληρη γειτονιά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας