Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Διαφθορά, η «μητέρα» της κρίσης

Διαφθορά, η «μητέρα» της κρίσης

  • A-
  • A+

Υψηλού επιπέδου εισαγγελικό μανιφέστο κατά της διαφθοράς στη Θεσσαλονίκη, με βολές στον «άγριο οικονομικό νεοφιλελευθερισμό» που οδήγησε «στην κρίση»!

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου και ο εισαγγελέας Εφετών -αρμόδιος για εγκλήματα διαφθοράς στη Βόρεια Ελλάδα- Αχιλλέας Ζήσης ανέλυσαν απλά και γλαφυρά τα αίτια του κοινωνικά καταστρεπτικού φαινομένου για την ελληνική κοινωνία, μιλώντας χθες από το βήμα συνεδρίου με θέμα «Δημοκρατία και διαφθορά», που διοργάνωσαν στο κτίριο των Διοικητικών Δικαστηρίων το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.

Η διαφθορά στη χώρα μας είναι «κάθετη και οριζόντια» και στο γεγονός αυτό εδράζεται η «χειρότερη κρίση που αντιμετωπίζει στην ιστορία της η ελληνική οικονομία», τόνισε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου.

Αναφερόμενη, ως χαρακτηριστικό παράδειγμα, στις ποινικές υποθέσεις για τις λεγόμενες μίζες των εξοπλιστικών προγραμμάτων που απασχόλησαν τα τελευταία χρόνια την ελληνική Δικαιοσύνη, σημείωσε ότι ως συνέχεια αυτών κατασχέθηκαν χρηματικά ποσά που ξεπερνούν τα 40 εκατ. ευρώ, ενώ οι δεσμεύσεις ακίνητης περιουσίας για τις ίδιες υποθέσεις ξεπερνούν σε αξία τα 400 εκατ. ευρώ.

Δίνοντας τη θλιβερή διάσταση του φαινομένου στη χώρα μας είπε ότι δεν υπάρχει ένας φορέας που να μην έχει απασχολήσει τη Δικαιοσύνη για υπόθεση διαφθοράς, για να προσθέσει ότι είναι μία από τις αιτίες για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην απονομή της δικαιοσύνης.

«Είναι οι άπειρες υποθέσεις διαφθοράς που έχουν κατακλύσει τα δικαστήρια και αφορούν οργανισμούς του Δημοσίου, φορείς, νοσοκομεία κ.ά.», όπου «η διαφθορά έχει εκτραφεί από πολλά χρόνια», παραδέχθηκε η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός, εξηγώντας γιατί η εκδίκαση αυτών των υποθέσεων κρατάει πολλά χρόνια.

Οπως είπε, οι δικαστικοί λειτουργοί έως πρόσφατα, λόγω «των μη γνώσεων», ήταν αδύναμοι να αντιληφθούν «τι είχε συμβεί» στις επίδικες υποθέσεις, ενώ προς την κατεύθυνση της απόκτησης των απαιτούμενων γνώσεων βοηθά η συνεργασία που έχει αναπτυχθεί με τα Πανεπιστήμια.

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στη συνεργασία που «τρέχει» ο Αρειος Πάγος με το ΕΚΠΑ (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών) και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ιδρύματα στα οποία αυτή τη στιγμή διεξάγεται ένα μίνι μεταπτυχιακό πρόγραμμα, διάρκειας οκτώ μηνών, για 41 εισαγγελείς και δικαστές προκειμένου να εκπαιδευτούν στο Οικονομικό Δίκαιο, στο Δίκαιο της Κεφαλαιαγοράς και στο Τραπεζοοικονομικό Σύστημα.

Η κ. Δημητρίου ξεκαθάρισε ότι οι έννοιες «δημοκρατία και διαφθορά δεν πάνε μαζί» και συμπλήρωσε ότι «για να κερδίσουμε το παράξενο σταυρόλεξο κατά της διαφθοράς δεν έχουμε άλλο τρόπο παρά να το λύσουμε».

Ο πειρασμός του χρήματος

Στον «άγριο οικονομικό φιλελευθερισμό με τον ανελέητο ανταγωνισμό και την αναγωγή του χρήματος σε υπέρτατη αξία», που αποτελεί βασικό ενισχυτικό της παράγοντα, απέδωσε τα φαινόμενα διαφθοράς ο αρμόδιος εισαγγελέας Εφετών στη Βόρεια Ελλάδα, Αχιλλέας Ζήσης.

«Οι δημόσιοι λειτουργοί σ’ ένα τέτοιο σύστημα μπαίνουν στον πειρασμό να ενταχθούν στο παιχνίδι της αγοράς ανταγωνιζόμενοι τους ελεύθερους επαγγελματίες στην απόκτηση πλούτου», σημείωσε, αναφερόμενος ακόμα και σε «φαινόμενα διαφθοράς -έστω μεμονωμένα- στον χώρο της Δικαιοσύνης, της αστυνομίας, των ελεγκτικών σωμάτων, των δικηγόρων κ.α.».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού καθιστούν προσεκτικούς τους φορείς της εξουσίας και τονώνουν το πνεύμα ελέγχου και λογοδοσίας».

Για τον έλεγχο του πολιτικού χρήματος και το προνομιακό καθεστώς ποινικής μεταχείρισης υπουργών και βουλευτών, ο κ. Ζήσης ανέφερε με νόημα: «Δεν ξέρω αν η κοινωνία μας συγχωρήσει την πολιτική αν τυχόν λόγω οποιασδήποτε χρονοτριβής ή οποιωνδήποτε έκτακτων περιστατικών χαθεί η ευκαιρία να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί η διαδικασία τακτοποίησης της εκκρεμότητας αυτής (η αναθεώρηση δηλαδή στην παρούσα Βουλή) από τους αρμοδίους σε εύλογο χρόνο».

Αξιακή κρίση

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασίλης Πέππας σημείωσε ότι διαφθορά δεν είναι μόνο οι παράνομες πληρωμές, οι μίζες, η εξαγορά συνειδήσεων, η διαπλοκή στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

«Είναι ο ευτελισμός του κοινωνικού αγαθού, η έκπτωση της κοινωνικής λειτουργίας, η εξοικείωση με την εξουσία, η συνολική μετατόπιση της κοινωνίας από τις αξίες της», είπε, τονίζοντας ότι η δημοκρατία πρέπει να αμυνθεί...

Στις συγκυρίες που ευνοούν τη διαφθορά αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, η πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ανδρονίκη Θεοτοκάτου, η οποία στάθηκε στην έλλειψη θεσμικής επιβολής κανόνων και αποτελεσματικού συστήματος καταστολής.

Μεταφέροντας στο ακροατήριο ποσοτικά στοιχεία από έρευνες κοινής γνώμης, είπε ότι το 80% προκρίνει ως κυριότερη αιτία της διαφθοράς την αναποτελεσματικότητα της εξουσίας και την αδιαφάνεια.

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Δίωξη στον πρώην διευθυντή για απιστία στην υπηρεσία
Μια φωτιά σε αποθήκη με έργα τέχνης... καίει τον πρώην διευθυντή του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης! Σε βάρος του ο εισαγγελέας Διαφθοράς, Δημήτρης Μητρουλιάς, παρήγγειλε την άσκηση ποινικής δίωξης...
Δίωξη στον πρώην διευθυντή για απιστία στην υπηρεσία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Προϊστάμενος υπεξαίρεσε 300.000 ευρώ και πήρε ευνοϊκή μετάθεση!
Ο ταχυδρομικός υπάλληλος «χτύπησε» δυο φορές: υπεξαίρεσε πάνω από 300.000 ευρώ στην Καλλικράτεια Χαλκιδικής, και όταν διαπιστώθηκε η «μαύρη τρύπα», η διοίκηση των ΕΛΤΑ τον... αντάμειψε με ευνοϊκή μετάθεση στο...
Προϊστάμενος υπεξαίρεσε 300.000 ευρώ και πήρε ευνοϊκή μετάθεση!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εγνατία Οδός στρωμένη με...κακουργήματα
Ενας δρόμος... κακουργήματα! Νέα ποινική δίωξη, τη δεύτερη μέσα στον Αύγουστο, παρήγγειλε χθες ο εισαγγελέας Διαφθοράς Θεσσαλονίκης, Αχιλλέας Ζήσης, για το σκάνδαλο με τις επιπλέον πληρωμές σηράγγων της...
Εγνατία Οδός στρωμένη με...κακουργήματα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δίωξη για τους «βρόμικους» διαγωνισμούς καθαριότητας
Οσμή σκανδάλου στους διαγωνισμούς καθαριότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης. Ανώτεροι υπάλληλοι αλλά και αιρετοί μπήκαν στο στόχαστρο του εισαγγελέα Διαφθοράς, που παρήγγειλε την άσκηση ποινικών διώξεων για παράβαση...
Δίωξη για τους «βρόμικους» διαγωνισμούς καθαριότητας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το κατηγορητήριο είναι… βαθύ
Η εισαγγελέας Πρωτοδικών άσκησε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος εις βάρος των 19 κατηγορουμένων που φέρεται ότι είχαν στήσει εγκληματική οργάνωση και λυμαίνονταν τη λειτουργία του ΟΛΘ.
Το κατηγορητήριο είναι… βαθύ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ερευνα για τη μη έκπτωση των αδελφών Ψωμιάδη από το δημοτικό συμβούλιο
Εισαγγελέας για τη συμμετοχή των αδελφών Ψωμιάδη στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης. Στο μικροσκόπιο η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης γιατί δεν κίνησε άμεσα τις διαδικασίες έκπτωσής τους από το...
Ερευνα για τη μη έκπτωση των αδελφών Ψωμιάδη από το δημοτικό συμβούλιο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας