Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ο σκοταδισμός ήρθε... εκ των έσω

Ο σκοταδισμός ήρθε... εκ των έσω

  • A-
  • A+

Τα συντηρητικά αντανακλαστικά μερίδας βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε το νομοσχέδιο για τις υιοθεσίες και τις αναδοχές του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η συζήτηση του οποίου ξεκινάει σήμερα το μεσημέρι στην αρμόδια επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής. Οι βουλευτές ζητούν την απόσυρση του άρθρου, το οποίο δίνει τη δυνατότητα σε άτομα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης να γίνουν ανάδοχοι γονείς.

Οι διαφωνούντες βουλευτές εκφράζουν την ανησυχία τους ότι με την εν λόγω ρύθμιση μπαίνει από το παράθυρο η δυνατότητα τεκνοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια.

Στην ουσία όμως με αυτή τους τη στάση πετούν οι ίδιοι έξω από την πόρτα τη δυνατότητα αναδοχής από οποιοδήποτε ζευγάρι έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, συνηγορώντας εμμέσως στην παραμονή των παιδιών στα ιδρύματα.

Πρέπει να τονιστεί πως σε ό,τι αφορά τις υιοθεσίες θετοί γονείς μπορούν να γίνουν, σύμφωνα με τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα, αποκλειστικά και μόνο έγγαμα ζευγάρια και όχι ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, ομόφυλα ή ετερόφυλα.

Κάποιοι από τους αντιδρώντες επικαλούνται επιστημονικές μελέτες, ορισμένοι προβάλλουν θρησκευτικές ενστάσεις, άλλοι πάλι υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση εμφανίζεται ανακόλουθη ως προς τη στάση της στην ψήφιση του νομοσχεδίου για το σύμφωνο συμβίωσης, όταν ξεκαθάριζε ότι δεν τίθεται ζήτημα τεκνοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια.

Ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης, ένας από τους βουλευτές που διαφωνούν με την επίμαχη διάταξη, δήλωσε στην «Εφ.Συν.»: «Είναι ένα από τα καλύτερα, μην πω το καλύτερο νομοσχέδιο, που καλούμαι να ψηφίσω και είναι αμαρτία να το σκοτώνουν έτσι!», παραθέτοντας μια σειρά... επιστημονικών επιχειρημάτων σύμφωνα με τα οποία η ανατροφή παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια οδηγούν στον κοινωνικό τους στιγματισμό και τη «διαταραγμένη σεξουαλικότητά τους».

Το θέμα συζητήθηκε εκτενώς στη χθεσινή συνεδρίαση του ενδοκοινοβουλευτικού οργάνου της πλειοψηφίας, στην οποία η βουλευτής Α’ Πειραιά και Νήσων, Γεωργία Γεννιά, κατέθεσε επιστολή, την οποία συνυπογράφουν οι Γιώργος Ντζιμάνης και Γιάννης Καραγιάννης.

Σε αυτήν αναφέρουν ότι «η ελληνική κοινωνία δεν είναι έτοιμη να αποδεχτεί την τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια» ζητώντας μάλιστα την τροποποίηση της επίμαχης διάταξης.

«Νομικά θα ήταν εντελώς παράλογη και αντίθετη στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο μια διάκριση μεταξύ ομόφυλων και ετερόφυλων ζευγαριών ως προς το δικαίωμα αναδοχής, ενώ πολιτικά πρόκειται για μια αυτονόητη προοδευτική επέκταση ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, όπως έχει πολύ μεγάλη υποχρέωση να κάνει αυτή η κυβέρνηση» δήλωσε η υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου μιλώντας χθες στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105,5».

«Πράξη αγάπης»

Του δικαιώματος αναδοχής παιδιών και από ομόφυλα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης υπεραμύνθηκε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε για το πρόγραμμα μετεγκατάστασης πληθυσμών Ρομά.

Η Θ. Φωτίου χαρακτήρισε την αναδοχή πράξη αγάπης και γενναιοδωρίας, από την οποία δεν μπορεί να αποκλείονται όσοι έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, ετερόφυλοι ή ομόφυλοι.

Αντίθετα, εξέφρασε την ανησυχία της για το γεγονός ότι επιτρέπονται οι γάμοι σε παιδιά 12 και 13 ετών «[...] βιασμένα και σε κατάσταση εγκυμοσύνης. Τα παιδιά είναι παιδιά και ως τέτοια πρέπει να ζουν. Θεωρώ απαράδεκτο να υπάρχουν παιδιά σε ιδρύματα, ακόμη και στο καλύτερο ίδρυμα που μπορείτε να φανταστείτε, όταν υπάρχουν άνθρωποι πρόθυμοι να τα φροντίσουν. Οταν η ελληνική κοινωνία καταλάβει τη σημασία της αναδοχής, τότε δεν θα μπορεί να αποκλείσει το σύμφωνο συμβίωσης από αυτή την γενναιόδωρη πράξη» κατέληξε η αρμόδια υπουργός.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Υιοθεσία... ομοφοβικού μίσους
Αντί να δοθεί βάρος στις βελτιώσεις που προωθούνται στις διαδικασίες υιοθεσίας και αναδοχής και την αποϊδρυματοποίηση των παιδιών που προβλέπει το νομοσχέδιο, πολλά ΜΜΕ και πολιτικοί είδαν «παραθυράκια»...
Υιοθεσία... ομοφοβικού μίσους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μια αγκαλιά είναι καλύτερη από ένα ίδρυμα
Με βασικό άξονα τη μέριμνα και τη φροντίδα των παιδιών, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης θέτει σε δημόσια διαβούλευση ένα νομοσχέδιο το οποίο επιχειρεί να βάλει τάξη στο θολό και -τουλάχιστον...
Μια αγκαλιά είναι καλύτερη από ένα ίδρυμα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Να μάθουν όλοι για την αναδοχή· μια πράξη γενναιοδωρίας και αλτρουισμού»
Η μεγάλη καινοτομία του συστήματος είναι ότι, με βάση τα χαρακτηριστικά των παιδιών, το σύστημα αναζητεί και προτείνει τα πιθανά κατάλληλα ζευγάρια (ή μεμονωμένα άτομα), με σειρά προτεραιότητας.
«Να μάθουν όλοι για την αναδοχή· μια πράξη γενναιοδωρίας και αλτρουισμού»
Ηλεκτρονικό μητρώο υιοθεσιών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανοίγουν τα ηλεκτρονικά μητρώα για τις υιοθεσίες
Σε αγώνα δρόμου επιδίδονται οι επιτελείς του υπουργείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης με στόχο την εφαρμογή του νέου νόμου για τις τεκνοθεσίες και τις αναδοχές, σύμφωνα με τον οποίο απλοποιούνται οι έως τώρα...
Ανοίγουν τα ηλεκτρονικά μητρώα για τις υιοθεσίες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Υπέρ της αναδοχής από ομόφυλα ζευγάρια ακαδημαϊκοί ψυχολόγοι
Ο σεξουαλικός προσανατολισμός των γονέων δεν έχει μετρήσιμες επιπτώσεις στην ψυχική υγεία ή στην κοινωνική προσαρμογή των παιδιών, τονίζουν 55 ακαδημαϊκοί ψυχολόγοι, που τάσσονται υπέρ της αναδοχής από ομόφυλα...
Υπέρ της αναδοχής από ομόφυλα ζευγάρια ακαδημαϊκοί ψυχολόγοι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ταχύτατες διαδικασίες για υιοθεσίες και αναδοχές
Νέες καινοτόμες ρυθμίσεις για την προώθηση των θεσμών της αναδοχής και υιοθεσίας εισάγει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή. ● Κινείται στο...
Ταχύτατες διαδικασίες για υιοθεσίες και αναδοχές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας