• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.3°C / 19.7°C
  2 BF
  71%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  13°C 10.6°C / 15.5°C
  0 BF
  67%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 14.4°C / 19.0°C
  3 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  4 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.1°C / 15.9°C
  2 BF
  55%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.2°C / 12.9°C
  2 BF
  64%
 • Κοζάνη
  Ψιχάλες μικρής έντασης
  7°C 5.6°C / 7.4°C
  0 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 14.0°C / 18.6°C
  4 BF
  79%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.3°C / 19.8°C
  6 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.9°C / 16.9°C
  4 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 20.2°C
  5 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 17.6°C
  1 BF
  56%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  5 BF
  72%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 15.5°C
  0 BF
  67%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 16.2°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 17.8°C
  1 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.1°C / 19.4°C
  3 BF
  50%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 13.3°C
  1 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.7°C / 14.5°C
  3 BF
  68%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  1 BF
  80%

Στο φουλ δουλεύουν επτά γερανοί για να ολοκληρωθεί το αμαξοστάσιο. Σε ένα χώρο 50 στρεμμάτων έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η επισκευαστική βάση και ο χώρος στάθμευσης των συρμών.

Μετρόντας ανάποδα

 • A-
 • A+

Η αντίστροφη μέτρηση για την ολοκλήρωση του πολύπαθου μετρό της Θεσσαλονίκης έχει ήδη ξεκινήσει.

Tην Κυριακή το βράδυ ο ένας από τους δύο μετροπόντικες που κατασκευάζουν τις δίδυμες σήραγγες έφτασε στον σταθμό Νομαρχία, όπου τον υποδέχτηκαν οι εργαζόμενοι και χιλιάδες πολίτες που ήθελαν να ζήσουν τη μεγάλη στιγμή. 

Απομένουν μόνο 1.500 μέτρα για να ολοκληρωθούν τα υπόγεια έργα και ώς τον Ιούνιο η «Ελλη» θα φτάσει στον τελευταίο της σταθμό, στην Πατρικίου, όπου θα συναντήσει τη βασική γραμμή, ενώ δύο μήνες αργότερα θα ακολουθήσει ο «Φρίξος». 

Με την ολοκλήρωση των σηράγγων, που λόγω της φύσης τους αποτελούν το πιο αστάθμητο κομμάτι των έργων, το χρονοδιάγραμμα λειτουργίας του μετρό γίνεται πιο σίγουρο.

Ο αρμόδιος υπουργός Χρήστος Σπίρτζης διαβεβαίωσε πως τον Νοέμβριο του 2020 θα ανοίξουν οι εννέα πρώτοι σταθμοί από το Σιντριβάνι, κοντά στον χώρο της Εκθεσης, ώς τη Νέα Ελβετία και στις αρχές του επόμενου έτους ολόκληρη η επέκταση της Καλαμαριάς, με άλλους πέντε σταθμούς. 

«Κερδίζουμε το πρώτο μεγάλο στοίχημα και μπορούμε να προγραμματίζουμε τα επόμενα βήματα», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο καθηγητής Γιάννης Μυλόπουλος, πρόεδρος της εταιρείας «Αττικό Μετρό» που έχει την ευθύνη του έργου.

Μέσα στον Μάιο θα ξεκινήσει το στρώσιμο της γραμμής και στο τέλος του χρόνου θα φτάσει στο αμαξοστάσιο της Πυλαίας ο πρώτος από τους συνολικά 18 συρμούς που θα εκτελούν τα δρομολόγια.

Τον Μάρτιο του 2019 θα προγραμματίζονται οι εργοταξιακές δοκιμές με προοπτική τον Ιούνιο ο συρμός να κάνει το πρώτο δοκιμαστικό ταξίδι στην έτοιμη γραμμή. 

Η χθεσινή ξενάγηση των δημοσιογράφων επικεντρώθηκε στο αμαξοστάσιο, το μεγαλύτερο κτίριο στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης, όπου σήμερα δουλεύουν στο φουλ επτά γερανοί.

Κατασκευάζεται σε ένα οικόπεδο 50 στρεμμάτων, σε απόσταση περίπου 1.200 μέτρων από τον σταθμό στη Νέα Ελβετία.

Ο χώρος είναι μικρός και έτσι χρειάστηκε να γίνει ειδικός σχεδιασμός για να χωρέσουν δύο κτίρια με συνολική επιφάνεια 90.000 τετραγωνικά, με δύο υπόγεια. 

Στο ένα διαμορφώνεται η επισκευαστική βάση και ο χώρος στάθμευσης των συρμών. Εχει σχεδόν ολοκληρωθεί το εντυπωσιακό μεταλλικό περίβλημα και προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς οι διαμορφώσεις του «εργοστάσιου» για την καθημερινή και τη βαριά συντήρηση.

Στο διπλανό, που ξεχωρίζει για τις αρχιτεκτονικές του γραμμές και συνδέεται με το αμαξοστάσιο με μεταλλική πεζογέφυρα, θα στεγαστεί το υπερσύγχρονο κέντρο διαχείρισης της κυκλοφορίας.

Θα διαμορφωθούν χώροι για 580 γραφεία που θα στεγάσουν τις υπηρεσίες της «Αττικό Μετρό» και έχει προβλεφθεί μία πτέρυγα για τη δημιουργία βρεφονηπιακού σταθμού για τα παιδιά των εργαζομένων. 

«Είναι η καρδιά και το μυαλό του έργου», είπε χαρακτηριστικά ο Τάκης Κορακίτης, επικεφαλής των έργων της βασικής γραμμής του μετρό από την πλευρά της εταιρείας «Ακτωρ» που κατασκευάζει το έργο.

Τονίζει πως έχει πιο δύσκολη αποστολή σε σχέση με το αντίστοιχο κέντρο που λειτουργεί στο μετρό της Αθήνας, γιατί στη Θεσσαλονίκη οι συρμοί θα κινούνται χωρίς οδηγό, με το σύστημα τηλεδιοίκησης που εφαρμόζεται στην Κοπεγχάγη. 

Τα αρχαία

Η γραμμή διαθέτει 13 σταθμούς, από τους οποίους οι 11 βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και τοποθετούνται οι κυλιόμενες σκάλες.

Σε πέντε από αυτούς, Ευκλείδη, Πανεπιστήμιο, Σιντριβάνι, Παπάφη και Φλέμινγκ, έχουν τοποθετηθεί και οι γρανίτες στα δάπεδα.

Το μόνο «ανοιχτό» θέμα της βασικής γραμμής είναι οι σταθμοί Αγίας Σοφίας και Βενιζέλου, λόγω των σπουδαίων αρχαιοτήτων που ήρθαν στο φως κατά την κατασκευή τους.

Στην πρώτη περίπτωση, οι ανασκαφές θα ολοκληρωθούν στα τέλη του έτους, αλλά δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα από τους αρχαιολόγους για τη Βενιζέλου. 

«Αυτό εμποδίζει τη λειτουργία των επόμενων δύο σταθμών ώς τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό, παρ' όλο που θα είναι έτοιμοι στο τέλος του 2019», μας ενημερώνει ο Τάκης Κορακίτης και προσθέτει ότι μετά από μία δεκαετία αρχίζουν να ελευθερώνονται χώροι και να περιορίζονται εργοτάξια, δίνοντας μια ανάσα στην κυκλοφορία και κυρίως στα γειτονικά καταστήματα. 

«Από το 2006 ώς τις αρχές του 2015 είχε κατασκευαστεί το 40% του έργου, αλλά μέσα στα δύο τελευταία χρόνια φτάσαμε το 65%», επισημαίνει.

Σήμερα στα εργοτάξια δουλεύουν 1.200 άνθρωποι, που έφταναν τους 2.000 πριν από λίγο καιρό όταν ήταν σε πλήρη εξέλιξη οι αρχαιολογικές ανασκαφές. 

Στην επέκταση της Καλαμαριάς, οι δύο μετροπόντικες καταρρίπτουν καθημερινά το ρεκόρ τους, αφού έχουν φτάσει να κατασκευάζουν έως και 30 μέτρα έτοιμης σήραγγας την ημέρα.

Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται και οι πέντε σταθμοί. Η επικεφαλής των έργων Σπυριδούλα Πετροπούλου μάς υποδέχθηκε στον σταθμό της Νέας Κρήνης, που βρίσκεται κάτω από την αδιαμόρφωτη οδό Πόντου.

Εχουν ήδη κατασκευαστεί τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, με ενδιάμεση νησίδα πράσινου, καθώς και οι προεξοχές που θα καλυφθούν από γυαλί ώστε να εξασφαλίζουν φυσικό φωτισμό στο εσωτερικό του σταθμού.

Οι τοίχοι του έχουν κατασκευαστεί από ανάγλυφο μπετόν και προβλέπεται να βαφτούν σε φωτεινό χρώμα. 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Φως στην άκρη του τούνελ για το μετρό Θεσσαλονίκης
Σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά την προβλεπόμενη ημερομηνία παράδοσης του έργου, ο πρώτος μετροπόντικας ολοκλήρωσε τη μία από τις δίδυμες σήραγγες της βασικής γραμμής και μέσα στον Μάρτιο θα ακολουθήσει και το...
Φως στην άκρη του τούνελ για το μετρό Θεσσαλονίκης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΜΕΤΡΟντας τις καθυστερήσεις σε... χρυσό
Ενάμιση μήνα μετά τη συνεδρίαση του ΚΑΣ για τον σταθμό Βενιζέλου στο μετρό της Θεσσαλονίκης δεν έχει υπογραφεί η πρόταση από τη Λίνα Μενδώνη ● Οι ολέθριες κυβερνητικές επιλογές αξιοποιούνται από τους...
ΜΕΤΡΟντας τις καθυστερήσεις σε... χρυσό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διεθνής κατακραυγή για το «ξερίζωμα» των αρχαιοτήτων
Ορατό είναι το ενδεχόμενο διασυρμού της χώρας λόγω της επιλογής της κυβέρνησης να ανατρέψει την απόφαση για την προστασία των σπουδαίων αρχαιολογικών ευρημάτων στον σταθμό Βενιζέλου.
Διεθνής κατακραυγή για το «ξερίζωμα» των αρχαιοτήτων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αγώνας δρόμου με δύο... μετροπόντικες
Στις 28 Μαρτίου 2016 το πρώτο μηχάνημα διάνοιξης έβαλε πάλι εμπρός τις μηχανές έπειτα από 40 μήνες απραξίας και τριάντα ημέρες αργότερα ακολούθησε το δεύτερο για την κατασκευή των δίδυμων σηράγγων συνολικού...
Αγώνας δρόμου με δύο... μετροπόντικες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΟΑΣΘ: επιδοτήσεις και δωράκια με γαλάζιους και πράσινους... φιόγκους
Οι προκλητικές συμβάσεις ΟΑΣΘ - δημοσίου και καλοπληρωμένες παρατάσεις τους, οι γενναίες παροχές προεκλογικά και στη δίνη της κρίσης το 2014, οι σούπερ κρατικές ενισχύσεις από το 2009 μέχρι σήμερα, τα...
ΟΑΣΘ: επιδοτήσεις και δωράκια με γαλάζιους και πράσινους... φιόγκους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μετρούν τις αρχαιότητες
Με τη διάθεση άλλων 25 εκατ. ευρώ ξεκινούν και οι αρχαιολογικές ανασκαφές για το μετρό της Θεσσαλονίκης που είχαν διακοπεί στα τέλη του 2015. Τον τελευταίο μήνα έχουν ανοίξει πάλι τα εργοτάξια σε τρεις...
Μετρούν τις αρχαιότητες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας