Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Φόρος τιμής στους ηρωικούς μαχητές των Αν. Συνοικιών της Αθήνας
ΕUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

Φόρος τιμής στους ηρωικούς μαχητές των Αν. Συνοικιών της Αθήνας

  • A-
  • A+

Το Σάββατο 28 Απρίλη έχει προγραμματιστεί ένα οδοιπορικό - φόρος τιμής στα κάστρα και στους μαχητές του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της περιόδου 1941-1945. Η ξενάγηση περιλαμβάνει το «Κάστρο» του Υμηττού και το Σκοπευτήριο της Καισαριανής.

Η μεταφορά είναι δωρεάν και θα γίνει με πούλμαν από το κέντρο της Αθήνας (Μουσείο) στον Υμηττό και την Καισαριανή και επιστροφή και πάλι στο κέντρο της Αθήνας (Μουσείο).

Την οργάνωση έχει αναλάβει η πολιτιστική επιτροπή του Μ-Λ ΚΚΕ, πλαισιωμένη από τον Εκπαιδευτικό όμιλο και τα Αντιτετράδια της Εκπαίδευσης καθώς και από τη φοιτητική νεολαία «Πορεία»

Το πρόγραμμα

Το Σάββατο 28 Απρίλη 2018, θα ξεκινήσουν πούλμαν από το Μουσείο στις 10.00 π.μ., με πρώτη στάση στον Υμηττό.

Εκεί θα υπάρχει συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που οργανώνει η Λαϊκή Αντίσταση - Αριστερή Αντιιμπεριαλιστική Συνεργασία (ΛΑ-ΑΑΣ) Ανατολικών και Νοτίων Συνοικιών, στον εορτασμό των 74 χρόνων από τη μάχη του Κάστρου του Υμηττού, στις 28 Απρίλη 1944, τιμώντας τους ηρωικούς υπερασπιστές του Κάστρου, Αυγέρη, Κιοκμενίδη και Φολτόπουλο.

Η συγκέντρωση της ΛΑ-ΑΑΣ θα ξεκινήσει στις 11 π.μ. από την πλατεία του πρώην Δημαρχείου Υμηττού και θα καταλήξει στο Κάστρο του Υμηττού.

Στη συνέχεια η μετάβαση στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής θα γίνει και πάλι με πούλμαν. Μετά το πέρας των εκδηλώσεων θα επιστρέψουμε στο Μουσείο.

Η μεταφορά με τα πούλμαν είναι δωρεάν εφόσον μετά από επικοινωνία κλειστεί θέση μέχρι την Παρασκευή 27 Απρίλη. (Τηλ. Επικ.: Χρήστος Κάτσικας 6945892700 και Σήφης Σταυρίδης 6973778161)

Στη διάρκεια των επισκέψεων στο Κάστρο του Υμηττού και στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής θα γίνει ξενάγηση και παρουσίαση των ηρωικών αυτών στιγμών του κομμουνιστικού κινήματος στη χώρα μας και θα αποτίσουμε φόρο τιμής στους μαχητές των ανατολικών συνοικιών της Αθήνας που έδωσαν την ίδια τους τη ζωή για τη λευτεριά της πατρίδας στα μαύρα χρόνια της κατοχής (1941-1945).

Η πολιτιστική Επιτροπή που έχει αναλάβει τον εορτασμό των 100 χρόνων από την Ίδρυση του ηρωικού ΚΚΕ, θα εκδώσει μπροσούρα αφιερωμένη στις Ανατολικές Συνοικίες της Αθήνας.

Στην μπροσούρα γίνεται παρουσίαση:

1. Της δημιουργίας των προσφυγογειτονιών, μετά τη μικρασιατική καταστροφή το 1922.

2. Της επίδρασης του ΚΚΕ στην ένταξη των προσφύγων στο προοδευτικό και κομμουνιστικό κίνημα της Ελλάδας και

3. Της ηρωικής αντίστασης των γειτονιών των Ανατολικών Συνοικιών, μέσα από τις 49 συνολικά μάχες που έδωσαν οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ στην περιοχή.

Για δηλώσεις συμμετοχής: Χρήστος Κάτσικας 6945892700 και Σήφης Σταυρίδης 6973778161

Για την ολοκλήρωση της επίσκεψης Τιμής, το Σάββατο 28 Απρίλη 2018, θα ξεκινήσει πούλμαν από το Μουσείο στις 10.00 π.μ., με πρώτη στάση στον Υμηττό. Στη συνέχεια η μετάβαση στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής θα γίνει με πούλμαν. Μετά το πέρας των εκδηλώσεων θα επιστρέψουμε στο Μουσείο.

Την επόμενη μέρα Κυριακή 29 Απρίλη, στις 7.30 μ.μ. στον πολιτιστικό χώρο «Σήμα» θα παρουσιαστεί θεατρική παράσταση με θέμα τη ζωή και τη δράση του Ναπολέοντα Σουκατζίδη - Είσοδος ελεύθερη

Το Κάστρο του Υμηττού

Τα ξημερώματα της 28ης Απρίλη του 1944 έμελλε να γραφτεί μια από τις πιο λαμπρές και ένδοξες σελίδες του εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος της χώρας μας ενάντια στους Γερμανούς κατακτητές και τους ντόπιους δωσίλογους συνεργάτες τους.

Λίγο πριν τις 8.00 το πρωί, οι τρεις νέοι μαχητές της ΕΠΟΝ, Δημήτρης Αυγέρης, Θάνος Κιοκμενίδης και Κωνσταντίνος Φολτόπουλος θα έρθουν αντιμέτωποι με δύο λόγους ταγματασφαλιτών μπροστά από το θρυλικό σπίτι της οδού Αγρέων στον Υμηττό. Οι πληροφορίες των κατακτητών πως το σπίτι εκείνο ήταν αποθήκη πυρομαχικών του ΕΛΑΣ, ήταν σωστές.

Οι τρεις νεαροί μαχητές με απαράμιλλο θάρρος και μαχητικότητα, αντάξια των ηρωικών κατορθωμάτων του ΕΛΑΣ, θα ορθώσουν ατσάλινο τείχος για να υπερασπίσουν το σπίτι – φρούριο ώστε να μην πέσει στα χέρια του κατακτητή και των ντόπιων συνεργατών του.

Για περίπου επτά ώρες θα πολεμήσουν σκληρά και ανυποχώρητα αποδεκατίζοντας τους αντιπάλους τους, ώσπου λίγο μετά τις 3.30 το μεσημέρι ο Δ. Αυγέρης, τελευταίος από τους τρεις ΕΠΟΝίτες, θα αποτολμήσει ηρωική έξοδο από το «κάστρο» πυροβολώντας και φωνάζοντας προς τους γερμανοτσολιάδες «Σας νικήσαμε τέρατα!».

Οι ταγματασφαλίτες μόλις διαπίστωσαν ότι για επτά ώρες πολεμούσαν με τρεις νέους, θα μαζέψουν τα πτώματα των νεκρών και θα αποχωρήσουν ηττημένοι και ντροπιασμένοι.

Το ίδιο βράδυ ο –τότε– ΕΠΟΝίτης και μετέπειτα ηγετικό στέλεχος του μαρξιστικού – λενινιστικού κινήματος της χώρας μας, Γιάννης Χοτζέας, θα γράψει πάνω στον τοίχο του σπιτιού: «Διαβάτη που περνάς από το σπίτι των τριών ηρώων του Υμηττού, γονάτισε, σφίξε τη γροθιά σου κι ορκίσου εκδίκηση».

«Μην καρτεράτε να λυγίσουμε μήτε για μια στιγμή» - Η εκτέλεση των 200 στην Καισαριανή

Το ημερολόγιο έδειχνε τέλη Απριλίου 1944, όταν η τανάλια της φρίκης έσφιξε για μια ακόμα φορά τις καρδιές του λαού που διάβαζε στους τοίχους των σπιτιών της Αθήνας και στον κατοχικό Τύπο την εξής ανακοίνωση:

«Την 27.4.1944 κομμουνιστικαί συμμορίαι, παρά τους Μολάους, κατόπιν μίας εξ ενέδρας επιθέσεως, εδολοφόνησαν ανάνδρως έναν Γερμανό στρατηγό και τρεις συνοδούς του αξιωματικούς και ετραυμάτισαν πολλούς Γερμανούς στρατιώτες. Εις αντίποινα θα εκτελεσθούν:

1. Ο τυφεκισμός 200 κομμουνιστών την 1η Μαΐου 1944.

2. Ο τυφεκισμός όλων των ανδρών, τους οποίους θα συναντήσουν τα γερμανικά στρατεύματα επί της οδού Μολάων προς Σπάρτην, έξωθι των χωρίων.

Υπό την εντύπωσιν του κακουργήματος τούτου, Έλληνες εθελονταί (σ.σ.: ταγματασφαλίτες) εφόνευσαν αυτοβούλως 100 άλλους κομμουνιστάς.

Ο στρατιωτικός Διοικητής Ελλάδος».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ιστορική διαδρομή Γοργοποτάμου στις 18 Νοεμβρίου
Ο Δήμος Λαμιέων και το Σωματείο «Μουσείο – Ιστορικό Αρχείο Ρούμελης, 1940-1950» σας προσκαλούν στην Ιστορική διαδρομή Γοργοποτάμου την Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2018 στις 11.30 το πρωί. Όσοι συμμετάσχουν, θα...
Ιστορική διαδρομή Γοργοποτάμου στις 18 Νοεμβρίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
14 Ιστορίες Αντίστασης για την ελεύθερη Αθήνα
Αναπάντεχες μαρτυρίες αντίστασης, από ως επί το πλείστον άγνωστες δράσεις ανθρώπων, που συνθέτουν τη μεγάλη εικόνα του αγώνα κατά της ναζιστικής κατοχής, παραδίδει η ιστορική έρευνα στη συλλογική μνήμη μέσα...
14 Ιστορίες Αντίστασης για την ελεύθερη Αθήνα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Περίπατος ιστορικής μνήμης και γνώσης στην Καισαριανή
Τα χνάρια που άφησαν οι μάχες της Καισαριανής κατά την περίοδο των Δεκεμβριανών θα ακολουθήσουν όσοι βρεθούν την Κυριακή στις 10.30 το πρωί στην κεντρική πλατεία Καισαριανής.
Περίπατος ιστορικής μνήμης και γνώσης στην Καισαριανή
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εκδήλωση: Πτυχές από την Κατοχή και την Αντίσταση 1941-1944
Η δημοτική κίνηση «Ανοιχτή Πόλη» καλεί αύριο, στις 6.30 μ.μ. σε εκδήλωση για την κατοχή και την αντίσταση στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων.
Εκδήλωση: Πτυχές από την Κατοχή και την Αντίσταση 1941-1944
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μπλόκο στις ναζιστικές φιέστες
Η Ομάδα Εργασίας «Angreifbare-Traditionspflege», που έχει βάλει στόχο να παραπέμψει στη Δικαιοσύνη τους αυτουργούς ναζί μέσω ιστορικών ερευνών, διοργανώνει και φέτος εκδηλώσεις διαμαρτυρίας εναντίον της...
Μπλόκο στις ναζιστικές φιέστες
Τόπος μαρτυρίου στην Κοκκινιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τιμούν τη «Μάχη της Κοκκινιάς»
Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για την 75η επέτειο από τη «Μάχη της Κοκκινιάς» που έγινε στις 6, 7 και 8 Μαρτίου το 1944, θα πραγματοποιηθούν σήμερα (Πέμπτη 7 Μαρτίου) στη Μάντρα του Μπλόκου της Κοκκινιάς και...
Τιμούν τη «Μάχη της Κοκκινιάς»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας