• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.6°C / 28.4°C
  2 BF
  40%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 21.0°C / 25.9°C
  1 BF
  75%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 24.8°C / 27.0°C
  1 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  0 BF
  57%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 24.0°C
  3 BF
  86%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 17.6°C / 20.4°C
  2 BF
  56%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  2 BF
  51%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.4°C / 26.5°C
  4 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 25.1°C
  3 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.8°C / 27.4°C
  4 BF
  44%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  3 BF
  67%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  0 BF
  78%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 24.0°C
  0 BF
  69%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 23.5°C / 23.9°C
  2 BF
  67%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.8°C / 28.2°C
  3 BF
  50%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 28.0°C
  0 BF
  42%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 24.3°C / 26.0°C
  2 BF
  58%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 24.7°C / 24.7°C
  3 BF
  81%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  0 BF
  85%

Συγκέντρωση ενάντια στο mall στην Ακαδημία Πλάτωνος

 • A-
 • A+

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Περιβάλλοντος (Μεσογείων 119) μεθαύριο Τετάρτη (25/4) στις 3.00 το μεσημέρι, καλεί το Συντονιστικό αγώνα για την αναβάθμιση των περιοχών μας ενάντια στο mall στην Ακαδημία Πλάτωνος.

Υπενθυμίζεται ότι το «πράσινο φως» για την ανέγερση του mall στον χώρο του πρώην εργοστασίου Μουζάκη, έκτασης 55.000 τ.μ., από την εταιρεία Artume, θυγατρική της πολυεθνικής Black Rock, δόθηκε στις αρχές του 2017 από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη με την υπογραφή προεδρικού διατάγματος για τον καθορισμό των όρων δόμησης τεσσάρων οικοδομικών τετραγώνων στην ευρύτερη περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος.

Ωστόσο, για να προχωρήσει το σχέδιο κατασκευής, απαιτείται η έκδοση και άλλου προεδρικού διατάγματος για την τροποποίηση του Σχεδίου Πόλης.

Επιπλέον, η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει τους τρόπους για να ξεπεράσει και κάποια άλλα εμπόδια, προκειμένου η επένδυση να τηρεί τις απαιτούμενες προϋποθέσεις της κείμενης νομοθεσίας.

Ενα βασικό ερώτημα που ζητά απάντηση είναι το πώς θα νομιμοποιήσει το ΥΠΕΝ την προηγούμενη Μελέτη Περιβαλλοντικών Ορων που είχε εγκρίνει η διορισμένη Αποκεντρωμένη Διοίκηση με εντολή της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, αφού τότε (2014) ίσχυαν άλλοι πολεοδομικοί όροι.

Ενα δεύτερο ζήτημα αφορά την υποχρέωση που έχουν το ΥΠΕΝ και ο Γιώργος Σταθάκης από το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας να εκπονήσουν δική τους μελέτη (και όχι της εταιρείας) για το αν μπορεί να χωροθετηθεί εμπορικό κέντρο σε αυτή την περιοχή. Πρόκειται για υποχρέωση που δεν μπορεί να υπερκεραστεί με την επίκληση «λόγων ύψιστου δημοσίου συμφέροντος» για την ανάπτυξη.

Επιπλέον, όσο κι αν ισχυρίζεται ο Γ. Σταθάκης ότι οι δήμοι της δυτικής Αθήνας δεν έχουν κανέναν λόγο για το mall της Artume, το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας ορίζει ότι, εφόσον πρόκειται για χρήση μητροπολιτικού χαρακτήρα, η γνώμη των όμορων δήμων επιβάλλεται.

Σημειώνεται ότι ενάντια στην ανέγερση του mall στην Ακαδημία Πλάτωνος έχουν ταχθεί οι Δήμοι Αιγάλεω, Ιλίου, Περιστερίου και Χαϊδαρίου.

Ενα εξίσου σοβαρό ζήτημα αφορά το γεγονός ότι δίπλα στο οικόπεδο Μουζάκη περνάει το υπόγειο ρέμα του Προφήτη Δανιήλ που έχει εκτραπεί στον Κηφισό.

Δεδομένου ότι η Artume δηλώνει πως θα χτίσει επτά υπόγεια κάτω από την επιφάνεια του εδάφους παραμένει ανοιχτό το ερώτημα για τις επιπτώσεις στα υπόγεια νερά από αυτόν τον όγκο του μπετόν.

Το Συντονιστικό δηλώνει κατηγορηματικά ότι «αυτό το mall δεν θα γίνει» και απαιτεί:

● Την πραγματική αναβάθμιση του Αρχαιολογικού Χώρου στην Ακαδημία Πλάτωνος ως ανοιχτού δημόσιου ελεύθερου χώρου.

● Την πραγματική αναβάθμιση των περιοχών κατοικίας, με εξασφάλιση όλων των απαραίτητων υποδομών (δρόμοι, αποχέτευση, αθλητικοί και ελεύθεροι χώροι).

● Ενέργειες για το Μουσείο της Πόλης των Αθηνών που έχει χωροθετηθεί εδώ και πολλά χρόνια.

● Την πολεοδομική ανάπλαση της περιοχής του Βιομηχανικού Πάρκου (ΒΙΟΠΑ) που ερημώνει.

● Τη στήριξη των μικρών επιχειρήσεων και την υπεράσπιση των θέσεων εργασίας σε αυτές.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εκδήλωση για αιολικό σταθμό, «πρόκληση για την Κεφαλονιά»
Ως πρόκληση για την Κεφαλονιά, τους κατοίκους του νησιού αλλά και για τον φυσικό πλούτο, την ιστορική της παράδοση και τους θεσμούς της χαρακτηρίζει η Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Κεφαλονιάς Ενάντια στα Αιολικά...
Εκδήλωση για αιολικό σταθμό, «πρόκληση για την Κεφαλονιά»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρέμβαση στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας
Παρέμβαση με πανό μπροστά από τα γραφεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειαςστην οδό Πειραιώς πραγματοποίησαν σήμερα μέλη συνελεύσεων της Αθήνας που μάχονται ενάντια στη λεηλασία της φύσης.
Παρέμβαση στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Εκστρατεία του WWF κατά των εξορύξεων υδρογονανθράκων
Την έντονη αντίθεσή του στην παραχώρηση θαλάσσιων και χερσαίων οικοπέδων σε πετρελαϊκές εταιρείες για την έρευνα και εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου (υδρογονανθράκων) στη χώρα μας εκφράζει το WWF, που...
Εκστρατεία του WWF κατά των εξορύξεων υδρογονανθράκων
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Γιγαντώνεται το κίνημα κατά των αιολικών στα Αγραφα
Την αρνητική απάντηση του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργου Σταθάκη έλαβαν φορείς και πολίτες, στο αίτημά τους για αναστολή των αδειών εγκατάστασης των δύο αιολικών σταθμών στην περιοχή. Την...
Γιγαντώνεται το κίνημα κατά των αιολικών στα Αγραφα
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Σολομώντεια λύση για την ΑΓΕΤ από το υπουργείο Περιβάλλοντος
Το υπουργείο Περιβάλλοντος προσπαθεί να εκτονώσει την αγανάκτηση των πολιτών, έπειτα από το μαζικό συλλαλητήριο του Σαββάτου, με αυστηροποίηση των ελέγχων, αλλά χωρίς την ανάκληση της άδειας για την καύση των...
Σολομώντεια λύση για την ΑΓΕΤ από το υπουργείο Περιβάλλοντος
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Θέλουν την Ακαδημία Πλάτωνος δημόσιο αγαθό
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Περιβάλλοντος πραγματοποίησαν, χθες το μεσημέρι, μέλη του «Συντονιστικού αγώνα για την αναβάθμιση των περιοχών μας ενάντια στο mall στην Ακαδημία Πλάτωνα». Σε υπόμνημά...
Θέλουν την Ακαδημία Πλάτωνος δημόσιο αγαθό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας