Ανησυχεί για εικόνες «νέας Ειδομένης» ο Δήμος Θεσσαλονίκης, μετά τη διαπιστωμένη αύξηση προσφυγικών ροών από τον Εβρο και τα τελευταία περιστατικά συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών στην πόλη.
Χθες, περίπου 60 πρόσφυγες, ανάμεσά τους οικογένειες με μικρά παιδιά, που έφτασαν στην Ελλάδα προερχόμενοι από Συρία και Τουρκία, κατασκήνωσαν στο άγαλμα Βενιζέλου στο κέντρο της πόλης.
Σε μία μόνο ημέρα, έφτασαν στη Θεσσαλονίκη 150 πρόσφυγες, ενώ υπενθυμίζεται ότι τη Μεγάλη Πέμπτη έφτασαν με λεωφορεία του ΚΤΕΛ 106 Κούρδοι με συριακό διαβατήριο, οι οποίοι είχαν περάσει παράνομα τα ελληνοτουρκικά σύνορα και κρατούνταν σε αστυνομικά τμήματα και δομές κράτησης του Εβρου.
Ολες τις προηγούμενες ημέρες δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες σχημάτιζαν ουρές έξω από το Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης προκειμένου να ταυτοποιηθούν και να τοποθετηθούν σε κέντρα φιλοξενίας.
Περιορισμένοι οι χώροι φιλοξενίας
Σε συνέντευξη Τύπου χθες, κατά την παρουσίαση του σχεδίου ένταξης προσφύγων-μεταναστών του Δήμου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος URBACT III - Arrival Cities, ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης Πέτρος Λεκάκης εξέφρασε την ανησυχία του: «Είμαστε μπροστά στο να ζήσουμε εικόνες του 2015. Οι χώροι, πλέον, φιλοξενίας είναι περιορισμένοι καθώς το “Φιλοξενείο”, τα μισθωμένα διαμερίσματα και τα Κέντρα Φιλοξενίας στα Διαβατά και τα Λαγκαδίκια έχουν γεμίσει», εξήγησε, για να προσθέσει ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης «βρίσκεται σε εγρήγορση προκειμένου να αντιμετωπίσει τα ζητήματα που θα προκύψουν με την αύξηση των προσφυγικών ροών που παρατηρείται από τον Εβρο».
Σημείωσε επίσης πως στελέχη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής βρίσκονται σε συσκέψεις στην Αθήνα για το ζήτημα, ενώ τις αμέσως επόμενες μέρες, πιθανόν και εντός του Σαββατοκύριακου, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη με όλους τους συναρμόδιους φορείς.
Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής πάντως έχει ενημερώσει τον δήμο ότι οι πρόσφυγες που έρχονται στη Θεσσαλονίκη κατευθύνονται είτε στους καταυλισμούς που βρίσκονται στα Λαγκαδίκια και στα Διαβατά είτε στα διαμερίσματα (πρόγραμμα React) όπου ήδη διαμένουν δικοί τους άνθρωποι.
Για το σχέδιο ένταξης προσφύγων και μεταναστών, ο Δήμος Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε ότι πρόκειται να πραγματοποιήσει έρευνα πεδίου σε δείγμα 1.500 προσφύγων από διάφορες ομάδες, είτε από αυτούς που διαμένουν σε camps, είτε αιτούντων άσυλο, είτε αυτών των οποίων έχει απορριφθεί η αίτηση, με στόχο την καταγραφή του προφίλ τους.
Από την πλευρά της, η εντεταλμένη σύμβουλος σε θέματα προσφυγικού και πρόεδρος του Συμβουλίου Ενταξης Μεταναστών, Σοφία Ασλανίδου, υπενθύμισε ότι «προσπαθήσαμε να κάνουμε δίκτυο συνεργασιών και με άλλους δήμους της χώρας, ενώ εντάξαμε στο συμβούλιο και τους ίδιους τους πρόσφυγες».
Το σχέδιο δράσης
Οπως αναφέρθηκε, το Σχέδιο Δράσης του Δήμου Θεσσαλονίκης για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης περιλαμβάνει ανάπτυξη και ενίσχυση των απαραίτητων διοικητικών δομών και υπηρεσιών με αρμοδιότητα τη διαχείριση πολυπολιτισμικών ευάλωτων ομάδων, τη διαμόρφωση ενός δυναμικού πλαισίου που θα επιτρέπει την ένταξη προσφύγων, αιτούντων άσυλο και μεταναστών στην πόλη και την ελληνική κοινωνία, καθώς και την προώθηση μιας προσέγγισης βασισμένης στην αποδοχή των θεμελιωδών δικαιωμάτων.
Περιλαμβάνει επίσης προγράμματα ελληνομάθειας και απασχόλησης τις απογευματινές ώρες για προσφυγόπουλα ηλικίας 12 ώς 18 ετών.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας