Το φάσμα της επανάληψης της προσφυγικής κρίσης του 2015 πλανιέται πάνω από τη Θεσσαλονίκη με τον δήμο και τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες να σκέφτονται τις δομές με τις οποίες θα μπορέσουν να ανταποκριθούν σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Η καταγραφή άλλων 150 προσφύγων που έφτασαν πρόσφατα και περισσότερο η ανησυχία για τις πληροφορίες που θέλουν χιλιάδες να βρίσκονται ένα βήμα από τα τουρκικά σύνορα στον ποταμό Έβρο, έκαναν τον αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής Πέτρο Λεκάκη να το πει καθαρά:
Ενώ δεν περιμέναμε καινούργιες ροές και θεωρούσαμε ότι μπορούσαμε να περάσουμε στο επόμενο βήμα για την ένταξη των προσφύγων, έχουμε πλέον τις ροές από τον Έβρο. Δεν χωράνε οι άνθρωποι εκεί, το υπουργείο είχε πάρει απόφαση να κλείσει κάποια camps. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είναι κοντά να ζήσουμε μέρες του 2015.
Γι' αυτό και θα γίνει σύσκεψη τις επόμενες μέρες με τους υπεύθυνους του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής προκειμένου να εξεταστεί η κατάσταση καθώς σύμφωνα με τον κ. Λεκάκη οι χώροι φιλοξενίας και τα διαμερίσματα από το πρόγραμμα REACT είναι γεμάτα και φυσικά επιθυμία του δήμου είναι να μην επαναληφθούν εικόνες με δεκάδες πρόσφυγες στα πάρκα και τις στοές.
Ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει παράλληλα ξεκινήσει ένα πρόγραμμα δράσης και κυρίως ένταξης των προσφύγων που διαβιούν στο δήμο (στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος URBACT III – Arrival Cities) και 1500 πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο και μετανάστες, σε χώρους υποδοχής και διαμερίσματα θα συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο προκειμένου να καταγραφούν οι ανάγκες και οι δυνατότητες τους.
Με το Σχέδιο Δράσης γίνεται προσπάθεια να ενταχθούν στο κοινωνικό σύνολο της πόλης οι πρόσφυγες και να ενθαρρυνθούν δημιουργώντας Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, και παίρνοντας μέρος σε εκπαιδευτικά και επιμορφωτικά προγράμματα.
Η αρμόδια εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος και πρόεδρος του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών του δήμου Θεσσαλονίκης, Σοφία Ασλανίδου, παρατήρησε πως παρά τις περιορισμένες αρμοδιότητες που δίνει ο Καλλικράτης στο Συμβούλιο, ο ρόλος του αναβαθμίστηκε αφού βρέθηκε τρόπος «πήραμε σημαντικές πρωτοβουλίες που αφορούν την καθημερινότητα των προσφύγων, σε συνεργασία με άλλους δήμους στη χώρα και με κοινωνικές οργανώσεις και δίκτυα, ενώ εντάξαμε στο Συμβούλιο και πρόσφυγες που ζουν στη Θεσσαλονίκη».
Έτσι τον Σεπτέμβριο προβλέπεται να λειτουργήσει πρόγραμμα «Ελληνομάθειας» για περίπου 100 άτομα, με ιδιαίτερη αναφορά σε μικρά παιδιά που θα μαθαίνουν παράλληλα τη μητρική τους γλώσσα και την ελληνική.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας