• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.9°C / 28.5°C
  3 BF
  41%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.6°C / 30.5°C
  3 BF
  46%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.0°C / 30.0°C
  4 BF
  45%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.7°C / 27.9°C
  1 BF
  42%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  3 BF
  41%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.0°C / 28.2°C
  2 BF
  50%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 21.4°C / 24.5°C
  1 BF
  53%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 26.8°C
  2 BF
  35%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 25.8°C
  5 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.5°C / 25.9°C
  3 BF
  47%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.8°C / 26.4°C
  5 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.1°C / 25.7°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  3 BF
  61%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.1°C / 25.9°C
  0 BF
  44%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.5°C / 26.2°C
  1 BF
  43%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.8°C / 27.7°C
  3 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.3°C / 28.1°C
  2 BF
  38%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.3°C / 26.6°C
  0 BF
  72%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.8°C / 28.9°C
  2 BF
  42%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  1 BF
  60%

φωτογραφία αρχείου

ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Ανησυχία στον δήμο Θεσσαλονίκης για τυχόν επανάληψη της προσφυγικής κρίσης του 2015

 • A-
 • A+

Το φάσμα της επανάληψης της προσφυγικής κρίσης του 2015 πλανιέται πάνω από τη Θεσσαλονίκη με τον δήμο και τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες να σκέφτονται τις δομές με τις οποίες θα μπορέσουν να ανταποκριθούν σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Η καταγραφή άλλων 150 προσφύγων που έφτασαν πρόσφατα και περισσότερο η ανησυχία για τις πληροφορίες που θέλουν χιλιάδες να βρίσκονται ένα βήμα από τα τουρκικά σύνορα στον ποταμό Έβρο, έκαναν τον αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής Πέτρο Λεκάκη να το πει καθαρά:

Ενώ δεν περιμέναμε καινούργιες ροές και θεωρούσαμε ότι μπορούσαμε να περάσουμε στο επόμενο βήμα για την ένταξη των προσφύγων, έχουμε πλέον τις ροές από τον Έβρο. Δεν χωράνε οι άνθρωποι εκεί, το υπουργείο είχε πάρει απόφαση να κλείσει κάποια camps. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είναι κοντά να ζήσουμε μέρες του 2015.

Γι' αυτό και θα γίνει σύσκεψη τις επόμενες μέρες με τους υπεύθυνους του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής προκειμένου να εξεταστεί η κατάσταση καθώς σύμφωνα με τον κ. Λεκάκη οι χώροι φιλοξενίας και τα διαμερίσματα από το πρόγραμμα REACT είναι γεμάτα και φυσικά επιθυμία του δήμου είναι να μην επαναληφθούν εικόνες με δεκάδες πρόσφυγες στα πάρκα και τις στοές.

Ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει παράλληλα ξεκινήσει ένα πρόγραμμα δράσης και κυρίως ένταξης των προσφύγων που διαβιούν στο δήμο (στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος URBACT III – Arrival Cities) και 1500 πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο και μετανάστες, σε χώρους υποδοχής και διαμερίσματα θα συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο προκειμένου να καταγραφούν οι ανάγκες και οι δυνατότητες τους.

Με το Σχέδιο Δράσης γίνεται προσπάθεια να ενταχθούν στο κοινωνικό σύνολο της πόλης οι πρόσφυγες  και να ενθαρρυνθούν δημιουργώντας Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, και παίρνοντας μέρος σε εκπαιδευτικά και επιμορφωτικά προγράμματα.

Η αρμόδια εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος και πρόεδρος του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών του δήμου Θεσσαλονίκης, Σοφία Ασλανίδου, παρατήρησε πως παρά τις περιορισμένες αρμοδιότητες που δίνει ο Καλλικράτης στο Συμβούλιο, ο ρόλος του αναβαθμίστηκε αφού βρέθηκε τρόπος «πήραμε σημαντικές πρωτοβουλίες που αφορούν την καθημερινότητα των προσφύγων, σε συνεργασία με άλλους δήμους στη χώρα και με κοινωνικές οργανώσεις και δίκτυα, ενώ εντάξαμε στο Συμβούλιο και πρόσφυγες που ζουν στη Θεσσαλονίκη».

Έτσι τον Σεπτέμβριο προβλέπεται να λειτουργήσει πρόγραμμα «Ελληνομάθειας» για περίπου 100 άτομα, με ιδιαίτερη αναφορά σε μικρά παιδιά που θα μαθαίνουν παράλληλα τη μητρική τους γλώσσα και την ελληνική. 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Να βρεθεί στέγη πριν τον χειμώνα
Πολλοί πρόσφυγες και πολλές συσκέψεις από το νέο προσφυγικό κύμα στη Θεσσαλονίκη. Αν και ο Γιάννης Μπουτάρης δήλωσε πως δεν θα επαναληφθούν οι σκηνές της πλατείας Αριστοτέλους, η αμηχανία για τη διαχείριση του...
Να βρεθεί στέγη πριν τον χειμώνα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μία νίκη για τον δημοκρατικό κόσμο του Ωραιοκάστρου
«Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ωραιοκάστρου καλωσορίζει τα προσφυγόπουλα στα σχολεία του Δήμου, αναγνωρίζοντας έτσι έμπρακτα το δικαίωμα αυτών των παιδιών στην εκπαίδευση». Είναι πράγματι η ανακοίνωση, και...
Μία νίκη για τον δημοκρατικό κόσμο του Ωραιοκάστρου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεξιότερα των δεξιών ο Γιάννης Μπουτάρης
Ασκήσεις πολλαπλών ιδεολογικών ισορροπιών εκτελούνται στη Θεσσαλονίκη μετά την αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης των τριών καταληφθέντων χώρων στέγης προσφύγων. Με δεδομένο το κοινωνικό χάσμα, το ζήτημα που...
Δεξιότερα των δεξιών ο Γιάννης Μπουτάρης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εκατοντάδες πρόσφυγες εγκαταλείπουν την Ειδομένη
Ηταν η πιο ήρεμη μέρα η χθεσινή στην Ειδομένη, αν ο ψυχικός κάματος των προσφύγων και η απογοήτευσή τους μπορούν να ονομαστούν ηρεμία. Η κούραση, όμως, είναι εμφανής πια στα πρόσωπα και τις διαθέσεις των...
Εκατοντάδες πρόσφυγες εγκαταλείπουν την Ειδομένη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Ψάχνονται» για καβγά οι δήμαρχοι
«Βέρτιγκο» φαίνεται ότι έχει προκληθεί στη Θεσσαλονίκη για το προσφυγικό, με τις ανακλαστικές αντιδράσεις που ξεκίνησαν από τα Διαβατά να συνεχίζονται πλέον από περιοχή σε περιοχή και από δήλωση σε δήλωση....
«Ψάχνονται» για καβγά οι δήμαρχοι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εκστρατεία για να μπουν δημόσιες βρύσες στους δήμους
Με σύνθημα «Δημόσιες βρύσες παντού - Οχι στο πλαστικό!» οι εργαζόμενοι της Εταιρεία Υδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης και οι οργανώσεις «Καλλιστώ» και «Water Warriors» συγκεντρώνονται σήμερα στο κέντρο της...
Εκστρατεία για να μπουν δημόσιες βρύσες στους δήμους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας