Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Συνταγματική η κρατικοποίηση
EUROKINISSI

Συνταγματική η κρατικοποίηση

  • A-
  • A+

Και ο νόμος για την «αποϊδιωτικοποίηση» του ΟΑΣΘ είναι συνταγματικός και ορθά η κυβέρνηση αποφάσισε την κρατικοποίηση του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ).

Αυτό έκρινε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, απορρίπτοντας όλες τις προσφυγές των πρώην μετόχων και μελών του Διοικητικού Συμβουλίου που στρέφονταν εναντίον των σχετικών υπουργικών αποφάσεων με τις οποίες τέθηκε ο Οργανισμός σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης εν λειτουργία.

Οι προσφεύγοντες (399 πρώην μέτοχοι του ΟΑΣΘ, ανάμεσά τους και ο πρώην πρόεδρος Χρήστος Στεφανίδης, καθώς και τρία μέλη του παλαιού Δ.Σ.) ζητούσαν την ακύρωση, ως αντισυνταγματικών και παράνομων καθώς και αντίθετων στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, των σχετικών υπουργικών αποφάσεων και του νόμου 4482/2017 αναφορικά με «το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για τις αστικές συγκοινωνίες στην περιφερειακή ενότητα της Θεσσαλονίκης».

Ειδικότερα, στρέφονταν κατά των υπουργείων Υποδομών, Οικονομικών και Μεταφορών και επιδίωκαν να ακυρωθεί το σύνολο των αποφάσεων και διοικητικών πράξεων με τις οποίες αφαιρέθηκε το αποκλειστικό προνόμιο της εκτέλεσης του αστικού συγκοινωνιακού έργου από τον ΟΑΣΘ, διαλύθηκε και εξαγοράστηκε (κρατικοποιήθηκε), τέθηκε σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης εν λειτουργία, κ.λπ.

Σύμφωνα με τους ανώτατους δικαστές, ήταν έξω από το συνταγματικό πλαίσιο η παραχώρηση στον ΟΑΣΘ του αποκλειστικού προνομίου της εκτέλεσης του αστικού συγκοινωνιακού έργου κοινής ωφέλειας στη συμπρωτεύουσα.

Με τέσσερις αποφάσεις, η Ολομέλεια (με πρόεδρο τον Ν. Σακελλαρίου και εισηγητές τους συμβούλους Επικρατείας Μιχάλη Πικραμένο και Ηλία Μάζο) έκρινε ότι σωστά ο νομοθέτης μετέβαλε τις αντιλήψεις του «προς το καλύτερο για το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου» και ανέθεσε την εκτέλεση του συγκοινωνιακού έργου της Θεσσαλονίκης σε κρατικό Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (Αστικές Συγκοινωνίες Θεσσαλονίκης).

Επίσης έκρινε συνταγματικές και νόμιμες τις υπουργικές αποφάσεις και τον σχετικό νόμο. Τέλος, στο σκεπτικό των αποφάσεων γίνεται ειδική μνεία στην εισηγητική έκθεση του νόμου 4482/2017 και στο σημείο που αναφέρει ότι «αδυνατεί ο ΟΑΣΘ να παράσχει προσηκόντως το μεταφορικό έργο που του ανατέθηκε, λόγω φαινομένων κακής διαχείρισης και άρνησης της διοίκησης και των μετόχων να εφαρμόσουν το κοινοτικό και εθνικό πλαίσιο προμηθειών».

Δήλωση Χρ. Σπίρτζη στην «Εφ.Συν.»
«Δικαιωθήκαμε»

«Η δικαίωσή μας, όπως προκύπτει από τις αποφάσεις του ΣτΕ και το σκεπτικό τους, μας χαροποιεί και ταυτοχρόνως μας κάνει να αισθανόμαστε βαρύτερη την ευθύνη για τη βελτίωση του συγκοινωνιακού έργου στη Θεσσαλονίκη, που μέχρι σήμερα δεν μπορούσε να πραγματοποιηθεί λόγω των εκκρεμοτήτων που είχαν δημιουργήσει οι προσφυγές. Από σήμερα μπορεί να ξεκινήσει η προσπάθεια των φορέων της Θεσσαλονίκης, των δήμων, των πολιτών, της διοίκησης και των εργαζομένων του ΟΑΣΘ για καλύτερες, πραγματικές δημόσιες αστικές συγκοινωνίες της πόλης.

Στέκομαι ιδιαιτέρως στο σκεπτικό των δικαστών και καλώ τον λαό της Θεσσαλονίκης να το διαβάσει ώστε ακολούθως να κρίνει με σωστά πλέον μέτρα το πολιτικό προσωπικό της πόλης που υπερασπίστηκε σθεναρά μέχρι την τελευταία στιγμή τις λογικές και πολιτικές του κοτζαμπασισμού σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος. Δώσαμε αυτόν τον αγώνα έχοντας πλήρη συνείδηση εξ αρχής του διακυβεύματος αλλά και των αντιστάσεων που θα συναντούσαμε. Κι όπως είχα πει, αργήσαμε μάλιστα να το κάνουμε, αλλά τουλάχιστον είχαμε προετοιμαστεί πολύ καλά για να μην υπάρχουν ρωγμές, τρίτες σκέψεις ή νομοθετικά κενά.

Ευχαριστώ του νομικούς μας για την εξαιρετική δουλειά που έκαναν. Στους πολίτες της Θεσσαλονίκης μπορούμε πολύ απλά να πούμε ότι το υπουργείο και η κυβέρνηση θα κάνουν, με κάθε τρόπο, ό,τι καλύτερο μπορούν για να βελτιώσουν την εικόνα του ΟΑΣΘ που μας παραδόθηκε ως ερειπιώνας».

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Νόμιμη έκρινε το ΣτΕ την αποϊδιωτικοποίηση του ΟΑΣΘ
Απορρίφθηκαν από την Ολομέλεια του του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου οι αιτήσεις των πρώην μετόχων του ΟΑΣΘ, οι οποίοι ζητούσαν να ακυρωθούν όλες οι υπουργικές αποφάσεις και ο σχετικός νόμος που αφορούσε το...
Νόμιμη έκρινε το ΣτΕ την αποϊδιωτικοποίηση του ΟΑΣΘ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΣτΕ: Δικαίωση με... ουρά πρώην μετόχων του ΟΑΣΘ
Πρώτη και μοναδική δικαίωση πρώην μετόχων του ΟΑΣΘ από το Συμβούλιο της Επικρατείας αποτελεί η χθεσινή δημοσιοποίηση απόφασης του Δ’ τμήματος του ΣτΕ που αφορά προσφυγή εργαζόμενων, οι οποίοι ήταν παράλληλα...
ΣτΕ: Δικαίωση με... ουρά πρώην μετόχων του ΟΑΣΘ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εγινε η δίκη, αναμένεται η απόφαση για την αποϊδιωτικοποίηση του ΟΑΣΘ
Με διαδικασία που κράτησε σχεδόν 4 ώρες εκδικάστηκε χθες στο Συμβούλιο της Επικρατείας η προσφυγή των 399 μετόχων του ΟΑΣΘ που ζητούν να κηρυχθεί αντισυνταγματικός ο νόμος 4482/2017 με τον οποίο ο Οργανισμός...
Εγινε η δίκη, αναμένεται η απόφαση για την αποϊδιωτικοποίηση του ΟΑΣΘ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το ΣτΕ σήκωσε την μπάρα για εκκαθάριση στον ΟΑΣΘ
Το μεγάλο επίδικο, η εκκαθάριση του ΟΑΣΘ, θα γίνει και με τη βούλα του Συμβουλίου της Επικρατείας. Το προτελευταίο χαρτί επτά παλαιών μετόχων του ΟΑΣΘ αχρηστεύτηκε από το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο, που την...
Το ΣτΕ σήκωσε την μπάρα για εκκαθάριση στον ΟΑΣΘ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στραβοτιμονιές με τις αμοιβές
Αποκαλύψεις έγιναν από τον υπουργό Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη για τις αμοιβές του απερχόμενου διοικητικού συμβουλίου του ΟΑΣΘ. Δημοσιοποίησε το επίσημο έγγραφο αμοιβών του προηγούμενου συμβουλίου για να γίνουν...
Στραβοτιμονιές με τις αμοιβές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρατούν τον ΟΑΣΘ... με νύχια και με δόντια
Ο,τι περνά από τα χέρια τους φαίνεται πως είναι διατεθειμένοι να κάνουν ο πρόεδρος και τα μέλη του «αμαρτωλού» απερχόμενου Δ.Σ. του ΟΑΣΘ για να «παγώσουν» την αποϊδιωτικοποίηση του, προσφεύγοντας, μετά το...
Κρατούν τον ΟΑΣΘ... με νύχια και με δόντια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας