• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 31.2°C / 35.7°C
  3 BF
  33%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 32.5°C / 35.3°C
  3 BF
  28%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  33°C 33.2°C / 36.5°C
  3 BF
  40%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  3 BF
  31%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.6°C / 29.9°C
  3 BF
  48%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.7°C / 32.0°C
  2 BF
  16%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.4°C / 30.4°C
  3 BF
  24%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  34°C 34.1°C / 34.1°C
  3 BF
  28%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.8°C / 31.4°C
  4 BF
  48%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 27.9°C / 31.9°C
  3 BF
  35%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.8°C / 30.4°C
  4 BF
  37%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.0°C / 30.7°C
  3 BF
  37%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  3 BF
  52%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 32.3°C / 33.9°C
  0 BF
  26%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  34°C 31.2°C / 35.5°C
  2 BF
  27%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.8°C / 29.9°C
  4 BF
  46%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.1°C / 35.4°C
  3 BF
  21%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.3°C / 29.9°C
  2 BF
  57%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  31°C 31.4°C / 33.4°C
  3 BF
  36%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.7°C / 30.7°C
  1 BF
  37%

Κατολίσθηση «κατέβασε» το βουνό στην Κρυοπηγή Πρέβεζας

 • A-
 • A+

Κατεβαίνοντας από το χωριό Κρυοπηγή της Πρέβεζας για να συναντήσεις τον επαρχιακό δρόμο, πέφτεις απότομα σε μια στροφή, πάνω σε ένα τείχος από χώμα ύψους 10 μέτρων. Πρόκειται για μία μόνο από τις συνέπειες μιας πρωτοφανούς κατολίσθησης που έχει «κατεβάσει» σαν ποτάμι από το βουνό πάνω από 400 στρέμματα τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Ενα φαινόμενο που ακόμα συνεχίζεται, με πέτρες και χώματα να κυλάνε ασταμάτητα.

Η εικόνα θα ήταν εντυπωσιακή αν δεν ήταν και ένα δραματικό πλήγμα στην οικονομία της περιοχής. Εκατοντάδες ελαιόδεντρα που μεγάλωσαν με κόπο δεκαετιών ξεριζώθηκαν και μετακινούνται μαζί με όλο το υλικό της κατολίσθησης που κανείς δεν είναι βέβαιος σήμερα πόσο θα επεκταθεί.

Οι πολυήμερες βροχές το προηγούμενο διάστημα φαίνεται ότι έπαιξαν τον ρόλο τους μαζί με τα υπόγεια νερά, σε μια ευρύτερη περιοχή στην οποία είχαν και παλαιότερα καταγραφεί κατολισθήσεις, μικρότερης όμως έκτασης.

Το χωριό βρίσκεται σε ικανοποιητική απόσταση από την κατολίσθηση, οι κάτοικοι όμως ζητούν πλέον παρεμβάσεις που θα επιφέρουν και μόνιμες λύσεις για το σύνολο της περιοχής.

Την Κυριακή το απόγευμα στο χωριό, όπου διαμένουν μόνιμα σήμερα περίπου 80 κάτοικοι, έγινε ακόμα μία λαϊκή συνέλευση, ενώ έχει συσταθεί και επιτροπή ώστε να προωθήσει τα αιτήματά τους.

Η κινητοποίηση των αρμόδιων αρχών πρέπει να σημειωθεί ότι υπήρξε άμεση, ενώ την έρευνα του φαινομένου έχουν αναλάβει επιστήμονες του ΙΓΜΕ.

Βασικό αίτημα των κατοίκων είναι να κηρυχθεί η περιοχή τους σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, κάτι που έχει προωθηθεί ήδη από τον Δήμο Πρέβεζας και την Περιφερειακή Αρχή προς τη γ.γ. Πολιτικής Προστασίας.

Συνολικά, όμως, ήδη η περιοχή της Πρέβεζας βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ώς τις 3 Ιουνίου λόγω των μεγάλων ζημιών που υπέστη από την κακοκαιρία τον χειμώνα, γεγονός που διευκολύνει θεσμικά τις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν για τις αναγκαίες παρεμβάσεις.

Μέσα στο πλαίσιο αυτό, οι κινήσεις που πρέπει να γίνουν από το κράτος είναι πολλές και πρέπει να γίνουν συντονισμένα ώστε να στηριχτούν άμεσα και μακροπρόθεσμα οι κάτοικοι.

Η διαδικασία των αποζημιώσεων των αγροτικών εκτάσεων που επλήγησαν, από τον ΕΛΓΑ, είναι βασική, όπως και η διάνοιξη ενός προσωρινού δρόμου προς τις καλλιέργειες, ενώ θα πρέπει πιθανά να δρομολογηθεί πλέον και μία άλλη λύση για την οδική σύνδεση με τον επαρχιακό δρόμο Αρχάγγελος - Γλυκή που έχει διακοπεί, αν δεν γίνει δυνατή η αποκατάσταση της υπάρχουσας σύνδεσης.

Το βασικότερο όμως είναι να ξεκινήσει μια μελέτη για τα εδάφη της περιοχής που θα περιλαμβάνει επιμέρους γεωτεχνικές και υδρολογικές μελέτες, ώστε να εντοπιστεί η κύρια αιτία για την κατολίσθηση και στη συνέχεια να προωθηθούν τα κατάλληλα έργα για να επιλυθούν οριστικά τα προβλήματα.

Η Περιφέρεια ανακοίνωσε χθες ότι ενεργοποιήθηκε το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του ΙΓΜΕ και της γ.γ. Πολιτικής Προστασίας και η Ομάδα Αμεσης Παρέμβασης του ΙΓΜΕ θα προχωρήσει το συντομότερο στην πραγματοποίηση τεχνικογεωλογικής αναγνώρισης με σκοπό την εξέταση κατολισθητικών φαινομένων και των επιπτώσεών τους, καθώς και την εκτίμηση της επικινδυνότητας για τις επηρεαζόμενες κατασκευές (κατοικίες, οδικό δίκτυο και συνοδά έργα).

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εκτεταμένες ζημιές από υπερχειλίσεις ποταμών στην Ηπειρο
Κατέρρευσε η γέφυρα στη Μικρή Γότιστα Ιωαννίνων, ενώ παρά πολλές είναι οι ζημιές σε επιχειρήσεις, αγροτικές εκμεταλλεύσεις, κατοικίες και υποδομές σε όλη την περιφέρεια.
Εκτεταμένες ζημιές από υπερχειλίσεις ποταμών στην Ηπειρο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ετοιμα και τα 196 χλμ.της Ιονίας Οδού
Μπορεί το γεγονός να είναι ότι παραδόθηκε στην κυκλοφορία και το τελευταίο τμήμα της Ιόνιας Οδού, η είδηση όμως είναι ότι ολοκληρώθηκε ο νέος αυτοκινητόδρομος και πλέον η απόσταση από το Αντίρριο ώς τα...
Ετοιμα και τα 196 χλμ.της Ιονίας Οδού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Πραξικόπημα» η τροπολογία για τις αρμοδιότητες
Για «πραξικόπημα» κάνει λόγο ο περιφερειάρχης Ηπείρου αναφερόμενος στην τροπολογία με την οποία πέρασαν οι αρμοδιότητες της Περιφέρειας στα έργα διαχείρισης των απορριμμάτων που λειτουργούν, στον Φορέα των...
«Πραξικόπημα» η τροπολογία για τις αρμοδιότητες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τροπολογία «μαζεύει» τα σκουπίδια από την αυλή... του Καχριμάνη
Διαστάσεις λαμβάνει στην Ηπειρο η νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης με την οποία ξεκαθαρίζεται το τοπίο για το ποιος έχει την αρμοδιότητα σε έργα διαχείρισης απορριμμάτων που βρίσκονται σε λειτουργία.
Τροπολογία «μαζεύει» τα σκουπίδια από την αυλή... του Καχριμάνη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σώος εντοπίστηκε ο περιπατητής που είχε χαθεί στη Δίρφυ
Καλά στην υγεία του βρέθηκε ο περιπατητής που αγνοείτο από χθες το βράδυ, εν μέσω της σφοδρής κακοκαιρίας, στην περιοχή Λειρί του όρους Δίρφυ,...
Σώος εντοπίστηκε ο περιπατητής που είχε χαθεί στη Δίρφυ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απίστευτη ταλαιπωρία χθες στον Κηφισό
«Καήκαν» στην κακοκαιρία της «Ελπίδας» και χθες οι επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας, αντιδρώντας για άλλη μία φορά σπασμωδικά, έκλεισαν την Αθηνών-Λαμίας για τα φορτηγά.
Απίστευτη ταλαιπωρία χθες στον Κηφισό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας