• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.6°C / 25.2°C
  0 BF
  55%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.5°C / 24.4°C
  2 BF
  64%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.2°C / 24.2°C
  2 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 17.5°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.5°C / 20.5°C
  4 BF
  65%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.0°C / 23.2°C
  1 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.5°C / 17.5°C
  1 BF
  58%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.6°C / 24.6°C
  2 BF
  59%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.6°C / 23.6°C
  5 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  4 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.5°C / 24.6°C
  7 BF
  71%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  4 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 23.4°C
  2 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  1 BF
  56%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.5°C / 21.8°C
  1 BF
  58%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.1°C / 25.1°C
  3 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.9°C / 25.4°C
  2 BF
  55%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.4°C / 20.4°C
  2 BF
  53%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  1 BF
  56%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  1 BF
  57%
Κρίσιμο συνέδριο της Αυτοδιοίκησης

Κ. Αγοραστός, Π. Σκουρλέτης και Γ. Πατούλης αποτελούν κεντρικά πρόσωπα για τις εξελίξεις στον χώρο των ΟΤΑ

EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Κρίσιμο συνέδριο της Αυτοδιοίκησης

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Καθοριστικό των εξελίξεων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα είναι το τριήμερο που ξεκινάει από σήμερα. Τη στιγμή που ο θεσμός έχει προστεθεί στα πεδία αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, τα συλλογικά αυτοδιοικητικά όργανα (ΕΝΠΕ, ΚΕΔΕ) προετοιμάζονται για το επικείμενο (18 και 19 Απρίλη) κοινό τους συνέδριο στην Αθήνα και θα κληθούν να αποδείξουν εάν μπορούν να συμφωνήσουν -πέρα από την αντίθεσή τους στη θέσπιση της απλής αναλογικής- σε συγκεκριμένες και συγκροτημένες διεκδικήσεις, με στόχο ένα νέο μοντέλο αυτοδιοικητικής διακυβέρνησης.

Ενα συνέδριο στο οποίο αποδίδονται «ιστορικά χαρακτηριστικά» από τους διοργανωτές του, αλλά παράλληλα δέχεται εκ των έσω κριτική, ότι σε αυτήν τη συγκυρία είναι «άνευ ουσίας» και αποτελεί μόνον «ευκαιρία προσωπικής προβολής», με «προφανή μικροπολιτική σκοπιμότητα».

Η επίσπευση

Το συνέδριο, αρχικά, προγραμματιζόταν για τις 10-11 Μαΐου. Επισπεύσθηκε, όμως, έπειτα από πληροφορίες ότι το νομοσχέδιο για τον «Κλεισθένη 1» -το νέο θεσμικό πλαίσιο που θα αντικαταστήσει τον «Καλλικράτη»- θα δινόταν στα συλλογικά αυτοδιοικητικά όργανα πριν από το Πάσχα.

Σύμφωνα με όσα είπε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης, σε χθεσινή κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της ΕΝΠΕ, Κ. Αγοραστό, η επίσπευση του συνεδρίου «ζητήθηκε από τον υπουργό» υπό το ενδεχόμενο το νομοσχέδιο να ψηφιστεί εντός Απριλίου.

«Κατά λάθος μάς ενέπλεξε ο υπουργός σε αυτό», ισχυρίστηκε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, αναιρώντας πλήρως τα όσα υποστήριξε νωρίτερα ο κ. Αγοραστός, ότι «κακώς κάποιοι προσπαθούν να συνδέσουν το συνέδριο με το νομοσχέδιο».

Εφόσον το νομοσχέδιο ακόμη δεν έχει δημοσιοποιηθεί -σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτη, είναι στην τελική του φάση της νομοτεχνικής επεξεργασίας- ΕΝΠΕ και ΚΕΔΕ θα επιχειρήσουν να διαμορφώσουν μια ενιαία πρόταση για την αποκέντρωση του κράτους, σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν χθες.

Παρότι όμως ο κ. Αγοραστός εμφανίστηκε έτοιμος να θέσει κάποιους άξονες προτάσεων, οι αντιπολιτευτικές επιθέσεις προς την κυβέρνηση, στις οποίες περιορίστηκε ο κ. Πατούλης -με μπόλικη ειρωνεία και παραστατικές χειρονομίες που θύμιζαν θεατρική επιθεώρηση-, φαίνεται να επιβεβαιώνουν εκτιμήσεις μετριοπαθών αυτοδιοικητικών στελεχών.

Σύμφωνα με αυτές, με το κοινό συνέδριο και τη σημερινή έκτακτη γενική συνέλευση της ΚΕΔΕ, ο κ. Πατούλης επιδιώκει να συσπειρώσει την παράταξή του -μέλη της έχουν ουκ ολίγες φορές δυσφορήσει με τις επιλογές του- αλλά και να απαντήσει σε κατηγορίες που δέχεται από πλευράς «Αυτοδιοικητικού Κινήματος» (μείζων αντιπολίτευση της ΚΕΔΕ) για αναποτελεσματικότητα ως προς την προάσπιση των συμφερόντων της Αυτοδιοίκησης.

Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ έχει ήδη υιοθετήσει, μεταξύ άλλων, την επιχειρηματολογία της συγκεκριμένης παράταξης γύρω από το αίτημα για δίμηνη διαβούλευση επί του νομοσχεδίου μετά τη δημοσιοποίησή του, ενώ χθες εμφανίστηκε να αποδέχεται και την τακτική της «επικοινωνιακής καταιγίδας κατά της απλής αναλογικής», που του είχε προταθεί σε παλαιότερη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ.

Δηκτικά σχόλια

Εντονότερη κριτική δέχεται ο κ. Πατούλης από τον επικεφαλής της παράταξης «Νέα Αυτοδιοίκηση» (αιρετοί με αναφορά στην Κεντροαριστερά), Γ. Ιωακειμίδη, ο οποίος σε πρόσφατο άρθρο του (στο οποίο παράλληλα ασκούσε κριτική στο υπουργείο και στο ενδεχόμενο το νομοσχέδιο να οδηγηθεί με συνοπτικές διαδικασίες προς ψήφιση στη Βουλή, χωρίς να προηγηθεί διαβούλευση με την Αυτοδιοίκηση επί του προωθούμενου κειμένου) διαφώνησε με τη στάση της ΚΕΔΕ να ορίσει ημερομηνίες συνεδρίων χωρίς νομοσχέδιο στα χέρια της.

Επειτα από επιθετική ανακοίνωση-απάντηση του κ. Πατούλη, ο Γ. Ιωακειμίδης σχολίασε με δηκτικό τρόπο ότι «είναι παγκόσμια πρωτοτυπία να κάνεις συνέδριο για ένα νομοσχέδιο που δεν έχεις δει», καθώς και ότι «είναι τραγικό για τον κ. Πατούλη να εξαντλεί την αυτοδιοίκηση σε συνέδρια άνευ ουσίας», υποστηρίζοντας ότι ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ αντιλαμβάνεται το συνέδριο ως ευκαιρία προσωπικής προβολής.

Επ’ αυτού, ίσως πρέπει να συγκρατηθεί η χθεσινή φράση του Γ. Πατούλη, ότι «οι κυβερνήσεις θα φεύγουν, οι αυτοδιοικήσεις θα μένουν».

Από την πλευρά της «Ριζοσπαστικής Αυτοδιοικητικής Πρωτοβουλίας» (ΣΥΡΙΖΑ), ο Δ. Μπίρμπας, σε προ ημερών δήλωσή του στην «Αυγή», μίλησε για «ένα συνέδριο με προφανή μικροπολιτική σκοπιμότητα».

Ως προς το υπό κατάθεση νομοσχέδιο, είναι ξεκάθαρο ότι βασική τομή του είναι η αλλαγή του εκλογικού συστήματος.

Η θέσπιση της απλής αναλογικής έχει δεχθεί πολλαπλές αντιδράσεις από πλευράς αιρετών και από χθες προστέθηκε στην αντιπολιτευτική ρητορική της Ν.Δ.

«Η κυβέρνηση εργαλειοποιεί και την Αυτοδιοίκηση αλλάζοντας το εκλογικό σύστημα, σε μια προσπάθεια να προκαλέσει χάος για να περιορίσει τις εντυπώσεις από την επερχόμενη συντριπτική ήττα της», υποστήριξε με δήλωσή του ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κυρ. Μητσοτάκης, δεσμευόμενος ότι «αυτός ο νόμος θα αλλάξει», καθώς «οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα διεξαχθούν μετά τις εθνικές εκλογές».

Οι συσχετισμοί

Απαντώντας, το υπουργείο Εσωτερικών καταλόγισε στη Ν.Δ. και τον πρόεδρό της «εμμονή στη διαιώνιση του ισχύοντος εκλογικού συστήματος, που, σε ό,τι αφορά την Αυτοδιοίκηση, αλλοιώνει τους τοπικούς συσχετισμούς και φιμώνει αυτοδιοικητικές δυνάμεις».

Σύμφωνα με το παράδειγμα που παραθέτει το υπουργείο, εάν εφαρμοζόταν στις εθνικές εκλογές το ισχύον εκλογικό σύστημα στην Αυτοδιοίκηση, που εξασφαλίζει στον πρώτο συνδυασμό το 60% των εδρών, ανεξαρτήτως ποσοστού, «σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ θα είχε 180 βουλευτές (σ.σ. με ποσοστό 35,46%). Τέτοιο είναι το μέγεθος της αλλοίωσης», τόνισε το υπουργείο.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στην τελική ευθεία ο «Κλεισθένης 1»
Εντός της ερχόμενης εβδομάδας θα δώσει το υπουργείο Εσωτερικών στη δημοσιότητα το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου «Κλεισθένης 1» που θα κατατεθεί στη Βουλή, όπως έκανε γνωστό ο αρμόδιος υπουργός, Π. Σκουρλέτης,...
Στην τελική ευθεία ο «Κλεισθένης 1»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στην τελική ευθεία ο διάλογος για τον «Κλεισθένη 1»
Με δύο διαδοχικές συναντήσεις του υπουργείου Εσωτερικών, με την ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ, μπαίνει στην τελική ευθεία ο διάλογος για τις αλλαγές που φέρνει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση το νομοσχέδιο «Κλεισθένης 1». Με δύο...
Στην τελική ευθεία ο διάλογος για τον «Κλεισθένη 1»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ωρα για απλή αναλογική, κύριε Πατούλη
​Tη δεύτερη Κυριακή του Οκτωβρίου του 2019 και με απλή αναλογική θα διεξαχθούν οι επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές και οι τοπικές αρχές που θα αναδειχθούν θα αναλάβουν καθήκοντα από 1/1/2020. Αυτό ξεκαθάρισε...
Ωρα για απλή αναλογική, κύριε Πατούλη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Καλλικράτης» με σκληρή κόντρα
Ο υπ. Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτης, και ο γ.γ. Κ. Πουλάκης, έδωσαν το 442 σελίδων πόνημα της αρμόδιας επιτροπής για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου της Αυτοδιοίκησης, αλλά και τις απαντήσεις τους για την...
«Καλλικράτης» με σκληρή κόντρα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Σφιχτό» χρονοδιάγραμμα για τον «Καλλικράτη» στην Τοπική Αυτοδιοίκηση
Στη διάρκεια του καλοκαιριού υπολογίζεται να έχει διαμορφωθεί η τελική μορφή του νέου «Καλλικράτη» και των αλλαγών στον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στο εκλογικό σύστημα....
«Σφιχτό» χρονοδιάγραμμα για τον «Καλλικράτη» στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας