• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.0°C / 28.4°C
  2 BF
  47%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.8°C / 25.7°C
  2 BF
  55%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 27.0°C
  2 BF
  58%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  1 BF
  72%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  3 BF
  60%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 20.7°C / 24.9°C
  2 BF
  41%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 20.4°C
  2 BF
  40%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 26.2°C / 26.2°C
  2 BF
  37%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 26.6°C
  2 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 21.2°C
  3 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.9°C
  3 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.0°C / 24.7°C
  2 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  64%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 24.5°C
  0 BF
  43%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 23.4°C / 27.2°C
  2 BF
  30%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  3 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.2°C / 28.6°C
  0 BF
  26%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 21.3°C
  2 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 21.4°C / 23.9°C
  3 BF
  77%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 21.7°C / 21.7°C
  2 BF
  43%

Φωτογραφία αρχείου

EUROKINISSI

Μικροψυχία με αστεία προσχήματα ενάντια σε προσφυγόπουλο

 • A-
 • A+

Αδικαιολόγητες φοβίες, μικροσυμφέροντα αλλά και επιδεικτική άγνοια για ό,τι συμβαίνει έξω από τα πολύ περιορισμένα όρια μιας γειτονιάς αναδεικνύει η αχαρακτήριστη ενέργεια του Συλλόγου Γονέων του 11ου Νηπιαγωγείου Χίου να στραφεί κατά της ένταξης ενός προσφυγόπουλου στο Νηπιαγωγείο, προβάλλοντας μια σειρά ανυπόστατους, αν όχι αστείους, ισχυρισμούς, που προδίδουν ότι οι λόγοι πρέπει να αναζητηθούν αλλού, στο κλίμα ξενοφοβίας και μισαλλοδοξίας που θέλουν να καλλιεργήσουν κάποιοι.

Αν πέρσι μπορούσαν να αποδοθούν τέτοιες φοβικές αντιδράσεις γονέων σε έλλειψη ενημέρωσης και σε πραγματική αγωνία για τα παιδιά, φέτος δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για το αναμάσημα παρόμοιων ψευτοεπιχειρημάτων.

Οι απαντήσεις έχουν ήδη δοθεί από τους αρμόδιους φορείς σε κάθε ενδιαφερόμενο, σε μια εξαντλητική εκστρατεία ενημέρωσης σε κάθε σχολείο, ενώ υπάρχει πια η εμπειρία από τη σχολική χρονιά, κατά την οποία όχι μόνο διαψεύστηκαν οι φόβοι, αλλά και φάνηκε ότι η ένταξη των προσφυγόπουλων στην εκπαίδευση είναι κέρδος για τη σχολική τάξη και την τοπική κοινωνία.

Το ζήτημα προέκυψε όταν νηπιαγωγός ενημέρωσε τα νήπια ότι τις επόμενες ημέρες θα υποδεχτούν συνομήλικό τους που δεν μιλάει ελληνικά, μια και προέρχεται από το Ιράκ.

Οι αντιδράσεις των γονιών ξεκινούν με πρωταγωνιστή γονιό ενός βρέφους λίγων μηνών, που φοβάται ότι το προσφυγόπουλο θα μεταφέρει αρρώστιες στην τάξη, άρα και στο παιδί του που, λόγω ηλικίας, είναι ανεμβολίαστο.

Καλούν σε γενική συνέλευση και αποφασίζουν να ζητήσουν με έγγραφο προς τον διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης την απομάκρυνση του προσφυγόπουλου.

Επικαλούνται: δυσκολίες ένταξης λόγω διαφορετικής γλώσσας, ανεπαρκή εμβολιασμό, μεγάλο αριθμό παιδιών και έλλειψη υποδομών.

Ξεπερνούν μάλιστα κάθε λογικό όριο όταν σημειώνουν ότι επίκεινται οι άγιες ημέρες του Πάσχα, όπως αναφέρουν, και τα παιδιά θα ασχοληθούν με τα Αγια Πάθη και την Ανάσταση στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

«Δεν είμαστε ρατσιστές», υποστήριξε η πρόεδρος του συλλόγου Βάσια Κουνέλη καλώντας μας, όταν ανοίξει ξανά το Νηπιαγωγείο, να διαπιστώσουμε από κοντά την αγάπη που δείχνουν όλοι στο προσφυγόπουλο, το οποίο πήγε κανονικά στο σχολείο τις δύο τελευταίες ημέρες πριν αρχίσουν οι διακοπές.

Οπως υποστηρίζει, τα προσφυγόπουλα είναι υποχρεωμένα να κάνουν μόνο το τριπλό εμβόλιο αντί για μια σειρά άλλων που κάνουν υποχρεωτικά τα παιδιά που ζουν μόνιμα στη χώρα μας, αν και αναγνωρίζει ότι τα εμβόλια προστατεύουν κατ’ αρχάς τον ίδιο τον εμβολιασμένο, ενώ σημειώνει ότι πήραν πρώτα τη γνώμη παιδιάτρου.

Ως προς τη σημείωση για το... Πάσχα, εξηγεί ότι αναφέρονταν σε τυχόν αντιδράσεις των μουσουλμάνων γονιών του προσφυγόπουλου, όταν θα διαπίστωναν ότι το παιδί τους διδάσκεται την ορθόδοξη πίστη! Εκριναν προφανώς εξ ιδίων...

Η εκπαιδευτικός Πόπη Ποριώτη αναφέρεται πάντως στο γεγονός ότι το κτίριο είναι μικρό και ακατάλληλο για Νηπιαγωγείο. «Φοιτούν ήδη 31 παιδιά. Αλλο ένα μπορεί να φαντάζει ελάχιστο αλλά μας προβληματίζει και εμάς», σημειώνει, επισημαίνοντας ότι υπάρχει κοντά στο διαμέρισμα όπου μένει η οικογένεια άλλο Νηπιαγωγείο με μικρότερο αριθμό παιδιών.

Διευκρινίζει ότι τηρήθηκαν όλες οι προϋποθέσεις εγγραφής, εκφράζει όμως την ανησυχία πως η παρουσία του προσφυγόπουλου μπορεί να αποτελέσει ανασχετικό παράγοντα σε μελλοντικές εγγραφές, με κίνδυνο να μη συμπληρωθεί του χρόνου ο αριθμός των 27 μαθητών και να χρειαστεί να αποσπαστεί αλλού η μία από τις δύο νηπιαγωγούς.

Κατηγορηματικός ήταν πάντως ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας της Χίου, Αριστείδης Κελεπερτζής.

«Δεν τίθεται κανένα θέμα. Για την εγγραφή του παιδιού έχουν τηρηθεί όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες, σύμφωνα με τις εγκυκλίους του υπουργείου αλλά και τη σχετική απόφαση του ΣτΕ. Πάντως ήδη φοιτούν και άλλα παιδιά πρόσφυγες σε άλλα Νηπιαγωγεία χωρίς το παραμικρό πρόβλημα», τόνισε.

Το Γ΄ Τμήμα του ΣτΕ απέρριψε την προσφυγή συλλόγων γονέων και κηδεμόνων κατά της ίδρυσης των ΔΥΕΠ, των απογευματινών τάξεων προετοιμασίας των προσφυγόπουλων, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Η ομαλή ένταξη των ανήλικων προσφύγων στις χώρες υποδοχής κατ’ εξοχήν επιτυγχάνεται μέσω της εκπαίδευσης. Η φοίτησή τους δε στα δημόσια ελληνικά σχολεία δεν επηρεάζει και δεν θίγει με οιονδήποτε τρόπο τα συμφέροντα των υπόλοιπων μαθητών και των γονέων τους».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι πρώτες αγκαλιές και τα πλατιά χαμόγελα για 40 μικρούς πρόσφυγες
Μια ζεστή αγκαλιά, μια σχολική τσάντα με τα απαραίτητα σχολικά είδη, μπαλόνια και πολλά χαμόγελα περίμεναν χθες τους σαράντα μικρούς πρόσφυγες στα πέντε διαφορετικά σχολεία της Χίου που επελέγησαν, ώστε να...
Οι πρώτες αγκαλιές και τα πλατιά χαμόγελα για 40 μικρούς πρόσφυγες
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Δεν θέλουν προσφυγόπουλα στα σχολεία της Χίου
Συντονισμένη επίθεση εναντίον της εγγραφής παιδιών προσφύγων στα σχολεία της Χίου έχουν εξαπολύσει εδώ και μερικές εβδομάδες οι γνωστοί ξενοφοβικοί και ρατσιστικοί κύκλοι στο νησί, με προεξάρχουσα την τοπική...
Δεν θέλουν προσφυγόπουλα στα σχολεία της Χίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απετράπη η ξενοφοβική κατάληψη στη Μυτιλήνη
​Στο κενό αναμενόταν να πέσουν τα σχέδια των ξενοφοβικών και ακροδεξιών κύκλων της Λέσβου για κατάληψη του σχολικού συγκροτήματος του 8ου Δημοτικού σχολείου Μυτιλήνης. Επειτα από συντονισμένη αντίδραση...
Απετράπη η ξενοφοβική κατάληψη στη Μυτιλήνη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ενα σχολείο για προσφυγόπουλα
Το πρώτο σχολείο αποκλειστικά για προσφυγόπουλα άνοιξε χτες τις πύλες του στη Χίο, υποδεχόμενο σε πρώτη φάση 42 παιδιά από τον καταυλισμό της Σούδας και του πρώην ΔΗΠΕΘΕ.
Ενα σχολείο για προσφυγόπουλα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Οχι» ατιμώρητη η ρατσιστική βία
Ο Ματθαίος Μερμηγκούσης πρωτόδικα είχε καταδικαστεί για απρόκλητη επίθεση εναντίον του νοσηλευτή στο Νοσοκομείο Χίου, Γιάννη Κουτσοδόντη, όταν ο τελευταίος επιχείρησε να δώσει τις πρώτες βοήθειες σε έναν...
«Οχι» ατιμώρητη η ρατσιστική βία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το ταξίδι της μικρής Αμάλ
Η Αμάλ είναι μία κούκλα ύψους 3,5 μέτρων, με τη μορφή ασυνόδευτης προσφυγοπούλας, που θα περπατήσει 8.000 χιλιόμετρα για να φωτίσει ιστορίες εκατομμυρίων παιδιών-προσφύγων σε όλη την Ευρώπη.
Το ταξίδι της μικρής Αμάλ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας