• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.1°C / 14.1°C
  2 BF
  81%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 12.2°C
  2 BF
  90%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 14.4°C
  4 BF
  77%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 7.9°C / 10.0°C
  1 BF
  78%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 10.7°C
  3 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.0°C / 10.4°C
  1 BF
  94%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 6.8°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  2 BF
  79%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.2°C / 13.0°C
  2 BF
  94%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  3 BF
  78%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.4°C
  4 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  4 BF
  76%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  4 BF
  82%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 11.1°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.7°C / 13.5°C
  0 BF
  86%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.8°C / 16.6°C
  1 BF
  84%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 13.2°C
  0 BF
  93%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  1 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 12.8°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  1 BF
  94%

Φωτογραφία αρχείου

EYROKINISSI/ΤΡΥΨΑΝΗ ΦΑΝΗ

Στο σκοτάδι παραμένουν οι τευτλοπαραγωγοί για την επόμενη σοδειά

 • A-
 • A+

Δεν είναι μόνο που δεν μπορεί κανένας να χαρεί στην υπόθεση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, είναι και που του κόβεται η όποια χαρά στη μέση.

Πάνω που λύθηκε -έστω με τον τρόπο που βρέθηκε- η αποπληρωμή των αγροτών για την περυσινή σοδειά, κανένας δεν ξέρει τι θα γίνει με την επόμενη χρονιά.

Οι μέρες σποράς έχουν ουσιαστικά εξαντληθεί και σήμερα το πρωί στις 10.30 εκπρόσωποι των τευτλοπαραγωγών έχουν κληθεί στα γραφεία της ΕΒΖ στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να τους ανακοινωθεί το -άγνωστο εισέτι- πλάνο της νέας χρονιάς.

Είναι χαρακτηριστική η αντίδραση του προέδρου των τευτλοπαραγωγών Θανάση Πίππα ο οποίος, μιλώντας στην «Εφ.Συν.», δηλώνει θυμωμένος πως «βάλανε έναν υπάλληλο να μας τηλεφωνήσει για να μας καλέσει στα γραφεία. Μόνο που εμείς έπρεπε να είμαστε κανονικά στο χωράφι και όχι στα γραφεία. Δεν ξέρουμε και τι λεξικό να πάρουμε για να μπορούμε να συνεννοηθούμε με αυτή τη διοίκηση. Δεν ξέρω τι θα μας πουν, δεν ξέρω αν έχουν έστω το θάρρος να πουν τις προθέσεις τους».

Αρκετή γκρίνια υπάρχει από τους αγρότες και για τον τρόπο που βρέθηκε για την αποπληρωμή της περυσινής σοδειάς καθώς ουσιαστικά είναι σαν να παίρνουν δάνειο από τη Συνεταιριστική Σερρών με ενέχυρο τη ζάχαρη που βρίσκεται στο Πλατύ Ημαθίας, όπου συνέρρεαν χθες τευτλοπαραγωγοί κομίζοντας περί τα εννέα δικαιολογητικά έκαστος.

«Και γιατί να πάρουμε δάνειο εμείς;» αναρωτιούνται πολλοί, σημειώνοντας ότι «το συμβόλαιό μας είναι με την ΕΒΖ». Διότι εκτός από όλα τα άλλα πρέπει να έχουν και ασφαλιστική ενημερότητα, ακίδα για πολλούς, αλλά υπάρχει αισιοδοξία ότι κι αυτό θα ξεπεραστεί και ο κ. Πίππας λέει πως «προχωρούν οι διαδικασίες και σε μια δυο μέρες θα έχουμε πληρωθεί όλοι».

Κάποιοι πάντως επιμένουν να ρωτούν, χωρίς φυσικά απόκριση, «γιατί δεν πωλήθηκε η ζάχαρη τον Δεκέμβριο που η τιμή της ήταν στα 500 ευρώ τον τόνο και τώρα την ενεχυριάζουμε για 400 ευρώ; Γιατί για να πληρωθούμε πρέπει να πληρώσουμε 150 ευρώ για να ανοίξουμε μερίδα στην τράπεζα;».

Διότι, όπως συμφωνήθηκε τη Μεγάλη Πέμπτη, προς 400 ευρώ τον τόνο ενεχυριάζονται 23.000 τόνοι ζάχαρης.

Η Συνεταιριστική Σερρών θα καταβάλει στους λογαριασμούς των αγροτών περί τα 7,2 εκατομμύρια ευρώ ως δάνεια στα οποία όμως εγγυητής είναι η ΕΒΖ.

Χθες συνεδρίασε το διοικητικό συμβούλιο της ΕΒΖ στην Αθήνα (;) προκειμένου να συζητηθούν όλα τα ανοιχτά ζητήματα με πρώτο και πλέον καυτό το αν θα δοθεί σπόρος στους αγρότες για να καλλιεργήσουν τεύτλα και την επόμενη χρονιά.

Από τη συνεδρίαση αυτή κανένα νέο δεν προέκυψε πέρα από την κλήση των τευτλοπαραγωγών σήμερα το πρωί στα γραφεία της εταιρείας.

Αγνωστο αν η κλήση τους σχετίζεται με ανακοίνωση τελεσίδικων αποφάσεων –εκ των «συμφραζομένων» συνάγεται ότι υπάρχουν δυο αλληλοσυγκρουόμενες γραμμές στο Δ.Σ. κι αυτό δυστυχώς δεν είναι καινοφανές για την ΕΒΖ- ή προκείμενου να τους εκτεθεί για μια ακόμη φορά η κατάσταση για να διερευνηθούν οι προθέσεις τους.

Χθες διακινήθηκαν -ανεπιβεβαίωτες- πληροφορίες που έφεραν τον σημερινό πρόεδρο της ΕΒΖ Παναγιώτη Αλεξάκη να είναι αντίθετος με την καλλιέργεια τεύτλων και να προκρίνει μόνο την εμπορική δραστηριότητα.

Μέσα στο θολό τοπίο, το μόνο που φαίνεται να κινείται είναι η πώληση της ΕΒΖ στο σύνολό της σε στρατηγικό επενδυτή, ο οποίος θα μπορέσει (;) να εξασφαλίσει και τη συνέχιση της καλλιέργειας τεύτλων και θα κρατήσει ανοικτά τα εργοστάσια της βιομηχανίας (άγνωστο αν και ποια θα σωθούν).

Δεν αποκλείεται πάντως μια ενδεχόμενη απόφαση για αναστολή της καλλιέργειας για του χρόνου και το συνεπαγόμενο σβήσιμο των φουγάρων να επηρεάσει ακόμη και αυτές τις εξελίξεις.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απλήρωτοι και απογοητευμένοι για το μέλλον της ΕΒΖ οι καλλιεργητές
Στο ίδιο έργο θεατές, αλλά ίσως αυτή να είναι η τελευταία παράσταση για την πολύπαθη Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης. Απλήρωτοι άλλη μία χρονιά, οι τευτλοκαλλιεργητές κατέλαβαν τα γραφεία της εταιρείας, όμως είναι...
Απλήρωτοι και απογοητευμένοι για το μέλλον της ΕΒΖ οι καλλιεργητές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αχτίδα στο τούνελ της ΕΒΖ
Στο κυνήγι του χαμένου χρόνου έχουν αποδυθεί στην κυβέρνηση προκειμένου την ύστατη κυριολεκτικά ώρα να βρεθεί λύση για να πληρωθούν οι τευτλοπαραγωγοί, να μην αναστείλουν τη λειτουργία τους τα εργοστάσια της...
Αχτίδα στο τούνελ της ΕΒΖ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Με μήνυση απάντησαν οι τευτλοπαραγωγοί
Ο θυμός των τευτλοπαραγωγών, που χθες κατήγγειλαν υβριστική αντιμετώπιση από μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης όχι μόνο δεν εκτονώθηκε, αλλά τους οδήγησε στην κατάθεση μήνυσης στο Α.Τ. Λευκού...
Με μήνυση απάντησαν οι τευτλοπαραγωγοί
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αλλοι αγρότες, άλλα μπλόκα!
Ενθουσιασμός υπάρχει, διάθεση και προθυμία υπάρχει, τα προβλήματα είναι μεγάλα και φυσικά υπάρχουν πάντα και οι ταξικοί αγώνες.
Αλλοι αγρότες, άλλα μπλόκα!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρέμβαση πολιτών για δυσοσμία και καύση σκουπιδιών στη Θεσσαλονίκη
Διπλή και συντονισμένη παρέμβαση πολιτών από τις δυτικές συνοικίες Θεσσαλονίκης έγινε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, τόσο για το γνωστό θέμα της δυσοσμίας, όσο και ενάντια στους σχεδιασμούς για την καύση...
Παρέμβαση πολιτών για δυσοσμία και καύση σκουπιδιών στη Θεσσαλονίκη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χάνουν τις επιδοτήσεις οι τευτλοπαραγωγοί
Ερρίφθη ο κύβος για την εκχώρηση των ζαχαρουργείων από τη νέα διοίκηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, πικράθηκαν όμως οι τευτλοπαραγωγοί και κατέλαβαν τα κεντρικά γραφεία της επιχείρησης.
Χάνουν τις επιδοτήσεις οι τευτλοπαραγωγοί

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας