• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 20.2°C
  0 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  1 BF
  88%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 15.0°C / 17.0°C
  6 BF
  82%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  5 BF
  72%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.0°C / 14.0°C
  5 BF
  60%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 9.4°C / 9.4°C
  3 BF
  71%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 15.6°C / 16.6°C
  3 BF
  87%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  5 BF
  53%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 22.9°C
  6 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 21.1°C
  5 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  5 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 15.9°C
  5 BF
  72%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 18.5°C
  3 BF
  59%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 18.5°C / 18.5°C
  2 BF
  71%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 24.8°C
  4 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.0°C / 20.4°C
  3 BF
  52%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 18.3°C / 18.3°C
  3 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.7°C / 16.2°C
  3 BF
  55%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  3 BF
  78%

Κραυγή από τον εργασιακό μεσαίωνα της ανακύκλωσης

 • A-
 • A+

Ο Κ.Χ. στέκεται καθημερινά στην κορυφή του πολιτισμού μας. Ακροπατάει την κορυφή του Καυκάσου μας: των σκουπιδιών μας.

Των ανακυκλώσιμων υλικών, όπως καλούνται τα περιτυλίγματα των αναγκών και κυρίως των επιθυμιών μας.

Ο Κ.Χ. πενηντάρισε κι αγανάκτησε να είναι ένας Σιωπηλός Σκλάβος Προμηθέας. Εστειλε στην εφημερίδα μας ένα μήνυμα, από την εκείθεν της εικονικής πραγματικότητας πλευρά, στην οποία αυτός και οι πολλοί όμοιοί του κατοικοεδρεύουν.

Ο Κ.Χ., ως οριοθέτης, μοχλευτής και ταξινομητής των σκουπιδιών που παράγει ένα μέρος του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, Σκλάβος δεμένος στον Καύκασο, μας γνωρίζει από την καλή και την ανάποδη.

Ποιες περιοχές δείχνουν έφεση στις γκοφρέτες, πού πίνουν αποβουτυρωμένο γάλα μέχρι σημείου να είναι νερό και ασβέστης, ποιες μέρες οι εργένηδες προτιμούν πίτσα, ποιες προμαγειρεμένο φαγητό του σούπερ μάρκετ.

Ο Κ.Χ. μπορεί επίσης εύκολα να φτιάξει το ψυχολογικό πορτρέτο ολόκληρων περιοχών.

Ποιοι παίρνουν αντικαταθλιπτικά, ποιοι χρησιμοποιούν προφυλακτικά, ποιοι είναι τακτικοί και ευσυνείδητοι, βάζουν σε χωριστές σακούλες πλαστικά, χαρτιά, τενεκεδάκια.

Ποιοι είναι ντιπ αδιάφοροι, μαζί με τις συσκευασίες πετάνε αποφάγια ή μπερδεύουν την ανακύκλωση με το θάψιμο ζώων, σκυλιών και γατιών που μόλις έχουν γεννηθεί και τα ξεφορτώνονται από τη συνείδησή τους.

Τα αφεντικά τρέμουν...

Ο Κ.Χ., σαν Προμηθέας, δεν βλέπει να αλλάζουν γρήγορα τα πράγματα, αλλά σαν Σκλάβος εξεγείρεται, για να τρέξουν οι εξελίξεις.

Διότι, μεταξύ μας, ποιος θνητός πήρε ποτέ στα σοβαρά τις θεϊκές εκκλήσεις;

Αλλά όλα τα αφεντικά τρέμουν την εξέγερση των Σκλάβων.

Ο Κ.Χ. μάς γράφει πως «πρόσφατα είδα ένα ντοκιμαντέρ για την Αμερική στις αρχές του αιώνα, όπου ένας εφοπλιστής χαλυβουργίας κρέμασε 7 εργάτες επειδή ήθελαν να οργανώσουν σωματείο. Και σε εμάς δήλωσε το αφεντικό ότι δεν θέλει σωματεία στον χώρο του, απαγορεύει να μιλάμε μεταξύ μας αλλά και με το ΠΑΜΕ όταν έρχονται».

Μας γράφει ακόμη πως τους είχαν ταράξει στις υπερωρίες, μέχρι που «ήρθε η επιθεώρηση εργασίας, οι υπερωρίες σταμάτησαν και τα Σάββατα περιορίστηκαν, αλλά αυξήθηκε ο όγκος και η ταχύτητα των σκουπιδιών τα οποία περιέχουν τα πάντα, από ψόφια ζώα μέχρι χημικά. Μας μίλησε πρόσφατα και λίγο-πολύ ζήτησε από εμάς τους εργάτες να καταδώσουμε αυτόν που φέρνει την επιθεώρηση, εκστομίζοντας απειλές. Παλιά, κάποιος χρησιμοποίησε οξύ, αυτός θα μας δείρει;».

Είναι δηλαδή κανονικός κουτσαβάκης το αφεντικό του Κ.Χ., «ζητάει απόδοση, αλλά δίνει λίγα».

Αλλεργία στα σωματεία

Από αυτά που μας γράφει ο Σκλάβος Προμηθέας, ο ιδιοκτήτης του συγκεκριμένου εργοστασίου ανακύκλωσης έχει κάποιου είδους αλλεργία στην Επιθεώρηση Εργασίας και το ΠΑΜΕ.

Αυτό είναι καλό και για την Επιθεώρηση και για το ΠΑΜΕ, οι οποίοι δεν έχουν παρά να πυκνώσουν τις εμφανίσεις τους στη συγκεκριμένη επιχείρηση, προκειμένου να γιατρευτεί η ιδιοκτησία διά της μεθόδου της ομοιοπαθητικής...

Μας γράφει, όμως, ακόμη ο Κ.Χ. πως «αισθάνομαι σαν σκλάβος και νομίζω ότι ζω στο μεσαίωνα. Εχω τρυπηθεί 3 φορές από βελόνες νοσοκομείου. Φέρνει τα πάντα από σκουπίδια. Μου έχει κοπεί η αναπνοή μου και ενός συναδέλφου απέναντί μου, στην ταινία, από κάποιο χημικό. Δεν σέβονται καθόλου την ακεραιότητά μας. Προχθές, μπήκε θυμωμένος για κάποιον λόγο και, για να μας τιμωρήσει, μας έβγαλε όλους επί 40 λεπτά κάτω από δυνατή βροχή. Αυτό, να μας εκδικείται, έχει γίνει σύνηθες φαινόμενο, όποτε νευριάζει. Βλέπω ότι αυτά συμβαίνουν σε όλα σχεδόν τα ιδιωτικά εργοστάσια ανακύκλωσης. Μου δίνει την αίσθηση ότι υπάρχει ένας πόλεμος των αφεντικών ενάντια στους εργάτες. Δουλεύουμε για τις οικογένειές μας. Τέτοιο πράγμα, να με βγάζουν στη βροχή και δίχως αδιάβροχο, δεν το πέρασα ποτέ. Παρακαλώ να ενημερώσετε το υπουργείο Εργασίας για όλα αυτά, οι συνθήκες δεν είναι καλές για τα 540 ευρώ που δίνουν».

Δημοσιεύουμε αυτούσιο το σημείωμα, διότι από αρχαιοτάτων χρόνων ξέρουμε πως είναι βολικό να περιμένεις από τον Προμηθέα τη φωτιά, αλλά αποτελεσματικότερο να μην κόβεις ούτε λέξη από την κραυγή των σκλάβων.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρέμβαση πολιτών για δυσοσμία και καύση σκουπιδιών στη Θεσσαλονίκη
Διπλή και συντονισμένη παρέμβαση πολιτών από τις δυτικές συνοικίες Θεσσαλονίκης έγινε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, τόσο για το γνωστό θέμα της δυσοσμίας, όσο και ενάντια στους σχεδιασμούς για την καύση...
Παρέμβαση πολιτών για δυσοσμία και καύση σκουπιδιών στη Θεσσαλονίκη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ζήτησαν αύξηση και έλαβαν διαθεσιμότητα
Τριακόσιοι τριάντα εργαζόμενοι της ΣΙΔΕΝΟΡ, της μεγαλύτερης σήμερα χαλυβουργίας της χώρας, βρίσκονται από τις αρχές της εβδομάδας σε διαθεσιμότητα δυόμισι εβδομάδων, καθώς έκαναν το «λάθος» να ζητήσουν...
Ζήτησαν αύξηση και έλαβαν διαθεσιμότητα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απλήρωτοι και απογοητευμένοι για το μέλλον της ΕΒΖ οι καλλιεργητές
Στο ίδιο έργο θεατές, αλλά ίσως αυτή να είναι η τελευταία παράσταση για την πολύπαθη Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης. Απλήρωτοι άλλη μία χρονιά, οι τευτλοκαλλιεργητές κατέλαβαν τα γραφεία της εταιρείας, όμως είναι...
Απλήρωτοι και απογοητευμένοι για το μέλλον της ΕΒΖ οι καλλιεργητές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τελευταία ευκαιρία για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης
Με τρεις διαδοχικές τροπολογίες η κυβέρνηση έδειξε τα τελευταία εικοσιτετράωρα ότι δρομολογεί πλέον τον τελευταίο συρμό στην πορεία της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης. Αν θα είναι ευτυχής η κατάληξη ή όχι...
Τελευταία ευκαιρία για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αγριος ξυλοδαρμός διανομέα στη Θεσσαλονίκη
«Δυστυχώς περάσαμε από την εποχή του εκφοβισμού εργαζομένων στην εποχή ξυλοδαρμού τους σαν να είναι δούλοι». Και δεν είναι διόλου υπερβολή η διαπίστωση μελών της Επιτροπής Διανομέων, που μιλούν στην «Εφ.Συν.»...
Αγριος ξυλοδαρμός διανομέα στη Θεσσαλονίκη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ζάχαρη, η μητέρα όλων των μαχών
Αγριος πόλεμος διεθνών κεφαλαίων μαίνεται γύρω από την τύχη της ΕΖΒ. Ενώ όλα έδειχναν ότι η υπόθεση της διεκδίκησης είχε κλείσει υπέρ του ενός και είχαν γίνει ανακοινώσεις ακόμη και στο Χρηματιστήριο, ο...
Ζάχαρη, η μητέρα όλων των μαχών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας