• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 4.8°C / 10.1°C
  1 BF
  53%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  3°C 0.3°C / 6.3°C
  2 BF
  57%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  8°C 5.0°C / 9.9°C
  3 BF
  61%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / -1.1°C
  2 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 3.0°C
  0 BF
  80%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  2°C -0.3°C / 5.7°C
  2 BF
  74%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -2°C -1.6°C / -0.4°C
  2 BF
  69%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.6°C / 9.6°C
  1 BF
  78%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.2°C / 14.8°C
  5 BF
  55%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 3.9°C / 7.9°C
  1 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.4°C / 13.4°C
  4 BF
  46%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  7°C 7.3°C / 9.6°C
  3 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  3 BF
  58%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 4.5°C
  0 BF
  75%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.4°C / 5.0°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 7.8°C / 12.8°C
  2 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  7°C 5.0°C / 10.3°C
  1 BF
  70%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C -0.7°C / 2.1°C
  1 BF
  72%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  3°C 0.4°C / 6.4°C
  1 BF
  66%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  -1°C -1.2°C / -1.2°C
  2 BF
  82%
ΑΠΕ ΜΠΕ / ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ / Andrea Bonetti

Η... Ανάσταση των αναπλάσεων

 • A-
 • A+

Με ένα νομοσχέδιο που κατατέθηκε μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα στη Βουλή, η κυβέρνηση επιχειρεί να... αναστήσει το πρόγραμμα αναπλάσεων στην Αθήνα, που είχε ανακοινώσει τον Μάρτιο του 2017 ο Αλέξης Τσίπρας μετά από συνάντηση με τον δήμαρχο Γιώργο Καμίνη. Δημιουργεί μια εταιρεία task force και φιλοδοξεί να προχωρήσει στην υλοποίηση των προβλεπόμενων έργων.

Στην ουσία πρόκειται για ανασύσταση της «Εταιρείας Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων», που είχε υλοποιήσει μεγάλες παρεμβάσεις όπως η πεζοδρόμηση της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, αλλά καταργήθηκε το 2013 στο πλαίσιο της διοικητικής μεταρρύθμισης στο Δημόσιο.

Σε σχέση με τις αρχικές εξαγγελίες υπάρχουν θετικές εξελίξεις, κάποιες... απουσίες έργων και αλλαγές στους συντονιστές τους.

Λείπει κάθε αναφορά στην προβλεπόμενη χωροθέτηση του νέου γηπέδου του ΠΑΟ σε έκταση 70 στρεμμάτων στην περιοχή Γουδή, που βρίσκεται μέσα στη Β’ ζώνη προστασίας του Υμηττού και πολύ κοντά σε νοσοκομεία.

Η επιλογή είχε τη σύμφωνη γνώμη της δημοτικής αρχής, αλλά είχε συναντήσει έντονες αντιδράσεις.

Η απόσυρσή της πιθανόν να συνδέεται με πρόσφατες πληροφορίες για μεταφορά της έδρας του «τριφυλλιού» στο Ολυμπιακό Στάδιο στο Μαρούσι.

Στο νομοσχέδιο απουσιάζουν επίσης αναφορές για το μελλοντικό πάρκο Γουδή και τη δημιουργία αθλητικού πόλου στον Βοτανικό.

Το πρώτο προβλέπεται από το Ρυθμιστικό του 1985 και υπάρχει ειδική αναφορά στο διάταγμα προστασίας του Υμηττού του 2011, αλλά ώς τώρα έχει μείνει στα χαρτιά, παρ’ όλο που θα μπορούσε να αποτελέσει τον σπουδαιότερο πνεύμονα της πρωτεύουσας λόγω της θέσης του μέσα στον πολεοδομικό ιστό.

Στο άρθρο 2 του νομοσχεδίου περιγράφονται αναπλάσεις «εντός των ορίων του Δήμου Αθηναίων, με έμφαση στις περιοχές του Εμπορικού Τριγώνου και των Προσφυγικών της λεωφόρου Αλεξάνδρας».

Να σημειωθεί ότι οι περσινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης περιλάμβαναν παρεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή της λεωφόρου Αλεξάνδρας, που εκτός από τα Προσφυγικά προέβλεπε ανάπλαση στο σημερινό γήπεδο του ΠΑΟ και «βύθιση» της λεωφόρου Αλεξάνδρας, ώστε να εξασφαλιστεί η ενοποίηση των Αμπελοκήπων με τον Λυκαβηττό σε συνδυασμό με την «γκρίζα» ζώνη των Κουντουριώτικων.

Το νομοσχέδιο υπογράφεται από 10 υπουργούς, αλλά φέρει τη σφραγίδα του Αλέκου Φλαμπουράρη ο οποίος θα έχει συντονιστικό ρόλο μαζί με τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη.

Οι σημαντικότερες ρυθμίσεις των εννέα άρθρων του προβλέπουν:

Τη δημιουργία νέου φορέα με την επωνυμία «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.» και αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 50.000 ευρώ, που θα ανήκει εξ ολοκλήρου στο Δημόσιο και δεν θα μπορεί να μεταβιβαστεί. Θα διοικείται από οκταμελές διοικητικό συμβούλιο, στο οποίο θα μετέχουν εκπρόσωποι των συναρμόδιων υπουργείων Υποδομών, Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Αθηναίων, καθώς και ο διοικητής του νοσοκομείου «Αγιος Σάββας» λόγω της παρέμβασης στις γειτονικές προσφυγικές κατοικίες στη λεωφόρο Αλεξάνδρας. Θα έχει επίσης πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο που θα είναι πρόσωπο «εγνωσμένου κύρους και επαγγελματικής εμπειρίας».

Τη σύσταση γνωμοδοτικού τεχνικού συμβουλίου και τη στελέχωση των υπηρεσιών με αποσπάσεις από το Δημόσιο και με συμβάσεις αορίστου ή ορισμένου χρόνου.

Τη χρηματοδότηση των έργων από κοινοτικά προγράμματα, δωρεές, κληρονομιές και χορηγίες.

Διαμαρτυρία Καμίνη

Η δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου συνοδεύτηκε από ανακοίνωση του δημάρχου Αθηναίων, που κινείται σε πολύ υψηλούς τόνους.

Ο Γιώργος Καμίνης εκφράζει την έκπληξή του για τη σύσταση της νέας εταιρείας και επισημαίνει ότι, παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης, «ο ρόλος του δήμου έχει υποβαθμιστεί σε ρόλο απλού μέλους ενός οκταμελούς διοικητικού συμβουλίου» και προσθέτει: «Πρόκειται για κυβερνητική κίνηση που de facto ακυρώνει τη δημοτική αρχή της πρωτεύουσας της χώρας».

Σημειώνει ότι ο δήμος διαθέτει ολοκληρωμένο πρόγραμμα με εξασφαλισμένους πόρους 200 εκατ. ευρώ και καταλήγει: «Οσοι νομίζουν ότι θα υπάρξει σχέδιο ανάπλασης της Αθήνας χωρίς την Αθήνα θα διαψευστούν στην πράξη».

Στη δισέλιδη, ιδιαίτερα προσεκτική, ανακοίνωσή του ο υπουργός Επικρατείας επισημαίνει πως η νέα εταιρεία θα έχει επιτελικό-συντονιστικό ρόλο και υπενθυμίζει ότι «επί σαράντα και πλέον χρόνια πολλοί σχεδιασμοί, ακόμη και κάποιοι υψηλής αισθητικής και λειτουργικότητας, ναυάγησαν στις συμπληγάδες της γραφειοκρατίας».

Υπογραμμίζει ότι θα είναι μια «task force ειδικής αποστολής» που θα διαθέτει την απολύτως αναγκαία στελέχωση και θα υπογράφει προγραμματικές συμβάσεις με δήμους, υπουργεία και κοινωνικούς ιδιωτικούς φορείς.

«Είναι κεντρική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης, με τη σύμφωνη γνώμη του δημάρχου Αθηναίων και της Περιφέρειας Αττικής» διευκρινίζει ο Αλέκος Φλαμπουράρης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η ανάπλαση της Αθήνας και οι πολιτικές βλέψεις του Καμίνη
Την «επιστροφή» του Οργανισμού Αθήνας και της Εταιρείας Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων, μέσα στις νέες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια, επιχειρεί η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για τη σύσταση...
Η ανάπλαση της Αθήνας και οι πολιτικές βλέψεις του Καμίνη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Ενα δισ. μέσα σε 8 χρόνια έχει πάρει ο ΟΑΣΘ από το κράτος»
Με διαδικαστικές... αψιμαχίες ξεκίνησε χθες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για τις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης, που θα συνεχιστεί σήμερα με τις παρεμβάσεις φορέων, με...
«Ενα δισ. μέσα σε 8 χρόνια έχει πάρει ο ΟΑΣΘ από το κράτος»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δωράκι σε καταπατητές
Εκπτώσεις» και στους τίτλους ιδιοκτησίας θεσπίζει το υπουργείο Περιβάλλοντος για να αναγνωρίσει δικαιώματα σε όσους έχουν καταπατήσει δασικές εκτάσεις! Προβλέπεται η εκχώρησή τους με έγγραφα που έχουν εκδοθεί...
Δωράκι σε καταπατητές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αποσύρθηκε άρθρο υπέρ των μεγάλων ξενοδοχείων στην Αθήνα
Το άρθρο 99 καταργούσε τον περιορισμό των 100 κλινών στα ξενοδοχεία των περιοχών Ψυρρή-Μεταξουργείο. Ωστόσο, πρόκειται για προσωρινή απόσυρση της ρύθμισης.
Αποσύρθηκε άρθρο υπέρ των μεγάλων ξενοδοχείων στην Αθήνα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κυβίστηση της Ν.Δ. για τα έργα ανάπλασης της Αθήνας
«Κωλοτούμπα» από τη Ν.Δ. στη θέση της για την «Ανάπλαση Αθήνας», τον φορέα που συγκροτήθηκε το 2018 για την επιτάχυνση των έργων ανάπλασης και μέσα σε σύντομο διάστημα κατάφερε να δώσει δείγματα γραφής.
Κυβίστηση της Ν.Δ. για τα έργα ανάπλασης της Αθήνας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ξενοδοχείο-μεγαθήριο απέναντι από το Αρχαιολογικό Μουσείο
Το πολεοδομικό σκάνδαλο με την υπογραφή του Γιώργου Καμίνη ● Στη θέση του ιστορικού θερινού θεάτρου «Αθήναιον», στη συμβολή της Πατησίων με την οδό Μάρνη, θα... σηκώσουν δεκαώροφη τουριστική μονάδα με 700...
Ξενοδοχείο-μεγαθήριο απέναντι από το Αρχαιολογικό Μουσείο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας