• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 32.2°C / 35.8°C
  4 BF
  35%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 30.5°C / 35.3°C
  3 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.8°C / 37.6°C
  1 BF
  38%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.9°C / 34.2°C
  2 BF
  31%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 34.1°C
  4 BF
  37%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 34.0°C / 38.2°C
  3 BF
  39%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.4°C / 33.7°C
  2 BF
  58%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  36°C 36.3°C / 36.3°C
  1 BF
  19%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.8°C / 29.9°C
  4 BF
  51%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 31.8°C
  5 BF
  45%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 29.4°C / 29.8°C
  6 BF
  51%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.6°C / 29.6°C
  3 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  2 BF
  48%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 32.9°C / 33.9°C
  0 BF
  33%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  34°C 32.3°C / 34.9°C
  2 BF
  32%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.8°C / 31.8°C
  3 BF
  43%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 31.7°C / 36.0°C
  3 BF
  27%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.3°C / 29.9°C
  2 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  36°C 31.2°C / 35.5°C
  3 BF
  35%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.8°C / 32.8°C
  3 BF
  24%
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Πρόσβαση σε 21 κοινωνικές δομές του Δήμου Αθηναίων με μια κάρτα

 • A-
 • A+

Με μόνο μία κάρτα οι κάτοικοι της Αθήνας θα μπορούν να έχουν εύκολη πρόσβαση σε 21 κοινωνικές δομές του Δήμου Αθηναίων.

Με την «Κάρτα του Δημότη» ανοίγει αρχικά μια ολοκληρωμένη πρόσβαση 82.000 πολιτών στις δημοτικές κοινωνικές υπηρεσίες, υπό την έννοια ότι τα στοιχεία τους (π.χ. ΑΜΚΑ) είναι ήδη ενταγμένα στο πληροφοριακό σύστημα «Νοιάζομαι», την πρώτη μεγάλη βάση καταγραφής των εξατομικευμένων αναγκών χιλιάδων δικαιούχων (δυνητικοί δικαιούχοι της κάρτας είναι όλοι οι κάτοικοι της Αθήνας).

Οι δύο αυτές καινοτομίες παρουσιάστηκαν χθες από τον δήμαρχο Γ. Καμίνη και την αντιδήμαρχο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μαρία Στρατηγάκη, από την κοινωνική υπηρεσία του δήμου επί της Αγ. Κωνσταντίνου.

Μόνο τρία στοιχεία-δικαιολογητικά (ΑΜΚΑ, ταυτότητα, διεύθυνση κατοικίας) απαιτούνται για την απόκτηση της κάρτας. Οσοι όμως είναι εγγεγραμμένοι σε κάποιες από τις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου, έχουν δηλαδή δώσει τα παραπάνω στοιχεία, θα αποκτούν την κάρτα με μία υπογραφή.

Ηδη, σύμφωνα με τα στοιχεία του δήμου, έχουν εκδοθεί 8.500 προσωποποιημένες κάρτες.

Ο κάτοχος της κάρτας θα μπορεί να έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες όπως ο Κόμβος Αλληλοβοήθειας του δήμου, τα 6 Δημοτικά Ιατρεία, οι 25 Λέσχες Φιλίας, το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι, Κοινωνικό Παντοπωλείο-Φαρμακείο-Πλυντήριο, Συμβουλευτική Απασχόλησης, Ταμείο Επισιτιστικής Βοήθειας κ.ά.

Το «Νοιάζομαι» περιλαμβάνει μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων για όλους τους ωφελούμενους των κοινωνικών υπηρεσιών, με τον δήμο να επιδιώκει να προσφέρει στους πολίτες και ειδικά στις ευπαθείς ομάδες, πληρέστερη και εξατομικευμένη εξυπηρέτηση, με ταχύτητα και αξιοπρέπεια.

Στόχος δεν είναι μόνο να ψηφιοποιηθούν και να απλοποιηθούν όλες οι διαδικασίες (για παράδειγμα, το κλείσιμο ραντεβού σε έναν γιατρό).

Σε δεύτερο βαθμό, από τα συμπεράσματα που θα προκύψουν από τις ανάγκες των πολιτών, ο δήμος θα επιχειρήσει να προσαρμόσει και την κοινωνική του πολιτική, ρίχνοντας μεγαλύτερο βάρος όπου κριθεί απαραίτητο.

Ηδη, πάντως, υπάρχουν προοπτικές επέκτασης της πλατφόρμας, καθώς η κ. Στρατηγάκη αποκάλυψε ότι ο δήμος είναι «κοντά στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με το υπουργείο Κοινωνικής Αλληλεγγύη για τη διασύνδεση του “Νοιάζομαι” με την εθνική βάση δεδομένων της ΗΔΙΚΑ».

Τους τελευταίους 6 μήνες μέσω του «Νοιάζομαι» (αποτελεί δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος) έχουν γίνει 81.000 ραντεβού στα Δημοτικά Ιατρεία, 500 ραντεβού για συμβουλευτικές και 200 για νομικές υπηρεσίες, έχουν χορηγηθεί φάρμακα με 2.500 συνταγές και έχουν χορηγηθεί 13.179 πακέτα τροφίμων σε οικογένειες που είχαν ανάγκη.

Περαιτέρω, σύμφωνα με στελέχη του δήμου, υπάρχουν ήδη απτά αποτελέσματα στη μείωση του κόστους των υπηρεσιών με την απαλλαγή από τη «χαρτούρα», όσο και στην εξοικονόμηση εργατοωρών.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εργα αποκατάστασης και συντήρησης στην Ομόνοια
Δεν πρόκειται να δείτε μια... «νέα Ομόνοια», αλλά μια ασφαλή πλατεία Ομόνοιας! Μικρής κλίμακας έργα αποκατάστασης και συντήρησης ξεκινάει ο Δήμος Αθηναίων στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας. Πρόκειται για...
Εργα αποκατάστασης και συντήρησης στην Ομόνοια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι άγγελοι φέτος πάνε... Αθήνα
Το εορταστικό πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων για τα φετινά Χριστούγεννα και την υποδοχή του 2019 παρουσίασε ο δήμαρχος Γ. Καμίνης. Μέσα σε 36 μέρες θα πραγματοποιηθούν 230 δωρεάν εκδηλώσεις, ενώ βασικό στοιχείο...
Οι άγγελοι φέτος πάνε... Αθήνα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο Γ. Καμίνης κατά της «Ανάπλαση Α.Ε.»
Προσφυγή στο ΣτΕ κατά της «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.» από τον Δήμο Αθηναίων που «δεν είναι συγκρουσιακός»! Η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου -που ελήφθη την περασμένη Δευτέρα- συζητήθηκε στο χθεσινό...
Ο Γ. Καμίνης κατά της «Ανάπλαση Α.Ε.»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανάσα ζωής και πολιτισμού στην πλατεία Θεάτρου
Σε ένα ανοιχτό συλλογικό εργαστήρι πολιτισμού επιδιώκει να μετατρέψει μια υποβαθμισμένη γειτονιά στην καρδιά της πρωτεύουσας ο Δήμος Αθηναίων, με το πιλοτικό αλλά πρωτοποριακό πρόγραμμα «Κατάστημα στο Κέντρο»...
Ανάσα ζωής και πολιτισμού στην πλατεία Θεάτρου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Με... λεπτή κίτρινη γραμμή τα τραπεζοκαθίσματα
Μια ευδιάκριτη κίτρινη γραμμή επιστρατεύει ο δήμος Αθηναίων στη «μάχη» για την προάσπιση δημόσιων χώρων από τραπεζοκαθίσματα. Πρόκειται για ένα μέτρο που έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζεται σε πολυσύχναστους...
Με... λεπτή κίτρινη γραμμή τα τραπεζοκαθίσματα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέα Πολυδύναμα Ιατρεία εξήγγειλε ο Γιώργος Καμίνης
Τετραπλασιασμό των επισκέψεων στα δύο διευρυμένα δημοτικά ιατρεία και διπλασιασμό τους στα έξι συνολικά ιατρεία που λειτουργεί ο Δήμος Αθηναίων καταγράφουν τα στοιχεία της δημοτικής αρχής για τις συγκεκριμένες...
Νέα Πολυδύναμα Ιατρεία εξήγγειλε ο Γιώργος Καμίνης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας