• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.0°C / 20.1°C
  3 BF
  49%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  19°C 15.5°C / 20.3°C
  2 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.8°C / 21.0°C
  4 BF
  48%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 18.3°C
  2 BF
  35%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 18.5°C
  2 BF
  52%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 17.0°C
  2 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.6°C / 13.4°C
  2 BF
  41%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  1 BF
  52%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.8°C / 20.8°C
  5 BF
  53%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.0°C / 19.9°C
  4 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 20.8°C
  6 BF
  56%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 17.7°C
  2 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  1 BF
  73%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.2°C / 16.9°C
  2 BF
  59%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.5°C / 18.4°C
  2 BF
  68%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 22.8°C
  3 BF
  40%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 19.3°C
  2 BF
  48%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 16.3°C / 19.4°C
  0 BF
  57%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.0°C / 18.7°C
  2 BF
  62%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  0 BF
  59%
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

Πόντιος Πιλάτος νίπτει... την εξόρυξη στις Σκουριές

 • A-
 • A+

Εδώ και τώρα τις άδειες για το εργοστάσιο στις Σκουριές από την κυβέρνηση ζητά η Ελντοράντο μετά την απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου, που ανακοινώθηκε χτες.

Η διαδικασία, που ξεκίνησε από το Ελληνικό Δημόσιο στις 15 Σεπτεμβρίου, κλείνει με μία απόφαση που κάθε πλευρά ερμηνεύει διαφορετικά: η εταιρεία και τα ΜΜΕ που αναπαράγουν τις θέσεις της θριαμβολογούν, το υπουργείο Ανάπτυξης δηλώνει ότι εξασφάλισε την παραγωγή καθαρού χρυσού και οι επενδυτές τουιτάρουν «Christos Anesti».

«Πόντιο Πιλάτο» χαρακτηρίζει το διαιτητικό δικαστήριο ο δήμαρχος Αριστοτέλη, για «χρησμό» κάνει λόγο η βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ Κατ. Ιγγλέζη -και οι δύο στέλνουν μήνυμα στην κυβέρνηση ότι «δημόσιο συμφέρον δεν είναι οι φόροι» αλλά το περιβάλλον και οι άνθρωποι της Χαλκιδικής.

Το κίνημα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού δεν έχει ακόμα τοποθετηθεί και δυστυχώς ο Κάκκαβος δεν μπορεί να μιλήσει.

Την απόφαση, που βγήκε στις 29 Μαρτίου, υπογράφουν ο πρόεδρος-επιδιαιτητής Κωνσταντίνος Μενουδάκος και οι διαιτητές Γιώργος Χρυσικός και Βασίλης Λυκούδης.

Στις 76 σελίδες της περιγράφεται η όλη διαδικασία και το σκεπτικό των δύο πλευρών.

Το δικαστήριο δέχεται κατά ένα μέρος την αγωγή του Ελληνικού Δημοσίου:

α) αναγνωρίζει ότι η κατασκευή εργοστασίου και η παραγωγή καθαρών μετάλλων συνιστούν υποχρέωση της εταιρείας, και
β) αναγνωρίζει ότι η παραγωγή οποιουδήποτε άλλου προϊόντος συνιστά παραβίαση της σύμβασης και ματαίωση του αντικειμένου και του σκοπού της.

Ωστόσο απορρίπτει το αίτημα να αναγνωριστεί ότι η τεχνική μελέτη του 2014 για τη μεταλλουργία αποτελεί μονομερή τροποποίηση του επενδυτικού σχεδίου (παραγωγή εκχυλισμένης μάτας και όχι καθαρών μετάλλων).

Πιέζουν για την άδεια

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας από το Βανκούβερ, «το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα του Ελληνικού Δημοσίου να αναγνωριστεί ότι η Τεχνική Μελέτη Μεταλλουργίας του Μαδέμ Λάκκου για την επεξεργασία των συμπυκνωμάτων Σκουριών και Ολυμπιάδας, όπως υπεβλήθη τον Δεκέμβριο του 2014 από την Ελληνικός Χρυσός, συνιστά παράβαση των διατάξεων της Σύμβασης Μεταβίβασης» (απόφαση κατά πλειοψηφία).

Ωστόσο, όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Ανάπτυξης, οι διαιτητές αναγνώρισαν ομόφωνα ότι η εκμετάλλευση περιλαμβάνει ως αναπόσπαστο κομμάτι την κατασκευή εργοστασίου για την παραγωγή καθαρού χρυσού και ότι το αντίθετο αποτελεί παραβίαση της σύμβασης.

Ο Τζορτζ Μπερνς, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold, άρχισε να πιέζει από την πρώτη στιγμή την κυβέρνηση για την έκδοση των αδειών στις Σκουριές:

«Αναμένουμε από το Ελληνικό Δημόσιο να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του βάσει της Σύμβασης Μεταβίβασης, που περιλαμβάνουν την έκδοση των αδειών που εκκρεμούν για το έργο των Σκουριών. Η πλήρης, αποτελεσματική και υπεύθυνη ανάπτυξη της επένδυσής μας στη Χαλκιδική θα ωφελήσει το ελληνικό κράτος και τους πολίτες του, την τοπική κοινωνία, τους μετόχους και τους εργαζόμενούς μας στην Ελλάδα».

Τα τρία κριτήρια

Από την πλευρά του το υπουργείο Ανάπτυξης δηλώνει ότι, σεβόμενο την απόφαση του δικαστηρίου, υποχρεούται να διασφαλίσει ότι τελικά θα παραχθεί καθαρός χρυσός, τηρώντας απαρέγκλιτα τρία κριτήρια:

● τους περιορισμούς που επιβάλλει η ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία,

● συγκεκριμένες δεσμεύσεις υπέρ του δημόσιου συμφέροντος, ώστε να μεγιστοποιείται η εγχώρια προστιθέμενη αξία,

● τη διαμόρφωση της ευρύτερης δυνατής κοινωνικής συναίνεσης.

Η εταιρεία προαναγγέλλει την έναρξη διαλόγου με την κυβέρνηση: «Η απόφαση αυτή αποτελεί ένα θεμέλιο που θα μας επιτρέψει να ξεκινήσουμε διάλογο με την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να καθορίσουμε αμοιβαία αποδεκτά και σαφή βήματα για τις επενδύσεις μας στην Κασσάνδρα».

Ανοδος της μετοχής

Οι επενδυτές πόνταραν προκαταβολικά υπέρ της Ελντοράντο μία μέρα πριν από την ανακοίνωση της απόφασης!

Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, από τον Ιανουάριο έως και τη Δευτέρα η μετοχή της εταιρείας έπεσε κατά 40%, καταγράφοντας τις χαμηλότερες τιμές από το 1998.

Και μία μέρα πριν από την έκδοση της απόφασης, η μετοχή ανέβηκε σχεδόν 10%. Οι επενδυτές τουιτάρουν και πανηγυρίζουν: «Christos Anesti, Aνάσταση για την Eldorado δυο μέρες νωρίτερα από το αναμενόμενο».

Ο Κέρι Σμιθ, αναλυτής της Haywood Securities, επιβεβαιώνει ότι στο εξής η εταιρεία θα μπορούσε να εξασφαλίσει σημαντικά κέρδη.

«Απόφαση ήξεις αφήξεις»

«Η διαιτησία ως Πόντιος Πιλάτος δεν είπε τίποτα συγκεκριμένο» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο δήμαρχος Αριστοτέλη, Γιώργος Ζουμπάς.

«Σε ό,τι αφορά την ανακοίνωση του υπουργείου και την τοποθέτηση του πρωθυπουργού στο Αναπτυξιακό Συνέδριο της Μακεδονίας, θα ήθελα να τους διαμηνύσω ότι για εμάς δημόσιο συμφέρον είναι κατά μείζονα λόγο τα νερά, τα δάση και το περιβάλλον, η ανθρώπινη ζωή και υγεία και η υπάρχουσα οικονομία της περιοχής και όχι επιπλέον οικονομικά rοyalties ή φόροι επί των κερδών της εταιρείας. Δεύτερον, σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της νομιμότητας, αυτή παραβιάζεται καθημερινά από την εταιρεία και η πολιτεία κλείνει τα μάτια της. Εμείς δεν θέλουμε την επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας και θα παλέψουμε γι' αυτό. Καλούμε τη συντεταγμένη πολιτεία να κάνει το ίδιο, προασπίζοντας το μέλλον της περιοχής».

«Η απόφαση είναι ήξεις αφήξεις και πετάει την μπάλα στο υπουργείο, που καλείται να αποφασίσει αν θα αδειοδοτήσει ή όχι αυτή τη δήθεν επένδυση» λέει στην «Εφ.Συν.» η βουλευτής Χαλκιδικής, Κατερίνα Ιγγλέζη.

«Η διαιτησία μεταθέτει στο υπουργείο την ευθύνη να κρίνει αν είναι δυνατή η παραγωγή καθαρού χρυσού, χωρίς όμως χρονοδιάγραμμα. Καλώ τους αρμόδιους υπουργούς να εφαρμόσουν κατά λέξη όσα διατείνονται για την υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος, λαμβάνοντας υπόψη ότι η εγχώρια προστιθέμενη αξία μεγιστοποιείται πολύ περισσότερο από τις άλλες παραγωγικές δραστηριότητες της Χαλκιδικής, οι οποίες και σύμφωνες με την ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία είναι, αλλά και χαίρουν της ευρύτατης κοινωνικής συναίνεσης. Καθαρός χρυσός είναι η αγροτική παραγωγή και τα εκατομμύρια των τουριστών που επισκέπτονται τη Χαλκιδική κάθε χρόνο».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η «Ελληνικός Χρυσός» κατεβαίνει από τα... κεραμίδια
Μέσα στην εβδομάδα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα προχωρήσει στην έκδοση της άδειας λειτουργίας του εργοστασίου εμπλουτισμού της Ολυμπιάδας. Αντίθετα, οι άδειες για το εργοστάσιο μεταλλουργίας...
Η «Ελληνικός Χρυσός» κατεβαίνει από τα... κεραμίδια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καταρρέει το κατηγορητήριο για τις Σκουριές
H φράση «καταρρέει σαν χάρτινος πύργος» βρίσκει την πλήρη εφαρμογή της στο κατηγορητήριο της «μεγάλης δίκης» των Σκουριών, όπου 21 αθώοι πολίτες, έντιμοι οικογενειάρχες, επαγγελματίες που ποτέ δεν έδωσαν...
Καταρρέει το κατηγορητήριο για τις Σκουριές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανοίγει τούνελ για να αποδράσει η Εldorado;
Τουλάχιστον ενδιαφέρουσα είναι η είδηση που δημοσίευσε χτες το banking news: η Eldorado Gold βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την πώληση της επένδυσής της στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Νίκου...
Ανοίγει τούνελ για να αποδράσει η Εldorado;
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Ελπίζουμε η κυβέρνηση να μην υποχωρήσει ξανά στους εκβιασμούς»
Την ώρα που στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης επρόκειτο να διεξαχθεί (αναβλήθηκε) η πολύκροτη δίκη των Σκουριών, οι 21 κάτοικοι της βορειοανατολικής Χαλκιδικής που κατηγορούνται για την επίθεση...
«Ελπίζουμε η κυβέρνηση να μην υποχωρήσει ξανά στους εκβιασμούς»
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Και 1.300, και 1.700, και 2.500, και 1.000;
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Είναι η συζήτηση που έχει πάρει τη μεγαλύτερη έκταση στον τηλεοπτικό χρόνο, αλλά και στην πολιτική αρένα. Υπερσκελίζει το πολιτικό ερώτημα τι είδους επενδύσεις θέλουμε και τι συνιστά επένδυση....
Και 1.300, και 1.700, και 2.500, και 1.000;
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συγκρατημένη χαρά στην τοπική κοινωνία
Με συγκρατημένη αισιοδοξία, αλλά και προβληματισμό υποδέχτηκαν τα νέα για την ενδεχόμενη αποχώρηση της εταιρείας οι κάτοικοι της Χαλκιδικής. «Επειδή έχουμε ξαναδεί το έργο, περιμένουμε την κυβέρνηση να μην...
Συγκρατημένη χαρά στην τοπική κοινωνία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας