Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Διαψεύδει το Λιμενικό τα περί εμβολισμού σκάφους από τουρκική ακταιωρό
ΕUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Διαψεύδει το Λιμενικό τα περί εμβολισμού σκάφους από τουρκική ακταιωρό

  • A-
  • A+

Αναστάτωση προκλήθηκε το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης από πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας ότι τουρκική ακταιωρός προσπάθησε να εμβολίσει σκάφος του Λιμενικού Σώματος κατά τη διάρκεια επιχείρησης διάσωσης προσφύγων ανοιχτά της Χίου. Ωστόσο ανώτερα στελέχη του Λιμενικού Σώματος μιλώντας στην «Εφ.Συν.» υποστήριξαν ότι «δεν υπήρχε καμιά προσπάθεια εμβολισμού από την τουρκική ακταιωρό στο ελληνικό σκάφος, ενώ δεν σημειώθηκε καμία ένταση».

Οι πληροφορίες από τη Χίο έλεγαν ότι γύρω στις 10 το πρωί στη θαλάσσια περιοχή της βραχονησίδας Πάσπαργο πάνω στην οριογραμμή, εμφανίστηκε βάρκα με 53 πρόσφυγες αλλά όταν το σκάφος 611 του ΛΣ πήγε στο σημείο ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία διάσωσης, το πλησίασε η τούρκικη ακταιωρός και ξεκίνησε να το παρεμποδίζει. Το τούρκικο σκάφος είχε φτάσει με καθυστέρηση στο σημείο, παρότι είχε εγκαίρως ειδοποιηθεί από την ελληνική πλευρά ώστε να προστρέξει και να επιστρέψει τους πρόσφυγες στα τουρκικά παράλια.

Έτσι και εξαιτίας της καθυστέρησης, η βάρκα με τους 53 πρόσφυγες είχε ήδη περάσει στην ελληνική πλευρά όταν ξεκίνησε η διαδικασία διάσωσης, κάτι που προφανώς δεν αναγνώρισαν οι Τούρκοι. Παρ' όλα αυτά, η επιχείρηση διάσωσης ολοκληρώθηκε κανονικά και οι 53 πρόσφυγες και μετανάστες μεταφέρθηκαν σώοι λίγο μετά τις 11 στο λιμάνι της Χίου.

Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο ήταν κατά σειρά το τέταρτο περιστατικό άφιξης που κλήθηκε να αντιμετωπίσει το Λιμεναρχείο της Χίου μέσα σε λίγες ώρες. Σε ακόμα τρεις επιχειρήσεις που προηγήθηκαν έφτασαν στη Χίο την ίδια ημέρα και με διαφορά λίγων ωρών  συνολικά 177 πρόσφυγες και μετανάστες.

Ωστόσο το περιστατικό σύμφωνα με τα ανώτερα στελέχη του ΛΣ που μίλησαν στην «Εφ.Συν.» συνέβη ως εξής: Περίπου στις 10 το πρωί το σκάφος 611 του ΛΣ κατά τη διάρκεια περιπολίας του εντόπισε κοντά στην οριογραμμή και μέσα στα τουρκικά χωρικά ύδατα, βάρκα με πρόσφυγες, ενώ πολύ κοντά της υπήρχε η τουρκική ακταιωρός.

Η βάρκα με τους πρόσφυγες ωστόσο πέρασε στα ελληνικά χωρικά ύδατα και άμεσα το 611 ελληνικό σκάφος ξεκίνησε τη διαδικασία διάσωσης, καθώς κάποιοι από τους πρόσφυγες είχαν πέσει στη θάλασσα. Τότε το σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής μπήκε στα ελληνικά χωρικά ύδατα, πήγε δίπλα στο ελληνικό σκάφος, χωρίς ωστόσο να κάνει κάποια προσπάθεια να εμβολίσει το ελληνικό σκάφος και χωρίς να συμβεί κάποιο επεισόδιο ή κάποια πρόκληση εκ μέρους των Τούρκων.

Στη συνέχεια και ενώ το ελληνικό σκάφος διέσωσε τους πρόσφυγες, οι Τούρκοι αποχώρησαν.

Αργότερα, το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

Αναφορικά με σημερινά δημοσιεύματα περί προσπάθειας εμβολισμού περιπολικού σκάφους του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής από σκάφος της Τουρκικής Ακτοφυλακής, από το Αρχηγείο του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. γνωρίζονται τα κάτωθι: Πρωινές ώρες σήμερα ενημερώθηκε το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου από περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., το οποίο εκτελούσε προγραμματισμένη περιπολία στο πλαίσιο της επιχείρησης «ΠΟΣΕΙΔΩΝ 2018», για την ύπαρξη μηχανοκίνητης λέμβου, εντός τουρκικών χωρικών υδάτων, με ικανό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων η οποία κινείτο με κατεύθυνση τις ακτές ν. Χίου.

Άμεσα, στην περιοχή έσπευσε και δεύτερο περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. προς παροχή συνδρομής, ενώ σε απόσταση από τη λέμβο και εντός Τ.Χ.Υ. βρισκόταν σκάφος της Τουρκικής Ακτοφυλακής το οποίο δεν προέβη στην ακινητοποίηση της λέμβου. Με την είσοδο της λέμβου στα Ελληνικά Χωρικά Ύδατα, αυτή ακινητοποιήθηκε άμεσα και ξεκίνησε η περισυλλογή των επιβαινόντων, ορισμένοι εκ των οποίων είχαν πέσει στη θάλασσα. Την περισυλλογή εκτελούσαν τα δύο περιπολικά σκάφη Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. που είχαν σπεύσει στην περιοχή.

Κατά τη διάρκεια της διάσωσης το σκάφος της Τουρκικής Ακτοφυλακής, το οποίο εν τω μεταξύ είχε εισέλθει εντός Ελληνικών Χωρικών Υδάτων (Ε.Χ.Υ.), παρέμεινε πλησίον του περιστατικού, προσπαθώντας να περισυλλέξει τη λέμβο με όσους αλλοδαπούς επιβαίνοντες είχαν ακόμη παραμείνει σε αυτή, αλλά χωρίς αποτέλεσμα, δυσχεραίνοντας με τον τρόπο αυτό την όλη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης.

Σημειώνεται ότι η ταχύτητα του σκάφους της Τουρκικής Ακτοφυλακής δεν δικαιολογεί σε καμία περίπτωση τα αναγραφόμενα στα δημοσιεύματα περί απόπειρας εμβολισμού του περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.  Συνολικά διεσώθησαν πενήντα τρεις (53) αλλοδαποί, οι οποίοι ακολούθως μεταφέρθηκαν στο λιμένα Χίου, ενώ προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αναζητείται 22χρονος που προσπάθησε να κολυμπήσει από την Τουρκία στη Σάμο
Έρευνες των λιμενικών αρχών βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη από το μεσημέρι της Μ. Πέμπτης για τον εντοπισμό ενός 22χρονου Παλαιστίνιου, ο οποίος μαζί μ' έναν άλλο άνδρα ξεκίνησαν κολυμπώντας από την Τουρκία να...
Αναζητείται 22χρονος που προσπάθησε να κολυμπήσει από την Τουρκία στη Σάμο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διάσωση 60 προσφύγων από την τουρκική ακτοφυλακή
Εξήντα άτομα περισυνελέγησαν από την τουρκική ακτοφυλακή τα ξημερώματα εντός τουρκικών χωρικών υδάτων. Χθες το Λιμενικό Σώμα ειδοποιήθηκε για σήμα κινδύνου που εξέπεμψε πρόσφυγας στη διεθνή γραμμή βοήθειας 112...
Διάσωση 60 προσφύγων από την τουρκική ακτοφυλακή
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πρόσφυγας επιχείρησε να κολυμπήσει από τα παράλια της Τουρκίας στη Χίο
Ένας πρόσφυγας αγνοείται από την Παρασκευή όταν σύμφωνα με συγγενείς του, δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να φθάσει από την Τουρκία στη Χίο κολυμπώντας.
Πρόσφυγας επιχείρησε να κολυμπήσει από τα παράλια της Τουρκίας στη Χίο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέντε οι νεκροί στο Φαρμακονήσι
Σε τραγωδία εξελίσσεται τελικά η βύθιση της πλαστικής λέμβου την Τρίτη στα τουρκικά χωρικά ύδατα, μεταξύ Φαρμακονησίου και Αγαθονησίου, καθώς μέχρι χθες είχαν εντοπιστεί πέντε νεκροί μετανάστες και...
Πέντε οι νεκροί στο Φαρμακονήσι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέο ναυάγιο στο Φαρμακονήσι, εντοπίστηκε νεκρός μετανάστης
Σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά τη μεγάλη τραγωδία στο Φαρμακονήσι, στην οποία έχασαν τη ζωή τους 11 πρόσφυγες, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά, χθες ένα νέο περιστατικό ήρθε να καταχωριστεί στη λίστα των...
Νέο ναυάγιο στο Φαρμακονήσι, εντοπίστηκε νεκρός μετανάστης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι Ροδίτες έδωσαν μαθήματα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης
Συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες από τη διάσωση των 90 προσφύγων στην παραλία «Ζέφυρος» της Ρόδου. Στον εισαγγελέα προσήχθησαν δύο από τους διασωθέντες πρόσφυγες, με την κατηγορία ότι αυτοί ήταν οι διακινητές...
Οι Ροδίτες έδωσαν μαθήματα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας