Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Να μην ξεπουληθεί ο ηλεκτροφωτισμός της Αθήνας σε ιδιώτες»

«Να μην ξεπουληθεί ο ηλεκτροφωτισμός της Αθήνας σε ιδιώτες»

  • A-
  • A+

Ανακοίνωση με την οποία αντιδρά στην απόφαση του δημάρχου να αντικαταστήσει τον οδικό φωτισμό της Αθήνας με LED, μέσω ΣΔΙΤ (Σύμπραξη δημοσίου-ιδιωτικού τομέα) εξέδωσε η «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας».

Το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας ενέκρινε κατά πλειοψηφία την απόφαση και την υποβολή της σχετικής πρότασης στη γενική γραμματεία ΣΔΙΤ του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης για έγκριση και δρομολόγηση των σχετικών διαδικασιών.

Στην ανακοίνωσή της η «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας» τονίζει ότι η απόφαση οδηγεί στην πλήρη αποδιάρθρωση της υπηρεσίας ηλεκτρολογικού του Δήμου Αθήνας, αφού θα έχει ρόλο εποπτικό και όχι παραγωγικό και συντήρησης.

Η ανακοίνωση της «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας» αναφέρει τα εξής:

«Σταματήστε τον Καμίνη πριν ξεπουλήσει σε ιδιώτες το δίκτυο ηλεκτροφωτισμού της Αθήνας

»Ο Δήμαρχος Καμίνης προχωράει σε μια σκανδαλώδη σύμβαση παραχώρησης του δικτύου ηλεκτροφωτισμού του Δήμου της Αθήνας με εργαλείο την Σύμπραξη Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα.

»Με την σύμβαση αυτή το δίκτυο 45666 φωτιστικών της Αθήνας θα βρεθεί στα χέρια ιδιώτη για 15 χρόνια(!) οδηγώντας στη πλήρη αποδιάρθρωση της υπηρεσίας ηλεκτρολογικού του Δήμου Αθήνας αφού θα έχει ρόλο εποπτικό και όχι παραγωγικό και συντήρησης όπως τώρα.

»Ο ιδιώτης θα βρεθεί να διαχειρίζεται όλο το δίκτυο της νέας τεχνολογίας φωτιστικών τύπου LED βάζοντας κεφάλαιο 20 εκατομμυρίων και κερδίζοντας αμοιβή ετησίως, μετά την διετία για την κατασκευή του δικτύου, το 82,5% της εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας (3.324.325 ευρώ) ενώ θα κερδίζει επιπλέον σε σταθερή βάση “πληρωμές διαθεσιμότητας", οι οποίες θα προέρχονται από τα δημοτικά τέλη φωτισμού και καθαριότητας. Πρόκειται για ουσιαστική εκχώρηση σε ιδιώτες της δημοτικής υπηρεσίας ηλεκτροφωτισμού, υποχρέωση του κράτους προς το λαό.

»Πρόκειται για τυχοδιωκτική ενέργεια καθώς όλο το σχέδιο βασίζεται στην εκτίμηση ότι η αγορά θα λειτουργήσει άψογα και ο ιδιώτης θα αναπτύξει μια βιώσιμη επιχειρηματική δραστηριότητα. Ενα στραβοπάτημα του ιδιώτη που θα τον οδηγήσει να εγκαταλείψει την “επένδυση” του θα οδηγήσει στη κατάρρευση όλου του συστήματος ηλεκτροφωτισμού, φαινόμενα που τα αντιμετώπισαν άλλες μεγαλουπόλεις στις ΗΠΑ με την παραχώρηση των εταιριών ενέργειας στους ιδιώτες.

»Είναι τόσο γενναιόδωρη στο ιδιώτη η σύμβαση που υπολογίζει την τιμή κάθε φωτιστικού κοντά στα 950 ευρώ όταν οι τιμές στην αγορά είναι κοντά στα 330 ευρώ! Είναι ακόμη πιο γενναιόδωρη προς τον ιδιώτη η σύμβαση που αναλαμβάνει την αντικατάσταση των κατεστραμμένων LED από βανδαλισμούς, μια ρήτρα που μπορεί να την αξιοποιήσει ποικιλοτρόπως.

»H μελέτη του Καμίνη υπολογίζει το ετήσιο κόστος κατανάλωσης φωτιστικών στα 6.128.377 ευρώ, ενώ εκτιμήσεις της Διεύθυνσης Ηλεκτρολογικού το ανεβάζουν στα 2.600.000 ευρώ. Η απόσταση είναι η νύχτα με την μέρα.

»Η διάλυση της υπηρεσίας και η πλήρης απαξίωση των 86 εργαζόμενων του Δήμου της Αθήνας είναι απαράδεκτη. Πρόκειται για προσωπικό το οποίο μπορεί να εξασφαλίσει επαρκή φωτισμό στη πόλη και να εφαρμόσει με τις κατάλληλες προμήθειες νέες τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειες.

»Στην πράξη, ο Καμίνης σήμερα επεκτείνει τις ιδιωτικοποιήσεις πατώντας πάνω στην έλλειψη προσωπικού που επέβαλαν τα μνημόνια. Αντί να διεκδικήσει προσλήψεις ξεπουλάει κομμάτι-κομμάτι τις λειτουργίες, όπως έκανε πρόσφατα με την φύλαξη των κτιρίων παραχωρώντας την σε εταιρίες σεκιούριτι. Σειρά έχει η καθαριότητα, η οποία εμφανίζει τα ίδια χαρακτηριστικά με την υπηρεσία ηλεκτροφωτισμού, δηλ. μεγάλο κομμάτι μονίμων αναμένεται να συνταξιοδοτηθεί.

»Τα συνδικάτα του Δήμου Αθήνας, η ΠΟΕ-ΟΤΑ χρειάζεται να σταματήσουν το κατήφορο των ιδιωτικοποιήσεων στον οποίο προχωρεί ο Καμίνης στηρίζοντας τις επιλογές των περικοπών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, στο όνομα της διατήρησης των ματωμένων πλεονασμάτων.

»Είναι ώρα να απαιτήσουμε την διαγραφή του χρέους, την ανατροπή των μνημονίων ώστε να λειτουργούν οι δημοτικές υπηρεσίες με μαζικούς διορισμούς και αυξημένη χρηματοδότηση.

»Απαιτούμε να μην προχωρήσει η σύμβαση εκχώρησης του ηλεκτροφωτισμού σε ιδιώτες!»

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Με κεριά δουλεύουν οι δημοτικοί υπάλληλοι στις γειτονιές της Αθήνας
Με λάμπα υγραερίου και κεριά καλούνται να εργάζονται οι υπάλληλοι του Δήμου Αθηναίων στο πόστο καθαριότητας στην Κυψέλη, σύμφωνα με ανακοίνωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης». «Και πάλι ο δήμος δεν πλήρωσε το ρεύμα...
Με κεριά δουλεύουν οι δημοτικοί υπάλληλοι στις γειτονιές της Αθήνας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εργα αποκατάστασης και συντήρησης στην Ομόνοια
Δεν πρόκειται να δείτε μια... «νέα Ομόνοια», αλλά μια ασφαλή πλατεία Ομόνοιας! Μικρής κλίμακας έργα αποκατάστασης και συντήρησης ξεκινάει ο Δήμος Αθηναίων στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας. Πρόκειται για...
Εργα αποκατάστασης και συντήρησης στην Ομόνοια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δ. Αθηναίων: Κινητή Μονάδα Φροντίδας για άστεγους και άπορους
Καθ' όλα έτοιμη είναι η πρώτη Κινητή Μονάδα Φροντίδας του δήμου Αθηναίων που θα προσφέρει υπηρεσίες σε άστεγους και άπορους πολίτες της Αθήνας. Λίγο πριν βγει στους δρόμους της πρωτεύουσας, η κινητή μονάδα...
Δ. Αθηναίων: Κινητή Μονάδα Φροντίδας για άστεγους και άπορους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι άγγελοι φέτος πάνε... Αθήνα
Το εορταστικό πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων για τα φετινά Χριστούγεννα και την υποδοχή του 2019 παρουσίασε ο δήμαρχος Γ. Καμίνης. Μέσα σε 36 μέρες θα πραγματοποιηθούν 230 δωρεάν εκδηλώσεις, ενώ βασικό στοιχείο...
Οι άγγελοι φέτος πάνε... Αθήνα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο Γ. Καμίνης κατά της «Ανάπλαση Α.Ε.»
Προσφυγή στο ΣτΕ κατά της «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.» από τον Δήμο Αθηναίων που «δεν είναι συγκρουσιακός»! Η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου -που ελήφθη την περασμένη Δευτέρα- συζητήθηκε στο χθεσινό...
Ο Γ. Καμίνης κατά της «Ανάπλαση Α.Ε.»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πεδίο μητροπολιτικής εκμετάλλευσης
Σε επικοινωνιακή φιέστα εξελίχθηκε η συνεδρίαση του ανοιχτού δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας με θέμα τα ναρκωτικά. Ο Γ. Καμίνης, αφού κατήγγειλε κυβέρνηση και αστυνομία ότι δεν κάνουν τίποτα και παρουσίασε τις...
Πεδίο μητροπολιτικής εκμετάλλευσης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας