• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.1°C / 34.7°C
  3 BF
  33%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  32°C 28.5°C / 34.8°C
  2 BF
  42%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  31°C 29.0°C / 34.8°C
  2 BF
  34%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  2 BF
  25%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  2 BF
  47%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  34°C 27.9°C / 34.0°C
  1 BF
  34%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 30.1°C / 30.4°C
  0 BF
  25%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  34°C 34.1°C / 34.1°C
  2 BF
  16%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.1°C / 32.2°C
  2 BF
  49%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 29.6°C
  1 BF
  48%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.5°C / 28.8°C
  3 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 28.5°C / 28.5°C
  1 BF
  74%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  0 BF
  61%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  34°C 33.4°C / 33.9°C
  0 BF
  38%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  34°C 27.5°C / 33.8°C
  2 BF
  26%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 26.8°C
  4 BF
  50%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  34°C 31.5°C / 36.5°C
  1 BF
  25%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 26.3°C
  3 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  29°C 28.6°C / 34.4°C
  1 BF
  66%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 28.8°C
  2 BF
  30%
EUROKINISSI / ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ

«Στέρεψε» η λαλίστατη Ν.Δ. για την αποκάλυψη της «Εφ.Συν.»

 • A-
 • A+

Με την υδροδότηση της Θεσσαλονίκης να έχει αποκατασταθεί έπειτα από πέντε μέρες σε ποσοστό άνω του 95% στο πολεοδομικό συγκρότημα, αλλά με την υπομονή των πολιτών να έχει γνωρίσει τα απώτατα όριά της και τα σπασμένα νεύρα τους να βρίσκουν την ισορροπία τους μόνο με την έκφραση δίκαιης οργής επί δικαίους και αδίκους, δύο ερωτήματα ζητούν απάντηση: Μπορούσε άραγε να γίνει κάτι καλύτερο σε ό,τι αφορά τη διαχείριση και σε ποιον πρέπει να επιμεριστούν οι ευθύνες;

Η συγγνώμη του προέδρου

Ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ Γιάννης Κρεστενίτης με δήλωσή του στην «Εφ.Συν.» δείχνει διατεθειμένος να άρει όλες τις «αμαρτίες» καθώς ζητά αρχικά «συγγνώμη από τους πολίτες για την ταλαιπωρία που υπέστησαν, κατανοούμε την αγανάκτησή τους όπως και το γεγονός ότι δεν τους ενδιαφέρει αν η παράλειψη που οδήγησε εδώ είναι δική μας ή των προηγούμενων διοικήσεων και κυβερνήσεων».

Μέσα ενημέρωσης όμως που πρόσκεινται στη Ν.Δ. ζητούσαν την παραίτηση του κ. Κρεστενίτη και ο ίδιος απαντά πως «πριν μου κάνουν κριτική καλό θα ήταν κάποιοι να έκαναν την αυτοκριτική τους. Δεν είμαι γαντζωμένος στην καρέκλα και δουλειά έχω να επιστρέψω. Αυτές τις μέρες όμως τι θα προσέφερε η παραίτησή μου; Θα μεγάλωνε το πρόβλημα. Θα είχε επίσης νόημα να πω ότι παραιτούμαι χωρίς στο τέλος να το κάνω;».

Είναι χαρακτηριστική και η μετρημένη στάση των εργαζομένων στην ΕΥΑΘ, με τον πρόεδρό τους Γιώργο Αρχοντόπουλο να δηλώνει στην «Εφ.Συν.» πως «ζητάμε συγγνώμη για όσα μας αναλογούν, αλλά εμείς δεν θα αποδώσουμε ευθύνες, είναι άλλοι αρμόδιοι, τεχνικά όμως έγιναν όλα όπως έπρεπε να γίνουν. Το ερώτημα τώρα είναι αν θα ακολουθήσουμε το αίτημα για ‘‘αποκεφαλισμούς εντυπώσεων’’ ή αν η βλάβη αυτή θα γίνει αιτία να βελτιώσουμε τις αδυναμίες μας».

Πάνω στην πενθήμερη ταλαιπωρία φύτρωσαν αμέσως οι αντιπολιτευτικές σκοπιμότητες της Ν.Δ., με τους βουλευτές και τα στελέχη της να διαγκωνίζονται σε ανακοινώσεις, χωρίς όμως έστω τώρα να αποπειρώνται μια απάντηση για τις αβελτηρίες των δικών τους κυβερνήσεων με αποκορύφωμα την απόφαση της κυβέρνησης Σαμαρά να βγάλει από τη χρηματοδότηση την επέκταση του διυλιστηρίου του Αλιάκμονα, αφήνοντας την πόλη ουσιαστικά χωρίς εναλλακτική δυνατότητα τροφοδοσίας.

Σαν να μην έφταναν πάντως τα προβλήματα, έρχονται και οι «σαδιστικές» συμπτώσεις που έκαναν τα πράγματα δυσκολότερα.

Φάνταζε όντως «αμετροέπεια» της διοίκησης της ΕΥΑΘ την ώρα που μια ολόκληρη πόλη υπέφερε αυτή να ανακοινώνει τα καλά οικονομικά στοιχεία της προηγούμενης χρήσης (αύξηση κερδών 32,05%, στα 16,4 εκατομμύρια ευρώ ύστερα από φόρους).

Αντε να εξηγήσει η διοίκηση ότι στο πλαίσιο του οικονομικού ημερολογίου, η δημοσίευση αυτή ήταν υποχρεωτική, διαφορετικά θα έπρεπε να πληρώσει πρόστιμο στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, στην οποία είχε δηλώσει από καιρό ότι αυτές τις μέρες θα δημοσίευε τα σχετικά στοιχεία.

Στο πρώτο ερώτημα αν μπορούσαν να γίνουν άλλοι χειρισμοί και διαφορετική διαχείριση του διαθέσιμου νερού που ήταν το 75% που διατίθεται καθημερινά, δεν προκύπτει από πουθενά ότι θα μπορούσε να γίνει κάτι διαφορετικό.

Μπορεί ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ Πάρης Μπίλλιας να αναρωτιέται πώς έσπασε ένας αγωγός από οπλισμένο σκυρόδεμα χωρίς προηγούμενη ρηγμάτωση, αλλά όντως καμιά σχετική ένδειξη για ρήγμα δεν υπήρξε.

Ο βουλευτής της Ν.Δ. Σταύρος Καλαφάτης πάλι έκανε ερώτηση στηριζόμενος σε «υποθέσεις» και «πληροφορίες» ότι τον αγωγό έσπασε μηχάνημα εκσκαφής ή ότι υπήρχε διαρροή για τρεις μήνες.

Η απάντηση ότι μπορεί οποιοσδήποτε να δει τον αγωγό και να διαπιστώσει αν έσπασε από λάθος χειρισμό μηχανήματος και ότι η «διαρροή» δεν έχει καμιά σχέση με τον αγωγό αλλά με αγωγό τοπικού δικτύου, πέρασε στα… ψιλά.

Στην απόλυτη σιωπή πέρασε και η αποκάλυψη της «Εφ.Συν.» την περασμένη Παρασκευή ότι η κυβέρνηση Σαμαρά ήταν αυτή που χωρίς καμιά δικαιολογία ακύρωσε το 2013 και έβγαλε από το πρόγραμμα χρηματοδότησης τον διαγωνισμό για την επέκταση εγκατάστασης επεξεργασίας νερού από τον Αλιάκμονα και μάλιστα πριν από την ανάδειξη αναδόχου.

Το ίδιο έργο η διοίκηση Κρεστενίτη το προχώρησε εκ νέου από τον Μάρτιο του 2017 και το έχει βάλει στα προς χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ Κεντρικής Μακεδονίας. Για την κίνησή της αυτή η διοίκηση είχε… καταγγελθεί από «ανώνυμο» στο ΤΑΙΠΕΔ.

Συνδεόταν η κίνηση της κυβέρνησης Σαμαρά με τη σχεδιαζόμενη ιδιωτικοποίηση του νερού στη Θεσσαλονίκη;

Θα δοθεί άραγε απάντηση από τα λαλίστατα κατά τα άλλα στελέχη της Ν.Δ.;

! Οι υπουργοί που εποπτεύουν την ΕΥΑΘ έχουν βαρύτατη ευθύνη και ήδη έπρεπε να έχουν παραιτηθεί, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο επιτελάρχης του Κυριάκου Μητσοτάκη, Τάκης Θεοδωρικάκος, και συμπλήρωσε: «Αν είχε ιδιωτικοποιηθεί η ΕΥΑΘ δεν θα είχαμε αυτά τα προβλήματα».

Παρέμβαση εισαγγελέα

Στο μικροσκόπιο του εισαγγελέα έχει μπει για τα καλά η ΕΥΑΘ. Λίγο καιρό μετά την προκαταρκτική έρευνα για ρύπανση στο νερό του Αλιάκμονα, ήρθε χθες νέα προκαταρκτική εξέταση εξαιτίας των συνεχιζόμενων προβλημάτων στην υδροδότηση της πόλης.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Λάμπρος Τσόγκας παρήγγειλε στην εισαγγελέα ποινικής δίωξης Αργυρή Βαλούση τη διενέργεια έρευνας για την αναζήτηση ευθυνών σε δύο επίπεδα:

Πρώτον, ζήτησε να εξεταστεί πώς φτάσαμε στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με την υδροδότηση της πόλης και συγκεκριμένα να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι για την όλη κατάσταση που δημιουργήθηκε μετά τη βλάβη στον αγωγό της Αραβησσού, αν από αυτήν προέκυψε κίνδυνος για ανθρώπους. Επίσης, παρήγγειλε να ερευνηθεί αν η ΕΥΑΘ μπορούσε να έχει προβλέψει αυτή τη βλάβη και τι ενέργειες έκανε για να αποκατασταθεί το πρόβλημα.

Δεύτερον, ζήτησε να γίνει εκτεταμένος οικονομικός έλεγχος στα διαθέσιμα κονδύλια της ΕΥΑΘ και να διαπιστωθεί αν αυτά διατέθηκαν για τη συντήρηση των δικτύων.

Στο κομμάτι αυτό, στο μικροσκόπιο μπαίνουν διαγωνισμοί, έργα, αναθέσεις και οποιαδήποτε δαπάνη της εταιρείας σχετικά με τη συντήρηση των υποδομών υδροδότησης της πόλης.

Και οι δύο έρευνες ανατέθηκαν στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης, η πρώτη στο τμήμα περιβάλλοντος και η δεύτερη στο τμήμα οικονομικών εγκλημάτων.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η Θεσσαλονίκη διψάει και η Ν.Δ. καιροσκοπεί
Υπομονή μέχρι αύριο θα πρέπει να κάνουν οι Θεσσαλονικείς μέχρι να αποκατασταθεί η βλάβη σε αγωγό της ΕΥΑΘ που προκαλεί σοβαρά προβλήματα στη συμπρωτεύουσα, ενώ το εμφιαλωμένο νερό εξαφανίζεται από τα ράφια ●...
Η Θεσσαλονίκη διψάει και η Ν.Δ. καιροσκοπεί
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ενα περίεργο πρόγραμμα για το νερό στη Θεσσαλονίκη
Η σύμβουλος της παράταξης «Ανυπότακτης Δημοκρατικής Μακεδονίας», Δέσποινα Χαραλαμπίδου, θέτει καίρια ερωτήματα για το έργο aqua3s που ψήφισε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Ενα περίεργο πρόγραμμα για το νερό στη Θεσσαλονίκη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η «προίκα» της ΕΥΑΘ Παγίων και ο πολύφερνος «γαμπρός»
Απορίες και ανησυχίες προκαλεί η δημοσιότητα που δόθηκε στον διορισμό ενός δεξιού με πολλά κομματικά ένσημα και αμφιλεγόμενο παρελθόν, του Σάκη Τζακόπουλου, σε μια «αδιάφορη» φαινομενικά υπηρεσία, η οποία όμως...
Η «προίκα» της ΕΥΑΘ Παγίων και ο πολύφερνος «γαμπρός»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παραμένει ακέφαλη η ΕΥΑΘ
Η αδυναμία ανεύρεσης δύο τουλάχιστον στελεχών ή η αμηχανία μετά το εκλογικό αποτέλεσμα και την αλλαγή κυβέρνησης κρατούν ακέφαλη την Εταιρεία Υδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ).
Παραμένει ακέφαλη η ΕΥΑΘ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο Κρεστενίτης ως βασικός υπαίτιος
Με παρέμβασή του, ο γ.γ. του υπ. Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης, που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις για την υπογράφη της νέας ΣΣΕ, χρεώνει το «ναυάγιο» στον παραιτηθέντα πρόεδρο του ΕΥΑΘ, Γιάννη Κρεστενίτη.
Ο Κρεστενίτης ως βασικός υπαίτιος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πενταετές πλάνο της ΕΥΑΘ για να μην ξαναδιψάσει η Θεσσαλονίκη
Την έγκριση χωρίς αντιρρήσεις και υποσημειώσεις πήρε, από τη συνέλευση των μετόχων το σχέδιο της ΕΥΑΘ, η οποία με συνολικές επενδύσεις 176 εκατομμύρια ευρώ προχωρά με ορίζοντα το 2023.
Πενταετές πλάνο της ΕΥΑΘ για να μην ξαναδιψάσει η Θεσσαλονίκη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας