Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Γαλάζια παιχνίδια στο ΑΣΕΠ
ΑΠΕ/ΑΠΕ/ΜΑΡΙΑ ΜΑΡΟΓΙΑΝΝΗ

Γαλάζια παιχνίδια στο ΑΣΕΠ

  • A-
  • A+

Την ώρα που η Ν.Δ. έχει εντάξει στην κεντρική αντιπολιτευτική της τακτική ένα αφήγημα περί κυβερνητικής «άλωσης» του κράτους και χειραγώγησης του ΑΣΕΠ, μια επίμονη προσπάθεια του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να «μπλοκάρει» παντοιοτρόπως τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα των δήμων διαπιστώνουν επαΐοντες περί της Ανεξάρτητης Αρχής και πρόσωπα που παρακολουθούν τις εξελίξεις γύρω από τη σχετική προκήρυξη.

Οι συγκεκριμένες πηγές έχουν την πληροφόρηση ότι, μετά την πρώτη απόπειρα να «τιναχτεί» στον αέρα η διαγωνιστική διαδικασία με αφορμή την υπόθεση της μοριοδότησης των συμβασιούχων-«παρατασιούχων», τώρα και με τις ευλογίες της Ν.Δ. δικηγορικά γραφεία προσανατολίζονται στο να προσφύγουν εργολαβικά κατά της προκήρυξης.

Μάλιστα, συνδέουν αυτές τις πληροφορίες αφ’ ενός μεν με τις αιτιάσεις περί «αντισυνταγματικότητας» που έχουν εγερθεί από μια μειοψηφική ομάδα του ΑΣΕΠ, αφ’ ετέρου δε με την αποστροφή της πρόσφατης δήλωσης του προέδρου της Ν.Δ., Κυρ. Μητσοτάκη, για το Δημόσιο ότι «θα καταργήσουμε τις περιττές θέσεις που ιδρύει ο ΣΥΡΙΖΑ».

Πέρα από κομματικά στελέχη, πρωταγωνιστές σε αυτή την «επιχείρηση» φέρονται να είναι και σύμβουλοι του ΑΣΕΠ που είτε έχουν επιλεγεί από τη Ν.Δ. είτε επιδιώκουν να την προσεγγίσουν.

Πρόκειται για πρόσωπα που είναι γνωστό ότι έχουν φιλικές σχέσεις με τον συντηρητικό Τύπο και διοχετεύουν σε αυτόν δημοσιεύματα που εξυπηρετούν την τακτική της Ν.Δ., κάνοντας λόγο για κυβερνητικές παρεμβάσεις στην Ανεξάρτητη Αρχή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις αντιδράσεις του ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτης, έχει καταλογίσει παραποίηση της αλήθειας στον «Ομιλο Αλαφούζου και… συνεργάτες»!

Οσοι γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις εντός της Ανεξάρτητης Αρχής τονίζουν ότι κεντρικό ρόλο κατέχει σύμβουλος που επί θητείας Μητσοτάκη στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ήταν επικεφαλής του Σώματος Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης. Ως γνωστόν, τότε, το Σώμα είχε επικεντρωθεί στο να συμπληρώσει τη «δεξαμενή» των προς απόλυση υπαλλήλων που απαιτούσαν οι δανειστές μέσω του λεγόμενου «επανελέγχου» των συμβάσεων Παυλόπουλου.

Πρόκειται για τον σύμβουλο του ΑΣΕΠ που στη συνεδρίαση της 6ης Μαρτίου κάλεσε την Ανεξάρτητη Αρχή να κρίνει εάν η «ρύθμιση Σκουρλέτη» είναι αντισυνταγματική. Κάτι που δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες του ΑΣΕΠ.

Μικρή, αλλά όχι ασήμαντη λεπτομέρεια: Συγγενικό του πρόσωπο είναι αυτό που από τη θέση του στο Ελεγκτικό Συνέδριο είχε εισηγηθεί την αντισυνταγματικότητα της παράτασης των συμβάσεων (ν. 4429/2016), με βάση την οποία είχε βγει η περίφημη απόφαση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου.

Κατά της εισήγησης

Ο συγκεκριμένος σύμβουλος του ΑΣΕΠ πρωτοστάτησε επίμονα, περιγράφουν καλά πληροφορημένες πηγές, κατά της εισήγησης του συμβούλου Απ. Παπατόλια -εισήγηση που υπερψηφίστηκε και από τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ, Ι. Καραβοκύρη- με την οποία διορθώθηκε μια φραστική αστοχία της ρύθμισης του υπουργείου Εσωτερικών και η προκήρυξη εναρμονίστηκε με τη βούληση του νομοθέτη για να προσμετρηθεί η προϋπηρεσία των συμβασιούχων (17 μόρια ανά μήνα, έως 24 μήνες) για όλες και όχι μόνο για το 50% των θέσεων της προκήρυξης.

Η εισήγηση Παπατόλια υπερψηφίστηκε με ψήφους 13-12 (είναι αναληθές ότι απαιτήθηκε η «διπλή» ψήφος του προέδρου).

Εκπληξη για τους «μυημένους» αποτέλεσε η καταψήφιση από πλευράς των δύο συμβούλων που προτάθηκαν από τους ΑΝ.ΕΛΛ. Πρόκειται για μία δικηγόρο, τη νεότερη σε ηλικία σύμβουλο του ΑΣΕΠ, και έναν επίτιμο εισαγγελέα Αρείου Πάγου.

Αμφότεροι, σύμφωνα με πληροφορίες, επιχειρούν το τελευταίο χρονικό διάστημα να προσεγγίσουν τη Ν.Δ. Για τον δε δεύτερο, η στάση του φημολογείται ότι έχει και προσωπικά κίνητρα.

Συγκεκριμένα, ότι δεν έχει ικανοποιηθεί το αίτημά του να παραμείνει στο ΑΣΕΠ παρότι έχει συμπληρώσει το όριο ηλικίας των 70 ετών, με αποτέλεσμα να κινούνται οι διαδικασίες αντικατάστασής του από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανω-κάτω οι πίνακες για τις προσλήψεις στους δήμους
Τεράστιες αποκλίσεις -έως και 72,61%- προέκυψαν μεταξύ των προσωρινών και των οριστικών πινάκων του ΑΣΕΠ στην προκήρυξη 3Κ/2018 ● Οφείλονται κυρίως σε ακούσια λάθη και αναντιστοιχίες μεταξύ δηλωθέντων και...
Ανω-κάτω οι πίνακες για τις προσλήψεις στους δήμους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αναμείνατε τον... διαγωνισμό σας
Περαιτέρω αναμονή για την έκδοση των οριστικών αποτελεσμάτων της προκήρυξης-μαμούθ του ΑΣΕΠ για τις 8.166 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων προκύπτει για τους υποψηφίους, αλλά...
Αναμείνατε τον... διαγωνισμό σας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ασφυκτική πίεση στο ΑΣΕΠ
Καθημερινή πίεση ασκείται από το υπουργείο Εσωτερικών προς το ΑΣΕΠ για την έκδοση των οριστικών αποτελεσμάτων της προκήρυξης 3Κ/2018 και τη στελέχωση των υπηρεσιών καθαριότητας των δήμων με μόνιμο προσωπικό....
Ασφυκτική πίεση στο ΑΣΕΠ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΟΤΑ: νέα εποχή με στοχευμένες προσλήψεις
Με στόχο την αντιμετώπιση της υποστελέχωσης κρίσιμων κοινωνικών υπηρεσιών και την εργασιακή αποκατάσταση συμβασιούχων η κυβέρνηση ετοιμάζει μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ. Προσλήψεις...
ΟΤΑ: νέα εποχή με στοχευμένες προσλήψεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
O δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου νέος πρόεδρος της ΚΕΔΕ
Τα επίσημα αποτελέσματα της σταυροδοσίας και της κατανομής εδρών στο νέο διοικητικό συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) κοινοποίησε η Ενωση. Νέος πρόεδρος –πρώτος σε σταυρούς στην...
O δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου νέος πρόεδρος της ΚΕΔΕ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πριμοδοτούν τους «παλιούς» προϊσταμένους
Γαλάζιο Δημόσιο: Το κόλπο της κυβέρνησης για να επαναφέρει δικούς της σε θέσεις ευθύνης ● «Στροφή» στην εμπειρία και -μέσω αυτής- επαναφορά προϊσταμένων αρεστών στην κυβέρνηση κηρύσσει το υπουργείο Εσωτερικών.
Πριμοδοτούν τους «παλιούς» προϊσταμένους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας