• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.6°C / 28.4°C
  2 BF
  40%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 21.0°C / 25.9°C
  1 BF
  75%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 24.8°C / 27.0°C
  1 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  0 BF
  57%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 24.0°C
  3 BF
  86%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 17.6°C / 20.4°C
  2 BF
  56%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  2 BF
  51%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.4°C / 26.5°C
  4 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 25.1°C
  3 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.8°C / 27.4°C
  4 BF
  44%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  3 BF
  67%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  0 BF
  78%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 24.0°C
  0 BF
  69%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 23.5°C / 23.9°C
  2 BF
  67%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.8°C / 28.2°C
  3 BF
  50%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 28.0°C
  0 BF
  42%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 24.3°C / 26.0°C
  2 BF
  58%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 24.7°C / 24.7°C
  3 BF
  81%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  0 BF
  85%

Δεξαμενές λίγα μέτρα από τα σπίτια

ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Σπίτια «στοιχειωμένα» από τον φόβο βιομηχανικής τραγωδίας

 • A-
 • A+

Φτώχεια, ρύπανση, καρνάγια, μηχανουργεία, παράγκες και τα «καζάνια του θανάτου», όπως τα αποκαλεί ο λαός, είναι οι λέξεις, οι εικόνες που αποτυπώνουν, που καθορίζουν το προάστιο του Πειραιά, το οποίο μάλλον οφείλει το όνομά του στο μοναδικό «πέρασμα» της Αθήνας και του Πειραιά προς τη Σαλαμίνα.

Ο λόγος για το Πέραμα, τη λαϊκή προσφυγική αυτή συνοικία των περίπου 25.000 δημοτών αλλά πάνω από 50.000 κατοίκων, καθώς οι περισσότεροι εξακολουθούν να ψηφίζουν ακόμα στις πατρίδες τους, την περιοχή που το 1920 υποδέχτηκε πολλούς πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία και τον Πόντο, το 1934 ανακηρύχτηκε κοινότητα και 30 χρόνια αργότερα, το 1963, δημιουργήθηκε ο Δήμος Περάματος.

Πολλά και δύσκολα τα προβλήματα για τους κατοίκους που επέλεξαν να ζήσουν σε αυτή την πόλη. Αλλά ένα είναι το μεγαλύτερο, το σοβαρότερο, που χρόνια τώρα οι υποσχέσεις των ιθυνόντων για τη λύση του καλά κρατούν, ωστόσο αγέρωχο αυτό παραμένει και εξουσιάζει την πόλη και τη ζωή της.

Οι εγκαταστάσεις των πετρελαιοειδών από το 1934 που χτίστηκαν οι πρώτες μέχρι και σήμερα στοιχειώνουν την προσφυγική πόλη, προκαλώντας ανασφάλεια στους κατοίκους της, καθώς, όπως περιγράφουν οι ίδιοι και ειδικά οι γεροντότεροι, χρόνια τώρα ζουν με τον φόβο μιας πιθανής έκρηξης, ενός βιομηχανικού ατυχήματος.

Πέντε μέτρα από τα σπίτια

Ο Δήμαρχος Περάματος, Γιάννης Λαγουδάκης.

Μάριος Βαλασόπουλος

Πέντε εταιρείες παραγωγής και εμπορίας πετρελαιοειδών, οι δύο από αυτές ανενεργές σήμερα, 149 δεξαμενές, τα αποκαλούμενα καζάνια, 44 από αυτά ανενεργά. Κάποια σε απόσταση μόλις 5 μέτρων από τα σπίτια.

Συνυπάρχουν άνθρωποι και δεξαμενές, παιδιά και καζάνια. Ενας και μοναδικός ο δρόμος εισόδου-εξόδου της πόλης. Ο δρόμος διαφυγής σε περίπτωση βιομηχανικού ατυχήματος. Η λεωφόρος Δημοκρατίας. Εκεί συνωστίζεται το εκρηκτικό μείγμα με τη ζωή.

Εκεί καθημερινά συναντιούνται 200 με 300 βυτιοφόρα με τα σχολικά αυτοκίνητα, με τα ασθενοφόρα, με τα Ι.Χ. των πολιτών.

Τα καζάνια είναι ο λόγος που η «Εφ.Συν.» βρέθηκε στο Πέραμα και μίλησε με τον δήμαρχο της πόλης, Γιάννη Λαγουδάκη.

Οι φόβοι και οι πληροφορίες για επαναλειτουργία των δύο ανενεργών εταιρειών πετρελαιοειδών έχουν ξεσηκώσει, εξοργίσει θα λέγαμε, τους κατοίκους και τους φορείς.

Και η θέση τους είναι μία: Οποιος επιβουλεύεται και προσδοκά μια τέτοια εξέλιξη, διαπράττει τεράστιο σφάλμα.

Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να δεχτούμε την επαναλειτουργία των ανενεργών εταιρειών πετρελαιοειδών.

«Αντί να μας δώσουν χρονοδιάγραμμα απομάκρυνσης των τριών, μαθαίνουμε ότι ετοιμάζονται να λειτουργήσουν και οι άλλες δύο, η πρώην BP και η MAMIDOIL-JETOIL» τονίζει στην «Εφ.Συν.» ο Γ. Λαγουδάκης, ξεκαθαρίζοντας πως «εμείς θα συγκρουστούμε με αυτές τις λογικές» και καλώντας σε εγρήγορση τον κόσμο.

Η «καραμέλα» με την απομάκρυνση των εταιρειών πάει χρόνια πίσω. Το 1995, αναφέρει ο δήμαρχος, το ζήτημα είχε ωριμάσει, είχαν γίνει δύο μελέτες μετεγκατάστασης με χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων και μια ημερίδα στον δήμο υπό την αιγίδα του ΤΕΕ και του Πολυτεχνείου, όπου μέσα από αυτήν τεκμηριώθηκε επιστημονικά η αναγκαιότητα μετεγκατάστασης των εταιρειών.

Ταυτόχρονα υπήρξαν κι άλλες προτάσεις, όπως η υπογειοποίηση των εγκαταστάσεων, οι οποίες ωστόσο δεν γίνονται αποδεκτές από τον Δήμο Περάματος, καθώς πάγια θέση της δημοτικής αρχής είναι να απομακρυνθούν εκτός οικιστικού ιστού και όχι να υπογειοποιηθούν και να παραμείνουν στο Πέραμα.

Ωστόσο, 23 χρόνια μετά, οι εταιρείες συνεχίζουν να αδειοδοτούνται και τα καζάνια παραμένουν στη θέση τους.

Οι πρώτες δεξαμενές χτίστηκαν το 1934 από τη Shell, τη σημερινή Coral, ενώ τότε το Πέραμα ανακηρύχτηκε κοινότητα. Αυτό το στοιχείο απαντάει σε όσους λένε ότι πρώτα ήρθαν οι εταιρείες και μετά οι άνθρωποι.

Στη συνέχεια οι υπόλοιπες σχεδιάστηκαν με γνώμονα τις ανάγκες που υπήρχαν στην αττική κοινωνία τη δεκαετία του 1960, εξηγεί ο δήμαρχος και διευκρινίζει πως από τη δεκαετία του '70 και μετά οι κατοικίες έχουν πολλαπλασιαστεί και γειτνιάζουν άμεσα με τις δεξαμενές.

Υπάρχουν σπίτια που είναι σε απόσταση 5 μέτρων από την κοντινότερη δεξαμενή.

Καταστρατήγηση νομοθεσίας

Ταυτόχρονα, για να καλυφθεί η μεγάλη ανάγκη που υπάρχει σε βενζίνη αντικαθιστούν δεξαμενές που είχαν ορυκτέλαια σε μαζούτ και το μαζούτ σε βενζίνη, με αποτέλεσμα να καταστρατηγείται κάθε διεθνής και ελληνική νομοθεσία και σε σχέση με την απόσταση από τα σπίτια αλλά και μεταξύ των δεξαμενών.

Επίσης δεν τηρούνται οι αυστηροί όροι που θέσπισε ο νόμος μετά το μεγάλο βιομηχανικό ατύχημα που έγινε το 1976 στο Σεβέζο της Ιταλίας.

Ο Γιάννης Λαγουδάκης, που έχει σοβαρές ενστάσεις για τη λειτουργία των εταιρειών, ζητά από την πολιτεία να επανεξετάσει τα σημερινά δεδομένα.

Στην παγκόσμια νομοθεσία αλλά και στην ελληνική προβλέπεται ότι τέτοιου είδους χρήσεις πρέπει να γίνονται σε βιομηχανικά πάρκα, μακριά από τον οικιστικό ιστό.

Γιατί λοιπόν δεν τις μεταφέρουν στη λίμνη Κουμουνδούρου, εκεί όπου βρίσκονται πολλές εταιρείες και όπου υπάρχει και η δυνατότητα της προβλήτας, αναρωτιέται.

Καταγγέλλει ότι συνεχίζουν να αδειοδοτούν ακόμα και τις ανενεργές εταιρείες και, όπως λέει, εδώ προκύπτουν σοβαρά ερωτήματα για την πολιτεία.

Πώς δίνονται άδειες σε εταιρείες που δεν είναι σε λειτουργία, για μεγάλο χρονικό διάστημα εγκαταλελειμμένες, χωρίς απολύτως καμία συντήρηση των εγκαταστάσεών τους, χωρίς μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων;

Αποκαλύπτει ότι το 2010 ψηφίστηκε νόμος που ορίζει ότι οι εταιρείες μπορούν να μετεγκατασταθούν, αλλά μόνο σε όμορο δήμο.

Ο δήμαρχος είναι απόλυτος: «Η πολιτεία θα πρέπει να αποφασίσει. Ή θα διώξει τους κατοίκους που μένουν στο Πέραμα ή θα πρέπει, ως οφείλει, να βρει χώρο μετεγκατάστασης για τις εταιρείες πετρελαιοειδών. Δεν μπορείς να βάζεις ανθρώπινες ψυχές στον ίδιο χώρο με τα καζάνια, αντιμέτωπες με τον κίνδυνο ενός βιομηχανικού ατυχήματος».

Επαναλαμβάνει πως μέχρι να φύγει και το τελευταίο καζάνι από την περιοχή του Περάματος και να αποδοθούν οι χώροι αυτοί στους πολίτες, οι έλεγχοι επιβάλλεται να διενεργούνται στις εταιρείες με τα αυστηρότερα στάνταρ ελέγχου της διεθνούς νομοθεσίας και με την ενεργό συμμετοχή εκπροσώπων του 1ου και 2ου βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης και όχι ως παρατηρητές.

○ 1957
Ανατίναξη χιλιάδων φιαλών υγραερίου στην περιοχή της «γερμανικής σκάλας».

○ 1978
Εκρηξη δεξαμενής μεθυλαιθυλοκετόνης μέσα στις εγκαταστάσεις της EL PETROL, με αποτέλεσμα ένας εργοδηγός να υποστεί καθολικά εγκαύματα. Ευτυχώς, η δεξαμενή (χωρητικότητας 180 τόνων) ήταν σχεδόν άδεια. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των τεχνικών, αν η δεξαμενή ήταν γεμάτη, τα αποτελέσματα θα ήταν ολέθρια για την πόλη.

○ 1983
Εκρηξη και πυρκαγιά σε βυτιοφόρο μέσα στις εγκαταστάσεις της ΒΡ. Ενας θάνατος και ένας τραυματισμός.

○ 1988
Σπάσιμο αγωγού μεταφοράς καυσίμου εξαιτίας του οποίου πλημμύρισε η λεωφόρος Δημοκρατίας με βενζίνη.

○ 1995
Πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις της EL PETROL.

*Τα στοιχεία είναι από τον δήμο

Η νέα προβλήτα της Cosco

Οσο για τη νέα προβλήτα πετρελαιοειδών της Cosco, ο δήμαρχος τη χαρακτηρίζει «ερέθισμα» επαναλειτουργίας και εκσυγχρονισμού των ίδιων των εταιρειών.

Αυτή η τόσο μεγάλη επένδυση, όπως εκτιμά, έγινε λόγω της ύπαρξης των εταιρειών πετρελαίου στην περιοχή, γεγονός που αυτόματα απομακρύνει τον σχεδιασμό και την προσπάθεια της δημοτικής αρχής για απομάκρυνσή τους.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εκπόνηση σχεδίων πρόληψης ή απομάκρυνσης των πολιτών
Σε έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) των Περιφερειακών Ενοτήτων Πειραιά και Νήσων ζητήθηκε από τους δήμους που οι οικισμοί τους γειτνιάζουν ή βρίσκονται μέσα σε δασικές...
Εκπόνηση σχεδίων πρόληψης ή απομάκρυνσης των πολιτών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Για τρίτη φορά car terminal το «Παλατάκι» της κρουαζιέρας
Την ενέργεια της Cosco να μετατρέψει για τρίτη φορά τον χώρο εγκαταστάσεων κρουαζιέρας της δημοτικής περιουσίας «Παλατάκι» σε πάρκινγκ τράνζιτ αυτοκινήτων καταδικάζει με ομόφωνο ψήφισμά του το Δημοτικό...
Για τρίτη φορά car terminal το «Παλατάκι» της κρουαζιέρας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κατά της σύμβασης παραχώρησης του ΟΛΠ (και) ο Δήμος Περάματος
Να αποσύρει το νομοσχέδιο και να τηρήσει την ισχύουσα σύμβαση παραχώρησης ελληνικού Δημοσίου-ΟΛΠ ζητά ο Δήμος Περάματος από την κυβέρνηση.
Κατά της σύμβασης παραχώρησης του ΟΛΠ (και) ο Δήμος Περάματος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι Nαυπηγοεπισκευαστές απαντούν στην Cosco-ΟΛΠ
Εκρηκτικό είναι το κλίμα στο λιμάνι του Πειραιά, καθώς τα σχέδια της Cosco-OΛΠ για την ίδρυση ναυπηγείου στο χώρο της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος, προκαλούν την οργή των ναυπηγοεπισκευαστών.
Οι Nαυπηγοεπισκευαστές απαντούν στην Cosco-ΟΛΠ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εξι δήμαρχοι εκπέμπουν SOS για το περιβάλλον
Δημοτικοί άρχοντες του ευρύτερου Πειραιά κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τους κινδύνους που κρύβει η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της Cosco για τα υφιστάμενα και υπό κατασκευήν έργα στο λιμάνι και...
Εξι δήμαρχοι εκπέμπουν SOS για το περιβάλλον

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας