Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αυξημένα πρόστιμα και φιλοζωικά τέλη στους ιδιοκτήτες κατοικιδίων

Αυξημένα πρόστιμα και φιλοζωικά τέλη στους ιδιοκτήτες κατοικιδίων

  • A-
  • A+

Ριζικές αλλαγές έρχονται στον νόμο για τα κατοικίδια και αδέσποτα ζώα, που θα γίνουν έντονα αισθητές στους εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων. Οχι μόνο εξαιτίας μιας σειράς διαδικασιών που θα πρέπει να ακολουθήσουν και που αλλάζουν τα δεδομένα στη φιλοζωία όπως τη γνωρίζουμε, αλλά κυρίως εξαιτίας της θέσπισης φιλοζωικών τελών και των αυξημένων προστίμων.

Τα ταμεία ζωοφιλίας που θα δημιουργηθούν θα τροφοδοτούνται κυρίως από τους φιλόζωους και όχι από το σύνολο της κοινωνίας, σαν αυτή η πολυπληθέστατη «κατηγορία» ανθρώπων αλλά και τα ίδια τα ζώα να είναι ξεκομμένα από αυτήν.

Το σχετικό νομοσχέδιο, που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 20 Απριλίου, παρουσίασαν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) ο υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου και ο αναπληρωτής υπουργός Γιάννης Τσιρώνης ο οποίος είναι αρμόδιος για την επεξεργασία του.

Οπως τονίστηκε, στόχος του νέου νόμου είναι ο περιορισμός του αριθμού των αδέσποτων με τη θέσπιση αυστηρών κυρώσεων στους ιδιοκτήτες των δεσποζόμενων, καθώς θεωρούνται οι κύριοι υπεύθυνοι για την εγκατάλειψη νεογέννητων και ενήλικων ζώων.

Σε αυτό το πλαίσιο καθίσταται υποχρεωτική η στείρωση των κατοικίδιων από τους ιδιοκτήτες τους εντός έξι μηνών από την ψήφιση του νομοσχεδίου. Αν και ο κ. Τσιρώνης ανέφερε ότι δεν μπορούν να νομοθετήσουν την υποχρεωτική στείρωση όλων των οικόσιτων ζώων συντροφιάς, καθώς αυτό θα ήταν αντισυνταγματικό, το υπουργείο φαίνεται να τηρεί τη συνταγματικότητα δίνοντας την «επιλογή» σε όσους ιδιοκτήτες επιλέξουν να μη στειρώσουν το ζώο τους να πληρώνουν ετήσιο τέλος ύψους 100 ευρώ! Επιπλέον κάθε ιδιοκτήτης θα μπορεί να διατηρεί μέχρι 2 αστείρωτα ζώα συντροφιάς με την καταβολή του «ειδικού τέλους αστείρωτου ζώου», ενώ ορίζεται ανώτατο όριο τοκετών μόλις τρεις φορές ανά ζώο στον κύκλο ζωής του, κάτι που πρακτικά είναι αδύνατον να ελεγχθεί.

Αυστηροποιούνται οι όροι διατήρησης των ζώων συντροφιάς σε πολυκατοικίες και μονοκατοικίες και προτείνεται η αναλογία 30 τετραγωνικών μέτρων ανά ζώο ανεξαρτήτως του μεγέθους του ζώου (π.χ. γάτα ή μολοσσός).

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, δίνεται η δυνατότητα εντός 6μήνου στους ιδιοκτήτες σκύλων και γάτων που δεν έχουν σημάνει με τσιπ τα ζώα τους να το πράξουν χωρίς να υποστούν κυρώσεις. Σε αυτό το διάστημα γίνεται η αντικατάσταση του βιβλιαρίου υγείας του ζώου με διαβατήριο που οι ιδιοκτήτες των ζώων θα πρέπει να έχουν μαζί τους όταν το κυκλοφορούν. Καθίσταται υποχρεωτικό το τέλος καταγραφής των ζώων συντροφιάς με ελάχιστο ύψος τα 6 ευρώ.

Διαδικτυακή βάση

Το παράδοξο είναι ότι ως ιδιοκτήτης ζώου ορίζεται και όποιος «έχει δεχτεί να ασχοληθεί με ένα ζώο συντροφιάς», δηλαδή ο κάθε πολίτης που φροντίζει και σιτίζει ένα αδέσποτο ζώο, με ό,τι αυτό νομικά συνεπάγεται, με κίνδυνο να αναγκαστεί να σταματήσει να ασχολείται με τα αδέσποτα.

Τα τσιπαρισμένα ζώα θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένα στη διαδικτυακή βάση δεδομένων του υπουργείου η οποία επεκτείνεται και θα περιλαμβάνει επιπλέον πληροφορίες, όπως εάν το ζώο είναι στειρωμένο ή μη, την υγειονομική του κατάσταση σε σχέση με νοσήματα που σχετίζονται με τη δημόσια υγεία κ.ά. Η τήρηση των αυστηρότερων υποχρεώσεων των ιδιοκτητών θα παρακολουθείται μέσω της διαδικτυακή βάσης.

Ωστόσο «φακελώνονται», κατά παράβαση της αρχής προστασίας προσωπικών δεδομένων, ευαίσθητα δεδομένα των ιδιοκτητών ζώων, καθώς δίνονται βορά στις διάφορες ελεγκτικές και σε ιδιώτες επαγγελματίες (άρθρο 4, παρ. 10).

Οπως αναφέρεται, «οι αρμόδιες αρχές των παραγράφων ιστ) και ιζ) του άρθρου 1 (σημ. υπουργείο, Περιφέρεια, Περιφερειακές Ενότητες και δήμοι) έχουν πρόσβαση ανάλογα με το αντικείμενο των αρμοδιοτήτων τους στα στοιχεία της Διαδικτυακής Ηλεκτρονικής Βάσης».

Αυστηρότερο γίνεται και το πλαίσιο της μεταβίβασης του ζώου. Ολόκληρη η διαδικασία θα καταγράφεται πλήρως, προκειμένου οι αρχές να γνωρίζουν ποιος είναι ο ιδιοκτήτης και το πλήρες «ιστορικό» του ζώου συντροφιάς.

Θα απαγορεύεται η πώληση σκύλου ή γάτας ηλικίας μικρότερης των 2,5 μηνών (γιατί αλήθεια;) Επίσης δίνεται κίνητρο για υιοθεσία αδέσποτων ζώων με απαλλαγή από όλα τα τέλη.

Ωστόσο θα δυσχερανθεί η δυνατότητα κατοίκων του εξωτερικού να υιοθετούν ζώα, αφού θα είναι υποχρεωμένοι να έρθουν στη χώρα μας για να τα παραλάβουν.

Θεσπίζεται η υποχρέωση των κτηνιάτρων να εφαρμόζουν καθολικά το σύστημα σήμανσης και καταγραφής σκύλων και γάτων και των ιδιοκτητών τους και απαγορεύεται η περίθαλψη σκύλου ή γάτας που δεν φέρει σήμανση και δεν έχει καταγραφεί στην ηλεκτρονική βάση του ΥΠΑΑΤ, με εξαίρεση τα επείγοντα περιστατικά. Για την παράβαση προβλέπεται πρόστιμο 3.000 ευρώ. Βέβαια αναρωτιέται κανείς αν ένα άρρωστο ή τραυματισμένο ζώο θα εντάσσεται στην κατηγορία «επείγοντα περιστατικά» ή θα εγκαταλείπεται στη μοίρα του.

Στα pet shops θα απαγορευτούν οι βιτρίνες με ζώα. Θα βρίσκονται μόνο σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο καθώς και σε εκτροφεία που καλύπτουν τις προδιαγραφές ευζωίας.

Στα είδη που πωλούνται στα καταστήματα ζώων συντροφιάς μπαίνει «ειδικό τέλος ζωοφιλίας» με σκοπό την ενίσχυση της χρηματοδότησης των δήμων για τον εκσυγχρονισμό και τη δημιουργία υποδομών διαχείρισης των αδέσποτων, δηλαδή των καταφυγίων αδέσποτων ζώων σε εκτάσεις εκτός πόλεων.

Ετσι επανέρχεται μια τροπολογία που καταδικάζει χιλιάδες ζώα να ζήσουν στα όρη και στα βουνά και που είχε προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των φιλοζωικών οργανώσεων.

Αυστηροποιούνται τα πρόστιμα και οι κυρώσεις για βασανισμούς και θανάτωση ζώων, με το ύψος τους να ανέρχεται στα 15.000 μέχρι 30.000 ευρώ και τρία χρόνια φυλάκιση.

Η εγκατάλειψη ζώου από τον ιδιοκτήτη τιμωρείται με πρόστιμο έως 1.000 ευρώ, ενώ η διατήρηση περισσοτέρων των δύο ζώων σε κατοικίες επιφέρει πρόστιμο 100 έως 500 ευρώ ανά ζώο.

Η εγκατάλειψη τραυματισμένου ζώου μετά από τροχαίο ατύχημα επιφέρει πρόστιμο 500 ευρώ. Πρόστιμο 30 ευρώ θα πληρώνουν όσοι δεν μαζεύουν τις ακαθαρσίες των ζώων κατά τη βόλτα τους.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι θα τιμωρούνται οι πολίτες που καταγγέλλουν περιπτώσεις κακοποίησης ζώων στην περίπτωση που το δικαστήριο αποφασίσει (σωστά ή λάθος) την αθώωση του κατηγορούμενου.

Πρόκειται για μια διάταξη που δρα απολύτως αποτρεπτικά προς τους πολίτες να καταγγέλλουν αξιόποινες πράξεις.

Οι φιλοζωικές οργανώσεις

Θεματοφύλακες της εφαρμογής του νόμου, κυρίως στα ζητήματα των αδέσποτων ζώων και των υιοθεσιών τους, καθίστανται οι δήμοι της χώρας. Προβλέπεται η σύσταση ταμείου ζωοφιλίας σε κάθε δήμο, το οποίο θα ενισχύεται με πόρους που θα προέρχονται από τα τέλη μη στείρωσης, τα πρόστιμα καθώς και το τέλος για το τσιπ.

Στην πράξη το νομοσχέδιο φορτώνει τους δήμους της χώρας με επιπλέον αρμοδιότητες στις οποίες είναι αμφίβολο ότι θα ανταποκριθούν, αφού εδώ και 15 χρόνια που οι δήμοι έχουν εκ του νόμου την αρμοδιότητα διαχείρισης των αδέσποτων είτε δεν θέλουν ή δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτήν.

Οπως διαφαίνεται στο νομοσχέδιο, και έχει ιδιαίτερη σημασία, περιορίζεται δραστικά ο ρόλος των φιλοζωικών οργανώσεων και η δυνατότητά τους να παρεμβαίνουν στην πράξη όπου καταπατούνται τα δικαιώματα των ζώων.

Εξ ου και η μόνη αναφορά που έγινε γι’ αυτά κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου από τους δύο υπουργούς ήταν ότι αποτελεί στόχο τους η συνεργασία των δήμων με τους φιλοζωικούς φορείς.

Τι κι αν οι φιλοζωικές οργανώσεις είναι οι μόνοι φορείς που μπορούν να μεταφέρουν τη φωνή των ζώων, καθώς αυτά δεν μπορούν να μιλήσουν;

Η υποβάθμιση του ρόλου των φιλοζωικών οργανώσεων ενέχει τον κίνδυνο να ανοίξει ο δρόμος για μαζικές ευθανασίες ζώων, αφού αφαιρούνται όλες οι ασφαλιστικές δικλίδες προστασία τους μέσω αυτών και πλέον το αν θα θανατωθούν ή όχι ως επιθετικά ή επικίνδυνα θα το αποφασίζουν μόνο κτηνίατροι.

Η δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Πανελλαδικής Φιλοζωικής Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας (ΠΦΠΟ), της μεγαλύτερης φιλοζωικής ομοσπονδίας στη χώρα στην οποία συμμετέχουν 60 φιλοζωικά σωματεία.

«Πρόκειται για ένα σοκαριστικό σχέδιο νόμου που οι ελάχιστες θετικές διατάξεις του δεν μπορούν να αποτελέσουν πρόσχημα και εφαλτήριο για να γίνει αυτό νόμος» αναφέρει η ΠΦΠΟ και καλεί «τη φιλοζωική κοινότητα της χώρας, τους φορείς της κοινωνίας, τις δομές της πολιτείας και τους χιλιάδες πολίτες που ασχολούνται με την προστασία των ζώων να αντισταθούν με κάθε τρόπο και να βάλουν ένα τέρμα στον κατήφορο του κ. Τσιρώνη, αλλά και της κυβέρνησης, που μέχρι τώρα καλύπτει την επικινδυνότητα του υπουργού της».

Τι προβλέπεται στο νομοσχέδιο

Υποχρεωτική η στείρωση

Ετήσιο τέλος 100 € για κάθε μη στειρωμένο ζώο

Σκύλοι και γάτες πρέπει να σημανθούν με τσιπ

Απαγορεύεται η περίθαλψη σκύλου ή γάτας που δεν φέρει σήμανση

Ανώτατο όριο τριών τοκετών ανά ζώο

30 τ.μ. για κάθε ζώο σε διαμέρισμα

Υποχρεωτικό τέλος καταγραφής των ζώων

Απαγορεύεται η πώληση σκύλου ή γάτας ηλικίας μικρότερης των 2,5 μηνών

«Ειδικό τέλος ζωοφιλίας» στα pet shops

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πώς πήραν πίσω το νομοσχέδιο για τα ζώα
Μόλις 4 μέρες παρέμεινε σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα, την ευθύνη για τη σύνταξη του οποίου είχε ο αναπληρωτής υπουργός Γιάννης...
Πώς πήραν πίσω το νομοσχέδιο για τα ζώα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Φουντώνει ο «πόλεμος» για τα ζώα συντροφιάς
Εντονη κριτική κατά του νομοσχεδίου για τα κατοικίδια και τα αδέσποτα ζώα, που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση. Με κοινό ψήφισμα οι τρεις φιλοζωικές ομοσπονδίες της χώρας και δύο φιλοζωικές οργανώσεις ζητούν την...
Φουντώνει ο «πόλεμος» για τα ζώα συντροφιάς
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Προσπάθησαν νύχτα να τα στείλουν σε «ξερονήσια»
Μια τροπολογία της τελευταίς στιγμής, για τη χωροθέτηση κέντρων περίθαλψης αδέσποτων ζώων σε δασικές εκτάσεις, ήταν αρκετή για να ανάψει ξανά τη σπίθα της έντασης μεταξύ της πλειονότητας των φιλοζωικών...
Προσπάθησαν νύχτα να τα στείλουν σε «ξερονήσια»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στο έλεος της αστυνομικής αυθαιρεσίας και οι φιλόζωοι
Απ’ ό,τι φαίνεται, από το δόγμα «νόμος και τάξη» δεν γλιτώνουν ούτε οι φιλόζωοι. Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κάλυψε τα αστυνομικά όργανα που επέβαλαν παράλογα χρηματικά ποσά σε πολίτες που τάιζαν γάτες.
Στο έλεος της αστυνομικής αυθαιρεσίας και οι φιλόζωοι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αποδοκιμασία της ποινικοποίησης σίτισης αδέσποτων από την αντεισαγγελέα Εφετών Αθηνών
Παράκληση προς την ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας να επιληφθεί του θέματος της παράνομης επιβολής χρηματικών προστίμων από αστυνομικά όργανα σε φιλόζωους που ταΐζουν αδέσποτα απεύθυνε η αντεισαγγελέας Εφετών...
Αποδοκιμασία της ποινικοποίησης σίτισης αδέσποτων από την αντεισαγγελέα Εφετών Αθηνών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ποινικοποιούν τη σίτιση αδέσποτων
Αστυνομικοί επιβάλλουν πρόστιμα και καταθέτουν μηνύσεις εναντίον φιλόζωων ● Ο παραλογισμός που προκύπτει από την αυθαίρετη ερμηνεία του νόμου από τους, κατά τα λοιπά, εντεταλμένους για την εφαρμογή του.
Ποινικοποιούν τη σίτιση αδέσποτων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας