Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Καθυστερήσεις μισθών στους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών

Dreamstime

Καθυστερήσεις μισθών στους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών

0 ΣΧΟΛΙΑ
  • A-
  • A+

Μεγάλες καθυστερήσεις στην πληρωμή της μισθοδοσίας τους καταγγέλλουν υπάλληλοι των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών. Όπως σημειώνουν στην ανακοίνωση που εξέδωσαν, πρόκειται για κατάσταση που επαναλαμβάνεται σχεδόν κάθε χρόνο και οι εργαζόμενοι δεν έχουν πληρωθεί τις μισθοδοσίες Δεκεμβρίου, Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου.

Η ανακοίνωση των εργαζομένων αναφέρει τα εξής:

«Είμαστε Υπάλληλοι του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου – Βιστωνίδας – Ισμαρίδας, Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) που εποπτεύεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

»Θα θέλαμε να αναδείξατε το γεγονός της καθυστέρησης πληρωμής της μισθοδοσίας μας για το τρέχον έτος του 2018, μια κατάσταση η οποία συμβαίνει ανελλιπώς σχεδόν κάθε χρόνο.

»Συγκεκριμένα, οι μισθοδοσίες Δεκεμβρίου 2017, Ιανουαρίου 2018, Φεβρουαρίου 2018 και σύντομα του Μαρτίου 2018, δεν έχουν καταβληθεί ακόμα, χωρίς καμία απολύτως ευθύνη του εργοδότη μας, δηλαδή του Φορέα Διαχείρισης, αλλά με αποκλειστικό υπαίτιο για ακόμη μια φορά το εποπτεύον Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, καθώς δεν έχει προβεί ακόμη στην έγκριση των Προϋπολογισμών για τους Φορείς Διαχείρισης για το έτος 2018, ενώ έχει ήδη διανυθεί το ¼ της χρονιάς.

»Και όλα αυτά παρά τις υποσχέσεις και δεσμεύσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος κ. Φάμελλου, κατά την παρουσίαση και ψήφιση του νέου Νόμου 4519/2018 σχετικά με τους Φορείς Διαχείρισης, ο οποίος αυξάνει και τον αριθμό τους και τη χωρική τους αρμοδιότητα.

»Οι Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών στο σύνολό τους 28, χρηματοδοτούνταν αποκλειστικά από ευρωπαϊκά προγράμματα (Γ΄ ΚΠΣ και στη συνέχεια ΕΣΠΑ 2007 – 2013) μέχρι και 31-12-2015, ενώ από 01-01-2016 μέχρι το τρέχον έτος χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από εθνικούς πόρους και συγκεκριμένα από πόρους του Πράσινου Ταμείου, το οποίο υπάγεται στην εποπτεία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

»Από τα προαναφερόμενα γίνεται αντιληπτό ότι οι πληρωμές της μισθοδοσίας του προσωπικού στους εν λόγω φορείς γίνεται αποκλειστικά και μόνο από πόρους του Πράσινου Ταμείου, κατόπιν σχετικών εγκρίσεων από το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας.

»Ωστόσο, όπως ήδη αναφέρθηκε, αν και βρισκόμαστε προς τα τέλη Μαρτίου, ακόμη δεν έχουν εγκριθεί οι Προϋπολογισμοί από το εποπτεύον υπουργείο, με αποτέλεσμα να μην έχουν καταβληθεί οι αντίστοιχες μισθοδοσίες, ακόμη και του Δεκεμβρίου 2017, αν και είναι εγκεκριμένη στον Προϋπολογισμό του 2017. Το ίδιο συνέβη και το προηγούμενο έτος αντίστοιχα με τη μισθοδοσία του Δεκεμβρίου 2016, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που διέπουν τις σχετικές διαδικασίες του εν λόγω υπουργείου, ενώ δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση σχετικά με την έναρξη καταβολής της μισθοδοσίας μας για το τρέχον έτος.

»Παρ' όλα αυτά προσερχόμαστε κανονικά στην εργασία μας και εκτελούμε τα καθήκοντά μας. Ως συνέπεια της προαναφερόμενης κατάστασης, οι εργαζόμενοι στους Φορείς Διαχείρισης περίπου 350 στο σύνολό τους, καθώς και οι οικογένειές τους βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση με αποκλειστική ευθύνη του εποπτεύοντος υπουργείου, του οποίου οι ενέργειες χαρακτηρίζονται από κωλυσιεργία, καθυστερήσεις και έλλειψη έγκαιρου προγραμματισμού.

«Οι Εργαζόμενοι,

Αλέξανδρος Χαντζάρας, Υπάλληλος Ορισμένου Χρόνου

Ευτέρπη Πατετσίνη, Υπάλληλος Ορισμένου Χρόνου

Βασίλης Τερζής, Υπάλληλος Αορίστου Χρόνου

Αναστασία Μιρλή, Υπάλληλος Ορισμένου Χρόνου»

[ad-slot]

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι μεγάλοι χαμένοι από τις εξορύξεις υδρογονανθράκων
Οικονομοτεχνική μελέτη που παρουσίασε το WWF Ελλάς με τίτλο «Το πραγματικό κόστος του πετρελαίου» προειδοποιεί για σοβαρές επιπτώσεις στον τουρισμό...
Οι μεγάλοι χαμένοι από τις εξορύξεις υδρογονανθράκων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Χαρακώματα» στην ΕΥΑΘ
Η κρίση που σοβούσε εδώ και λίγο καιρό στις σχέσεις της διοίκησης της Εταιρείας Υδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) και του σωματείου...
«Χαρακώματα» στην ΕΥΑΘ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αλληλεγγύη στον ιχθυολόγο
Εντεκα αντιρατσιστικές οργανώσεις υπογράφουν ψήφισμα συμπαράστασης στον Λοβέρδο Χρήστο Στελακάτο που απολύθηκε από επιχείρηση ιχθυοκαλλιέργειας και...
Αλληλεγγύη στον ιχθυολόγο