• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.2°C / 30.7°C
  2 BF
  38%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.2°C / 28.5°C
  0 BF
  48%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.9°C / 27.1°C
  1 BF
  52%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  21°C 16.9°C / 20.5°C
  1 BF
  61%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.9°C / 23.9°C
  0 BF
  73%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.0°C / 27.0°C
  2 BF
  46%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.4°C / 23.4°C
  1 BF
  40%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.2°C / 25.2°C
  1 BF
  42%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.8°C / 29.1°C
  1 BF
  55%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  3 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 29.4°C
  4 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.0°C / 29.0°C
  3 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  1 BF
  59%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.5°C / 25.5°C
  1 BF
  36%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.5°C / 28.4°C
  0 BF
  41%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.8°C / 28.8°C
  2 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.4°C / 29.9°C
  2 BF
  36%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.2°C / 25.2°C
  2 BF
  48%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.7°C / 27.8°C
  2 BF
  71%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  1 BF
  68%

Ταξίδι μετ’ εμποδίων

 • A-
 • A+

Προ εκπλήξεως βρίσκονται εδώ και λίγες ημέρες όσοι πρόκειται να ταξιδέψουν από το λιμάνι του Πειραιά για την Κρήτη, καθώς τόσο οι επιβάτες όσο και τα αυτοκίνητα υπόκεινται πλέον σε έλεγχο από προσωπικό της ασφάλειας του λιμανιού.

Η αλλαγή αυτή έγινε γιατί ο ΟΛΠ επικαιροποίησε το σχέδιο ασφάλειας των λιμενικών εγκαταστάσεων ISPS Code στις πύλες Ε2 και Ε4.

Στις δύο αυτές πύλες τοποθετήθηκαν ειδικές σιδερένιες πόρτες-φράκτες και πλέον θα μπορεί να περνά από αυτές μόνο όποιος ταξιδεύει για Κρήτη επιδεικνύοντας το εισιτήριό του ή αν έχει κάποια συγκεκριμένη δουλειά.

Ωστόσο, επειδή ήδη διατυπώνονται παράπονα για τη λειτουργικότητα των συγκεκριμένων μέτρων και εκφράζονται φόβοι ότι τους καλοκαιρινούς μήνες θα επικρατήσει κυκλοφοριακό κομφούζιο στον ήδη επιβαρημένο Πειραιά από τα έργα του τραμ και του μετρό, τα στελέχη του ΟΛΠ μελετούν εκ νέου την κατασκευή με στόχο να αποφευχθεί η κυκλοφοριακή συμφόρηση.

Πληροφορίες λένε ότι θα υπάρξουν αρκετές διαφοροποιήσεις από την τωρινή μορφή τους.

Ο κώδικας ISPS καθιερώθηκε με αφορμή τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στη Νέα Υόρκη. Η Γενική Συνέλευση του ΙΜΟ (Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός) αποφάσισε τότε ομόφωνα ότι θα έπρεπε να οριστούν νέα μέτρα ασφάλειας για τα πλοία και τις λιμενικές εγκαταστάσεις, το 2002 καταρτίσθηκε ο Κώδικας, τον Ιούλιο του 2004 τέθηκε σε ισχύ και στη συνέχεια ενσωματώθηκε στα Δίκαια των κρατών-μελών του ΙΜΟ.

Εφαρμόζεται σε πλοία που εκτελούν διεθνείς πλόες (επιβατηγά και φορτηγά πλοία) και σε λιμενικές εγκαταστάσεις που εξυπηρετούν διεθνείς πλόες. Για τον λόγο αυτό στο λιμάνι του Πειραιά εφαρμόζεται μόνο στα κρητικά πλοία.

Στην Ελλάδα κυρώθηκε το 2004, το 2006 ο τότε δημόσιος ΟΛΠ κατέθεσε σχετικό σχέδιο, το οποίο όμως ποτέ δεν εφαρμόστηκε κυρίως λόγω των αντιδράσεων ότι θα προέκυπταν καθυστερήσεις και κυκλοφοριακό χάος.

Οταν το λιμάνι πέρασε στα χέρια της Cosco, τα στελέχη της έτρεξαν να προλάβουν τις προθεσμίες. Τις προβλήτες στις οποίες εφαρμόστηκε το σχέδιο ασφάλειας επισκέφτηκε πρόσφατα αντιπροσωπεία από την Ευρωπαϊκή Ενωση και έκανε έλεγχο.

Ζημιές

Ωστόσο το βράδυ της Τρίτης τα νέα έργα του ΟΛΠ βρέθηκαν αντιμέτωπα με διαδηλωτές, οι οποίοι, διαμαρτυρόμενοι για τον «αποκλεισμό του λιμανιού» από την Cosco, έριξαν τις περιφράξεις.

Σύμφωνα με το 902.gr, «στα πλαίσια του συλλαλητηρίου, οι διαδηλωτές φωνάζοντας συνθήματα έφτασαν με δυναμική πορεία μέσα στο λιμάνι του Πειραιά, απομακρύνοντας τους σιδερένιους φράκτες που έχουν τοποθετηθεί από την Cosco ανάμεσα από τις πύλες Ε2 και Ε4, με σκοπό ουσιαστικά να γίνει απροσπέλαστο το λιμάνι».

Η πορεία ξεκίνησε νωρίτερα από την πλατεία Καραϊσκάκη, όπου έγινε συγκέντρωση με τη συμμετοχή ομοσπονδιών, σωματείων και λαϊκών επιτροπών με αίτημα αυξήσεις σε μισθούς-συντάξεις και ΣΣΕ, με σύνθημα «κανείς κάτω από 751 ευρώ».

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν και τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, Στέφενσων, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΣ/ΝΑΤ.

Σύμφωνα με το Λιμενικό, 300-400 άτομα μόλις έφτασαν στις πύλες Ε2 και Ε4 έκοψαν με τροχούς τους σιδερένιους φράκτες, χωρίς ωστόσο να προκληθούν επεισόδια, και στη συνέχεια αποχώρησαν ήρεμα.

Ωστόσο οι κάμερες ασφαλείας που βρίσκονται στον χώρο έχουν καταγράψει το περιστατικό. Προανάκριση για τις ζημιές που προκλήθηκαν διενεργείται από το 1ο Λιμενικό Τμήμα Πειραιά.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καταγγελία σωματείων ΟΛΠ: Η Cosco δεν εφαρμόζει τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας
Στην καταγγελία ότι ο ΟΛΠ-Cosco δεν εφαρμόζει τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που έχει υπογραφεί με τα σωματεία, σε όλο το υπαλληλικό προσωπικό, προχώρησαν την Τρίτη οι διοικήσεις των τριών σωματείων των...
Καταγγελία σωματείων ΟΛΠ: Η Cosco δεν εφαρμόζει τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Προσφυγές και συνεδριάσεις με κλειστό το εμπορικό λιμάνι
Παράνομη έκρινε το Πρωτοδικείο Πειραιά την απεργία των λιμενεργατών του ΟΛΠ, εξετάζοντας την προσφυγή που είχε καταθέσει η διοίκηση του Οργανισμού. Όσον αφορά την προσφυγή που αφορούσε την απεργία των...
Προσφυγές και συνεδριάσεις με κλειστό το εμπορικό λιμάνι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κλειστό το εμπορικό λιμάνι του Πειραιά
Κλειστό παραμένει και σήμερα το εμπορικό λιμάνι του Πειραιά, καθώς οι εργαζόμενοι στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της Cosco που ανήκουν σε εργολάβους και όχι στον ΟΛΠ, αποφάσισαν να συνεχίσουν και σήμερα την απεργία...
Κλειστό το εμπορικό λιμάνι του Πειραιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στα «πάρκινγκ» της Πειραϊκής
Τα σχέδια του ΟΛΠ A.E. (Cosco) όπως αυτά αποτυπώνονται στο master plan για το λιμάνι του Πειραιά, ειδικά αυτά που αφορούν την κατασκευή νέων προβλητών για τον ελλιμενισμό κρουαζιερόπλοιων, συναντούν τις...
Στα «πάρκινγκ» της Πειραϊκής
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η Cosco φέρνει στον Πειραιά πλοίο «γίγαντα»
Το μεγαλύτερο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που έχει υποδεχτεί ποτέ το λιμάνι του Πειραιά, θα καταπλεύσει την Δευτέρα στην προβλήτα ΙΙΙ του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων στο πλαίσιο των δρομολογίων που θα...
Η Cosco φέρνει στον Πειραιά πλοίο «γίγαντα»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ωρα να φεύγει από το λιμάνι
Επειτα από σχεδόν πέντε μήνες που το επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο «Παναγία Τήνου» βρίσκεται μισοβυθισμένο στο λιμάνι του Πειραιά, φαίνεται πως ξανανοίγει ο δρόμος για την απομάκρυνσή του. Οπως έγινε γνωστό χθες...
Ωρα να φεύγει από το λιμάνι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας