• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.1°C / 23.2°C
  1 BF
  50%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.3°C / 17.1°C
  3 BF
  69%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 17.9°C / 20.0°C
  3 BF
  81%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 17.5°C
  2 BF
  77%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  2 BF
  73%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 13.7°C / 16.1°C
  2 BF
  78%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 12.3°C
  3 BF
  66%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 19.0°C / 19.6°C
  1 BF
  90%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 19.2°C / 21.0°C
  2 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 20.9°C / 21.9°C
  3 BF
  56%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 19.9°C / 22.7°C
  4 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 15.7°C / 17.7°C
  2 BF
  82%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  4 BF
  77%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.5°C / 17.9°C
  0 BF
  63%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.6°C / 17.8°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 23.8°C
  1 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.8°C / 23.4°C
  0 BF
  59%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 17.3°C
  0 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 13.7°C / 17.2°C
  2 BF
  77%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  2 BF
  74%
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Η ώρα του Εφετείου

 • A-
 • A+

Tην ώρα που ο Ρουπακιάς και πολλοί άλλοι επώνυμοι ή και ανώνυμοι «χρόνιοι» υπόδικοι απολαμβάνουν -νόμιμα φυσικά- την ελευθερία τους, η Ηριάννα και ο Περικλής, κλεισμένοι στις φυλακές με βαρύτατη ποινή 13 χρόνων για ένα μεταχρονολογημένο δείγμα και μια «ένοχη» συγκατοίκηση, «μπλέχτηκαν» με όπλα, με οργανώσεις και φυσικά με τον 187 Α.

Μάταιες όλες οι αιτήσεις αναστολής, μάταιες οι εκκλήσεις των καθηγητών, των συμφοιτητών, των φίλων και των συγγενών των δύο νέων, μάταιες και οι κατάμεστες από κόσμο εκδηλώσεις και συναυλίες συμπαράστασης, μάταιες, τέλος, και οι πολλές δηλώσεις αγωνιστών όπως ο Μανώλης Γλέζος, πολιτικών, βουλευτών και πνευματικών ανθρώπων.

Η Δικαιοσύνη μέχρι σήμερα για την Ηριάννα και τον Περικλή ξέχασε ακόμα και το ελάχιστο δείγμα επιείκειας. Τώρα στο Εφετείο, όπου αύριο η δίκη θα επαναληφθεί σε δεύτερο βαθμό, απομένει η πλήρης και διεξοδική αναζήτηση της αλήθειας και τελικά η απόδοση δικαιοσύνης.

Το κείμενο συμπαράστασης

Η πανεπιστημιακή κοινότητα του ΕΚΠΑ έστειλε στην «Εφ.Συν.» ένα κείμενο συμπαράστασης στην Ηριάννα, το οποίο συνοδεύεται από 203 υπογραφές.

«Η Ηριάννα είναι μέλος της πανεπιστημιακής μας κοινότητας από το 2006 μέχρι σήμερα, αρχικά ως φοιτήτρια του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής, στη συνέχεια ως μεταπτυχιακή φοιτήτρια (2012-2015) του διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών “Διδασκαλία της Ελληνικής ως Δεύτερης/Ξένης Γλώσσας” και από το 2016 ως υποψήφια διδάκτορας Γλωσσολογίας.

Tο 2014 ξεκίνησε με υποτροφία τη συνεργασία της με το Διδασκαλείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας, ως ερευνήτρια και διδάσκουσα την ελληνική γλώσσα σε αλλοδαπούς μαθητές, ενώ παράλληλα συμμετέχει ενεργά σε ερευνητικά προγράμματα, σε διεθνή συνέδρια και σε πλήθος άλλων πανεπιστημιακών δραστηριοτήτων με αντικείμενο τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας. Οι επιλογές αυτές της ζωής της φανερώνουν ένα άτομο που σέβεται τον άνθρωπο και υπηρετεί την κοινωνία.

Το 2013, στη διάρκεια της επιστημονικής της πορείας, ξεκινά η δικαστική της εμπλοκή, με αποκορύφωμα την 1η Ιουνίου 2017, όταν της επιβάλλεται η βαριά ποινή φυλάκισης 13 ετών χωρίς αναστολή και χωρίς αναγνώριση ελαφρυντικών. Η διπλή απόρριψη του αιτήματος αναστολής της ποινής (Ιούλιος και Οκτώβριος 2017) έως την εκδίκαση της έφεσης, που ξεκινάει στις 21 Μαρτίου, έχει ως αποτέλεσμα η Ηριάννα να εκτίει την ποινή της μέχρι σήμερα.

Ολοι εμείς παρακολουθούμε με αγωνία την εξέλιξη της υπόθεσης τους τελευταίους μήνες, ενημερωνόμαστε από τα δημοσιεύματα στον Τύπο και συμπορευόμαστε με το κύμα συμπαράστασης που αναπτύχθηκε όλο αυτό το διάστημα, υπερασπιζόμενο το κοινό περί δικαίου αίσθημα, το οποίο έρχεται σε αντίθεση προς κάθε προσπάθεια ποινικοποίησης των ανθρώπινων, κοινωνικών σχέσεων.

Ως μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και ως πολίτες ενός κράτους δικαίου, δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράσταση και τη στήριξή μας στην Ηριάννα. Πιστεύουμε ότι η Δικαιοσύνη, κρίνοντας την έφεσή της κατά της καταδικαστικής απόφασης, θα επιτελέσει το έργο της και η σχέση της Ηριάννας με τον φυσικό της χώρο, το Πανεπιστήμιο, που τόσο βίαια διακόπηκε στερώντας της μια λαμπρή ακαδημαϊκή εξέλιξη, θα αποκατασταθεί στο μέτρο του εφικτού. Ελπίζουμε ότι αυτή τη φορά ο αγώνας της θα δικαιωθεί, ώστε να συνεχίσει ελεύθερη την πορεία ζωής που χάραξε, και ότι θα μπορέσει να επιστρέψει κοντά μας, στο Πανεπιστήμιο, στο Διδασκαλείο, στους συναδέλφους, τους συνεργάτες και τους μαθητές της».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Πώς «στήθηκε» η παράσταση... Ηριάννα και Περικλής
Η Αντιτρομοκρατική, μια ηχηρή αθώωση και το «εύρημα» του DNA: Μάρτιος του 2011 η Ηριάννα κοιμάται στο σπίτι του Κωνσταντίνου και του (συγκάτοικου) Περικλή. Κάνει έφοδο στο σπίτι η Αντιτρομοκρατική και προσάγει...
Πώς «στήθηκε» η παράσταση... Ηριάννα και Περικλής
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Τρανταχτές υπογραφές για την Ηριάννα και τον Περικλή
Σήμερα, Δευτέρα, είναι προγραμματισμένο να συζητηθεί το νέο αίτημα αναστολής ποινής που έχουν υποβάλει η Ηριάννα και ο Περικλής. Είναι η δεύτερη ευκαιρία για τους δύο νέους ανθρώπους που, χωρίς να έχουν...
Τρανταχτές υπογραφές για την Ηριάννα και τον Περικλή
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Σκληρότητα χωρίς... αναστολές
Με πλειοψηφία 3-2 και μετά την απορριπτική πρόταση του εισαγγελέα το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών αποφάσισε να μη γίνει δεκτό το αίτημα της φοιτήτριας και του συγκατηγορουμένου της. Ούτε τα ατράνταχτα...
Σκληρότητα χωρίς... αναστολές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η επιλεκτική χρήση του νόμου και το διάτρητο σκεπτικό
Για πολλοστή φορά η επιλεκτική χρήση του νόμου περί χορήγησης αδειών αποτυπώνεται στην απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού που απέρριψε το σχετικό αίτημα του Δημήτρη...
Η επιλεκτική χρήση του νόμου και το διάτρητο σκεπτικό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η ποινικοποίηση της μητρότητας
Επιδεικνύοντας υπερβάλλοντα ζήλο η Αντιτρομοκρατική αφού συνέλαβε τον Χρ. Ξηρό και μετά την 22χρονη που φέρεται να είχε βοηθήσει τον Ξηρό και κάποιους κρατουμένους της Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς για...
Η ποινικοποίηση της μητρότητας
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Το βούλευμα βάσει του οποίου απορρίφθηκε η άδεια στον Δ. Κουφοντίνα
Η παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου και η εντολή να της χορηγηθούν το απορριπτικό της άδειας βούλευμα και όλα τα ιατρικά πιστοποιητικά του κρατούμενου απεργού πείνας προκειμένου να κριθεί άμεσα αίτημα...
Το βούλευμα βάσει του οποίου απορρίφθηκε η άδεια στον Δ. Κουφοντίνα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας