• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  31°C 27.9°C / 33.5°C
  3 BF
  38%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.4°C / 30.7°C
  2 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.2°C / 33.7°C
  3 BF
  45%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 29.3°C / 29.3°C
  2 BF
  31%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  2 BF
  61%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  28°C 23.5°C / 27.6°C
  2 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 24.0°C / 29.2°C
  1 BF
  35%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.5°C / 33.5°C
  2 BF
  26%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.8°C / 27.7°C
  2 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  0 BF
  54%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.2°C / 21.2°C
  2 BF
  74%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.2°C / 26.2°C
  2 BF
  79%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 25.4°C
  1 BF
  47%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.7°C / 30.7°C
  1 BF
  42%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  31°C 27.3°C / 31.0°C
  2 BF
  44%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 25.4°C
  2 BF
  49%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.7°C / 33.8°C
  1 BF
  27%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  2 BF
  66%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.2°C / 28.3°C
  3 BF
  78%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.6°C / 29.6°C
  0 BF
  44%

Από εκδηλώσεις μνήμης στα θύματα του ναυαγίου

Ποινή... φαρμάκι για το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι

 • A-
 • A+

Τελικά, σύμφωνα με την ελληνική δικαιοσύνη, ένας 21χρονος Σύρος πρόσφυγας, που επέζησε από το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι τον Ιανουάριο του 2014, είναι ο μόνος ένοχος για το ναυάγιο και τον πνιγμό των 12 Αφγανών, παιδιών και γυναικών προσφύγων, σε μια υπόθεση που απασχόλησε όσο λίγες την ελληνική και διεθνή κοινή γνώμη και ανέδειξε το ζήτημα των άτυπων επαναπροωθήσεων στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Δωδεκανήσου θεώρησε πως ο 21χρονος ήταν ο οδηγός του σκάφους των προσφύγων, κάτι που αρνείται σθεναρά ο ίδιος, όσο και με τις μαρτυρίες τους οι άλλοι επιζώντες, και τον καταδίκασε κατά συγχώνευση σε κάθειρξη 145 ετών και φυλάκιση 3 μηνών (σύμφωνα με τη νομοθεσία, θα εκτίσει μόνο τα 25 χρόνια), όπως και πρόστιμο 570.000 ευρώ, αναγνωρίζοντάς του το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας.

Η καταδίκη, την οποία είχε σχεδόν προαναγγείλει με δηλώσεις του στον Τύπο ο τότε υπουργός Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτης, βασίζεται στις εξοντωτικές διατάξεις της νομοθεσίας για υποθέσεις διακίνησης, με βάση την οποία βρίσκονται στις ελληνικές φυλακές εκατοντάδες πρόσφυγες που ονομάστηκαν «οδηγοί» ή «διακινητές», τη στιγμή που το ελληνικό κράτος και η Ε.Ε. έχουν αποκλείσει κάθε νόμιμη δίοδο για τους πρόσφυγες. Συγκεκριμένα, για κάθε έναν από τους 26 πρόσφυγες που επέβαιναν στο σκάφος επιβλήθηκε ποινή 15 χρόνων κάθειρξης και πρόστιμο 50.000 ευρώ, και για παράνομη είσοδο (του Σύρου πρόσφυγα!) 6 μήνες φυλάκιση και πρόστιμο 500 ευρώ.

Ασκησε έφεση

Το ναυάγιο για το οποίο κρίθηκε ένοχος ο 21χρονος (η κατηγορία αφορά παράνομη μεταφορά υπηκόων τρίτων χωρών, χωρίς δικαίωμα εισόδου στην Ελλάδα, από κερδοσκοπία, εκ της οποίας επήλθε θάνατος) συνέβη ενώ το σκάφος των προσφύγων ρυμουλκούνταν από το Λιμενικό, το οποίο ασφαλώς είχε την ευθύνη της επιχείρησης, είτε πρόκειται για επιχείρηση διάσωσης, σύμφωνα με τους λιμενικούς, ή επαναπροώθησης, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των προσφύγων που επέζησαν.

Η υπεράσπιση έχει ασκήσει έφεση, αλλά αυτή δεν έχει ανασταλτικό χαρακτήρα.

«Ο κατηγορούμενος για την τραγική υπόθεση του Φαρμακονησίου επωμίστηκε μια ευθύνη η οποία κατά την άποψη της υπεράσπισης ανήκει αλλού. Η αντίθετη ωστόσο πρόταση του εισαγγελέα της έδρας αλλά και η μειοψηφία ενός εκ των μελών της συνθέσεως δημιουργούν προσδοκία για μια διαφορετική εκτίμηση της υπόθεσης από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου», δήλωσε ο συνήγορος υπεράσπισης Παναγιώτης Χριστόπουλος.

«Πρόκειται για μια εξοντωτική για τον νεαρό κατηγορούμενο ποινή, η οποία, αντιστρέφοντας τους ρόλους, αναγορεύει το θύμα σε θύτη. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τη βούληση να σταματήσει τις παράνομες και επικίνδυνες πρακτικές αποτροπής στο Αιγαίο των προσφύγων που δικαιούνται διεθνούς προστασίας», δήλωσε το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Μάνια Μπαρσέφσκι, που κατέθεσε στο δικαστήριο, καθώς είχε συνομιλήσει με τους πρόσφυγες που επέζησαν, μετά τη μεταφορά τους στον Πειραιά.

Οπως είπε, κατήγγειλαν ότι το ναυάγιο έγινε όταν το σχοινί με το οποίο τους ρυμουλκούσε το σκάφος του Λιμενικού προς τις τουρκικές ακτές κόπηκε, με αποτέλεσμα να μπουν νερά στη βάρκα. Την ίδια εκδοχή έδωσε στην απολογία του και ο κατηγορούμενος Σύρος, ο οποίος, όπως είπε, είχε προσπαθήσει να φτάσει στην Ευρώπη άλλες δύο φορές, πληρώνοντας σε διακινητές 500 και 1.000 ευρώ τη φορά.

Προσέθεσε πως η ταχύτητα του σκάφους του Λιμενικού ήταν μεγάλη και η ξύλινη βάρκα των προσφύγων, μήκους περίπου 7 μέτρων, άρχισε να κινείται δεξιά και αριστερά και να μπάζει νερά, ενώ οι πρόσφυγες προσπαθούσαν μάταια να αδειάσουν τα νερά με δύο κουβάδες. Οι πρόσφυγες άρχισαν να φωνάζουν προς τους λιμενικούς, όμως εκείνοι δεν τους άκουγαν και τελικά η βάρκα βούλιαξε.

Προσφυγή στο ΕΔΔΑ

Οπως και να έχει, ο εισαγγελέας του Ναυτοδικείου Πειραιά που είχε αναλάβει να διερευνήσει τις ευθύνες του Λιμενικού έβαλε την υπόθεση στο αρχείο, προξενώντας την έκπληξη του επιτρόπου του Συμβουλίου της Ευρώπης Νιλς Μουίζνιεκς και επικρίσεις για συγκάλυψη από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πέντε ελληνικές και διεθνείς οργανώσεις (η Eλληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, σε συνεργασία με το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, την PROASYL, την Ομάδα Δικηγόρων και το Δίκτυο) έχουν προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου εναντίον της Ελλάδας για την υπόθεση, θεωρώντας, μεταξύ άλλων, ότι οι λιμενικοί δεν πήραν τα αναγκαία μέτρα για τη διάσωση των προσφύγων και ότι υπήρξε ελλιπέστατη και αναποτελεσματική η διερεύνηση της υπόθεσης από τις εισαγγελικές αρχές. Ανάμεσα στους προσφεύγοντες βρίσκεται και ο 21χρονος πρόσφυγας που καταδικάστηκε χθες.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Το λιντσάρισμα του παιδιού μας συνεχίζεται στη δικαστική αίθουσα»
Σ' ένα τετράδιο στο οποίο κρατά σημειώσεις, η Ελένη Κωστοπούλου έχει κρατήσει δύο φράσεις από την «Ετυμηγορία», το εμβληματικό μυθιστόρημα του Τζον Γκρίσαμ, για ένα ρατσιστικό έγκλημα στον αμερικανικό Νότο,...
«Το λιντσάρισμα του παιδιού μας συνεχίζεται στη δικαστική αίθουσα»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ενα Ζέπελιν πάνω από τη Σάμο...
Ενα αερόπλοιο θα εγκατασταθεί τις επόμενες ημέρες σε σταθερό σημείο στον ουρανό της Σάμου για να επιτηρεί «τα δίκτυα των διακινητών», όπως ισχυρίζονται πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Ενα Ζέπελιν πάνω από τη Σάμο...
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηττήθηκε το κήρυγμα μίσους από άμβωνος
Ηχηρό μήνυμα υπεράσπισης του κράτους δικαίου, καταδίκης των ασύδοτων ρατσιστικών κηρυγμάτων της Ιεραρχίας και προστασίας των θυμάτων του ομοφοβικού μίσους έστειλε χτες το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αιγίου,...
Ηττήθηκε το κήρυγμα μίσους από άμβωνος
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Μια καταδίκη για διακίνηση προσφύγων και το μπέρδεμα με τις καταθέσεις
Ο Μπερντ Κέλερ έχει καταδικαστεί τον Φεβρουάριο του 2015 σε 16 χρόνια κάθειρξη. Ο -69χρονος σήμερα- Γερμανός, που περιμένει ακόμα να προσδιοριστεί η ημερομηνία εκδίκασης της έφεσής του, υποστηρίζει ότι η...
Μια καταδίκη για διακίνηση προσφύγων και το μπέρδεμα με τις καταθέσεις
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Επιστρέφουν οι φυλακές της ντροπής
Oι συστάσεις της Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης, του οργάνου που ελέγχει αν είναι συμβατοί με τα ανθρώπινα δικαιώματα οι όροι και οι συνθήκες κράτησης, προβλέπουν πως οι χώροι...
Επιστρέφουν οι φυλακές της ντροπής
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Βούλιαξε το φουσκωτό και πάει για κακούργημα
Για το κακούργημα της «απόπειρας ανθρωποκτονίας» κατηγορείται πρόσφυγας που, μόλις αντιλήφθηκε σκάφος του Λιμενικού να πλησιάζει, έσκισε με μαχαίρι την υπερφορτωμένη φουσκωτή βάρκα με την οποία ήρθαν στην...
Βούλιαξε το φουσκωτό και πάει για κακούργημα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας