Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Περιμένοντας χημείο και δήμαρχο

Περιμένοντας χημείο και δήμαρχο

  • A-
  • A+

Είκοσι οκτώ ημέρες αποκλεισμού του «κατ' ευφημισμόν ΧΥΤΑ» Αιγείρας, όπως τον χαρακτηρίζουν, συμπληρώνουν σήμερα οι κάτοικοι της Ανατολικής Αιγιαλείας.

Διεκδικούν το οριστικό κλείσιμο και την περιβαλλοντική αποκατάσταση της υπερκορεσμένης χωματερής που παρότι -στη διάρκεια των πολυήμερων κινητοποιήσεων- δεν δέχεται ίχνος απορριμμάτων, επιμένει και... αναβλύζει ρύπανση!

Ενα νέο εύρημα μόλυνσης εντοπίστηκε προ ημερών. Μια «πηγή δηλητηρίου», σύμφωνα με περιγραφές κατοίκων στην «Εφ.Συν.», που βρίσκεται στο λαγκάδι κάτω από τη χωματερή, από την οποία «βγαίνει ένα διαυγές υγρό, φαιοκίτρινου χρώματος, με σταθερή ροή. Δεν αυξομειώνεται με τις βροχές. Μερικές φορές βγαίνει θερμό και με ατμούς. Το έχουμε δώσει για ανάλυση και περιμένουμε τα αποτελέσματα», προσθέτουν (βλ. φωτογραφία). 

Δεν είναι η πρώτη φορά που η τοπική κοινωνία κινητοποιείται ενάντια στη χωματερή της οποίας η άδεια έχει λήξει από το 2014 και μέχρι πρότινος λειτουργούσε με προσωρινές άδειες.

«Είχε δυναμικότητα 7.500 τόνους τον χρόνο, όμως εμείς υπολογίζουμε ότι έρχονταν πάνω από 25.000 τόνοι απορριμμάτων τον χρόνο. Οχι μόνο έχει υπερκορεστεί, έχουν ξεχειλίσει τα πάντα», θυμίζουν οι κάτοικοι, που πλέον βρίσκονται σε 24ωρη περιφρούρηση του σημείου, χωρίς να αφήνουν κανένα απορριμματοφόρο να εναποθέσει. 

Συμπαράσταση

Περιγράφουν ένα κλίμα ιδιαίτερα αγωνιστικό. Καθημερινά γίνονται λαϊκές συνελεύσεις. Η νεολαία συμμετέχει με αυτοθυσία.

«Αφήνουν τις δουλειές τους, τα μαγαζιά τους, τον ελεύθερο χρόνο τους και έρχονται στην περιφρούρηση», λένε στην «Εφ.Συν.», συμπληρώνοντας ότι «για πρώτη φορά έχουμε τη συμπαράσταση των κατοίκων όλων των γύρω περιοχών. Από την Αιγείρα, την Ακράτα, το Αίγιο, το Διακοπτό, την Ευρωστίνη, αλλά και την Αχαΐα. Ενα πράγμα τρομερό». 

Αγωγοί ομβρίων έξω από το σημείο της χωματερής. Τα υγρά που βλέπετε καταλήγουν στο ποτάμι. Υποτίθεται ότι έπρεπε να έχουν βρόχινο νερό. Τα πιο ανοιχτόχρωμα έχουν... φιλτραριστεί, καθώς έχουν περάσει τουλάχιστον 100 μέτρα εδάφους...

Οι κάτοικοι ζητούν από τον δήμαρχο Αιγιαλείας να κηρύξει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης όλον τον δήμο, να αναγνωρίσει ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η κατάσταση με τη χωματερή και να βρει έναν νέο ΧΥΤΑ.

Σύμφωνα με όσα λένε, ο δήμαρχος όχι μόνο είναι αμετάπειστος, αλλά «επιδεικνύει την αδιαφορία του και τον αυταρχισμό του», στέλνοντας «σωρηδόν μηνύσεις».

«Είναι ντροπή»

Στους 40 υπολόγιζαν οι κάτοικοι τους συμπολίτες τους που μέχρι χθες το απόγευμα έλαβαν μηνυτήριες αναφορές για παρακώλυση συγκοινωνιών.

«Αν υπήρχε τρόπος να μηνύσουμε τον δήμαρχο για υποβάθμιση του αγώνα μας, θα το κάναμε. Είναι ντροπή να επικαλείται παρακώλυση συγκοινωνιών για έναν αγώνα που έχει στόχο να αποτρέψει την καταστροφή που επιφέρει ένα έργο το οποίο όλοι οι δημοτικοί άρχοντες, και ο ίδιος ακόμα, λεηλάτησαν τόσα χρόνια, με αποτέλεσμα να είναι η μεγαλύτερη εστία ρύπανσης του Κορινθιακού», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο Τρ. Οικονόμου από την επιτροπή των κατοίκων. 

Πηγή που αναβλύζει ρύπανση, ανεξαρτήτως βροχοπτώσεων, με σταθερή ροή, σύμφωνα με τις περιγραφές των κατοίκων της Αν. Αιγιαλείας

Την ίδια στιγμή έχουν συσσωρευτεί απορρίμματα σε σημεία του δήμου. Τι κάνει ο δήμαρχος;

«Εχει νοικιάσει κοντέινερ και μαζεύει σκουπίδια μόνο από το Αίγιο. Τα αφήνει στον σταθμό μεταφόρτωσης στην Τέμενη. Εχει γίνει μια χαβούζα κανονική», αναφέρουν οι κάτοικοι, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα ότι το περασμένο Σάββατο «ο δήμαρχος άφησε τρία απορριμματοφόρα στον ΧΥΤΑ φορτωμένα με σκουπίδια, μήπως και περάσουν. Φοβηθήκαμε για προβοκάτσια και φωνάξαμε την αστυνομία. Το αποτέλεσμα ήταν να έρθει ένας αστυνομικός για να τα φυλάει. Είναι πλήρως ανεύθυνη η στάση του δημάρχου. Παράτησε δημόσια περιουσία», σχολιάζουν. 

Η «Εφ.Συν.» επικοινώνησε με τον δήμαρχο Αιγείρας θέλοντας να ζητήσει ένα σχόλιο, με τον Θ. Παναγόπουλο να αρνείται ευγενικά, επικαλούμενος συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Υπενθυμίζεται ότι οι κάτοικοι έχουν αποφασίσει να απευθυνθούν και στη Δικαιοσύνη. Τα ασφαλιστικά μέτρα που έχουν καταθέσει θα εκδικαστούν στις 24 Απριλίου.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η ρύπανση... θόλωσε τον δήμαρχο
Απέκρυπτε για 2,5 χρόνια τις μελέτες με τις τρομακτικές συγκεντρώσεις ρύπων στην ευρύτερη περιοχή του ΧΥΤΑ Φυλής και έσπευσε κατόπιν εορτής να συμμορφωθεί στην πρόταση των μελετητών, αλλά με γνώμονα την......
Η ρύπανση... θόλωσε τον δήμαρχο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κάτοικοι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Νέες κινητοποιήσεις προτίθενται να ξεκινήσουν προσεχώς οι κάτοικοι της Ανατολικής Αιγιαλείας, ζητώντας το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Αιγείρας και την περιβαλλοντική αποκατάστασή του. Ενας ΧΥΤΑ -«μοναδική...
Κάτοικοι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανένδοτος για τον ΧΥΤΥ Γραμματικού
Νέο γύρο κινητοποιήσεων, σε συνέχεια χρόνιων αγώνων, ξεκινούν κάτοικοι και αιρετοί του Δήμου Μαραθώνα, αντιδρώντας στην επικείμενη λειτουργία του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) Γραμματικού. Οι...
Ανένδοτος για τον ΧΥΤΥ Γραμματικού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Tο «γαλατικό χωριό» που αντιστέκεται στις κρίσεις διαχείρισης απορριμμάτων
Ανεπηρέαστες από τη 10ήμερη εμπλοκή στη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής έμειναν οι γειτονιές των Βριλησσίων. Σε αντίθεση με άλλους δήμους η καθαριότητα της πόλης διατηρήθηκε σε άριστη κατάσταση. Ο μπλε...
Tο «γαλατικό χωριό» που αντιστέκεται στις κρίσεις διαχείρισης απορριμμάτων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μαζεύουν τα σκουπίδια για να μην τους... μαζέψει ο εισαγγελέας
Στη «σκιά» εισαγγελικής παραγγελίας και υπό την απειλή ποινικών διώξεων, βρέθηκε λύση για τα απορρίμματα του Δήμου Αιγιαλείας. Μετά από μαραθώνια σύσκεψη στο υπ. Εσωτερικών ενεργοποιείται απόφαση για τη...
Μαζεύουν τα σκουπίδια για να μην τους... μαζέψει ο εισαγγελέας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Αναβλύζει» ρύπανση από τον ΧΥΤΑ Αιγείρας
Την 57η ημέρα αποκλεισμού του -«κατ’ ευφημισμόν», όπως τον αποκαλούν- ΧΥΤΑ Αιγείρας συμπληρώνουν σήμερα οι κάτοικοι της Ανατολικής Αιγιαλείας, απαιτώντας το οριστικό κλείσιμο και την περιβαλλοντική...
«Αναβλύζει» ρύπανση από τον ΧΥΤΑ Αιγείρας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας