• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  16°C 12.5°C / 17.9°C
  0 BF
  67%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 11.9°C / 15.8°C
  1 BF
  79%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.4°C / 17.9°C
  0 BF
  65%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 12.5°C
  0 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  2 BF
  71%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.2°C / 15.2°C
  1 BF
  80%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.4°C / 10.1°C
  1 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.4°C / 18.6°C
  1 BF
  83%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.1°C / 18.7°C
  4 BF
  71%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.9°C / 15.9°C
  1 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.2°C / 18.5°C
  4 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.5°C / 13.5°C
  2 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.9°C / 16.9°C
  2 BF
  82%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 12.5°C
  2 BF
  87%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.7°C / 12.5°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.8°C / 19.9°C
  4 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  14°C 12.7°C / 18.1°C
  1 BF
  76%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  13°C 11.3°C / 14.4°C
  1 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 12.0°C / 15.9°C
  1 BF
  83%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  1 BF
  88%

Από αριστερά: Απόστολος Καλογιάννης, δήμαρχος Λαρισαίων, Λευτέρης Ιωαννίδης, δήμαρχος Κοζάνης,Φώτης Αλεξάκος, Δήμαρχος Καρδίτσας

Η... δεξαμενή που θέλει να γίνει αυτοδιοικητικό ποτάμι

 • A-
 • A+

Τη στιγμή που οι συνθέσεις και οι συνεργασίες για την ώθηση νέων δυνάμεων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι το ζητούμενο -στο πλαίσιο και της ειλημμένης κυβερνητικής απόφασης για θέσπιση της απλής αναλογικής-, ένα νέο εγχείρημα ξεπροβάλλει με στόχο τη συγκρότηση ενός ενιαίου προοδευτικού πόλου.

Πρωτεργάτες, τρεις δήμαρχοι με διαφορετική πολιτική αφετηρία, αλλά με «σημείο συνάντησης» την ανάγκη υπέρβασης των κομματικών στεγανών, ώστε να απαντηθούν οι προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η Αυτοδιοίκηση στο προσεχές μέλλον. 

Ο λόγος για τους δημάρχους Λαρισαίων Απόστολο Καλογιάννη, ανένταχτο αριστερό που κέρδισε τις τελευταίες εκλογές έχοντας τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και των Οικολόγων Πράσινων, Κοζάνης Λευτέρη Ιωαννίδη, τον πρώτο «πράσινο» δήμαρχο στην Ελλάδα ο οποίος κέρδισε τις εκλογικές διαδικασίες του 2014 αξιοποιώντας την πολύχρονη εμπειρία της Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης και έχοντας –εκτός από τους Οικολόγους Πράσινους– και τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, και Καρδίτσας Φώτη Αλεξάκο, έναν αιρετό με μακρά αυτοδιοικητική εμπειρία, προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ.

Επιδιώκουν να συσπειρώσουν ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις, με στόχο -αρχικά- το άνοιγμα ενός συγκροτημένου διαλόγου για το μέλλον της Αυτοδιοίκησης, που να καταλήξει σε θέσεις-απαντήσεις των προκλήσεων που θα εμφανιστούν στη «μετά μνημόνιο» εποχή, αλλά και έναν πόλο που θα διεκδικεί αλλαγές σε διαφορετικό πλαίσιο από τα υφιστάμενα συλλογικά αυτοδιοικητικά όργανα.

Ζητήματα, εν ολίγοις, που υφίστανται έστω ως προβληματισμοί για πολλούς αιρετούς του προοδευτικού χώρου, τους οποίους οι τρεις δήμαρχοι θέλουν να συναντήσουν «σε μια αφετηρία για σοβαρή συζήτηση με όρους δημοκρατίας, ιδιαίτερα όσο πλησιάζουμε στις εκλογές», όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές. 

«Δεξαμενή σκέψης» και βλέπουμε... 

Αποτελεί το συγκεκριμένο εγχείρημα, άραγε, «πρόπλασμα» αυτοδιοικητικής παράταξης; «Δεν πρόκειται για μια κίνηση που παίρνει άλλα πολιτικά χαρακτηριστικά», διευκρινίζουν κύκλοι της δημοτικής αρχής Λάρισας, σημειώνοντας, εν πάση περιπτώσει, ότι «είναι νωρίς για κάτι τέτοιο».

Μια αυτοδιοικητική «δεξαμενή σκέψης» είναι ο ορισμός με τον οποίο συμφωνούν για την περιγραφή του εγχειρήματος, το οποίο «ανταποκρίνεται σε ένα δίπολο που εμφανίζεται διεθνώς, μεταξύ συντήρησης και προόδου. Οσοι ανήκουν στον προοδευτικό πόλο οφείλουν να αφήσουν τις οξύτατες φωνές αυτή την εποχή και να συμπορευτούν σε έναν πόλο αλλαγής πραγμάτων», τονίζουν. 

Προς το παρόν, οι τρεις δήμαρχοι επικεντρώνονται στο να μεταδώσουν το μήνυμά τους σε πανελλαδικό επίπεδο και στη συνέχεια, ανάλογα με την ανταπόκριση που θα υπάρξει, θα εξετάσουν και τα περαιτέρω χαρακτηριστικά της κίνησής τους. Δεν υπάρχει ακόμα ονομασία για το νέο εγχείρημα.

Σύνθημα-κλειδί, το «Συμπαράταξη Παντού». Παραπέμπει όχι μόνο στον συνδυασμό, αλλά και στο νικηφόρο παράδειγμα της δημοτικής αρχής Λαρισαίων. 

Η «Συμπαράταξη Λαρισαίων» συγκροτήθηκε από τη συνένωση τριών άλλων δημοτικών κινήσεων: «Ενωτική Πρωτοβουλία» (ΣΥΡΙΖΑ), «Λαρισαίων Πόλις» (ΠΑΣΟΚ), «Πράσινη Πόλη» (Οικολόγοι Πράσινοι).

Ο επικεφαλής της «Συμπαράταξης» αναδείχθηκε με εκλογικές διαδικασίες, μέσα από ένα σώμα 500 εκλεκτόρων (οι 150 εκ των οποίων ήταν ανένταχτοι, κοινής αποδοχής των τριών παρατάξεων).

«Η συγκρότηση μιας παράταξης "από τα κάτω" κουβεντιάζεται εδώ και καιρό και έχει διαμορφώσει μια δυναμική και στην υπόλοιπη Αυτοδιοίκηση», αναφέρουν κύκλοι του Δήμου Λαρισαίων.

Δείχνουν άραγε οι τρεις δήμαρχοι τον δρόμο για τις συναινέσεις που ζητά η απλή αναλογική; Ενα ξεκάθαρο «ναι» ήταν η απάντηση στο ερώτημά μας. 

Εχει ήδη δοθεί το... εναρκτήριο λάκτισμα στον διάλογο που επιθυμούν να ανοίξουν οι τρεις δήμαρχοι.

Χθες, στην Κοζάνη, έγινε η δεύτερη εκδήλωση-συζήτηση, με βασικούς ομιλητές τους ίδιους. Η πρώτη στη Λάρισα (Σάββατο 3 Μαρτίου) είχε ξεκάθαρο συμβολισμό: φιλοξενήθηκε στο Χατζηγιάννειο, όπου πριν από λίγα χρόνια οι 500 εκλέκτορες ανέδειξαν τον κ. Καλογιάννη επικεφαλής της «Συμπαράταξης Λαρισαίων».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ενωτικό κάλεσμα Καλογιάννη
Επιστολές με τρεις αποδέκτες από τον δήμαρχο Λαρισαίων • Στόχος η συγκρότηση μιας μεγάλης αυτοδιοικητικής προοδευτικής παράταξης ενόψει των επικείμενων εκλογικών διαδικασιών στην ΚΕΔΕ
Ενωτικό κάλεσμα Καλογιάννη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αν έχεις Πατούλη, διάβαινε...
Μπορεί η Ν.Δ. να διέγραψε τον Δ. Καμπόσο ως ακραίο και ρατσιστή, ωστόσο ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης, δεν διστάζει να του προσφέρει απλόχερα ασπίδα προστασίας, παρά τη χυδαία και γεμάτη αντισημιτισμό...
Αν έχεις Πατούλη, διάβαινε...
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανοιχτός ο διάλογος για απλή αναλογική με μόνο έναν γύρο
«Θέλετε να πάμε στην απλή αναλογική με έναν μόνο γύρο; Να το δουλέψουμε. Αν μπορούμε να συγκλίνουμε στη βάση της απλής αναλογικής και θέλουμε ένα εκλογικό σύστημα που δεν θα έχει δεύτερο γύρο, καταθέστε...
Ανοιχτός ο διάλογος για απλή αναλογική με μόνο έναν γύρο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κοντοζυγώνει... ο «Κλεισθένης 1»
«Πυκνό» βηματισμό αναμένεται να ακολουθήσουν τα συλλογικά όργανα της πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης, στη διάρκεια της διαβούλευσης επί του «Κλεισθένη 1». Συγκεκριμένες ενέργειες και διαδικασίες συζήτησης...
Κοντοζυγώνει... ο «Κλεισθένης 1»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διασπάται ο Δήμος Λέσβου
Γόνιμη και σε καλό κλίμα η συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών με την Ενωση Περιφερειών Ελλάδας, αλλά η μεγαλύτερη είδηση αφορούσε την πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση. Οι πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Π. Σκουρλέτη...
Διασπάται ο Δήμος Λέσβου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ένας στους δύο υπέρ της απλής αναλογικής στην Αυτοδιοίκηση
Καθαρή προτίμηση υπέρ της καθιέρωσης της απλής αναλογικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δείχνουν οι δημότες. Έξι στους δέκα προτιμούν την εκλογή δημάρχου από την πρώτη Κυριακή, με απλή αναλογική, με όποιο ποσοστό...
Ένας στους δύο υπέρ της απλής αναλογικής στην Αυτοδιοίκηση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας