• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 20.8°C / 24.0°C
  1 BF
  59%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.7°C / 23.4°C
  2 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 20.0°C / 22.7°C
  2 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 17.0°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.1°C / 19.9°C
  0 BF
  68%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 18.5°C / 22.0°C
  2 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.4°C / 18.4°C
  2 BF
  63%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  1 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.1°C / 19.9°C
  1 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 17.3°C / 22.9°C
  1 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 22.8°C
  1 BF
  56%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.7°C / 19.7°C
  2 BF
  78%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  0 BF
  100%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.5°C / 19.9°C
  2 BF
  68%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 18.5°C / 20.6°C
  1 BF
  63%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.1°C / 22.8°C
  3 BF
  50%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.8°C / 24.2°C
  0 BF
  52%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.3°C / 18.3°C
  1 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 19.2°C / 22.8°C
  1 BF
  94%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  1 BF
  83%
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Φιλί της ζωής στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

 • A-
 • A+

Ανακούφιση για τους εργαζόμενους των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά αποτέλεσε η απόφαση της περασμένης εβδομάδας του Πρωτοδικείου Αθηνών, με την οποία έγινε δεκτό το αίτημα του Ελληνικού Δημοσίου και της Τράπεζας Πειραιώς να τεθεί η εταιρεία σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης σύμφωνα τον νόμο 4307/2014, και έτσι δίνεται το αναμενόμενο «φιλί της ζωής» για τουλάχιστον έναν χρόνο ακόμη λειτουργίας.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομίας, Στέργιο Πιτσιόρλα, εκτός από το ότι επετεύχθη μία στρατηγικής σημασίας νίκη, ανοίγεται ο δρόμος ώστε να ξεκινήσουν αμέσως διεθνείς διαγωνιστικές διαδικασίες αξιοποίησης των ναυπηγείων Σκαραμαγκά. 

Με την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, η οποία κοινοποιήθηκε στους εργαζόμενους την Παρασκευή, ειδικός διαχειριστής ορίζεται η Εταιρεία Ορκωτών Λογιστών-Ελεγκτών Delloitte Α.Ε., η οποία θα κάνει απογραφή των περιουσιακών στοιχείων των ναυπηγείων και στη συνέχεια θα διεξαγάγει δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό για την εκποίηση του συνόλου του ενεργητικού ή επιμέρους λειτουργικών κλάδων των ναυπηγείων. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την πέμπτη δεξαμενή του ναυπηγείου έχει ήδη εκφραστεί αρχικό ενδιαφέρον από την κινεζική Cosco, η οποία με αιχμή την αύξηση της κίνησης στο λιμάνι του Πειραιά διατηρεί φιλόδοξα σχέδια για την ανάπτυξη της ναυπηγοεπισκευαστικής μονάδας.

Παράλληλα, σύμφωνα με τους στόχους της κυβέρνησης, σχεδιάζεται να ενταχθεί ο Σκαραμαγκάς στο ευρύτερο ευρωπαϊκό σχέδιο διαμόρφωσης της νέας ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας.

Εξάλλου, πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη για το στρατιωτικό σκέλος των ναυπηγείων έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από ευρωπαϊκές εταιρείες στο πλαίσιο των περιοριστικών κανονισμών του ΝΑΤΟ για τη συμμετοχή εταιρειών από τρίτες χώρες σε αμυντικές βιομηχανίες των κρατών-μελών της συμμαχίας. 

Οφειλές στο Δημόσιο

Η διαδικασία υπαγωγής της ΕΝΑΕ σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης κινήθηκε προκειμένου η Ελλάδα να συμμορφωθεί στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου περί κρατικών ενισχύσεων.

Οι οφειλές της προς το Ελληνικό Δημόσιο από τις παράνομες κρατικές ενισχύσεις (είχαν δοθεί τα έτη 1996, 1998, 2000, 2002, 2004) ήδη από το 2008 που εκδόθηκε η απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΔΕΕ) άγγιζαν τα 235 εκατ. ευρώ και καθώς αυτή δεν είχε εφαρμοστεί ποτέ, βάσει της επιβολής ημερήσιου προστίμου ύψους περίπου 33.000 ευρώ, ξεπερνά τα 667 εκατ. ευρώ, ενώ οι οφειλές προς την Τράπεζα Πειραιώς ξεπερνούν τα 24 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία, όμως, όπως είχε ενημερώσει ο υφυπουργός Οικονομίας, Στέργιος Πιτσιόρλας, στις 14 Νοεμβρίου 2017 στη Βουλή, δεν ήταν σε θέση να ανταποκριθεί σε αυτή την υποχρέωσή της και θα οδηγείτο σε πτώχευση.

Υστερα από την απόφαση «παγώνει» η ημερήσια επιβολή προστίμου και η εταιρεία μπαίνει σε ειδική διαχείριση. 

Επιπλέον, η απόφαση αναμένεται να αποτελέσει ισχυρό επιχείρημα του Δημοσίου ενόψει της συζήτησης την ερχόμενη Πέμπτη στο ΔΕΕ σχετικά με την προσφυγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την οποία ζητά να αναγνωριστεί ότι η Ελληνική Δημοκρατία παρέβη τις υποχρεώσεις της ως προς την ανάκτηση των παράνομων κρατικών ενισχύσεων.

Αυτά δε συμβαίνουν παρότι από το 2011, με ευθύνη της ΕΝΑΕ, το εμπορικό κομμάτι των ναυπηγείων παραμένει αδρανές κι ενώ το αμυντικό λειτουργεί έκτοτε με την ευθύνη του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο καταβάλλει τους μισθούς των εργαζομένων.

Οι οφειλές της ΕΝΑΕ προς τους 650 εργαζόμενους ξεπερνούν τα 176 εκατ. ευρώ. 

Σύμφωνα με την απόφαση, ορίζεται ότι η ειδική διαχείριση συνιστά μια οργανωμένη από τον νόμο διαδικασία, η οποία προβλέπεται σε περίπτωση γενικής και μόνιμης αδυναμίας εκπλήρωσης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του έχοντος πτωχευτική ικανότητα οφειλέτη, για τη συλλογική ικανοποίηση των πιστωτών του.

Η απόφαση, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν ικανοποίησε την Privinvest, μεγαλομέτοχο της ΕΝΑΕ, συμφερόντων Ισκαντάρ Σάφα, η οποία εξέδωσε ανακοίνωση λέγοντας πως «αποτελεί απογοήτευση, αλλά όχι έκπληξη, δεδομένων των πολλών πρόσφατων συζητήσεων στο Ελληνικό Κοινοβούλιο πάνω στο θέμα αυτό (μάλλον αδέξια και σκανδαλωδώς) που προανήγγειλαν αυτήν την εξέλιξη». 

«Ιστορική απόφαση»

Αντιθέτως, με χθεσινή ανακοίνωσή της, η ΓΣΕΕ χαρακτηρίζει την απόφαση «ιστορική» καθώς έκρινε την επιβληθείσα από τη διοίκηση εκ περιτροπής εργασία μιας ημέρας ως καταχρηστική.

«Οι δικαστές αναγνώρισαν το αυτονόητο: ότι η επιβολή της εργασίας μιας ημέρας με τις δυσχερείς συνέπειες για τους εργαζόμενους υπαγορεύτηκε από την επιθυμία της επιχείρησης να μην καταβάλλει την αποζημίωση απόλυσης κρατώντας στην ουσία ομήρους τους εργαζόμενους οι οποίοι αδυνατούν να εξασφαλίσουν τα προς το ζην. Το μέτρο αυτό, σύμφωνα πάντα με το σκεπτικό της απόφασης, είναι χειρότερο από την καταγγελία σύμβασης εργασίας και η αντίδραση των εργαζομένων να απεργούν τη μοναδική ημέρα εργασίας που επέβαλε το διευθυντικό δικαίωμα κρίθηκε απόλυτα δικαιολογημένη. Το δικαστήριο υποχρεώνει μάλιστα τον εργοδότη να καταβάλει σε όλους τους εργαζόμενους τις μισές αποδοχές που αντιστοιχούν σε όλο το διάστημα από την αίτηση των ασφαλιστικών μέτρων (7/8/2012) έως και την έκδοση της απόφασης (17/10/2012)», αναφέρει συγκεκριμένα η ανακοίνωση, η οποία καταλήγει υπογραμμίζοντας ότι η ΓΣΕΕ αναμένει «την ίδια δίκαιη αντιμετώπιση και από το Συμβούλιο της Επικρατείας σχετικά με την προσφυγή της Συνομοσπονδίας για την ακύρωση της εργατοκτόνου 6ης/2012 Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Φιλί ζωής ή λουκέτο στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά
Αίτημα να οριστεί ως ειδικός διαχειριστής στα πολύπαθα ναυπηγεία Σκαραμαγκά η Εταιρεία Ορκωτών Λογιστών-Ελεγκτών Deloitte έχει καταθέσει στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών η κυβέρνηση, προσπαθώντας να διασώσει...
Φιλί ζωής ή λουκέτο στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εργατικό ατύχημα σε Δήμο αναστατώνει τα συνδικάτα
Ο τραγικός θάνατος ενός 62χρονου εργάτη κατά τη διάρκεια κοπής δέντρων στον Δήμο Αργυρούπολης-Ελληνικού έχει αναστατώσει τους συναδέλφους του στο Συνδικάτο ΟΤΑ οι οποίοι με ανακοίνωσή του επιρρίπτουν ευθύνες...
Εργατικό ατύχημα σε Δήμο αναστατώνει τα συνδικάτα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι Nαυπηγοεπισκευαστές απαντούν στην Cosco-ΟΛΠ
Εκρηκτικό είναι το κλίμα στο λιμάνι του Πειραιά, καθώς τα σχέδια της Cosco-OΛΠ για την ίδρυση ναυπηγείου στο χώρο της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος, προκαλούν την οργή των ναυπηγοεπισκευαστών.
Οι Nαυπηγοεπισκευαστές απαντούν στην Cosco-ΟΛΠ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σύγκρουση για τα ναυπηγεία
Ακαρπη η συνάντηση των στελεχών του ΟΛΠ με τους εκπροσώπους των ναυπηγοεπισκευαστικών επιχειρήσεων ● «Από σήμερα ξεκινάει πόλεμος, τις επόμενες μέρες αποφασίζουμε κινητοποιήσεις» λέει στην «Εφ.Συν.» ο Βασίλης...
Σύγκρουση για τα ναυπηγεία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πάλη επιβίωσης των ναυπηγοεπισκευαστών
Με μια δυναμική συγκέντρωση στην πύλη του Περάματος και στη συνέχεια έξω από το υπουργείο Ναυτιλίας, οι φορείς των ναυπηγοεπισκευαστικών επιχειρήσεων του Πειραιά και τα μέλη τους φώναξαν χθες «όχι στην έγκριση...
Πάλη επιβίωσης των ναυπηγοεπισκευαστών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ξεσηκωμός στη Ζώνη Περάματος
Tο ναυπηγείο που επιθυμεί να φτιάξει ο ΟΛΠ-Cosco στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος και η απόφαση του ΣτΕ ξεσηκώνει τους ναυπηγοεπισκευαστές που το πρωί πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην πύλη του Περάματος.
Ξεσηκωμός στη Ζώνη Περάματος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας