Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Γαλάζια ανάπτυξη στον Πειραιά

Δήμος Πειραιά

Γαλάζια ανάπτυξη στον Πειραιά

  • A-
  • A+

Τη στρατηγική του Δήμου Πειραιά για τη Γαλάζια Ανάπτυξη παρουσίασαν την Τετάρτη στους εκπροσώπους των φορέων της πόλης,  ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης και ο εντεταλμένος  δημοτικός σύμβουλος για την Τοπική Οικονομική Ανάπτυξη και Επιχειρηματικότητα Πέτρος Κόκκαλης.

Ο Γιάννης Μώραλης δήλωσε υπερήφανος γιατί, όπως είπε, ο Δήμος Πειραιά είναι από τις πρώτες πόλεις στην Ελλάδα που διαμόρφωσε στρατηγική για τη Γαλάζια Ανάπτυξη,  επειδή -όπως σημείωσε- από την πρώτη στιγμή η  δημοτική αρχή ανέδειξε τη σημασία που έχει η θάλασσα για την οικονομική ανάπτυξη της πόλης.

Μίλησε για την ταχύτατη ανάπτυξη με σύγχρονες προδιαγραφές του λιμανιού στον τομέα των εμπορευματοκιβωτίων και του κλάδου της κρουαζιέρας και για την επιλογή της Κίνας να καταστήσει το λιμάνι σε  σημαντικό κόμβο,  στον νέο δρόμο του μεταξιού προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το γεγονός αυτό –συμπέρανε ο Γ. Μώραλης- «μετατρέπει τον Πειραιά σε έναν τόπο ευκαιριών για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας».  Επίσης – συμπλήρωσε-  στο πολύ μεγάλο παράκτιο μέτωπο που διαθέτει η πόλη συνυπάρχουν αλιευτικές δραστηριότητες, παραλίες, μαρίνες, επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης οι οποίες  μπορούν να αξιοποιηθούν στο πλαίσιο της Γαλάζιας Ανάπτυξης.

Ο  Πέτρος Κόκκαλης  αναφέρθηκε  στη σημασία της συμμετοχής των φορέων της πόλης στην διαβούλευση για τηνδιαμόρφωση του κειμένου για την Στρατηγική της Γαλάζιας Ανάπτυξης. Εξήρε το γεγονός ότι ο Πειραιάς είναι η πρώτη  πόλη στην Ελλάδα και από τις πρώτες στην Ευρώπη, που αντιμετωπίζει τη Γαλάζια Ανάπτυξη με μια συγκεκριμένη στρατηγική, την οποία έχει ψηφίσει το Δημοτικό Συμβούλιο.

Αναλυτικά, η Στρατηγική για την Γαλάζια Ανάπτυξη του Δήμου Πειραιά 2018-2024, στο site του Δήμου και ΕΔΩ.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιά Άγγελος Κότιος, αναφέρθηκε στην ραγδαία ανάπτυξη (μετά την ανάληψη των καθηκόντων του) μιας  στενής  πολυεπίπεδης και πολυθεματικής συνεργασίας με τη δημοτική αρχή, με τα επιμελητήρια, αλλά και άλλους εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας γιατί -όπως επισήμανε- στρατηγικός στόχος είναι η ενσωμάτωση του Πανεπιστημίου στην τοπική κοινωνία και οικονομία. Βασική επιδίωξη  -συμπλήρωσε- είναι να συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη, στην αύξηση της γνώσης στην περιοχή της έρευνας και καινοτομίας. 

Χαρακτήρισε τη Στρατηγική της Γαλάζιας Ανάπτυξης του Δήμου Πειραιά ρεαλιστικό σχέδιο που το όραμα, οι στρατηγικοί στόχοι και  οι δράσεις συνδέονται συνεκτικά μεταξύ τους, χωρίς υπερβολές.  Πρόκειται -όπως είπε- για  μια ολοκληρωμένη παρέμβαση που αφορά την οικονομία, περιβαλλοντικά και κοινωνικά ζητήματα. Ο Πειραιάς –κατέληξε- είναι «καταδικασμένος» να ασχολείται με τη Γαλάζια Ανάπτυξη. Εκεί είναι το συγκριτικό του πλεονέκτημα.  Η θάλασσα ήταν και  είναι το μέλλον της πόλης.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ και του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης αναφερόμενος στο επιχειρησιακό πρόγραμμα 2018-2024 τόνισε ότι θα χαράξει την πορεία της πόλης σε επιχειρηματικό, χωροταξικό και πολιτισμικό επίπεδο για τα επόμενα 25 χρόνια. «Δεν πάμε με την αντίληψη -είπε χαρακτηριστικά -να μην χαθεί ούτε  ένα  ευρώ, αλλά να πιάσει τόπο κάθε ευρώ είτε αφορά την απασχόληση στην περιοχή είτε την επιχειρηματικότητα είτε τα «φαντάσματα» που εκκρεμούν εδώ και χρόνια και πρέπει επιτέλους να αποκατασταθούν».

Υπογράμμισε ότι σε αυτή τη συγκυρία ο Πειραιάς βρίσκεται στο επίκεντρο είτε το θέλουν κάποιοι  είτε δεν το θέλουν. Στον Πειραιά έχουμε -όπως είπε- δύο επενδυτικά σχέδια. Είναι η Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση και το master plan του λιμανιού, τα οποία πρέπει να λειτουργήσουν συμπληρωματικά και όχι ανταγωνιστικά.

[ad-slot]

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ζητάει στατικό έλεγχο στη γέφυρα της Γρηγορίου Λαμπράκη στον Πειραιά
Στατικό έλεγχο της γέφυρας της Γρ. Λαμπράκη στον Πειραιά. από την οποία θα περνούν οι συρμοί του τραμ, καθώς και εργασίες για την ενίσχυσή της,...
Ζητάει στατικό έλεγχο στη γέφυρα της Γρηγορίου Λαμπράκη στον Πειραιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Προγράμματα κατάρτισης για αποφοίτους ειδικών σχολείων στον Πειραιά
Τη διοργάνωση προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης για αποφοίτους των ειδικών σχολείων, τον Οκτώβριο, τα οποία περιλαμβάνουν σεμινάρια...
Προγράμματα κατάρτισης για αποφοίτους ειδικών σχολείων στον Πειραιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αγριεύει η αντιπαράθεση για τη μεταστέγαση των δικαστηρίων Πειραιά
Η παρέμβαση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης Δ. Παπασπύρου στο θέμα της μεταστέγασης του Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά στο γιαπί της...
Αγριεύει η αντιπαράθεση για τη μεταστέγαση των δικαστηρίων Πειραιά