Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Υψώνουν... Μάνδρα προστασίας
EUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Υψώνουν... Μάνδρα προστασίας

  • A-
  • A+

«Είμαστε παρόντες από την πρώτη στιγμή και οι τελευταίοι που θα ξεχάσουμε τις υποχρεώσεις μας» ήταν η δημόσια δέσμευση της Περιφέρειας Αττικής προς τους πολίτες που δοκιμάστηκαν από την πρωτοφανή πλημμύρα της 15ης Νοεμβρίου, που μεταφέρθηκε από τον αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής Γιάννη Βασιλείου κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου στην οποία παρουσίασε τα προβλήματα και κυρίως τα επόμενα βήματα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Δεν έκρυψε πάντως ότι οι κάτοικοι της Μάνδρας και των γειτονικών περιοχών εξακολουθούν να ζουν με τον φόβο και είπε χαρακτηριστικά: «Η λογική πρέπει να νικήσει τον φόβο».

Ανακοίνωσε δύο μεγάλα έργα και μικρότερες παρεμβάσεις, συνολικού ύψους 77 εκατ. ευρώ, που θα αυξήσουν την αντιπλημμυρική προστασία στην ευρύτερη περιοχή.

● Ανακοινώθηκε η εκτροπή του πάνω τμήματος του ρέματος της Αγίας Αικατερίνης, ώστε να καταλήγει στο ρέμα Σούρες και να μη φτάνουν τα νερά της βροχής στην εντός σχεδίου περιοχή

● Ξεκινά (σε τέσσερις φάσεις) η ανακατασκευή της παλιάς εθνικής οδού Αθηνών-Θήβας σε μήκος 17 χλμ.

● Κατεδαφίστηκαν το αυθαίρετο αμαξοστάσιο του Δήμου Μάνδρας και άλλο ένα παράνομο κτίσμα ιδιώτη, τα οποία βρίσκονταν μέσα στην κοίτη του ρέματος Σούρες

● Περιφέρεια και ΙΓΜΕ θα προβούν σε εδαφολογικές έρευνες στο όρος Πατέρας από το οποίο προήλθαν οι μεγαλύτερες ποσότητες λάσπης

Υπηρεσίες στον... κόσμο τους

«Προχωρούμε με τους ταχύτερους δυνατούς ρυθμούς, αλλά και με σεβασμό στη νομοθεσία», ενημέρωσε και αποκάλυψε ότι ακόμα και τώρα ορισμένες υπηρεσίες κινούνται με τους ίδιους αργούς ρυθμούς, λειτουργώντας στην ουσία ως τροχοπέδη στη δημοπράτηση των έργων.

«Υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες για τις καταστροφές και κάποιοι δεν μπορούν να παριστάνουν τους έκπληκτους», είπε ο αντιπεριφερειάρχης, που λίγο αργότερα, με αφορμή ερώτηση δημοσιογράφου αν υπάρχει καλή συνεργασία με τους δήμους, αρκέστηκε να πει: «Ικανοποιούμε όλα τα αιτήματα των δημάρχων».

Απαντώντας σε ερώτηση της «Εφ.Συν.», αποκάλυψε ότι κατεδαφίστηκαν το αυθαίρετο αμαξοστάσιο του Δήμου Μάνδρας και άλλο ένα παράνομο κτίσμα ιδιώτη, που βρίσκονταν και τα δύο μέσα στην κοίτη του ρέματος Σούρες, όπως βεβαιώνει η έκθεση της γενικής επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης, Μαρίας Παπασπύρου, που είχε αποκαλύψει η εφημερίδα μας.

Η κατασκευή τους, όπως και η εξαφάνιση του ρέματος Αγίας Αικατερίνης κάτω από την οδό Κοροπούλη, ήταν οι καθοριστικοί παράγοντες που πολλαπλασίασαν τις επιπτώσεις της πρωτοφανούς βροχόπτωσης.

Τις ανθρώπινες παρεμβάσεις, που ξεκίνησαν από τη δεκαετία του 1980, είχε αναδείξει με στοιχεία ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης στην ομιλία του στο πρόσφατο αναπτυξιακό συνέδριο στη Δυτική Αττική.

Είχε αποκαλύψει μάλιστα ότι το ρέμα της Αγίας Αικατερίνης είχε... εξαφανιστεί από τις μελέτες για την ένταξη περιοχών της Μάνδρας στο σχέδιο, σημειώνοντας ότι «η φύση έχει μνήμη».

Τοξικές ουσίες

Δύο ήταν τα νέα στοιχεία που ήρθαν στο φως κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου:

◼ Η συνεργασία της Περιφέρειας με το ΙΓΜΕ για να γίνουν εδαφολογικές έρευνες στο όρος Πατέρας, από το οποίο προήλθαν οι μεγαλύτερες ποσότητες λάσπης που προκάλεσαν και τις περισσότερες καταστροφές.

Τα πορίσματά τους θα υποβληθούν στη Δασική Υπηρεσία, που είναι αρμόδια για παρεμβάσεις στους ορεινούς όγκους οι οποίες θα θωρακίσουν τις χαμηλότερες κατοικημένες περιοχές.

Από τα συμφραζόμενα του αντιπεριφερειάρχη φάνηκε ότι συνεχίζονται τα προβλήματα συνεργασίας που υπήρχαν πριν από τη μεγάλη πλημμύρα.

◼ Τα ερωτήματα σε σχέση με την ύπαρξη τοξικών ουσιών στους 220.000 τόνους φερτών υλικών από τις πλαγιές των βουνών που «βομβάρδισαν» τη Μάνδρα, τη Μαγούλα και τη Νέα Πέραμο. Η απομάκρυνσή τους ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας και εναποτέθηκαν προσωρινά σε παλιό λατομείο του «Τιτάνα».

Φαίνεται όμως ότι κάποιοι επιτήδειοι προσπάθησαν να επωφεληθούν και ξεφόρτωσαν παράνομα επικίνδυνα υλικά από άλλες χρήσεις.

Ο Γιάννης Βασιλείου είπε πως δεν υπάρχουν καταγγελίες για απορρίψεις τοξικών, αλλά προανήγγειλε ότι θα γίνουν έλεγχοι μόλις το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες και, αν διαπιστωθούν επικίνδυνες ουσίες, θα γίνει απορρύπανση των αποθηκευμένων υλικών.

Το βασικό θέμα, όμως, της χθεσινής συνέντευξης Τύπου ήταν η ανακοίνωση δύο βασικών έργων υποδομής:

◼ Η ανακατασκευή της παλιάς εθνικής οδού Αθηνών-Θήβας σε μήκος 17 χλμ., που έχει υποστεί σοβαρές ζημιές από τη μεγάλη πλημμύρα, αφού αυτό το τμήμα είχε κατασκευαστεί δίπλα ή και μέσα στην κοίτη του ρέματος Σούρες!

Σε περισσότερα από τρία χιλιόμετρα έχει καταστραφεί το ένα ρεύμα κυκλοφορίας και τα οχήματα έχουν στη διάθεσή τους μόνο μία λωρίδα, γι’ αυτό κινούνται εκ περιτροπής με φωτεινή σηματοδότηση που τοποθέτησαν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας.

Το έργο, με προϋπολογισμό 51 εκατ. ευρώ, θα κατασκευαστεί σε τέσσερις φάσεις, γιατί δεν έχουν ολοκληρωθεί οι αδειοδοτήσεις (περιβαλλοντικές μελέτες, δασαρχείο κ.λπ.), ενώ λόγω αλλαγών που έγιναν στη μελέτη θα χρειαστούν επιπλέον απαλλοτριώσεις.

Το πρώτο κομμάτι των 5,5 χλμ. προβλέπεται να δημοπρατηθεί μέσα στον Μάρτιο, με προοπτική να ξεκινήσουν τα έργα τον Μάιο.

◼ Η εκτροπή του πάνω τμήματος του ρέματος της Αγίας Αικατερίνης ώστε να καταλήγει στο ρέμα Σούρες και να μη φτάνουν τα νερά της βροχής στην εντός σχεδίου περιοχή της Μάνδρας. Η προμελέτη είχε γίνει το 2003, αλλά οριστικοποιήθηκε μόλις το 2014 χωρίς να εξασφαλιστούν κονδύλια για τα έργα.

Εκκρεμούσε μάλιστα η έγκριση από το δασαρχείο. Τον Δεκέμβριο του 2017, λίγες ημέρες μετά τη μεγάλη πλημμύρα, οριοθετήθηκαν οι δασικές εκτάσεις και στις αρχές Φεβρουαρίου αναρτήθηκαν οι νέοι κτηματικοί χάρτες, που είναι απαραίτητοι για προχωρήσουν τα έργα.

Εξασφαλίστηκαν επίσης 10,94 εκατ. ευρώ για να ξεκινήσουν άμεσα τα έργα που θα θωρακίσουν τα σπίτια της Μάνδρας.

Υπηρεσιακό στέλεχος που ρωτήθηκε από την «Εφ.Συν.» διαβεβαίωσε ότι με την εκτροπή δεν θα μετατεθούν οι κίνδυνοι πλημμύρας σε χαμηλότερες περιοχές, γιατί η κοίτη του ρέματος Σούρες είναι ελεύθερη ώς τις εκβολές του, στον κόλπο Ελευσίνας.

Εργα σε πλατείες

Η Περιφέρεια Αττικής έχει επίσης εξασφαλίσει άλλα 15 εκατ. ευρώ για έργα σε πλατείες και κοινόχρηστους χώρους της Μάνδρας που έχουν υποστεί καταστροφές από τις πλημμύρες.

Από τις πρώτες παρεμβάσεις για την ανακούφιση των πληγέντων ήταν και η διάθεση ποσού 1,5 εκατ. ευρώ για καθαρισμό ρεμάτων, κυρίως στη Νέα Πέραμο, με τη βοήθεια και δυνάμεων του στρατού.

Ο Γιάννης Βασιλείου στάθηκε στην προσφορά των εργαζομένων στις υπηρεσίες της Περιφέρειας και ενημέρωσε ότι αποκαταστάθηκε πρόσφατα η υδροδότηση, ενώ απομένουν ελάχιστα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση.

Χωρίς φωτισμό παραμένει όμως η οδός Κοροπούλη, όπου υπάρχουν μεγάλες ζημιές στο δίκτυο της ΔΕΗ.

«Είναι μικροπολιτική να μας εγκαλούν για καθυστερήσεις», είπε και ανέφερε ότι έχουν υποβληθεί 300 αιτήσεις για το έκτακτο επίδομα των 8.000 ευρώ στις πληγείσες επιχειρήσεις, από τις οποίες ώς τώρα έχουν εγκριθεί 123.

«Βρισκόμαστε λίγο πριν τη λύση του», διαβεβαίωσε και ενημέρωσε ότι 487 κατεστραμμένα οχήματα έχουν μεταφερθεί στο παλιό στρατόπεδο 305 για να ξεκινήσουν οι εκτιμήσεις των ζημιών.

Το Θριάσιο νοσοκομείο, όπως τόνισε, παρέμεινε σε διαρκή εφημερία και για την κάλυψη των αναγκών λειτούργησε κινητή μονάδα υγείας.

Ως πρόσφατα γινόταν διανομή τροφίμων και νερού σε τρία σημεία με τη συμμετοχή 85 υπαλλήλων από όλη την Περιφέρεια Αττικής. Μεγάλες ποσότητες ειδών πρώτης ανάγκης παραδόθηκαν στο κοινωνικό παντοπωλείο Μάνδρας.

Ο απολογισμός των υλικών ζημιών

● 220.000 τόνοι λάσπης από τις ορεινές περιοχές κατέκλυσαν τις κατοικημένες ζώνες

● Η μεταφορά τους σε προσωρινό χώρο κόστισε 1,5 εκατ. ευρώ

● 487 κατεστραμμένα οχήματα μεταφέρθηκαν στο στρατόπεδο 305

● Μεγάλες ζημιές στην παλιά εθνική Αθήνας - Θήβας. Μια λωρίδα σε τμήμα 3 χλμ.

Τα μέτρα άμεσης ανακούφισης

◼ Εγιναν 560 αυτοψίες σε κτίρια για να δοθούν αποζημιώσεις.

◼ Λειτούργησαν τρία σημεία διανομής τροφίμων.

◼ Διανεμήθηκαν 1.000 κουβέρτες, 400 αδιάβροχα. Διανέμονταν 450 μερίδες φαγητού την ημέρα (νερό, σάντουιτς και φρούτα).

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ξεκίνησαν οι αυτοψίες στα κατεστραμμένα κτίρια Ανατολικής και Δυτικής Αττικής
Ο Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου έχει συγκροτήσει ομάδα που καταγράφει τις στεγαστικές ανάγκες για να βρεθεί προσωρινή λύση στο πρόβλημα. «Με τους πρώτους υπολογισμούς τα καμένα κτίρια στην περιοχή φτάνουν τις 3.000»...
Ξεκίνησαν οι αυτοψίες στα κατεστραμμένα κτίρια Ανατολικής και Δυτικής Αττικής
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ετοιμοι οι χάρτες διαχείρισης κινδύνου
Νομοθετική πρωτοβουλία για τα ρέματα, με στόχο την προστασία των γύρω περιοχών από τις πλημμύρες, προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος. Μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ, ανακοίνωσε...
Ετοιμοι οι χάρτες διαχείρισης κινδύνου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μάνδρα: ξεκίνησαν οι διαδικασίες για τις αποζημιώσεις
Ξεκινά η κατάθεση των αιτήσεων για τη χορήγηση του επιδόματος των 5.000 ευρώ στις οικογένειες της Μάνδρας και της Νέας Περάμου που δοκιμάστηκαν από τις πλημμύρες της 15ης Νοεμβρίου. Tη δικαιούνται ιδιοκτήτες ή...
Μάνδρα: ξεκίνησαν οι διαδικασίες για τις αποζημιώσεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι προτάσεις της Περιφέρειας για την τραγωδία της Δ. Αττικής
Άμεσα μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων καθώς και θεσμικές παρεμβάσεις προτείνει η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής προς το Περιφερειακό Συμβούλιο, ενώ δεσμεύει 15 εκατ. στον προϋπολογισμό της προκειμένου...
Οι προτάσεις της Περιφέρειας για την τραγωδία της Δ. Αττικής
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μάνδρα: Δωρεάν επισκευές από μηχανικούς του ΤΕΕ
Στο πλευρό των πολιτών της Δυτικής Αττικής στέκονται οι μηχανικοί και δηλώνουν έτοιμοι να αναλάβουν εθελοντικές δράσεις για την αποκατάσταση των μεγάλης έκτασης καταστροφών που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες...
Μάνδρα: Δωρεάν επισκευές από μηχανικούς του ΤΕΕ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Υπομονή μέχρι να πέσουν οι τόνοι
Σε κινήσεις αποκλιμάκωσης της έντασης προχωρά η περιφερειακή αρχή Αττικής, μετά τη διακοπείσα προχθεσινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου που διεξήχθη σε ένα αμφιθέατρο γεμάτο από κόσμο που...
Υπομονή μέχρι να πέσουν οι τόνοι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας