• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 7.6°C / 11.3°C
  3 BF
  67%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 5.9°C / 9.9°C
  3 BF
  49%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.6°C / 13.7°C
  2 BF
  59%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 6.9°C / 10.0°C
  1 BF
  40%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 3.9°C
  2 BF
  75%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 6.2°C / 9.3°C
  2 BF
  58%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 3.4°C / 5.6°C
  2 BF
  48%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.3°C / 11.3°C
  1 BF
  53%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 12.7°C
  2 BF
  89%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.5°C / 8.9°C
  3 BF
  66%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 12.8°C
  4 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  2 BF
  76%
 • Κεφαλονιά
  Ψιχάλες
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  0 BF
  76%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.6°C / 10.6°C
  1 BF
  58%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 8.4°C / 11.6°C
  3 BF
  56%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  3 BF
  47%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 11.0°C
  2 BF
  75%
 • Καβάλα
  Ψιχάλες
  5°C 4.3°C / 4.9°C
  1 BF
  85%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 7.0°C / 10.0°C
  2 BF
  64%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.1°C / 4.1°C
  1 BF
  53%

Παράγουν υψηλή τεχνολογία και... δικαστικές διαμάχες;

 • A-
 • A+

Συνέντευξη τύπου εφ´όλης της ύλης, για τη δραστηριότητα του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου έδωσε τη Δευτέρα, σε πολυτελές ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης ο υπεύθυνος καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης, έχοντας αφορμή πάντως τα όσα διαδραματίζονται σε αστυνομικά τμήματα και δικαστικές αίθουσες με τους ιδιοκτήτες του κτιρίου που ενοικιάζει η επιτροπή ερευνών του ΑΠΘ για τη στέγαση του Εργαστηρίου. 

Για το θέμα αυτό, που η «Εφ.Συν.» παρουσίασε στο φύλλο της Δευτέρας, ο κ. Λογοθετίδης είπε ότι αφορά μια χρόνια μισθωτική διαφορά του Εργαστηρίου με τους εκμισθωτές του χώρου, όπου στεγάζεται το «Έξυπνο Εργοστάσιο» και το πρόγραμμα Smart Line, για τη γραμμή παραγωγής των εκτυπωμένων οργανικών ηλεκτρονικών και προϊόντων νανοτεχνολογίας, στη Θέρμη Θεσσαλονίκης. Όπως υποστήριξε, αποτέλεσμα της αντιδικίας είναι η εμπλοκή στην ομαλή λειτουργία του προγράμματος, η παρεμπόδιση εισόδου του προσωπικού στον χώρο και οι βανδαλισμοί μηχανημάτων, με ζημίες που αποτιμώνται σε 100-200 χιλιάδες ευρώ. 

«Οι υλικές ζημίες και η παρεμπόδιση της εργασίας των συνεργατών δεν μας επιτρέπουν να τρέξουμε τα έργα που έχουμε αναλάβει», ανέφερε, τονίζοντας ότι πρόκειται για μία επένδυση που κόστισε 30 εκατομμύρια ευρώ και χρειάστηκαν τρία χρόνια προετοιμασίας για την εγκατάσταση της πιλοτικής εργοστασιακής γραμμής. 

Η παρεμπόδιση και οι καταστροφές από τους εκμισθωτές, είπε ο κ. Λογοθετίδης, ξεκίνησε από τα μέσα Ιανουαρίου του 2018, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Γιώργος Αγγελόπουλος, επισκέφτηκε τον χώρο, εκφράζοντας την συμπαράσταση της πολιτείας στο έργο που υλοποιεί το Εργαστήριο. 

Στη συνέντευξη Τύπου μάλιστα, μίλησε και η δικηγόρος Ιωάννα Βοζίκη που χειρίζεται την υπόθεση από την πλευρά του Εργαστηρίου, επιβεβαιώνοντας πως η μίσθωση του κτιρίου καταρτίστηκε τον Απρίλιο του 2014, μετά από διαγωνισμό, ωστόσο υποστήριξε ότι εκκρεμούσαν διευθετήσεις από τους εκμισθωτές - τόσο προς το Κτηματολόγιο όσο και για τις κτιριακές εγκαταστάσεις – που όφειλαν να τακτοποιήσουν, έως τον Ιούλιο του 2014.

«Το θέμα έχει φτάσει σε αδιέξοδο, οι ιδιοκτήτες συνεχίζουν να εισπράττουν ενοίκια, και δεν προχωρούν στην τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων καθώς κάτι τέτοιο έχει κόστος, αλλά συνεχίζουν να προβαίνουν σε παρεμποδίσεις και καταστροφές", είπε η κ.Βοζίκη και πρόσθεσε ότι αυτό που επιδιώκουν είναι η πώληση του ακινήτου. 

Σύμφωνα με τον κ. Λογοθετίδη, μέσα σε διάστημα τριών ετών έχουν γίνει περί τα 30-40 δικαστήρια, μηνύσεις, ακόμη και αυτόφωρα, ενώ η σκέψη μεταφοράς όλου του εργοστασίου σε άλλο χώρο θα είχε κόστος πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ, και τουλάχιστον ένα με δύο χρόνια προετοιμασίας. 

Γεγονός είναι ότι οι ιδιοκτήτες παρουσιάζονται να έχουν στα χέρια τους δικαστική απόφαση έξωσης του Εργαστηρίου και όπως υποστηρίζουν το μόνο που ζητούν είναι να φύγει από την ιδιοκτησία τους, αφού το τριετές μισθωτήριο συμβόλαιο έχει λήξει και η συνεργασία τους με τους υπεύθυνους δεν ήταν καθόλου καλή... 

Είναι πολλά τα λεφτά 

Στο μεταξύ, ο καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης τόνισε ότι βρίσκεται στο τελικό στάδιο πριν την υπογραφή συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕΠ) για τη δημιουργία στη Θεσσαλονίκη ενός φιλόδοξου σχεδίου που αναμένεται να φέρει στη χώρα και στην περιοχή σημαντική τεχνολογική ανάπτυξη και έσοδα.

Πρόκειται για τη λειτουργία του Εθνικού Κέντρου Νανοτεχνολογίας, Νανοϊατρικής και Οργανικών Ηλεκτρονικών (ΕΚΝΟΗ), το οποίο αναμένεται να αναπτυχθεί στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, στην περιοχή του αεροδρομίου Θέρμης, με προϋπολογισμό 50 εκατομμύρια ευρώ και θα στεγάζει όλες τις διάσπαρτες σήμερα, δραστηριότητες του Εργαστηρίου. Σύμφωνα με τον ίδιο, το ΕΚΝΟΗ εκτιμάται ότι θα επιφέρει στην περιοχή και στην χώρα, μέχρι το 2023, έσοδα από επενδύσεις, ύψους 7-10 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ θα εργάζονται στα προγράμματά του 500 νέοι ερευνητές και καθηγητές. 

Πάντως, εντύπωση προκαλεί ότι στη συνέντευξη Τύπου ο κ. Λογοθετίδης εμφανίσθηκε έχοντας στο πλευρό του τη δικηγόρο του εργαστηρίου και όχι τον αντιπρύτανη του ΑΠΘ Θεόδωρο Λαόπουλο που ειναι υπεύθυνος του ΕΛΚΕ, ενώ η πρυτανεία του ιδρύματος μέχρι στιγμής δεν έχει πάρει θέση στο θέμα με κάποια επίσημη ανακοίνωση. 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Mαζέψτε τα και φύγετε...
Στα δικαστήρια οι ιδιοκτήτες του κτιρίου όπου στεγάζεται το πολυδιαφημισμένο Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ, για απλήρωτα ενοίκια και καταγγελλόμενες παρατυπίες. «Μας εξαπάτησαν οι ιδιοκτήτες ενοικιάζοντάς...
Mαζέψτε τα και φύγετε...
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Εβαλαν τα γυαλιά» σε Intel και IBM
Ερευνητική ομάδα του ΑΠΘ δημιούργησε τη γρηγορότερη μνήμη RAM στον κόσμο αξιοποιώντας την αποθήκευση φωτός αντί για ηλεκτρικό ρεύμα. Δέκα χρόνια προσπαθειών οδήγησαν στο επιστημονικό επίτευγμα που δημοσιεύθηκε...
«Εβαλαν τα γυαλιά» σε Intel και IBM
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Θεός σχωρέσ’ τα τα δάνεια...
Αγία... αθώωση χθες από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης για το πολύκροτο σκάνδαλο της Μονής Εμμαούς με ιερά δάνεια από τη Marfin!
Θεός σχωρέσ’ τα τα δάνεια...
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καταρρέει το κατηγορητήριο για τις Σκουριές
H φράση «καταρρέει σαν χάρτινος πύργος» βρίσκει την πλήρη εφαρμογή της στο κατηγορητήριο της «μεγάλης δίκης» των Σκουριών, όπου 21 αθώοι πολίτες, έντιμοι οικογενειάρχες, επαγγελματίες που ποτέ δεν έδωσαν...
Καταρρέει το κατηγορητήριο για τις Σκουριές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ποινική δίωξη για την αγορά ακινήτου από το ΑΠΘ
​«Σκάνδαλο» 12 εκατομμυρίων ευρώ με την αγορά κτιρίου για να στεγάσει τις ερευνητικές δραστηριότητες του ΑΠΘ «αγγίζει» τρεις πρυτανικές αρχές; Ποινική δίωξη για απάτη σε βάρος της Ε.Ε. και του ελληνικού...
Ποινική δίωξη για την αγορά ακινήτου από το ΑΠΘ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο δήμος τούς θέλει η Θέμις διαφωνεί...
Ανεργοι παραμένουν στην ουσία 478 συμβασιούχοι στην υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης, μετά τη νέα απόρριψη αιτήματος προσωρινής διαταγής που είχαν ζητήσει από το Πρωτοδικείο για να παραμείνουν στις...
Ο δήμος τούς θέλει η Θέμις διαφωνεί...

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας