• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.2°C / 20.7°C
  1 BF
  80%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.1°C / 22.2°C
  2 BF
  64%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 19.8°C / 22.0°C
  1 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  15°C 14.9°C / 15.0°C
  2 BF
  89%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 19.1°C
  5 BF
  94%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 18.2°C / 21.0°C
  1 BF
  82%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.5°C / 17.4°C
  0 BF
  52%
 • Αγρίνιο
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  2 BF
  76%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.3°C / 18.8°C
  4 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 19.9°C
  3 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 22.4°C
  4 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 21.2°C / 21.2°C
  3 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 22.1°C / 22.1°C
  4 BF
  87%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 22.3°C
  0 BF
  68%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 19.5°C / 22.8°C
  1 BF
  43%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  1 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.0°C / 20.4°C
  2 BF
  63%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 17.3°C / 20.5°C
  2 BF
  80%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 23.9°C
  1 BF
  92%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  2 BF
  87%

Δύο είναι τα κύρια προβλήματα από την πρόσφατη κακοκαιρία, οι μεγάλες καταστροφές στη γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή ειδικά στην Αρτα και οι ζημιές σε κατοικίες, κτίρια, δρόμους και υποδομές σχεδόν σε όλη την Ηπειρο

AΠΕ-ΜΠΕ/ ΜΑΙΡΗ ΤΖΩΡΑ

Στην Ηπειρο ακόμα βρέχει

 • A-
 • A+

Η επόμενη μέρα μετά τις μεγάλες καταστροφές που προκάλεσαν οι καταιγίδες του Σαββατοκύριακου όλο έρχεται στην Ηπειρο κι ακόμα φτάνει. Η βροχή, έστω και σε χαμηλή ένταση πια, είναι συνεχής σε πολλές περιοχές, τα ποτάμια κατεβάζουν λιγότερο νερό, όμως η κατάσταση είναι δραματική. Κι όλοι φοβούνται για το τι θα γίνει σε περίπτωση που συνεχιστούν οι βροχοπτώσεις. Είναι τόσο μεγάλο το εύρος των ζημιών που καταγράφονται, που δύσκολα μπορείς να διακρίνεις τις σημαντικότερες περιπτώσεις. Δύο είναι τα κύρια προβλήματα: οι μεγάλες καταστροφές στη γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή ειδικά στην Αρτα και οι ζημιές σε κατοικίες, κτίρια, δρόμους και υποδομές σχεδόν σε όλη την Ηπειρο.

Η Αρτα έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλη περιοχή από τις πλημμύρες και το χτύπημα στην παραγωγική δραστηριότητα είναι πολύ βαρύ. Υπάρχουν μονάδες που έχασαν μέσα σε μία νύχτα παραγωγή δεκάδων χιλιάδων ευρώ. Αλλά και ο νομός Ιωαννίνων παρουσιάζει ήδη μεγάλα προβλήματα από το νερό που έχει κατακλύσει μεγάλες εκτάσεις στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, αλλά και από κατολισθήσεις σε πάρα πολλούς δήμους με σπίτια, υποδομές, γεφύρια να απειλούνται με κατάρρευση. Κλιμάκια μηχανικών των υπηρεσιών του υπουργείου Υποδομών βρίσκονται ήδη σε περιοχές της Ηπείρου και προχωράνε στην απογραφή των ζημιών σε συνεργασία με τις υπηρεσίες των δήμων και της περιφέρειας.

Αραχθος

Στην Αρτα, τα μεγαλύτερα προβλήματα παρουσιάζονται στην παρόχθια περιοχή του Αράχθου στον Δήμο Αρταίων και στις κοινότητες Ανθοτόπου, Αγ. Παρασκευής, Ακροποταμιάς, Νεοχωρίου, Γλυκόριζου, Λουτροτόπου, Κεραμάτων. Στους Δήμους Αρταίων και Νικολάου Σκουφά εντοπίζονται και οι περισσότερες ζημιές με χαρακτηριστικά τα αποτελέσματα της αυτοψίας των υπηρεσιών που καταγράφουν ζημιές σε 329 κτίρια, από τα οποία 229 είναι κατοικίες, 28 επαγγελματικοί χώροι, 78 αποθηκευτικοί χώροι και 4 δημόσια κτίρια.

Στον Δήμο Ιωαννιτών, οι πρώτες καταγραφές δείχνουν ζημιές από πλημμύρα, ανεμοστρόβιλο και κατολισθήσεις σε 43 κτίρια, από τα οποία 16 είναι κατοικίες, με μεγάλο βάρος να έχει δεχτεί ο παραλίμνιος οικισμός του Περάματος, έξω από τα Γιάννενα, στον οποία πολλά σπίτια πλημμύρισαν και οι κάτοικοί τους μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχεία με μέριμνα του δήμου, μέχρι να υποχωρήσουν τα νερά και να επιδιορθωθούν τα προβλήματα, όπως η λειτουργία καυστήρων στα πλημμυρισμένα υπόγεια κ.λπ.

Το ύψος της στάθμης της λίμνης έχει ανεβεί πολύ ψηλά, αφού αποτελεί και τον συσσωρευτή υδάτων από όλο το λεκανοπέδιο, προκαλώντας και ένα ντόμινο παρενεργειών. Είναι χαρακτηριστικό ότι το νερό πέρασε το κρηπίδωμα στο Νησί της λίμνης, ενώ τα νερά που κατέκλυσαν τη λεκάνη της Πεδινής έξω από την πόλη απειλούν και την Εγνατία, στην οποία έχουν σηκωθεί αναχώματα από χαλίκι για να εμποδιστεί η είσοδος υδάτων στο οδόστρωμα.

Συσκέψεις

Στην Αρτα και άλλες περιοχές της Ηπείρου που επλήγησαν βρέθηκε χτες ο αν. υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Βαγγέλης Αποστόλου και είχε σύσκεψη με τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη, τον αντιπεριφερειάρχη Αρτας Βασίλειο Ψαθά, τους δημάρχους Αρτας Χρήστο Τσιρογιάννη και Νικολάου Σκουφά Ευστάθιο Γιαννούλη κ.ά.

Σύντομα, το υπουργείο θα προχωρήσει στην ενίσχυση των κτηνοτροφικών μονάδων που επλήγησαν για την προμήθεια ζωοτροφών ώστε να επιβιώσουν τα ζώα που διασώθηκαν, στην καταγραφή των απωλειών σε ζωικό κεφάλαιο και σε σμήνη μελισσιών και στην ολοκλήρωση της καταγραφής των ζημιών στη φυτική παραγωγή από τον πρόσφατο παγετό, σε συνδυασμό με τις νέες ζημιές από τις πλημμύρες, αφού βέβαια υποχωρήσουν και τα νερά και υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα.

Για τη χρηματοδότηση, άμεσα θα υποβληθούν δύο φάκελοι για έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή: ο πρώτος για την αποκατάσταση του εξοπλισμού και των κτιριακών εγκαταστάσεων της ζωικής παραγωγής και ο δεύτερος για την αποκατάσταση των απωλειών του φυτικού κεφαλαίου και της φυτικής παραγωγής.

Θα πρέπει να σημειωθεί ακόμα κι ένα ιδιαίτερο πρόβλημα που τέθηκε από τοπικούς παράγοντες που είναι το αδήλωτο ζωικό κεφάλαιο ή οι αδήλωτες εγκαταστάσεις. Υπάρχουν στάβλοι, για παράδειγμα, που δεν είναι δηλωμένοι και στην ουσία δεν υπάρχουν για τον ΕΛΓΑ ο οποίος θα κληθεί να αποζημιώσει τις ζημιές. Το θέμα της ΔΕΗ, τέλος, και το πώς διαχειρίστηκε το φράγμα του Πουρναρίου και το άνοιγμα των θυροφραγμάτων έθεσαν οι αυτοδιοικητικοί παράγοντες.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Βούλιαξαν» οι Σέρρες
Περισσότερα από 20 χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών στις Σέρρες σαρώθηκαν από τη δύναμη του νερού, καθώς έσπασαν τα αναχώματα Αχινού και Πεθελινού κι ο Στρυμόνας ξεχύθηκε στα χωράφια. Στο «πόδι» για άλλη μία...
«Βούλιαξαν» οι Σέρρες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Φουσκωμένος» ο λογαριασμός από τις πλημμύρες
Δέος προκαλεί το ύψος του ποσού, το οποίο απαιτείται, για να αποκατασταθούν οι ζημιές που προκάλεσαν οι θεομηνίες στην Ηπειρο. Τα 61.611.200 ευρώ φτάνει ο προϋπολογισμός των έργων αποκατάστασης, όπως...
«Φουσκωμένος» ο λογαριασμός από τις πλημμύρες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΕΜΠ: Εφικτή η άμεση αναστήλωση
Ανοιχτή είναι η δυνατότητα αναστήλωσης, και μάλιστα σύντομα, του γεφυριού της Πλάκας, το οποίο κατέρρευσε την Κυριακή στην κορύφωση της κακοκαιρίας που έπληξε την Ηπειρο. Το αισιόδοξο αυτό μήνυμα προέκυψε μετά...
ΕΜΠ: Εφικτή η άμεση αναστήλωση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σοβαρά προβλήματα προκάλεσε η καταιγίδα στην Ήπειρο
Στέγες και δέντρα ξηλώθηκαν, δρόμοι πλημμύρισαν, ζημιές σε αυτοκίνητα από αντικείμενα. Διακοπές ρεύματος σε πολλές συνοικίες. Ανησυχία για κατολισθητικά φαινόμενα σε περιοχές με σαθρά εδάφη.
Σοβαρά προβλήματα προκάλεσε η καταιγίδα στην Ήπειρο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εκτεταμένες ζημιές από υπερχειλίσεις ποταμών στην Ηπειρο
Κατέρρευσε η γέφυρα στη Μικρή Γότιστα Ιωαννίνων, ενώ παρά πολλές είναι οι ζημιές σε επιχειρήσεις, αγροτικές εκμεταλλεύσεις, κατοικίες και υποδομές σε όλη την περιφέρεια.
Εκτεταμένες ζημιές από υπερχειλίσεις ποταμών στην Ηπειρο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Για μια σύγχρονη οδική σύνδεση με την Αλβανία
Μια ύστατη προσπάθεια να κρατηθεί ζωντανό το έργο επέκτασης της Ιόνιας Οδού από τα Ιωάννινα στην Κακαβιά βρίσκεται σε εξέλιξη, με το θέμα να απασχολεί έντονα την τοπική επικαιρότητα της πόλης από το τελευταίο...
Για μια σύγχρονη οδική σύνδεση με την Αλβανία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας