• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 23.6°C / 27.9°C
  3 BF
  44%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.9°C / 25.6°C
  4 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.0°C / 27.1°C
  2 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  0 BF
  83%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.0°C / 23.5°C
  2 BF
  55%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.4°C / 18.7°C
  2 BF
  52%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  2 BF
  62%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 26.1°C
  3 BF
  54%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.5°C / 23.9°C
  2 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 26.4°C
  3 BF
  44%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.6°C / 26.7°C
  2 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  2 BF
  78%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 23.4°C
  2 BF
  78%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 22.3°C / 26.6°C
  2 BF
  58%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.8°C / 26.0°C
  4 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 27.7°C
  0 BF
  53%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  0 BF
  83%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 25.7°C
  2 BF
  52%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  1 BF
  61%

Οι χρήστες χρειάζονται φωνή και δικαιοσύνη, όχι στίγμα και καταστολή

 • A-
 • A+

«Οι άνθρωποι που κάνουν χρήση ψυχοδραστικών ουσιών μετράνε» - «Persons who use drugs count»: με αυτό το σύνθημα ξεκινά νέα εκστρατεία ευαισθητοποίησης η οργάνωση «Διογένης» - Διάλογος Πολιτικής για τα Ναρκωτικά, με αφορμή τη χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Κοινωνικής Δικαιοσύνης.

Ο ΟΗΕ εντάσσει αυτή τη μέρα στον αγώνα για την εξάλειψη της φτώχειας, την προώθηση της ισότητας και την πρόσβαση στην κοινωνική ευημερία και δικαιοσύνη για όλους με σκοπό την ανάπτυξη και τη διασφάλιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

«Προκειμένου να επιτευχθούν τα παραπάνω, αναγκαία και απαραίτητη συνθήκη είναι οι άνθρωποι που κάνουν χρήση ψυχοδραστικών ουσιών να πάψουν να βρίσκονται στο περιθώριο και να αποκτήσουν φωνή, ίση πρόσβαση σε ευκαιρίες και υπηρεσίες και να συμμετάσχουν στον σχεδιασμό, την υλοποίηση και την αξιολόγηση των πολιτικών και των προγραμμάτων για τα ναρκωτικά και τις ψυχοδραστικές ουσίες, όπως προτείνεται και από πλήθος διεθνών και ευρωπαϊκών οδηγιών και συστάσεων», παρατηρεί η οργάνωση, θέλοντας με την εκστρατεία να τονίσει την ανάγκη για σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενός εξαιρετικά ευάλωτου και περιθωριοποιημένου πληθυσμού, υπενθυμίζοντας πως οι άνθρωποι που κάνουν χρήση ψυχοδραστικών ουσιών δεν χάνουν τα δικαιώματά τους ως πολίτες και ως άνθρωποι.

Ο ίδιος ο ΟΗΕ έχει αναγνωρίσει την αποτυχία του υπάρχοντος συστήματος ελέγχου των ναρκωτικών (UNGASS 2016), επισημαίνοντας ότι «ο άνθρωπος θα πρέπει να αποτελέσει το επίκεντρο των διεθνών και εθνικών πολιτικών για τα ναρκωτικά, εξασφαλίζοντας την ασφάλεια, την προστασία, τη δημόσια υγεία, τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών αρχών της ελευθερίας όλων των ατόμων χωρίς καμία μορφή διάκρισης.

Η εκστρατεία με hashtag #PWUDCOUNT έχει στόχο να συνεισφέρει στη μείωση του στίγματος και την ανάδειξη των αρνητικών επιπτώσεων που είχε ως αποτέλεσμα η μακροχρόνια εφαρμογή κατασταλτικών πολιτικών και τιμωρητικών μέτρων για τη διαχείριση του παγκόσμιου φαινομένου των ναρκωτικών, ζητώντας δικαιοσύνη για όλους, ακόμη και για τους πιο ευάλωτους.

Και εκθέτει την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι χρήστες ψυχοδραστικών ουσιών: «Μέσα σε μια περίοδο βαθιάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης σε παγκόσμιο επίπεδο, οι δυσμενείς επιπτώσεις των αναποτελεσματικών πολιτικών εις βάρος των ανθρώπων που κάνουν χρήση ψυχοδραστικών ουσιών έγιναν εντονότερες και περισσότερο εμφανείς από ποτέ: φτώχεια, εξαθλίωση, αστεγία, αποκλεισμός από βασικά κοινωνικά αγαθά, περιορισμένη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, κοινωνικής πρόνοιας και βασικά φάρμακα, αυξημένα ποσοστά νοσηρότητας και θνησιμότητας, αποκλεισμός από ευκαιρίες εργασίας και μειωμένες δυνατότητες ανάπτυξης δεξιοτήτων, δυσανάλογα υψηλά ποσοστά φυλάκισης για ελάσσονος σημασίας αδικήματα που σχετίζονται με τα ναρκωτικά και άνιση συμμετοχή στον κοινωνικό διάλογο».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ασθενείς ή κακοποιοί;
Ενδιαφέροντα στοιχεία για τις διώξεις επί του νόμου για τα ναρκωτικά παρουσίασε η δρ Νομικής ΑΠΘ Αθανασία Αντωνοπούλου σε εκτενή της έρευνα ● Σημαντικά συμπεράσματα βγαίνουν από τη σύγκριση με τις αντίστοιχες...
Ασθενείς ή κακοποιοί;
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Για όλες τις γυναίκες του κόσμου
Την ιστορία της 32χρονης Μπαγκλαντεζιανής διηγείται το ντοκιμαντέρ «Πίσω στη ζωή» της Αλεξίας Τσούνη που έχει την πρεμιέρα του απόψε στις 6, στο 12ο Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας στον...
Για όλες τις γυναίκες του κόσμου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ζητούνται καταθέσεις για πιθανή εμπλοκή Μαρινάκη στο «Noor One»
Ο εισαγγελέας Εφετών και η εισαγγελέας Πρωτοδικών έκριναν πως η υπόθεση δεν πρέπει να μπει στο αρχείο και ζητούν νέες μαρτυρικές καταθέσεις για τυχόν ανάμειξη του ισχυρού επιχειρηματία στην πολύκροτη υπόθεση...
Ζητούνται καταθέσεις για πιθανή εμπλοκή Μαρινάκη στο «Noor One»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ρατσιστική επίθεση σε δομή ασυνόδευτων ανηλίκων της Εκκλησίας στο Ωραιόκαστρο
Ομάδα αγνώστων με σιδηρολοστούς, μαχαίρια και καδρόνια προσπάθησε να εισβάλει στη δομή φιλοξενίας που λειτουργεί υπό την αιγίδα της Εκκλησίας της Ελλάδος το βράδυ του Σαββάτου, στο Ωραιόκαστρο της Θεσσαλονίκης.
Ρατσιστική επίθεση σε δομή ασυνόδευτων ανηλίκων της Εκκλησίας στο Ωραιόκαστρο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αγωγή για τον διασυρμό των προϊόντων κάνναβης
H Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση KANNABIO προσέφυγε στη Δικαιοσύνη για τη δυσφήμηση που υπέστη από το Λιμενικό πέρυσι τον Απρίλιο, όταν είχε συλληφθεί χωρίς λόγο το ιδρυτικό της μέλος, Σεραφείμ Κανδύλας.
Αγωγή για τον διασυρμό των προϊόντων κάνναβης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο «άγνωστος» βιασμός της Ελένης Τοπαλούδη
Προς σχηματισμό τρίτης δικογραφίας προσανατολίζονται οι Αρχές μετά την κατάθεση των γονιών της, όπου κατονόμασαν τρεις φερόμενους ως δράστες βιασμού περίπου έναν χρόνο πριν από τη δολοφονία της.
Ο «άγνωστος» βιασμός της Ελένης Τοπαλούδη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας