Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Διαχρονικό το πάρτι στο Ευγενίδειο καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι

Διαχρονικό το πάρτι στο Ευγενίδειο καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι

  • A-
  • A+

Σε σοβαρότατες καταγγελίες εις βάρος του Πανεπιστημίου Αθηνών και της διοίκησης του Ευγενιδείου Θεραπευτηρίου προχώρησαν σήμερα οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο, σε συνέντευξη Τύπου στο Εργατικό Κέντρο της Αθήνας. Για τα όσα έχουν συμβεί κατά καιρούς στο νοσοκομείο έχει γράψει επανειλημμένα η «Εφ.Συν.», με αποκορύφωμα το βίντεο που δημοσιεύσαμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση efsyn.gr, όπου υπάλληλος, κατόπιν εντολής της διοίκησης, άδειαζε πανάκριβα φάρμακα στον υπόνομο του νοσοκομείου, τα οποία προηγουμένως είχαν χρεωθεί στα ασφαλιστικά ταμεία. 

Με αυτήν ακριβώς την κουβέντα, για το διαχρονικό πάρτι προμηθειών και άλλων ατασθαλιών που ελάμβανε χώρα στο νοσοκομείο, άρχισε χθες η συνέντευξη Τύπου. Οι εργαζόμενοι επανέλαβαν πως έχουν κάνει σειρά καταγγελιών σε όλες τις διοικήσεις και τους πρυτάνεις, ωστόσο κανείς δεν προχώρησε σε κάποια διαδικασία ελέγχου, πλην του παλιού πρύτανη Θ. Πελεγρίνη, ο οποίος είχε αναθέσει στην εταιρεία Deloitte διαχειριστικό έλεγχο. «Ο έλεγχος εκείνος έβγαλε απίστευτα πράγματα για το τι γινόταν εδώ μέσα κι όμως δεν αξιοποιήθηκε από κανέναν», ειπώθηκε από τα μέλη του σωματείου. 

«Είναι ευκαιρία τώρα που γίνεται διερεύνηση στα σκάνδαλα στην Υγεία να δουν οι υπεύθυνοι, έστω και αργά, τι συνέβαινε στο Ευγενίδειο. Κλέβανε τα ασφαλιστικά ταμεία. Χρέωναν επεμβάσεις προς 6 και 7 χιλιάδες ευρώ παράνομα, την ώρα που μόλις μπήκαν τα κλειστά νοσήλια, η ίδια επέμβαση χρεωνόταν προς 1200 ευρώ», τονίστηκε χαρακτηριστικά. 

Πριν λίγο καιρό, ο υπάλληλος ο οποίος άδειαζε τα φάρμακα στον υπόνομο -και ο οποίος πλέον είναι συνταξιούχος- κατάθεσε υπόμνημα στην εισαγγελία που ερευνά -έπειτα από πολλά χρόνια- την υπόθεση, αναφέροντας μεταξύ άλλων τα εξής: 

Σε ό,τι αφορά το άδειασμα φαρμάκων στον υπόνομο, σας αναφέρω ότι το έκανα μετά από εντολή του κ. Γ.Σ. μέσω του κ. Σ.Κ. (σ.σ.: αναφέρονται ολογράφως). Οταν αντιδρούσα και διαφωνούσα με αυτές τις πράξεις, με καλούσε ο κ. Γ.Σ. και με πολλές πιέσεις και ότι με θεωρεί άτομο εμπιστοσύνης της διοίκησης, μου επέβαλλε με τον τρόπο του και τη θέση του σαν γενικός διευθυντής να πετάξω τα φάρμακα στον υπόνομο ή στα σκουπίδια, με δική του εντολή και ευθύνη. Αυτά όλα γινόντουσαν πάντα φανερά, μπροστά σε πολλούς συναδέλφους μου και χωρίς καμία προσπάθεια να γίνουν κρυφά. Από αυτό και μόνο προκύπτει ότι εγώ δεν έκανα κάτι μόνος μου, με δική μου πρωτοβουλία, αλλά με τις εντολές των ανωτέρων μου, οι οποίοι με διαβεβαίωναν ότι έχουν την ευθύνη, να εκτελώ τις εντολές τους, χωρίς πολλές κουβέντες και εάν δεν το κάνω, είναι άρνηση εντολής και θα έχω συνέπειες. 

Η κατάσταση σήμερα 

Η κατάσταση σήμερα παραμένει δραματική, όχι για το νοσοκομείο, αλλά για τους εργαζόμενους: «Από την εγχείρηση Τσίπρα και μετά το νοσοκομείο δουλεύει στο φουλ. Ομως, δουλεύει ουσιαστικά με προσωπικό ασφαλείας, αφού έχουμε μείνει 120 άτομα από τα 200 που υπήρχαν και δεχόμαστε έναν απίστευτο πόλεμο από τη διοίκηση. Εχουμε υποστεί δύο φορές μειώσεις μισθών που φτάνουν το 40%. Είμαστε ιδιωτικοί υπάλληλοι, όμως για τη Δικαιοσύνη θεωρούμαστε δημόσιοι υπάλληλοι». 

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με πρόσφατη δικαστική απόφαση οι μειώσεις μισθών που έγιναν εις βάρος των εργαζομένων -μονομερώς- ορθώς έγιναν, αφού αποτελούν «τμήμα ενός ευρύτερου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και προώθησης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων της ελληνικής οικονομίας». Υπενθυμίζεται επίσης πως η πρόεδρος του δικαστηρίου πριν από μερικά χρόνια εκπροσωπούσε τις ιδιωτικές κλινικές - κατ' επέκταση και τη διοίκηση του Ευγενιδείου. 

Τα... χτυπήματα, όμως, δεν σταματούν εδώ. Με εξώδικο που έστειλε η διοίκηση στους εργαζόμενους πριν από λίγες μέρες, τους απαγορεύει να αναρτούν πανό διαμαρτυρίας στην είσοδο του νοσοκομείου επειδή προκαλούν οικονομική ζημιά στο ίδρυμα! Συν τοις άλλοις, το σωματείο παρουσίασε τις νέες συμβάσεις τις οποίες καλούνται να υπογράψουν οι νέοι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο και που, σύμφωνα με όσα είπαν, περιλαμβάνουν ακατανόητους όρους, όπως π.χ. να υποχρεώνεται ένας νοσηλευτής, «πρόθυμα», να κάνει και άλλες εργασίες πέραν της ειδικότητάς του, εάν έτσι το κρίνει η διεύθυνση!

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ευγενίδειο... αθεραπευτήριο
Σε σοβαρότατες καταγγελίες εις βάρος του Πανεπιστημίου Αθηνών και της διοίκησης του Ευγενιδείου Θεραπευτηρίου προχώρησαν οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο, σε συνέντευξη Τύπου στο Εργατικό Κέντρο της Αθήνας....
Ευγενίδειο... αθεραπευτήριο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεκαετίες χωρίς... αντίδοτο για τα σκάνδαλα στο Ευγενίδειο
Την ώρα που, όπως φαίνεται, υπάρχει συνολική πολιτική βούληση για να καθαρίσει η κόπρος του Αυγεία στην Υγεία, είναι μοναδική ευκαιρία να ελεγχθεί ενδελεχώς η υπόθεση που ακούει στο όνομα: «Ευγενίδειο...
Δεκαετίες χωρίς... αντίδοτο για τα σκάνδαλα στο Ευγενίδειο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Golden boy» με... άκρες
Την ώρα που εκκρεμεί δίωξη σε βάρος του για σεξουαλική παρενόχληση γυναίκας συναδέλφου, νέα συνταρακτικά στοιχεία έρχονται να πλαισιώσουν το προφίλ του διευθυντή Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου...
«Golden boy» με... άκρες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηλθον, δεν είδον και απήλθον
Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η ολονύχτια διαμαρτυρία των νοσηλευτών έξω από το υπουργείο Υγείας, αφού δεν πραγματοποιήθηκε τελικά η συνάντηση με τον Π. Πολάκη. Οι νοσηλευτές διαμαρτύρονται για την επικείμενη...
Ηλθον, δεν είδον και απήλθον
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανακαλείται η άδεια της κλινικής «Νέο Αθήναιον»
Στην ανάκληση της άδειας λειτουργίας ιδιωτικής κλινικής προχώρηση η Περιφέρεια Αττικής, σύμφωνα με τα όσα ορίζει η σχετική νομοθεσία αναφορικά με την αδειοδότηση των Ιδιωτικών Κλινικών. Πληροφορίες αναφέρουν...
Ανακαλείται η άδεια της κλινικής «Νέο Αθήναιον»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γαλαζοπράσινη... οσμή σε σκάνδαλο
Πρώην ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος στο υπουργείο Υγείας επί συγκυβέρνησης Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, γιατρός στο επάγγελμα, είναι, σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες της «Εφ.Συν.», το πολιτικό πρόσωπο που συνδέεται άμεσα...
Γαλαζοπράσινη... οσμή σε σκάνδαλο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας