Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Δημο-ψήφισμα χθες τα μεσάνυχτα για το όνομα της ΠΓΔΜ

Δημο-ψήφισμα χθες τα μεσάνυχτα για το όνομα της ΠΓΔΜ

  • A-
  • A+

Με ανασκόπηση της μέχρι τώρα δημόσιας συζήτησης για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ έμοιαζε η χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης στην εκτός ημερήσιας διάταξης συζήτηση για το ζήτημα.

Ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, που αρχικά δεν ήθελε έκδοση ψηφίσματος, πρότεινε -απέναντι στο κείμενο της παράταξης Καλαφάτη- το διορθωμένο κείμενο που είχε ετοιμάσει ήδη η παράταξή του και στο οποίο ύστερα από συζήτηση είχαν προστεθεί κυρίως αναφορές στη θέση της συνόδου του Βουκουρεστίου για σύνθετη ονομασία, απάλειψη αλυτρωτικών διεκδικήσεων αλλά και ότι η οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να περιβληθεί των διεθνών εγγυήσεων.

Το ψήφισμα θα κρινόταν (;) από… διακομματική επιτροπή τα μεσάνυχτα και με άγνωστη την τύχη του.

Στο ψήφισμα της πλειοψηφίας τονιζόταν μεταξύ άλλων πως «καθίσταται επιτακτική η άρση των εκκρεμοτήτων, διότι η εξομάλυνση των σχέσεών μας με τη γείτονα χώρα υπηρετεί πολλαπλώς τα εθνικά συμφέροντα, αλλά, ειδικότερα, και αυτά της Θεσσαλονίκης» και πως «ο Δήμος Θεσσαλονίκης ενθαρρύνει την κυβέρνηση και τις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις της χώρας να εργαστούν από κοινού για την άμεση εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης που θα διασφαλίζει ένα μέλλον ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, θα αναγνωρίζει τις ευαισθησίες και θα σέβεται το αίσθημα αξιοπρέπειας των πολιτών τους, ενώ θα αποθαρρύνει διχαστικά ιδεολογήματα που καλλιεργούν ανεδαφικά σύνδρομα επιβολής του ενός μέρους σε βάρος του άλλου».

Ευκαιρία για λύση

Νωρίτερα και κατά την τετράωρη συζήτηση ο κ. Μπουτάρης είχε αναφέρει πως «αν ένα ψήφισμα δεν είναι ομόφωνο δεν έχει νόημα» και ότι «οι δύο συγκεντρώσεις ήταν θεαματικές αλλά δεν σημαίνουν τίποτα».

Τόνισε επίσης πως τώρα «δίνεται μια ευκαιρία να λυθεί το πρόβλημα» καθώς «η διαδικασία είναι στα χέρια της νόμιμης κυβέρνησης της Ελλάδας και του ΟΗΕ, άρα περιττεύει να ανακατευόμαστε σε θέματα που μπορεί να επηρεάσουν τις διαπραγματεύσεις» και τάχθηκε υπέρ μια λύσης «με σύνθετη ονομασία και απάλειψη των αλυτρωτικών αναφορών».

Επίθεση στον δήμαρχο εξαπέλυσε ο επικεφαλής των «Εντάξει» Σταύρος Καλαφάτης, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως πρέπει «να δείξει εμπράκτως ο Μπουτάρης ότι δεν λειτουργεί σαν ψευτοβραχίονας του ΣΥΡΙΖΑ».

Σε ό,τι αφορά τη θέση που είχε εκφράσει η Ν.Δ. διά του Κώστα Καραμανλή στο Βουκουρέστι, σημείωσε ότι περιγράφεται σε μία πρόταση: «“Μη λύση σημαίνει μη πρόσκληση” στους ευρωατλαντικούς οργανισμούς».

Υπέρ της έκδοσης ψηφίσματος και μιας λύσης με σύνθετη ονομασία και αμοιβαίες συμφωνίες τάχθηκε η επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης» Ρία Καλφακάκου, για την οποία όμως τα συλλαλητήρια σε καμία περίπτωση δεν ήταν μεγαλειώδη.

Με το ονοματολογικό ξεπερνάμε την ουσία του προβλήματος, είπε ο Γιάννης Δελής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», που είναι «οι επικίνδυνοι σχεδιασμοί των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Ε.Ε. για τον έλεγχο των πηγών ενέργειας και των δρόμων μεταφοράς τους».

Η Μόνικα Αϊβάζογλου από τις «Γειτονιές σε Δράση» τόνισε πως «αν κάποιοι ενδιαφέρονταν για την πατρίδα θα μιλούσαν σήμερα για το λιμάνι που πουλήθηκε και όχι για το όνομα», ενώ ο Κωνσταντίνος Σεβρής από τους «Μένουμε Θεσσαλονίκη» ζήτησε την «άμεση απομάκρυνση Νίμιτς ως εργολάβου τρίτων» και τόνισε πως «δεν δεχόμαστε να είμαστε έρμαιο του αλυτρωτισμού».

[ad-slot]

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συμβολική κατάληψη στο γραφείο Μπουτάρη
Στην πόρτα του Γιάννη Μπουτάρη έφτασαν χθες οι εργαζόμενοι του Δήμου Θεσσαλονίκης, με συμβολική κατάληψη του γραφείου του, διαμαρτυρόμενοι για την...
Συμβολική κατάληψη στο γραφείο Μπουτάρη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν έβγαλε τζίνι από το μπουκάλι
Η τελευταία πολιτική αποστολή που έχει αναλάβει ο Γιάννης Μπουτάρης είναι να βγάλει το τζίνι από το μπουκάλι. Να σώσει, δηλαδή, την παράταξή του από...
Δεν έβγαλε τζίνι από το μπουκάλι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Να βρεθεί στέγη πριν τον χειμώνα
Πολλοί πρόσφυγες και πολλές συσκέψεις από το νέο προσφυγικό κύμα στη Θεσσαλονίκη. Αν και ο Γιάννης Μπουτάρης δήλωσε πως δεν θα επαναληφθούν οι σκηνές...
Να βρεθεί στέγη πριν τον χειμώνα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παραίτηση με πολλά ερωτήματα
Η οικειοθελής αποχώρηση του Χασδάι Καπόν, δημοτικού συμβούλου Θεσσαλονίκης και φίλου του Γιάννη Μπουτάρη, κάνει αρκετούς να αναρωτιούνται αν υπάρχει...
Παραίτηση με πολλά ερωτήματα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Γκέλα» Μπουτάρη για 200 θέσεις πάρκινγκ
Μόνο εύκολοι δεν θα είναι οι τελευταίοι οκτώ μήνες διακυβέρνησης του Δήμου Θεσσαλονίκης για τον Γιάννη Μπουτάρη. Το απέδειξε περίτρανα η χθεσινή...
«Γκέλα» Μπουτάρη για 200 θέσεις πάρκινγκ