Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πετράλωνα και «πορφυρογέννητοι»

EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Πετράλωνα και «πορφυρογέννητοι»

  • A-
  • A+

Διστάζει ο Γ. Πατούλης να ανακοινώσει ξεκάθαρα την υποψηφιότητά του για τον Δήμο Αθηναίων, αλλά δεν διστάζει να επιτεθεί κατά της οικογένειας Μητσοτάκη.

Παρότι εδώ και έναν μήνα θεωρούνταν βέβαιο ανάμεσα σε αθηναϊκούς αυτοδιοικητικούς κύκλους ότι στη χθεσινή εκδήλωση κοπής της πίτας του ομίλου-πρόπλασμα αυτοδιοικητικής παράταξης (Ομιλος Ενεργών Πολιτών «Αθήνα Πρωτεύουσα Ξανά») ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ θα ανακοίνωνε επισήμως τη... μεταδημότευσή του, αυτό δεν έγινε με σαφή τρόπο, παρά μόνο με αναφορές για «μεγάλες ανατροπές», με «αναγκαία προϋπόθεση τη δημοτική αλλαγή» και μια νέα «ισχυρή ηγεσία» στην Αθήνα που «χρειάζεται στο τιμόνι ένα παιδί δικό της».

Τη στιγμή, όμως, που είναι απρόθυμος να προβεί σε ξεκάθαρες ανακοινώσεις, ο κ. Πατούλης επιλέγει να επιτεθεί στον Κ. Μπακογιάννη, περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, το όνομα του οποίου ακούγεται έντονα για τον Δήμο Αθηναίων. «Πρέπει όλοι οι πορφυρογέννητοι να αφήσουν οξυγόνο και στους πολίτες από τα Πετράλωνα», είπε χαρακτηριστικά ο μεγαλωμένος στη συγκεκριμένη αθηναϊκή γειτονιά κ. Πατούλης, αναφορά που μοιάζει να «στοχεύει» όχι μόνο τον σημερινό περιφερειάρχη, αλλά και τον ίδιο τον πρόεδρο της Ν.Δ., Κυρ. Μητσοτάκη.

Αναμφισβήτητες πάντως οι αιχμές του κ. Πατούλη κατά της Ντόρας Μπακογιάννη, που έχει διατελέσει δήμαρχος Αθηναίων.

Ασκώντας κριτική σε ένα πλήθος δημοτικών διοικήσεων, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ σχολίασε ότι «η Αθήνα πλήρωσε ακριβά τους πορφυρογέννητους σωτήρες στο παρελθόν. Τους υποψήφιους αρχηγούς κομμάτων».

Ολα αυτά σε ένα ύφος που θύμισε τον «γιο του ταχυδρόμου», όπως περιέγραψε πριν από χρόνια ο Θ. Ρουσόπουλος τον εαυτό του από το βήμα της Βουλής, τη στιγμή που η κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου ζητούσε τη δίωξή του για την υπόθεση του Βατοπεδίου. Στην περίπτωσή του, ο κ. Πατούλης αυτοπαρουσιάστηκε ως ο «περήφανος γιος της κυρα-Πόπης από τα Πετράλωνα».

«Αυτοδημιούργητος»

Είναι προφανές ότι η υποψηφιότητα Πατούλη δεν έχει λάβει την έγκριση της ηγεσίας της Ν.Δ. Επιβεβαιώνεται και από την ισχνή παρουσία στελεχών της συντηρητικής παράταξης στη χθεσινή εκδήλωση.

Παρευρέθησαν οι βουλευτές Θ. Φορτσάκης, Β. Οικονόμου, Ν. Δένδιας, Νίκη Κεραμέως, Κ. Βλάσης, ο αν. εκπρόσωπος Τύπου Κ. Κυρανάκης, η ευρωβουλευτής Ελίζα Βόζενμπεργκ, ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ. Σ. Ιωαννίδης και ο πρώην υφυπουργός κυβερνήσεων Ν.Δ., Π. Δούκας.

Ακόμη, παρόντες ήταν ο πρώην υπουργός και πρώην πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Θ. Γιαννόπουλος και ο πρώην υπουργός Γ. Παλαιοκρασσάς. Αναμενόμενη η συμμετοχή πλήθους δημάρχων.

Παράλληλα, όμως, ο κ. Πατούλης φαίνεται να μην αφήνει ανεκμετάλλευτη την απουσία στήριξης από τη Ν.Δ., πατώντας στο αφήγημα ότι «η Αθήνα δεν χρειάζεται έναν ακόμη κομματικό υποψήφιο δήμαρχο», αλλά «έναν αυτοδημιούργητο», «καταξιωμένο επιστημονικά, επαγγελματικά, κοινωνικά, αυτοδιοικητικά».

Αντιθέτως, ο κ. Πατούλης μοιάζει να έχει το «χρίσμα» της Εκκλησίας. Πλήθος ιερέων βρέθηκε στη χθεσινή εκδήλωση.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ «ανταπέδωσε» με αναφορά στον Ελαιώνα και υποσχέθηκε ανατροπή των υποθέσεων του Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών και του μουσουλμανικού τεμένους, μιλώντας για αναπτυξιακό σχέδιο «με βάση τις ανάγκες των κατοίκων και όχι στη βάση ικανοποίησης σχεδίων που υπηρετούν προσωπικές λογικές και ιδεοληψίες».

Ολη η εκδήλωση ήταν αμιγώς προσωποκεντρική, το ακροατήριο προφανώς συντηρητικό και ομολογουμένως πολυπληθές. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο όμιλος του κ. Πατούλη έχει και νεολαία!

[ad-slot]

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αναζητούν διέξοδο
Η Περιφερειακή Ενωση Δήμων Αττικής επιλέγει διαφορετική στάση από την ΚΕΔΕ απέναντι στο νομοσχέδιο «Κλεισθένης 1», με την πλειονότητα να τάσσεται...
Αναζητούν διέξοδο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αθήνα και Σκόπια τολμούν
Δύο πρωτεύουσες τολμούν και προχωρούν ένα βήμα πιο μπροστά από τα κράτη τους. Αθήνα και Σκόπια έδωσαν χθες και επισήμως τα χέρια, εγκαινιάζοντας μια...
Αθήνα και Σκόπια τολμούν
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καταγγέλλουν τραμπουκισμούς από συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ και «μαγειρεμένους» καταλόγους
Σε ένα άκρως τοξικό κλίμα ξεκινούν οι εκλογικές διαδικασίες για την ανάδειξη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Αθηναίων...
Καταγγέλλουν τραμπουκισμούς από συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ και «μαγειρεμένους» καταλόγους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Και στο βάθος αδειοδότηση
Με πολιτικές ενέργειες, σε πρώτο βαθμό, θα κινηθεί ο Δήμος Αθηναίων αναφορικά με το ζήτημα της δέσμευσης των τραπεζικών λογαριασμών του δημοτικού...
Και στο βάθος αδειοδότηση