• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.6°C / 24.6°C
  1 BF
  64%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.6°C / 22.5°C
  2 BF
  70%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.0°C / 19.4°C
  1 BF
  86%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 19.1°C
  1 BF
  77%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.0°C / 20.4°C
  0 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.4°C / 16.8°C
  2 BF
  77%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  1 BF
  74%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.8°C / 23.3°C
  2 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 20.7°C
  1 BF
  83%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 22.4°C
  1 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  2 BF
  83%
 • Κεφαλονιά
  Ασθενής ομίχλη
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  0 BF
  100%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 22.3°C
  0 BF
  88%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  21°C 17.5°C / 21.6°C
  0 BF
  62%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 20.4°C
  3 BF
  59%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.8°C / 23.8°C
  0 BF
  72%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 15.3°C / 20.5°C
  0 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.7°C / 21.1°C
  1 BF
  84%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.8°C / 15.8°C
  1 BF
  81%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Νομοθετική ευελιξία για την κάνναβη

 • A-
 • A+

Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. «Το πρώτο βήμα σε ένα τοπίο αρρύθμιστο», όπως είπε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, που θα δημιουργήσει τις συνθήκες ευχερούς πρόσβασης των ασθενών σε ελληνικής παραγωγής φαρμακευτική κάνναβη, έγινε χθες με την κατάθεση του νομοσχεδίου για την «παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης».

Υπό το βάρος της σύγχρονης επιστημονικής έρευνας και των ιατρικών εξελίξεων που τεκμηριώνουν τις φαρμακευτικές, ανακουφιστικές και θεραπευτικές ιδιότητες του φυτού, ευεργετικές δράσεις που αναγνώρισε και το σχετικό πόρισμα του ΕΟΦ, ο οποίος εισηγήθηκε την ανάγκη νομοθετικής ευελιξίας, αλλά και του γεγονότος ότι πάρα πολλές χώρες -αν και όχι με ενιαίο τρόπο- έχουν προχωρήσει σε ρυθμίσεις ευνοϊκού πλαισίου για τη νόμιμη διάθεσή του, ο υπουργός χαρακτήρισε «ώριμη πλέον την αλλαγή στο νομικό καθεστώς» και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο σε μετασχηματισμούς που θα προκύψουν από τις εξελίξεις και τη συζήτηση που θα ακολουθήσει στη Βουλή, με τη δυνατότητα να ακουστούν οι ενδιαφερόμενοι φορείς και να διορθωθούν τυχόν παραλείψεις.

Εξέφρασε ακόμη την ελπίδα να μη χρησιμοποιηθούν αντιεπιστημονικά, φοβικά και σκοταδιστικά αντανακλαστικά γι’ αυτό το «ιδιότυπο» φάρμακο που μεταφέρθηκε από την Α’ κατηγορία των απαγορευμένων ουσιών στην κατηγορία Β’ των ελεγχόμενων ουσιών για τον κίνδυνο κατάχρησης που παραμένουν σε καθεστώς κρατικού μονοπωλίου, ενώ μελετώνται οι τρόποι που θα διατίθεται στους ασθενείς - δίγραμμη συνταγογράφηση ή και ηλεκτρονική.

Στη χθεσινή παρουσίαση της νομοθετικής πρωτοβουλίας, πέρα από την αποκατάσταση ενός δικαιώματος των ασθενών, οι υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου και Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου μίλησαν για τις αναπτυξιακές προοπτικές που ανοίγει το νομοσχέδιο για τη χώρα.

Διασφάλιση ποιότητας

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει, θα επιτρέπεται η ειδική αδειοδότηση για εισαγωγή των εγκεκριμένων, πιστοποιημένων και μη μεταλλαγμένων σπόρων για την καλλιέργεια σε εκτάσεις από τέσσερα στρέμματα και πάνω, σε χώρους κλειστούς και φυλασσόμενους όπου θα πραγματοποιείται η επεξεργασία, μεταποίηση και παραγωγή του τελικού φαρμακευτικού προϊόντος, το οποίο θα είναι και το μόνο που θα μπορεί να φύγει από τις παραγωγικές μονάδες για λόγους ασφαλείας, ώστε να μπορούν να γίνουν οι απαιτούμενοι έλεγχοι από τις αρχές σε όλα τα στάδια της παραγωγής και να διασφαλίζεται η ποιότητα του τελικού προϊόντος, με όρους και διαδικασίες που εξειδικεύονται στο προτεινόμενο θεσμικό πλαίσιο.

Καθετοποιημένο μοντέλο, που επιλέχθηκε προκειμένου να αποφευχθούν «διαρροές» κατά τις μετακινήσεις, που απαγορεύονται ρητώς σε κάθε ενδιάμεσο στάδιο και που, σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, δίνει δυνατότητες παραγωγής σε συνεργατικά σχήματα και ήδη συγκεντρώνει το ενδιαφέρον αγροτών αλλά και επενδυτών λόγω των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας στη συγκεκριμένη καλλιέργεια (μειωμένα κόστη θέρμανσης και υψηλής έντασης και διάρκειας ηλιοφάνεια).

«Μη φανταστείτε ότι ήρθε η ώρα να βγάλουμε τα ροδάκινα και να βάλουμε κάνναβη, χρειάζεται υψηλή τεχνολογία και επενδυτικά κεφάλαια. Οπωσδήποτε θα προκύψει ωφέλεια για την ύπαιθρο και θέσεις εργασίας με τις μονάδες και για τη γεωργία, διεύρυνση της παραγωγικής βάσης με την εισαγωγή της νέας καλλιέργειας και την προώθηση της πράσινης βιομηχανίας», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι για την καλύτερη εκμετάλλευση του κλίματος οι μονάδες θα είναι θερμοκηπιακού τύπου...

Για το επενδυτικό ενδιαφέρον που έχει ήδη επιδειχθεί και τα οικονομικά οφέλη που συνεπάγεται η ίδρυση αυτής της νεοφυούς βιομηχανίας, που εντάσσεται στην πράσινη ανάπτυξη και αποτελεί στρατηγική επιλογή ώστε να ενταχθεί στις στρατηγικές επενδύσεις, έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομίας.

Οι στόχοι τους οποίους έθεσε σε αυτήν την πορεία περιλαμβάνουν, εκτός από την καταπολέμηση της ανεργίας, την αναπτυξιακή πορεία της χώρας, τα οφέλη από τις εξαγωγές τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης και τη φορολογία των οικονομικών δραστηριοτήτων του κλάδου, «δεδομένου ότι η παγκόσμια αγορά για την καλλιέργεια και μεταποίηση της ιατρικής κάνναβης βρίσκεται στα αρχικά στάδια ανάπτυξης και κατά συνέπεια η προσφορά υστερεί σημαντικά της παγκόσμιας ζήτησης».

Πολιτικό θάρρος

Πρόσθεσε ακόμη ότι θα ανοίξουν νέοι δρόμοι για την ιατρική έρευνα αλλά και για ευρύ φάσμα επιστημών γύρω από την τεχνολογία και τις εφαρμογές της φαρμακευτικής κάνναβης, τόνισε ότι χρειάστηκε «πολιτικό θάρρος για να προχωρήσουμε, καθώς καμία άλλη κυβέρνηση δεν το τόλμησε, λόγω μιας λανθασμένης νοοτροπίας που αφορούσε κυρίως τη χρήση της κάνναβης», ενώ δεν παρέλειψε να μνημονεύσει τον σύμβουλο του πρωθυπουργού Νίκο Καρανίκα, «καθώς νομίζω ότι χωρίς αυτόν πολλά πράγματα δεν θα είχαν προχωρήσει», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Από τις απαντήσεις των υπουργών στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων έγινε ακόμη γνωστό ότι έχει ήδη εκδηλωθεί επενδυτικό ενδιαφέρον από τη Γερμανία και τον Καναδά, με τα επιχειρηματικά σχέδια να προβλέπουν αρχικά τη δημιουργία 2.000 θέσεων εργασίας και ποσό επένδυσης 750.000 ευρώ, που σε βάθος τριετίας θα μπορούσε να αγγίξει και το 1,5 δισ., επενδύσεις ωστόσο στη βιοτεχνολογία που ίσως έχουν απαγορευτικά υψηλό κόστος για τους Ελληνες αγρότες που οφείλουν να καλύψουν και την επένδυση στη μεταποίηση, ενώ αναμένεται το ενδιαφέρον από την ελληνική φαρμακοβιομηχανία.

Επιπλέον αναγνωρίστηκε το έλλειμμα ενημέρωσης της ιατρικής κοινότητας γύρω από το θέμα, που δυσχεραίνει και τη δυνατότητα των ασθενών στα ενδεδειγμένα σκευάσματα, και απευθύνθηκε κάλεσμα στην ιατρική, επιστημονική και πανεπιστημιακή κοινότητα να συμβάλει σε αυτή τη διαδικασία, ενώ κατατέθηκε και η διαβεβαίωση ότι θα διαμορφωθεί μητρώο ασθενών, ώστε μέσω μιας ελεγχόμενης διαδικασίας να διασφαλίζεται ότι όσοι έχουν τεκμηριωμένα ιατρική ανάγκη θα μπορούν να εξασφαλίσουν το φάρμακό τους.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αλμα στις καλλιέργειες βιομηχανικής κάνναβης
Εκρηκτικές θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς τις εξελίξεις στην καλλιέργεια κάνναβης στη χώρα μας. Μόλις τέσσερα χρόνια αφότου ξεκίνησε δειλά δειλά η σπορά βιομηχανικής κάνναβης, η αύξηση στις καλλιεργούμενες...
Αλμα στις καλλιέργειες βιομηχανικής κάνναβης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η κάνναβη είναι το μέλλον
Στην Τεχνόπολη, 1-3 Ιουνίου πραγματοποιείται η διεθνής έκθεση Balkannabis Expo με φιλοδοξία να βάλει την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη της κάνναβης ● Για πρώτη φορά στη χώρα μας θα πραγματοποιηθούν επαγγελματικά...
Η κάνναβη είναι το μέλλον
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Γιατί είμαι υπέρ»
«Το ηθικό δίλημμα είναι απλό: δεν είναι αν είμαστε υπέρ ή κατά των ναρκωτικών. Το πραγματικό ηθικό δίλημμα είναι αν οι πολιτικοί και οι πολιτικές σώζουν ζωές ή αν καταστρέφουν ζωές», είπε ο πρώην πρωθυπουργός...
«Γιατί είμαι υπέρ»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το μέλλον είναι... τώρα για την ιατρική κάνναβη
Η είδηση έρχεται από τη Γερμανία, αλλά ξεδιπλώνει όλες τις πτυχές ενός ελληνικού στοιχήματος που θα μπορούσε να φέρει τη χώρα μας πρωταγωνίστρια στον παγκόσμιο χάρτη κάνναβης. Η γερμανική αγορά φαρμακευτικής...
Το μέλλον είναι... τώρα για την ιατρική κάνναβη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Ναι» στην κάνναβη για ιατρική χρήση
Τη βούληση της κυβέρνησης να επιτρέψει την ιατρική χρήση της κάνναβης πολύ σύντομα, εξέφρασε χθες στη Βουλή ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, προαναγγέλλοντας παράλληλα αλλαγές και στον νόμο περί ναρκωτικών....
«Ναι» στην κάνναβη για ιατρική χρήση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Από πολιτικές εξετάσεις η ιατρική κάνναβη
Ανοίγει αργά αλλά σταθερά η δημόσια συζήτηση για τη χρήση της ιατρικής κάνναβης, έπειτα από την κατάθεση του σχετικού πορίσματος της ειδικής επιτροπής που είχε συσταθεί για τον σκοπό αυτό στο υπουργείο Υγείας....
Από πολιτικές εξετάσεις η ιατρική κάνναβη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας