• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.4°C / 32.3°C
  4 BF
  39%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.5°C / 30.8°C
  5 BF
  40%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.0°C / 33.7°C
  2 BF
  39%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  1 BF
  47%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 28.0°C
  3 BF
  54%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.0°C / 31.0°C
  3 BF
  44%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 25.9°C
  3 BF
  38%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.8°C / 31.8°C
  1 BF
  32%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 32.7°C
  3 BF
  43%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 28.5°C
  3 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.8°C / 30.4°C
  4 BF
  32%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.3°C / 27.3°C
  4 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  0 BF
  66%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.0°C / 29.0°C
  0 BF
  30%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.9°C / 31.0°C
  2 BF
  40%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.1°C / 27.8°C
  4 BF
  49%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 32.5°C
  3 BF
  27%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.3°C / 28.8°C
  3 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.1°C / 30.1°C
  3 BF
  46%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  1 BF
  45%

Φωτογραφία αρχείου

ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / ΦΑΝΗ ΤΡΥΨΑΝΗ

Νέοι φόβοι για πώληση της ΕΥΑΘ

 • A-
 • A+

Σταγόνα, σταγόνα... το ξεπούλημα της ΕΥΑΘ; Κάτι τέτοιο διαβλέπουν και δεν κρύβουν την ανησυχία τους οι εργαζόμενοι της Εταιρείας Υδρευσης αλλά και τα κινήματα της Θεσσαλονίκης, μετά την πρόταση του ΤΑΙΠΕΔ για εφαρμογή σταθερής τιμολογιακής πολιτικής στο νερό της πόλης μόνο κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018.

Η κίνηση αυτή στην ουσία ανατρέπει την πολιτική της διοίκησης Κρεστενίτη για σταθερή τιμολογιακή πολιτική όλη τη χρονιά και, σε συνδυασμό με την αναμενόμενη εφαρμογή της ΚΥΑ από τον Απρίλιο, σύμφωνα με την οποία από την κοινωνική πολιτική της εταιρείας θα επιβαρύνονται οι υπόλοιποι καταναλωτές(!), κάνει τα μέλη της ομάδας «SΟSτε το νερό» αλλά και τους εργαζομένους να μπαίνουν σε κατάσταση συναγερμού και πάλι.

Τέσσερα χρόνια μετά το δημοψήφισμα των Θεσσαλονικέων που είπε «όχι» στην πώληση της ΕΥΑΘ με ένα καθολικό 98%, «μικρές πονηρές λεπτομέρειες» και η ένταξη στο υπερταμείο φέρνουν ξανά στο προσκήνιο την απειλή ιδιωτικοποίησης.

Υπό αυτές τις συνθήκες ο ευαισθητοποιημένος κόσμος αρχίζει και πάλι να οργανώνεται με μια νέα καμπάνια ενημέρωσης που φέρει τον τίτλο «Ε, όχι και το νερό...», η οποία μάλιστα ξεκίνησε παρουσία του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, και του δημάρχου Νεάπολης-Συκεών, Σίμου Δανιηλίδη.

Πρόκειται για μια διοργάνωση που ξεκινάει ήδη από τον Φλεβάρη και περιλαμβάνει μικρές αλλά διαρκείς δράσεις κατά της ιδιωτικοποίησης σε βάθος, αρχικά, τεσσάρων μηνών. Πρωτοστατούν, εκτός από τη «SOSτε το νερό» και τους εργαζομένους της ΕΥΑΘ, οι «Water Warriors», η «Καλλιστώ» αλλά και η Περιφερειακή Ενωση Δήμων.

Στην πρώτη συνάντηση των διοργανωτών, που έγινε στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης, έχοντας τη στήριξη του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη, πολύ ενδιαφέρουσα ήταν η παρέμβαση του δημάρχου Νεάπολης-Συκεών Σίμου Δανιηλίδη, που τόνισε ότι στις τρεις ενδιαφερόμενες ξένες εταιρείες είχαν πει την προηγούμενη φορά: «Δεν ξέρετε κάτι. Ενα μεγάλο τμήμα του δικτύου των δεξαμενών και αντλιοστασίων που σήμερα χρησιμοποιεί η ΕΥΑΘ είναι πρώην δημοτική περιουσία... Αυτή μεταβιβάστηκε ατελώς, δωρεάν, στον δημόσιο οργανισμό ύδρευσης. Εχουμε, λοιπόν, κάθε δικαίωμα να ανακαλέσουμε τις μεταβιβάσεις αυτές κι έπειτα να γίνουν καμιά κατοσταριά εκατομμύρια επενδύσεις για καινούργιες δεξαμενές. Τότε θορυβήθηκαν».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των εργαζομένων της ΕΥΑΘ, Γιώργος Αρχοντόπουλος, ξεκαθάρισε: «Πρέπει να ανατρέψουμε το αφήγημα της κυβέρνησης ότι υπάρχει δημόσιος έλεγχος μέσα στο υπερταμείο. Δεν υπάρχει, κι ο κόσμος πρέπει να ενημερωθεί. Αναρωτιόμαστε και είναι προς διερεύνηση πώς το 23% που θα πουλιόταν έγινε ξαφνικά 24%... Το 1% είναι περίπου 350 χιλιάδες μετοχές. Εμείς βλέπουμε ότι η κυβέρνηση θα φτιάξει ένα ΣΔΙΤ, όπως έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός σε στρατηγικό επενδυτή. Ο διευθύνων σύμβουλος της “Σουέζ” είπε ότι θέλει ν’ αγοράσει το μάνατζμεντ της εταιρείας και είναι πολύ πιθανόν να πάρει το 24% συν τη διοίκηση».

Σε κάθε περίπτωση, το θέμα του νερού κάνει τη Θεσσαλονίκη να... κοχλάζει.

«Με την εμπειρία της αποτελεσματικής συνεργασίας μεταξύ μας αλλά και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και πολλές άλλες συλλογικότητες, φορείς και μεμονωμένους πολίτες στην οργάνωση και υλοποίηση του δημοψηφίσματος, συνεχίζουμε να δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν θα επιτρέψουμε την πώληση του νερού σε ιδιώτες. Καλούμε πολίτες, φορείς και συλλογικότητες, μέσα από ποικίλες δράσεις, να εκφράσουμε και πάλι δυναμικά και κατηγορηματικά προς όλους ότι η Θεσσαλονίκη συνεχίζει τον αγώνα ενωμένη», αναφέρει το νέο προσκλητήριο.

Φορείς και πολίτες υποστηρίζουν ότι η παραχώρηση έστω και του 49% της ΕΥΑΘ σε ιδιώτη θα σημάνει κατάργηση των κοινωνικών τιμολογίων, υποβάθμιση της ποιότητας του νερού και των υπηρεσιών αλλά και απολύσεις εργαζομένων.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Δεν πωλείται», αλλά ενίοτε κόβεται
​Oι εργαζόμενοι της ΕΥΑΘ έκοψαν το νερό στον ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης! Σε μια συμβολική κίνηση αντίδρασης για την ένταξη της εταιρείας ύδρευσης στο υπερταμείο, μέλη του κινήματος sostetonero και συνδικαλιστές...
«Δεν πωλείται», αλλά ενίοτε κόβεται
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αμίλητο... νερό περί ταμπακέρας
Ηξεις αφήξεις» για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ. Μπορεί ο νέος πρόεδρος της εταιρείας, Γιάννης Κρεστενίτης, που είναι και μέλος του κινήματος «sosτε το νερό», να ξεκαθάρισε ότι «δεν έχουν αλλάξει οι θέσεις μου...
Αμίλητο... νερό περί ταμπακέρας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αρον άρον... πώλησον αυτό
Το Δ.Σ. του ΟΛΘ «τρέχει» να παραδώσει ώς τα τέλη Μαρτίου το λιμάνι της Θεσσαλονίκης στη SEGT. Στο Χρηματιστήριο Αθηνών (!) η έκτακτη γενική συνέλευση ενέκρινε όλες τις απαραίτητες αποφάσεις για να υπογραφεί η...
Αρον άρον... πώλησον αυτό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Η πώληση του 23% δεν αλλάζει τον δημόσιο χαρακτήρα της ΕΥΑΘ»
Tελειωμένη υπόθεση η πώληση του 23% της ΕΥΑΘ, «κανείς δεν κουνάει την "Ελντοράντο", αν τηρεί τον νόμο και προστατεύει το περιβάλλον»... Με απλές και καθαρές δηλώσεις χθες στη Θεσσαλονίκη, ο αναπληρωτής...
«Η πώληση του 23% δεν αλλάζει τον δημόσιο χαρακτήρα της ΕΥΑΘ»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Αλλο ιδιωτικοποίηση κι άλλο εργολαβία»
«Παραφωνία» οι καταγγελίες του σωματείου εργαζομένων της ΕΥΑΘ, σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας! Κι ενώ δεν γίνεται καμία αναφορά για τη μεταφορά του διαγωνισμού σε πολυτελές ξενοδοχείο την Παρασκευή, στη...
«Αλλο ιδιωτικοποίηση κι άλλο εργολαβία»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ιδιωτικοποίηση του Μετρό με παράδειγμα τον ΟΑΣΘ
Ταυτόχρονα οι εργαζόμενοι στο μετρό κατεβαίνουν για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα σε κινητοποιήσεις, ζητώντας αυξήσεις μισθών, βελτίωση των συνθηκών εργασίας και μέτρα προστασίας.
Ιδιωτικοποίηση του Μετρό με παράδειγμα τον ΟΑΣΘ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας