• Αθήνα
  Χιονοπτώσεις
  1°C 0.6°C / 2.4°C
  2 BF
  92%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -3.1°C / 1.9°C
  2 BF
  38%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 1.0°C / 5.7°C
  4 BF
  55%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  -2°C -3.6°C / -2.1°C
  5 BF
  37%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -2°C -2.1°C / -2.1°C
  3 BF
  54%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  -1°C -3.8°C / 1.2°C
  2 BF
  43%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  -6°C -6.6°C / -3.8°C
  3 BF
  42%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.2°C / 3.6°C
  2 BF
  48%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.2°C / 5.3°C
  2 BF
  89%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 0.9°C / 3.9°C
  3 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 3.4°C / 6.6°C
  8 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.8°C / 4.8°C
  7 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.8°C / 3.8°C
  4 BF
  48%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.5°C / 0.9°C
  3 BF
  40%
 • Λαμία
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  0°C 0.0°C / 0.5°C
  3 BF
  73%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.8°C / 4.9°C
  3 BF
  80%
 • Χαλκίδα
  Χιονοπτώσεις
  1°C 0.8°C / 3.1°C
  0 BF
  96%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -0.7°C / -0.1°C
  2 BF
  41%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -1°C -3.1°C / 1.9°C
  2 BF
  52%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  -6°C -6.2°C / -6.2°C
  2 BF
  51%

Ο Βαγγέλης Μπούτας, σε πρώτο πλάνο, κατά τη χθεσινή συνάντηση των αγροτών με τον αρμόδιο υπουργό Βαγγέλη Αποστόλου. Αν και στο τραπέζι δεν υπήρχε... τσιπουράκι (νερό περιέχει το μπουκάλι) η διάθεση αμφοτέρων των πλευρών ήταν καλή.

EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Αλλα «έσπειραν», άλλα θέρισαν...

 • A-
 • A+

Τέσσερις παρεμβάσεις και τρεις διαβεβαιώσεις παρείχε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στους αγρότες της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, στο πλαίσιο της χθεσινής, διάρκειας 2,5 ωρών, συνάντησής τους στην Αθήνα.

Μια συνάντηση που μάλλον άφησε περισσότερο ικανοποιημένο το υπουργείο παρά τους αγρότες.

Η μεν πρώτη πλευρά στάθηκε στο πολύ καλό κλίμα της συζήτησης και περιέγραψε τις επαφές ως «συνάντηση εργασίας», λέγοντας ότι συζητήθηκαν σε βάθος όχι μόνο τα αιτήματα της Επιτροπής αλλά και τα προβλήματα που απασχολούν τον αγροτικό χώρο.

Οι δε αγρότες συνόψισαν τα αποτελέσματα των επαφών μεταξύ «υποσχέσεων» και... «θολών» υποσχέσεων και μίλησαν για μια συνάντηση που δεν τους άφησε ικανοποιημένους, «με την έννοια ότι η καρδιά των αιτημάτων μας, που είναι αιτήματα που αφορούν την επιβίωσή μας, δεν ικανοποιήθηκαν», όπως δήλωσε από πλευράς Επιτροπής ο Β. Μπούτας.

Ο αρμόδιος υπουργός Β. Αποστόλου έκανε λόγο για «σημαντικές» παρεμβάσεις και, διευκρινίζοντας ότι εντάσσονται «στις δυνατότητες που έχουμε μέσα στο πλαίσιο της πραγματικότητας που βιώνουμε, από πλευράς Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) όσο και μνημονιακών δεσμεύσεων», ανακοίνωσε:

■ Τον προσδιορισμό του ακατάσχετου χρηματικού ορίου για τους λογαριασμούς των αγροτών στο ύψος των 15.000 ευρώ ετησίως (από 1.200 ευρώ που ισχύει μηνιαίως). Η θέσπισή του αναμένεται μέχρι το τέλος του χρόνου.

■ Την ένταξη και των επιδοτήσεων του λεγόμενου «πρασινίσματος» στις χορηγήσεις μέσω της «κάρτας του αγρότη», γεγονός που, σύμφωνα με το υπουργείο, διευρύνει περίπου κατά 30% τις δυνατότητες ρευστότητας.

■ Την έναρξη εντός των επόμενων ημερών των συμψηφισμών, έτσι ώστε να καταβληθεί η επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου 2015-2016, συνολικού ύψους περίπου 42 εκατ. ευρώ, εντός Φεβρουαρίου.

■ Την επέκταση του αγροτικού εργοσήμου σε όλες τις εποχικού χαρακτήρα αγροτικές εργασίες, καθώς και στους μετακλητούς αλλοδαπούς εργάτες γης.

Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι:

● Δεν υπάρχει θέμα αύξησης του ΕΝΦΙΑ, ούτε και συμπληρωματικού φόρου για τα αγροτεμάχια.

● Τα ασφάλιστρα των αγροτών αφαιρούνται από το φορολογητέο εισόδημα.

● Δεν θα περικοπεί καμιά αγροτική σύνταξη για όσους συνταξιούχους συνεχίζουν την αγροτική δραστηριότητα, όπως προβλέπεται για το μεταβατικό διάστημα μέχρι το 2024.

«Εκείνο που θέλουμε να γίνει κατανοητό από τους Ελληνες αγρότες είναι ότι ο χώρος αυτός μπορεί να αποτελέσει το βασικότερο εργαλείο στην προσπάθεια για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας», συμπλήρωσε ο κ. Αποστόλου.

Επίσης, στη συνάντηση τέθηκε το θέμα κατάργησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί, καθώς και η προοπτική να συνδεθούν οι επιδοτήσεις με την παραγωγή, στο πλαίσιο της αναθεώρησης της ΚΑΠ, ώστε τα ποσά να κατευθύνονται σε όσους πραγματικά παράγουν. Οι αγρότες μίλησαν για συνέχεια του αγώνα τους και στάθηκαν με επιφυλάξεις απέναντι σε όσα ανακοινώθηκαν.

«Τα έχουμε ακούσει και άλλες φορές», θύμισε ο Ρ. Μαρούδας, ενώ η Διαμάντω Κρητικού σχολίασε πως «πάντα υπάρχουν διαθέσεις» από πλευράς υπουργείου, αλλά «τα αποτελέσματα είναι αυτά που μετρούν», τη στιγμή που για τους αγρότες υπάρχει «θέμα επιβίωσης».

Τα αιτήματα των αγροτών που δεν βρήκαν ανταπόκριση και για τους ίδιους είναι τα πιο κρίσιμα αφορούν:

 • θέσπιση κατώτερων εγγυημένων τιμών σε όλα τα προϊόντα,
 • μείωση του κόστους παραγωγής με χτύπημα της ασύδοτης κερδοσκοπίας στα αγροτικά μέσα και εφόδια,
 • ΕΛΓΑ αποκλειστικά κρατικός, που θα καλύπτει το σύνολο των ζημιών από όλες τις αιτίες,
 • κατάργηση των μεγάλων φορολογικών και ασφαλιστικών επιβαρύνσεων στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους.

Τα μπλόκα

Το τι μέλλει γενέσθαι με τις αγροτικές κινητοποιήσεις –οι οποίες χθες έκλεισαν τις δύο εβδομάδες– και τη μορφή τους θα αποφασιστεί στις κατά τόπους συνελεύσεις, όταν τα μέλη της επιτροπής μεταφέρουν στους συναδέλφους τους όσα συζήτησαν με τον υπουργό, όπως διευκρίνισαν οι συνδικαλιστές.

Πάντως οι αγρότες φαίνεται ότι θα αποχωρήσουν από τα 18 σημεία όπου έχουν στήσει μπλόκα -χωρίς να εμποδίζουν την κυκλοφορία- ανά την επικράτεια.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η Επιτροπή των Μπλόκων κάλεσε όλους τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους «να συνεχίσουμε τον αγώνα με πολλές και διάφορες μορφές πάλης, χωρίς αυταπάτες για την κυβερνητική πολιτική».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διάσταση απόψεων αγροτών - κυβέρνησης
Ουδεμία σύγκλιση σημειώθηκε μεταξύ του κυβερνητικού κλιμακίου και της Επιτροπής των Μπλόκων ● Τα επόμενα αγωνιστικά βήματα καθορίζονται από σήμερα στις κατά τόπους συνελεύσεις ● Εξι κυβερνητικές παρεμβάσεις...
Διάσταση απόψεων αγροτών - κυβέρνησης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Την Πέμπτη η συνάντηση αγροτών με υπουργούς
«Κλείδωσε» για αύριο Πέμπτη (18.30) η συνάντηση μεταξύ των αγροτών της Επιτροπής των Μπλόκων και κυβερνητικού κλιμακίου, αποτελούμενου από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Στ. Αραχωβίτη, την υφυπουργό...
Την Πέμπτη η συνάντηση αγροτών με υπουργούς
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μπλόκα σε πλήρη ανάπτυξη
Σε πλήρη ανάπτυξη τα αγροτικά μπλόκα που έχουν στηθεί ανά τη χώρα, τα οποία ενισχύονται τα τελευταία 24ωρα σε αριθμό οχημάτων και διαμαρτυρόμενων αγροτών, σύμφωνα με μέλη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων...
Μπλόκα σε πλήρη ανάπτυξη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ψηφιακή γεωργία μεν, μπλόκα δε
Εύσημα από τον Ευρωπαίο επίτροπο Φ. Χόγκαν δέχτηκαν οι Ν. Παππάς και Στ. Αραχωβίτης για το πρόγραμμα της «ευφυούς γεωργίας», βασισμένο στις σύγχρονες τεχνολογίες, που πρόκειται να εφαρμοστεί στις 13...
Ψηφιακή γεωργία μεν, μπλόκα δε
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τέσσερις παρεμβάσεις και τρεις δεσμεύσεις προς τους αγρότες
Τέσσερις ανακοινώσεις και τρεις δεσμεύσεις αποκόμισε από την πολιτική ηγεσία του υπ. Αγρ. Ανάπτυξης η αντιπροσωπεία της Επιτροπής των Μπλόκων, κατά τη συνάντηση στο υπουργείο. Σύμφωνα με τον Β. Μπούτα, ο...
Τέσσερις παρεμβάσεις και τρεις δεσμεύσεις προς τους αγρότες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παίρνουν τα τρακτέρ για να... μείνουν στον τόπο τους
«Δεν ζητάμε ούτε ένα ευρώ. Ζητάμε να μη μειωθεί και άλλο το εισόδημά μας». Σε αυτή τη φράση συμπυκνώνονται οι διεκδικήσεις των αγροτών, οι οποίοι από την ερχόμενη Δευτέρα, 22 Ιανουαρίου, βγαίνουν με τρακτέρ...
Παίρνουν τα τρακτέρ για να... μείνουν στον τόπο τους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας