• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 6.2°C / 9.6°C
  1 BF
  55%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  7°C 4.9°C / 8.3°C
  2 BF
  41%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  10°C 8.8°C / 12.0°C
  3 BF
  56%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  0 BF
  25%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  2 BF
  52%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  6°C 4.8°C / 7.6°C
  1 BF
  57%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  3°C 3.0°C / 3.4°C
  1 BF
  30%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.9°C / 10.6°C
  1 BF
  58%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.2°C / 9.9°C
  4 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 3.9°C / 4.9°C
  1 BF
  48%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 7.2°C / 9.6°C
  4 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 5.1°C / 7.7°C
  1 BF
  49%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  2 BF
  46%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.9°C / 8.5°C
  2 BF
  31%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.1°C / 8.5°C
  1 BF
  63%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 5.8°C / 8.2°C
  3 BF
  34%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 5.5°C / 9.8°C
  2 BF
  51%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.3°C / 6.0°C
  2 BF
  46%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  7°C 5.5°C / 8.4°C
  1 BF
  47%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.8°C / 3.8°C
  1 BF
  46%

Σε καλό κλίμα η συνάντηση του υπουργού με την αντιπροσωπεία των αγροτών

ΕUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Τέσσερις παρεμβάσεις και τρεις δεσμεύσεις προς τους αγρότες

 • A-
 • A+

Τέσσερις ανακοινώσεις και τρεις δεσμεύσεις αποκόμισε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η 6μελής αντιπροσωπεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, στο πλαίσιο της συνάντησης, διάρκειας 2,5 ωρών, που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στο υπουργείο.

Μια συνάντηση που έγινε σε καλό κλίμα, χαρακτηρίστηκε ουσιαστική από τον υπουργό, Β. Αποστόλου, αλλά δεν άφησε ικανοποιημένους τους αγρότες, όπως τόνισαν οι ίδιοι, «με την έννοια ότι η καρδιά των αιτημάτων, που είναι αιτήματα επιβίωσης, δεν ικανοποιήθηκαν».

Οι παρεμβάσεις που ανακοίνωσε ο υπουργός αφορούν:

• Τον προσδιορισμό του ακατάσχετου χρηματικού ορίου για τους λογαριασμούς των αγροτών στο ύψος των 15.000 ευρώ τοn χρόνο (από 1.200 ευρώ που ισχύει μηνιαίως). Η θέσπισή του αναμένεται μέχρι το τέλος του χρόνου

• Την ένταξη και των επιδοτήσεων του λεγόμενου «πρασινίσματος» στις χορηγήσεις μέσω της «κάρτας του αγρότη», γεγονός που, σύμφωνα με το υπουργείο, διευρύνει περίπου κατά 30% τις δυνατότητες ρευστότητας.

• Την έναρξη εντός των επόμενων ημερών των συμψηφισμών, έτσι ώστε να καταβληθεί η επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου 2015-2016, συνολικού ύψους περίπου 42 εκατ. ευρώ.

• Την επέκταση του αγροτικού εργοσήμου σε όλες τις εποχικού χαρακτήρα αγροτικές εργασίες, καθώς και στους μετακλητούς αλλοδαπούς εργάτες γης.

Πρόκειται για παρεμβάσεις που ο κ. Αποστόλου χαρακτήρισε σημαντικές «στις δυνατότητες που έχουμε μέσα στο πλαίσιο της πραγματικότητας που βιώνουμε, από πλευράς Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) όσο και μνημονιακών δεσμεύσεων».

«Εκείνο που εμείς θέλουμε να γίνει κατανοητό από τους Έλληνες αγρότες, είναι ότι ο χώρος αυτός μπορεί να αποτελέσει το βασικότερο εργαλείο στην προσπάθεια που η χώρα μας θέλει να υπηρετήσει αυτήν την ώρα, και είναι ασφαλώς η παραγωγική ανασυγκρότηση», συμπλήρωσε.

Ακόμη ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι :

• Δεν υπάρχει κανένα θέμα αύξησης του ΕΝΦΙΑ, αλλά ούτε και συμπληρωματικού φόρου για τα αγροτεμάχια.

• Τα ασφάλιστρα των αγροτών αφαιρούνται από το φορολογητέο εισόδημα των αγροτών.

• Δεν θα περικοπεί καμιά αγροτική σύνταξη για όσους συνταξιούχους συνεχίζουν την αγροτική δραστηριότητα, όπως προβλέπεται για το μεταβατικό διάστημα μέχρι το 2024.

«Υποσχέσεις»

Οι παραπάνω παρεμβάσεις χαρακτηρίστηκαν «υποσχέσεις» από πλευράς αγροτών.

Σύμφωνα με τον Βαγγέλη Μπούτα από την Επιτροπή των Μπλόκων, «θολές υποσχέσεις» έδωσε ο υπουργός στα αιτήματα που οι αγρότες θεωρούν ως τα πιο κρίσιμα, αναφέροντας ενδεικτικά τα εξής: θέσπιση εγγυημένων τιμών απέναντι στις «ανοιχτές» τιμές που πωλούν τα προϊόντα τους οι παραγωγοί, στον ΕΦΚΑ, στα προβλήματα του ΕΛΓΑ, την κατάργηση ΦΠΑ, αντιμετώπιση του υψηλού κόστους παραγωγής και μείωσης του κόστους πετρελαίου.

Σύμφωνα με τους αγρότες, ο υπουργός επανέφερε το θέμα απόσυρσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί, ενώ αναφέρθηκε στην προοπτική -στο πλαίσιο της αναθεώρησης της ΚΑΠ- να συνδεθεί η επιδότηση με την παραγωγή, ώστε τα ποσά των επιδοτήσεων να κατευθύνονται σε όσους «πραγματικά παράγουν».

«Συνεχίζουμε τον αγώνα. Στα μπλόκα θα αποφασίσουμε την μορφή που θα έχει ο αγώνας από εδώ και πέρα», είπε στις δηλώσεις του ο κ. Μπούτας.

Την επιφύλαξη των παραγωγών στα όσα ανακοίνωσε ο υπουργός, εξέφρασε ο Ρίζος Μαρούδας, καθώς «τα έχουμε ακούσει και άλλες φορές».

«Τα αποτέλεσματα είναι αυτά που θα μετρήσουν», σχολίασε επίσης με επιφυλακτικό ύψος η Διαμάντω Κρητικού, τονίζοντας ότι πλέον για τους αγρότες έχει εγερθεί «θέμα επιβίωσης».

Για τις επόμενες κινήσεις τους και τη μορφή του αγώνα τους, οι αγρότες ανά την επικράτεια θα περιμένουν τους συναδέλφους τους που συμμετείχαν στην συνάντηση να τους μεταφέρουν τα όσα συζητήθηκαν με τον υπουργό και οι αποφάσεις θα ληφθούν στις κατά τόπους συνελεύσεις των μπλόκων.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κλιμακώνοντας για τρίτη εβδομάδα
Kλιμάκωση δείχνουν οι τελευταίες κινήσεις των αγροτών. Οι αγρότες που παραμένουν στο κομβικό μπλόκο της Νίκαιας έχουν ήδη περάσει σε πολύμορφες δράσεις και, όπως είχαν ανακοινώσει από το συλλαλητήριο της...
Κλιμακώνοντας για τρίτη εβδομάδα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέα αγωνιστικά ραντεβού
Με πολλές μορφές εξελίσσονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις, καθώς τα μεγαλύτερα μπλόκα μένουν ισχυρά. Παράλληλα, τα βλέμματα πέφτουν σήμερα στη Θεσσαλονίκη, όπου διοργανώνεται μεγάλο αγροτικό συλλαλητήριο. Σε...
Νέα αγωνιστικά ραντεβού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διάσταση απόψεων αγροτών - κυβέρνησης
Ουδεμία σύγκλιση σημειώθηκε μεταξύ του κυβερνητικού κλιμακίου και της Επιτροπής των Μπλόκων ● Τα επόμενα αγωνιστικά βήματα καθορίζονται από σήμερα στις κατά τόπους συνελεύσεις ● Εξι κυβερνητικές παρεμβάσεις...
Διάσταση απόψεων αγροτών - κυβέρνησης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Την Πέμπτη η συνάντηση αγροτών με υπουργούς
«Κλείδωσε» για αύριο Πέμπτη (18.30) η συνάντηση μεταξύ των αγροτών της Επιτροπής των Μπλόκων και κυβερνητικού κλιμακίου, αποτελούμενου από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Στ. Αραχωβίτη, την υφυπουργό...
Την Πέμπτη η συνάντηση αγροτών με υπουργούς
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μπλόκα σε πλήρη ανάπτυξη
Σε πλήρη ανάπτυξη τα αγροτικά μπλόκα που έχουν στηθεί ανά τη χώρα, τα οποία ενισχύονται τα τελευταία 24ωρα σε αριθμό οχημάτων και διαμαρτυρόμενων αγροτών, σύμφωνα με μέλη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων...
Μπλόκα σε πλήρη ανάπτυξη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ψηφιακή γεωργία μεν, μπλόκα δε
Εύσημα από τον Ευρωπαίο επίτροπο Φ. Χόγκαν δέχτηκαν οι Ν. Παππάς και Στ. Αραχωβίτης για το πρόγραμμα της «ευφυούς γεωργίας», βασισμένο στις σύγχρονες τεχνολογίες, που πρόκειται να εφαρμοστεί στις 13...
Ψηφιακή γεωργία μεν, μπλόκα δε

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας