Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Οπου... Μακεδονία και η μοίρα της

Οπου... Μακεδονία και η μοίρα της

  • A-
  • A+

Αλυτο παραμένει άλλο ένα πρόβλημα που έχει να κάνει με… «Μακεδονία». Αφορά την ομώνυμη εφημερίδα, η οποία έχει αναστείλει την κυκλοφορία της από τον Οκτώβριο του 2017 και οι περίπου 70 εργαζόμενοι σε αυτήν (δημοσιογράφοι, τεχνικοί, διοικητικοί) διεκδικούν την καταβολή μισθοδοσίας που αγγίζει το 1,5 εκατομμύριο ευρώ.

Στις 18 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους πραγματοποιήθηκε τριμερής συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας παρουσία εκπροσώπων των εργαζομένων, της εταιρείας και του γενικού γραμματέα του υπουργείου, Ανδρέα Νεφελούδη, που δεν κατέληξε πουθενά, καθώς οι εργαζόμενοι κατέθεσαν υπόμνημα με το ιστορικό της κρίσης, ενώ από την πλευρά των ιδιοκτητών η δικηγόρος υποσχέθηκε ότι θα καταθέσει κι αυτή με τη σειρά της κείμενο προτάσεων.

Παράλληλα, περίπου 20 εργαζόμενοι φαίνεται ότι βρίσκονται σε διαβουλεύσεις προκειμένου να προχωρήσουν σε μια μορφή αυτοδιαχείρισης, αφού το εγχείρημά τους δεν είναι κάποια νέα εκδοτική προσπάθεια, αλλά η συνέχιση έκδοσης της εφημερίδας.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, το σχέδιο περιλαμβάνει την εκχώρηση του τίτλου «Μακεδονία» για 7 χρόνια έναντι τριών οφειλόμενων μισθών από την ομαδική επίσχεση του 2011 (συνολικά οφείλονται μισθοί 18 μηνών).

Το γεγονός ότι η πλειονότητα των εργαζομένων δεν συμμετέχει δείχνει ότι η εμπιστοσύνη δεν έχει κερδηθεί.

Το τρίγωνο της διαπλοκής

Στο υπόμνημα που κατέθεσε στο υπουργείο Εργασίας ο Κώστας Κεκελιάδης, ένας από τους δύο εκπροσώπους των εργαζομένων και μέλος του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΜΘ, καταγράφεται το ιστορικό των προσπαθειών για τη «σωτηρία» της εφημερίδας, που ήταν χαρακτηριστική περίπτωση: «η κορυφή του παγόβουνου στο διαρκές σκάνδαλο του γνωστού “τριγώνου της διαπλοκής” μεταξύ τραπεζών, πολιτικής εξουσίας και ΜΜΕ».

Οπως καταγράφεται, «συνιστούσε πρόκληση για μεγάλο μέρος της κοινωνίας» η πλουσιοπάροχη χρηματοδότηση από την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου» με 10,2 εκατομμύρια ευρώ (το 2013 με υπογραφή Νότη Μηταράκη).

Από τα στοιχεία της ίδιας της εταιρείας φαίνεται ότι πληρώθηκαν «6.707.373,58 ευρώ στην εφορία της Θεσσαλονίκης για οφειλές στο Δημόσιο, 1.870.000 ευρώ στο ΤΑΤΤΑ, 954.154,41 ευρώ στο ΙΚΑ, 520.000 ευρώ στους εργαζομένους, 550.000 ευρώ στον ασφαλιστικό φορέα ΕΔΟΕΑΠ και 1.488.472,01 στο ΤΣΠΕΑΘ».

Παράλληλα όμως, η εταιρεία «επιφύλαξε τη σκληρότερη μεταχείριση για τους ίδιους τους εργαζόμενούς της» και τελικά, αντί να εξυγιανθεί, «δέκα μήνες μετά ζήτησε και τελικά εντάχθηκε στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα!».

Εν ολίγοις, «όχι μόνο δεν έχει εξοφλήσει τα χρέη της, άλλα έφτασε να χρωστάει σήμερα 15 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων σχεδόν 1,5 εκατ. στους εργαζόμενους, πρώην και νυν».

Η επιχείρηση, προκειμένου να ενταχθεί στο άρθρο 99, υποστηρίζει πως είχε ζητήσει την αναδιάρθρωσή της από το 2011 και είχε δώσει ήδη 21,6 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 11,83 εκατ. ευρώ τα είχε βάλει ο μεγαλομέτοχος. Τ

ο αίτημα πάντως της επιμήκυνσης για πέντε χρόνια των οφειλών στους εργαζόμενους δεν έγινε δεκτό από το δικαστήριο, ενώ το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και το ΙΚΑ συμφώνησαν σε επιμήκυνση 180 δόσεων.

Τα συνεχή λάθη της διοίκησης έφεραν την ιστορική εφημερίδα σε αδιέξοδο και στις αρχές Οκτωβρίου 2017 οι 70 εργαζόμενοι προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας επ’ αόριστον, διεκδικώντας τους συνολικά 18 οφειλόμενους μισθούς.

Η υπόθεση όμως της εφημερίδας «Μακεδονία» έχει ενδιαφέρον για περισσότερους λόγους, καθώς, εκτός από το άμεσο και δίκαιο αίτημα των εργαζομένων να πληρωθούν για τη δουλειά που έχουν προσφέρει, υπάρχουν και άλλες… άκριες.

Είναι χαρακτηριστική η παράγραφος της ανακοίνωσης που είχε εκδώσει η ΠΟΕΣΥ στις 20 Δεκεμβρίου 2017 και στην οποία, αφού αναφερόταν στη γενική αναδιάταξη στον χώρο του Τύπου, τόνιζε πως «την ίδια ώρα, “πτωχευμένοι” και μη βαρόνοι του Τύπου “παρκάρουν” τα εκατομμύρια των κερδών τους στους λεγόμενους φορολογικούς παραδείσους. Οπως είδαμε και στις τελευταίες ανακαλύψεις των Paradise Papers, όπου περιλαμβάνεται ο ιδιοκτήτης της εφημερίδας Γιάννης Ρήγας και η διαχειρίστρια Β. Σουλοπούλου. Αυτοί που οδήγησαν την ιστορική εφημερίδα στην κατάρρευση – αφού πρώτα πήραν 10 εκατ. από την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου και 1,5 εκατ. δάνειο από την Τράπεζα Πειραιώς. Η οποία, μετά την αλλαγή διοίκησής της, ψάχνει να βρει τα 96 εκατ. ευρώ που δάνεισε στην εταιρεία των αδελφών Ρήγα Sciens».

Ο άνθρωπος του Ακη

Το ιστορικό της υπόθεσης πάντως σίγουρα έχει ενδιαφέρον, αφού ο επιχειρηματίας Γιάννης Ρήγας εξαγόρασε τη Μακεδονική Εκδοτική Εκτυπωτική Α.Ε. το 2002, τοποθετώντας μάνατζερ τον Γιώργο Σαχπατζίδη, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή για την υπόθεση του Ακη Τσοχατζόπουλου (αγοραπωλησίες ακινήτων της μονής Βατοπεδίου μέσω της εξωχώριας Torcaso Investments Limited).

Στο υπόμνημα που κατέθεσαν στο υπουργείο Εργασίας οι εργαζόμενοι και στο οποίο επικαλούνται δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου, καταγράφουν μεταξύ άλλων την ίδρυση στις 24 Δεκεμβρίου 2010 της offshore εταιρείας, «θυγατρική της Sciens με την επωνυμία “Cyprus Properties & Holdings” που έχει έδρα τα νησιά Κέιμαν και σύμφωνα με πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδας την ίδια ημέρα κατέθεσε αίτηση στην Proton Bank για δάνειο ύψους 35 εκατ. ευρώ. Το δάνειο εγκρίθηκε στις 29 Δεκεμβρίου 2010 και εκταμιεύθηκε αυθημερόν».

Οι εργαζόμενοι συνδέουν την υπόθεση αυτή με τη μετέπειτα (2015) ανάληψη διευθυντικής θέσης στην εφημερίδα από τον Χασδάι Καπόν, ο οποίος, όταν δόθηκε το δάνειο, ήταν μέλος του Δ.Σ. της Proton Bank.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Πατέντα» για την πληρωμή μισθών στους υπαλλήλους
Καινοφανής, τουλάχιστον, λύση βρέθηκε προκειμένου να πληρωθούν δύο μισθούς και δώρα Χριστουγέννων στο Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Η πρόεδρος του Κέντρου χορηγεί παραμονές των...
«Πατέντα» για την πληρωμή μισθών στους υπαλλήλους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συλλήψεις για μη καταβολή δεδουλευμένων & εισφορών
Δύο γνωστοί επιχειρηματίες της Θεσσαλονίκης -ο εκδότης της εφημερίδας «Αγγελιοφόρος» Βασίλης Μπακατσέλος και ο ιδρυτής της εταιρείας οδικής βοήθειας «Εξπρές Σέρβις», Γιάννης Ραπτόπουλος- συνελήφθησαν χθες από...
Συλλήψεις για μη καταβολή δεδουλευμένων & εισφορών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τον δικαιώνει για το... κανόνι
Το 2015 η οικογένεια Μπακατσέλου έκλεισε την εφημερίδα «Αγγελιοφόρος» αφήνοντας «φέσι» 27 εκατ. ευρώ σε τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, Δημόσιο και 108 εργαζόμενους. Σήμερα η κυβέρνηση ανταμείβει τον Νίκο...
Τον δικαιώνει για το... κανόνι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Χαρακώματα» στην ΕΥΑΘ
Η κρίση που σοβούσε εδώ και λίγο καιρό στις σχέσεις της διοίκησης της Εταιρείας Υδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) και του σωματείου εργαζομένων στην εταιρεία αποκαλύφθηκε δημόσια χθες όταν οι...
«Χαρακώματα» στην ΕΥΑΘ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απλήρωτοι και απογοητευμένοι για το μέλλον της ΕΒΖ οι καλλιεργητές
Στο ίδιο έργο θεατές, αλλά ίσως αυτή να είναι η τελευταία παράσταση για την πολύπαθη Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης. Απλήρωτοι άλλη μία χρονιά, οι τευτλοκαλλιεργητές κατέλαβαν τα γραφεία της εταιρείας, όμως είναι...
Απλήρωτοι και απογοητευμένοι για το μέλλον της ΕΒΖ οι καλλιεργητές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα αιτήματα των εργαζομένων του Βορρά στο θολό εργασιακό περιβάλλον
Τα βάσανα και τα αιτήματα των εργαζομένων παρουσιάστηκαν στη σύσκεψη των εργατικών κέντρων της Βόρειας Ελλάδας εν όψει της ΔΕΘ, από την οποία και κάλεσαν τους εργαζομένους το απόγευμα του Σαββάτου στις 6 για...
Τα αιτήματα των εργαζομένων του Βορρά στο θολό εργασιακό περιβάλλον

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας