• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.6°C / 27.2°C
  2 BF
  49%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.0°C / 25.3°C
  1 BF
  74%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 22.0°C / 28.2°C
  0 BF
  44%
 • Ιωάννινα
  Ασθενής ομίχλη
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 19.9°C / 22.6°C
  1 BF
  73%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 15.9°C / 19.0°C
  0 BF
  63%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  2 BF
  56%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.9°C / 26.9°C
  4 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.5°C / 24.9°C
  3 BF
  78%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.4°C / 26.4°C
  4 BF
  50%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  3 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  1 BF
  83%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 22.3°C
  0 BF
  78%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 21.5°C / 25.1°C
  1 BF
  64%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 27.1°C
  2 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.7°C / 26.0°C
  2 BF
  56%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.3°C / 24.9°C
  2 BF
  60%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 22.5°C / 25.1°C
  2 BF
  76%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  0 BF
  94%

Σύσκεψη με την Κατερίνα Νοτοπούλου στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη θα έχουν σήμερα όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς

MotionTeam/ΤΡΥΨΑΝΗ ΦΑΝΗ

Κληρώνει σήμερα η μεταφορά

 • A-
 • A+

Εντεκα χρόνια λειτουργίας, έντεκα χρόνια πρόβλημα για το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο-Λύκειο Θεσσαλονίκης, αλλά τώρα που βρέθηκε λύση την οποία αποδέχονται μαθητές και γονείς, δεν την θέλουν οι… δήμαρχοι. 

Ολοι οι εμπλεκόμενοι πρόκειται να βρεθούν σήμερα στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη για κοινή σύσκεψη υπό τη διευθύντρια του γραφείου, Κατερίνα Νοτοπούλου, προκειμένου να συζητηθεί η μεταφορά του Καλλιτεχνικού Σχολείου στο Παπάφειο Ιδρυμα αντί να στεγάζεται όπως σήμερα σε δύο χώρους, το Γυμνάσιο στους Αμπελόκηπους και το Λύκειο στη Μενεμένη.

Το θέμα έχει γίνει αιτία πολυετών κινητοποιήσεων γονέων και μαθητών, που επιθυμούν -και σωστά- για λειτουργικούς λόγους τα δύο σχολεία να βρίσκονται κάτω από την ίδια στέγη. 

Πάνω όμως που βρέθηκε λύση, οι δήμαρχοι Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, Κορδελιού-Ευόσμου, Πέτρος Σούλας, Παύλου Μελά, Δημήτριος Δεμουρτζίδης, Δέλτα, Ευθύμιος Φωτόπουλος, Χαλκηδόνος, Ιωάννης Τσουκνιδάς, και Ωραιοκάστρου, Αστέριος Γαβότσης, έστειλαν επιστολή στο γραφείο του πρωθυπουργού ζητώντας να παραμείνουν τα πράγματα ως έχουν για… ταξικούς λόγους.

Διότι βλέπουν με την απομάκρυνση του σχολείου υποβάθμιση των δυτικών συνοικιών. 

Οπως λένε, πρόκειται για το μοναδικό Καλλιτεχνικό Σχολείο στη Βόρεια Ελλάδα, έχει 277 μαθητές και από αυτούς, 167 διαμένουν στη δυτική Θεσσαλονίκη και θα μεταφέρονται σε διπλάσια απόσταση από τα σπίτια τους. Αντιπροτείνουν δε να κατασκευαστεί διδακτήριο σε ακίνητο επί της οδού Μοναστηρίου. 

Αν όσα υποστηρίζουν οι δήμαρχοι ακούγονται λογικά, μόνο ως τέτοια δεν αντιμετωπίζονται από γονείς και μαθητές.

Ο Σύλλογος Γονέων μάλιστα σημειώνει με νόημα ότι «με έκπληξη μάθαμε (Οκτώβριος 2015) ότι το οικόπεδο στην οδό Μοναστηρίου, στο οποίο περιμέναμε για περισσότερο από 5 χρόνια να χτιστεί το νέο κτίριο, δεν ήταν στην κατοχή του Δήμου Αμπελοκήπων και ήταν αδύνατο να αγοραστεί δεδομένης της οικονομικής κατάστασης. Υπογραμμίζουμε ότι στηρίξαμε με θέρμη την πρωτοβουλία του δήμου για ανέγερση κτιρίου (τα σχέδια έγιναν δωρεάν και εξ ολοκλήρου από μέλος του συλλόγου)».

Ας σημειωθεί μάλιστα ότι στο επταμελές Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων, οι πέντε προέρχονται από τις δυτικές συνοικίες, παρά ταύτα «η περίπτωση του Παπαφείου είναι η μόνη ορατή και άμεση προοπτική που προέκυψε για ενιαία στέγαση του σχολείου» τα τελευταία δύο χρόνια. 

Πολύ πιο άμεσοι είναι οι μαθητές του σχολείου, το δεκαπενταμελές του οποίου σε ανακοίνωσή του επιτίθεται στους δημάρχους λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν είμαστε πίτα να μας χωρίσετε ανατολικά και δυτικά» και τους ζητούν να μη στέκονται εμπόδιο στη στέγαση και λειτουργία του σχολείου.

Οι μαθητές αναφέρονται στο ιστορικό του προβλήματος και των αγώνων τους και τονίζουν πως «η συντριπτική πλειοψηφία από εμάς ξυπνάμε από τα άγρια χαράματα για να ταξιδέψουμε και να φτάσουμε στο σχολείο που η πολιτεία ακόμη δεν αξιώθηκε να μας δώσει», αλλά το όνειρό τους «δεν μπορεί κανένας δήμαρχος, ούτε έξι δήμαρχοι ούτε οι δήμαρχοι όλης της Ελλάδας, να μας το σβήσουν».

Ειδικότερα δε «για τις ταξικές διακρίσεις που επικαλείστε στην επιστολή σας, γνωρίζετε πολύ καλά ως πολιτικοί που είστε πώς να τις διαχειριστείτε. Πάντως, το σχολείο μας είναι ένα για όλα τα παιδιά του πολεοδομικού συγκροτήματος και της υπαίθρου της Θεσσαλονίκης. Επίσης, το σχολείο μας είναι ένα και για όλα τα παιδιά της Θεσσαλονίκης ανεξαρτήτως φυλής, χρώματος, καταγωγής, κ.λπ.».

Αφού σημειώνουν ότι τη λύση που προκρίνουν οι δήμαρχοι βαρέθηκαν να την ακούν, τονίζουν πως «τις ταξικές διαφορές τις παλεύουμε με περισσότερα δημόσια σχολεία και όχι με διαχωρισμούς τύπου "Φουρτουνάκηδων και Βροντάκηδων"».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νηστικά χιλιάδες παιδιά δημοτικού στη Θεσσαλονίκη
Το πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων έληξε χθες για τον κεντρικό δήμο Θεσσαλονίκης, τον δήμο Θερμαϊκού στα ανατολικά και για έξι δήμους στα δυτικά του πολεοδομικού συγκροτήματος.
Νηστικά χιλιάδες παιδιά δημοτικού στη Θεσσαλονίκη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα «λαγωνικά» της Καλαμαριάς
Χάθηκε το μέτρο στην Καλαμαριά προχθές το βράδυ. Τρία περιπολικά της Αστυνομίας μάζεψαν κυριολεκτικά 10 μαθητές Γυμνασίου που κάθονταν στο προαύλιο του σχολείου τους και τους μετέφεραν στο Αστυνομικό Τμήμα...
Τα «λαγωνικά» της Καλαμαριάς
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αναιμική η συμμετοχή στις καταλήψεις για το Μακεδονικό
Κάτι περισσότερο από αναιμικές ήταν χθες, παραμονή της σημερινής συγκέντρωσης στη Θεσσαλονίκη, οι καταλήψεις σχολείων για το Μακεδονικό. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η συντριπτική πλειονότητα μαθητών και μαθητριών...
Αναιμική η συμμετοχή στις καταλήψεις για το Μακεδονικό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καθημερινός μαραθώνιος η διαδρομή σπίτι - σχολείο
Εκατοντάδες μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου στη Θεσσαλονίκη, για δεύτερη χρονιά, εξαναγκάζονται σε ποδαρόδρομο χιλιομέτρων πρωί - μεσημέρι για να μάθουν γράμματα καθώς με βάση την ΚΥΑ απαιτούνται...
Καθημερινός μαραθώνιος η διαδρομή σπίτι - σχολείο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Μηνούν τα... γράμματα τον λυτρωμό»
​Το έφερε η χρονική σύμπτωση, την ώρα που στο Μενίδι τα στερεότυπα έθρεφαν για άλλη μία φορά τον ρατσισμό και το τυφλό μίσος για τους Ρομά, στον Δενδροπόταμο Θεσσαλονίκης, περιοχή στοχοποιημένη επί δεκαετίες,...
«Μηνούν τα... γράμματα τον λυτρωμό»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μελέτη για σχολείο σε τρεις μέρες!
Συλλεκτικό… αυτογκόλ από τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη. Πώς αλλιώς να περιγραφεί η προχθεσινή του κίνηση να στείλει επιστολή σε δύο συμβούλους, έναν της ενδοπαραταξιακής του αντιπολίτευσης και έναν...
Μελέτη για σχολείο σε τρεις μέρες!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας