• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.8°C / 21.2°C
  2 BF
  64%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.2°C / 19.5°C
  1 BF
  81%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.0°C / 21.3°C
  1 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 12.9°C / 15.0°C
  1 BF
  90%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 18.0°C
  0 BF
  82%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 15.0°C / 17.6°C
  2 BF
  80%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 14.0°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  2 BF
  84%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.6°C / 19.8°C
  3 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  3 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.4°C
  4 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.3°C / 17.3°C
  3 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 19.8°C
  0 BF
  81%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.6°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 15.5°C / 19.4°C
  2 BF
  74%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 19.3°C
  3 BF
  86%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 20.5°C
  1 BF
  65%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  0 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 18.3°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.1°C / 13.1°C
  1 BF
  88%

Οι κάτοικοι απευθύνθηκαν και στη νέα κυβέρνηση, που προεκλογικά είχε εκφραστεί εναντίον «των επενδύσεων των χρυσοθήρων της Χαλκιδικής»

EUROKINISSI/ ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Ζητούν «τέλος» στην περαιτέρω καταστροφή της Χαλκιδικής

 • A-
 • A+

Συνέντευξη Τύπου, με την οποία ζητούν να τεθεί φρένο στις καταστροφικές εξορύξεις χρυσού στη βόρεια Χαλκιδική, αποκατάσταση της ήδη βαριά επιβαρυμένης περιοχής, αλλά και επανασχεδιασμό με ήπια ανάπτυξη, που θα ανατρέψει τον μονόδρομο της εργασίας στα μεταλλεία, έδωσαν οι Επιτροπές Αγώνα Χαλκιδικής & Θεσσαλονίκης ενάντια στην Εξόρυξη Χρυσού. Αύριο, Τετάρτη, εκδικάζεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας η προσφυγή κατοίκων κατά της κατασκευής φραγμάτων αποβλήτων σε δύο φυσικά ρέματα.

Οι επιτροπές αγώνα απαιτούν την παύση κάθε δίωξης των σχεδόν 400 συμπολιτών τους, οι οποίοι διώκονται για διάφορα αδικήματα που σχετίζονται με τις κινητοποιήσεις ενάντια στα μεταλλεία. Επισημαίνουν μάλιστα ότι «ο αγώνας τους άλλαξε τον τρόπο ζωής τους, φέρνοντάς τους πιο κοντά, αποτελώντας παράδειγμα και για άλλα μέρη στην Ελλάδα».

Η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας αφορά την κατασκευή φραγμάτων σε δύο φυσικά ρέματα, προκειμένου η «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ/Eldorado Gold» να δημιουργήσει τέλματα μεταλλευτικών αποβλήτων πάνω στον μεγαλύτερο υδροφορέα της Χαλκιδικής, κοντά στο ενεργό σεισμικό ρήγμα Στρατωνίου-Βαρβάρας, όπου θα αποτεθούν 148 εκατομμύρια τόνοι αποβλήτων, σύμφωνα με τον Χρήστο Αδαμίδη, μέλος της Επιτροπής Αγώνα Βόρειας Χαλκιδικής.

Στα πετρώματα υπάρχει αμίαντος

Όπως εξήγησε ο δικηγόρος και νομικός σύμβουλος Γιώργος Μπάλιας, οι προσφεύγοντες απαιτούν την ανάκληση των αδειών κατασκευής, προσβάλλοντας την τεχνική μελέτη της εταιρείας, επειδή αποτελεί συνέχεια παρανομιών και παραλήψεων. Επίσης καταγγέλλουν πως μέσα στα πετρώματα υπάρχει το εξαιρετικά επικίνδυνο στοιχείο τρεμολίτης (αμίαντος), ο οποίος τριμμένος ως ινώδης αμίαντος θα μείνει για πάντα στα τέλματα αποβλήτων, ενώ με τις συνεχείς ανατινάξεις του εδάφους με εκρηκτικά θα διαχέεται μέσω της σκόνης στην ατμόσφαιρα.

Ο Λάζαρος Τόσκας από τη Μεγάλη Παναγιά επισημαίνει πως «από το 2003 τίποτα δεν έχει γίνει νόμιμα» και τονίζει πως «η ελληνική Πολιτεία έδινε στην εταιρεία και στους ντόπιους εκπροσώπους της ό,τι αυτοί ζητούσαν, φτιάχνοντας νόμους, όπως ο 4280, για να τους εξυπηρετήσουν. Ενδεικτικό είναι πως παραχώρησαν όλη την περιοχή για 11 εκατομμύρια ευρώ».

EUROKINISSI/ ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Έχει επιβαρυνθεί η υγεία των ανθρώπων

Στην περιοχή λειτουργούσαν μεταλλεία από τα αρχαία χρόνια, ωστόσο όπως σημείωσε ο Γιώργος Ντούμας, επίσης μέλος της Επιτροπής Αγώνα Βόρειας Χαλκιδικής, τα τελευταία χρόνια τα τεράστια έργα σε 317.000 στρέμματα με τις 32 θέσεις μεταλλείων έχουν επιβαρύνει ανυπολόγιστα τα νερά, τα δάση, την υγεία των ανθρώπων αλλά και την οικονομική ζωή του τόπου. Σύμφωνα με τον Γιώργο Ντούμα, πορίσματα πανεπιστημίων, γεωπόνων, διαφόρων επιστημόνων κρούουν των κώδωνα του κινδύνου, εξηγώντας πως η βόρεια Χαλκιδική «έδωσε ό,τι μπορούσε να δώσει και κάθε καινούργια εκμετάλλευση ξεπερνάει τη φέρουσα δυνατότητα της περιοχής, δεν μπορεί να σηκώσει αυτό το έργο, άρα θα καταστραφεί».

Οι κάτοικοι απευθύνθηκαν και στη νέα κυβέρνηση, η οποία προεκλογικά είχε εκφραστεί εναντίον «των επενδύσεων των χρυσοθήρων της Χαλκιδικής». Παράλληλα, σκιαγράφησαν τα σχέδιά τους για μια «καλύτερη ζωή στα Μαντεμοχώρια», όπου το κατά κεφαλήν εισόδημα βρίσκεται στο 1/3 από αυτό της υπόλοιπης Χαλκιδικής.

Ανάπτυξη σημαίνει διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς

Ο Λάζαρος Τόσκας τόνισε πως «η χρόνια υποβίβαση της ποιότητας ζωής και ο σταθερός προσανατολισμός της πολιτείας να παράγει εργάτες μεταλλωρύχους από τα χωριά μας θα σταματήσει». Η πανέμορφη περιοχή, με την πλούσια ορεινή βλάστηση, θάλασσα, ιστορία, που γειτονεύει τόσο με τη γενέτειρα του Αριστοτέλη όσο και με το άγιο Όρος, «μπορεί να ζήσει διαφορετικά» ανέφερε και συμπλήρωσε: «Ανάπτυξη δεν σημαίνει μεγάλες τουριστικές μονάδες, αλλά να κρατήσουμε την ομορφιά και τον χαρακτήρα της περιοχής μέσα από τη γεωργία, την αλιεία και την πολιτιστική κληρονομιά και να προάγουμε τη μόρφωση των κατοίκων, που παραμένει στα χαμηλότερα επίπεδα πανελλαδικά».

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στο μεγάλο κύμα αλληλεγγύης που εκφράστηκε τόσο τοπικά όσο και πανελλαδικά, για τη σύνδεση του αγώνα τους με εξορύξεις χρυσού σε άλλες χώρες, όπως η Ρουμανία και τις επισκέψεις τους σε Βρυξέλλες και Καναδά, όπου εδρεύει η μητρική εταιρεία.

Παλεύουμε για την ίδια μας τη ζωή

Ο Λάζαρος Τόσκας υπογράμμισε πως η συντριπτική πλειονότητα των κατοίκων αντιλήφθηκαν «πως παλεύουμε για την ίδια μας τη ζωή. Ηδη έχουμε κερδίσει σε μεγάλο βαθμό γιατί αλλάξαμε νοοτροπία, μάθαμε να κουβεντιάζουμε, σηκωθήκαμε από τον καναπέ μας και διεκδικούμε». Και τόνισε πως «η μεγάλη καταστολή και οι διώξεις που προσπάθησαν να τρομοκρατήσουν τους κατοίκους που αντιστέκονταν, αντί να μας πάει πίσω, μας θύμωσε και βγήκαμε μπροστά».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απειλές για απολύσεις αντί για προσλήψεις από την Eldorado Gold
Η Eldorado Gold ανακοίνωσε συσσωρευμένες ζημίες 500 εκατομμυρίων ευρώ και διακοπή λειτουργίας του μεταλλείου στις Μαύρες Πέτρες, που απειλεί με απόλυση 300 εργαζομένους στη Χαλκιδική.
Απειλές για απολύσεις αντί για προσλήψεις από την Eldorado Gold
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Χρυσή» ρύπανση εις διπλούν
Διπλό «χαστούκι» στην «Ελληνικός Χρυσός» από τους επιθεωρητές περιβάλλοντος! Μπορεί τα διοικητικά δικαστήρια να ακυρώνουν πρόστιμα που επιβάλλονται...
«Χρυσή» ρύπανση εις διπλούν
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συγκρατημένη χαρά στην τοπική κοινωνία
Με συγκρατημένη αισιοδοξία, αλλά και προβληματισμό υποδέχτηκαν τα νέα για την ενδεχόμενη αποχώρηση της εταιρείας οι κάτοικοι της Χαλκιδικής. «Επειδή έχουμε ξαναδεί το έργο, περιμένουμε την κυβέρνηση να μην...
Συγκρατημένη χαρά στην τοπική κοινωνία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Η Eldorado παρανομεί, η κοινωνία δικάζεται»
Τη Δευτέρα δικάζονται 21 κάτοικοι της Χαλκιδικής για την επίθεση στο εργοτάξιο της εταιρείας εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές, τον Φλεβάρη του 2013. Με αφορμή τη δίκη, μέλη των Επιτροπών αγώνα Χαλκιδικής –...
«Η Eldorado παρανομεί, η κοινωνία δικάζεται»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι ελιές της οργής... έφερναν ένταση στις Σκουριές
Διαμαρτυρία ενάντια στην εξόρυξη χρυσού πραγματοποίησαν γι' άλλη μια φορά την Κυριακή, κάτοικοι της Χαλκιδικής και αλληλέγγυοι που αντιδρούν στην εξόρυξη χρυσού, στο πλαίσιο τριήμερων εκδηλώσεων ενάντια στα...
Οι ελιές της οργής... έφερναν ένταση στις Σκουριές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τεταμένο κλίμα από ρίψη... ανακοινώσεων
Στον πόλεμο ανακοινώσεων που έχει ξεσπάσει το αρμόδιο υπουργείο επισημαίνει ότι «η Eldorado Gold δεν μπορεί να συμπεριφέρεται ως κράτος εν κράτει», οι εργαζόμενοι «ανταπαντούν ότι δεν επιτρέπουν σε κανέναν να...
Τεταμένο κλίμα από ρίψη... ανακοινώσεων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας